Slovenija

Veselinovič: Sklep vlade novo poglavje v nizu napadov na neodvisno STA

Ljubljana, 18. 03. 2021 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada nadzornemu svetu STA predlaga razrešitev direktorja Bojana Veselinoviča, saj ugotavlja, "da so se zgodile kršitve zakonskih obveznosti. Sprejela je tudi sklep, naj notranje ministrstvo preveri, ali kršitve vsebujejo elemente sumov kaznivih dejanj in naj se preveri odgovornost nadzornikov. Predlaga še nadzor inšpektorata za delo. Veselinovič odločno zavrača očitke iz sklepa vlade. V Slovenskem centru PEN vlado pozivajo, naj korenito spremeni svoj odnos do STA, medijev in novinarjev. V odnosu do STA njeno ravnanje razumejo kot nespoštovanje institucionalne avtonomije, pa tudi kot poskus ali že kar kot postopek demontaže STA, namen katerega je očitno težnja po utišanju vira zaupanja vrednih informacij, so navedli.

"Še enkrat odločno in z argumenti, ki sem jih že večkrat predstavil tudi javno, zavračam očitke iz današnjega sklepa vlade, ki naj bi bili razlog za mojo razrešitev. Današnji sklep vlade je težko razumeti drugače kot novo poglavje v nizu napadov na neodvisno STA in poskus zamenjave njenega vodstva. S takšnimi potezami se zamegljuje izhodiščno dejstvo: da vlada ne spoštuje zakona (PKP 7), ki jasno določa podlago za financiranje javne službe STA. To je že drugič v pol leta ustavljeno. Po zakonu o STA je za nadzor nad poslovanjem pristojen nadzorni svet družbe, ki je bil vedno seznanjen z vsemi odločitvami in ravnanji vodstva STA," sklep vlade in predlog nadzornemu svetu STA o razrešitvi direktorja komentira direktor STA Bojan Veselinovič.  

"Verjamem, da bomo skupaj s člani NS STA storili vse za to, da bi bila ustavljena sistematična razgradnja in blatenje STA."
"Verjamem, da bomo skupaj s člani NS STA storili vse za to, da bi bila ustavljena sistematična razgradnja in blatenje STA." FOTO: Bobo

Kot je poudaril, je STA vse poslovne odločitve sprejemala v skladu z zakonsko ureditvijo in v dobro družbe: "Dosledno spoštuje načela finančne preglednosti in pravila stroškovnega računovodstva za ločeno prikazovanje tržne in javne dejavnosti. STA o porabi sredstev iz naslova javne službe sproti vsa leta poroča Ukomu. Vlada, ki so ji po zakonu na voljo vse poslovne listine, jih ni nikoli zahtevala." Zato so večkrat slišani očitki, kako STA skriva podatke, povsem izmišljeni, je ponovil.  

"Verjamem, da bomo skupaj s člani NS STA storili vse za to, da bi bila ustavljena sistematična razgradnja in blatenje STA. Nadaljevanje tega brezsramnega procesa si ob 30-letnici delovanja STA zaradi razvojnih dosežkov, kakovosti storitev in dobrih poslovnih rezultatov ne zaslužijo ne zaposleni ne NS STA. Nasprotno, STA si zasluži pošten in zakonit odnos, zahvalo, predvsem pa plačilo za opravljeno javno službo," je v odzivu dodal Veselinovič.

Mladen Terčelj, predsednik nadzornega sveta STA, pa je sporočil: "Ko bomo uradno seznanjeni s tem sklepom vlade, ga bo nadzorni svet STA preučil in tako kot vedno deloval v skladu z veljavno zakonodajo in poslovnikom o našem delu."  

Na očitke o šikaniranju delavcev so se odzvali tudi v svetu delavcev in sindikatu STA in sporočili, da se na pristojne organe glede domnevnega šikaniranja ni obrnil nihče od zaposlenih.

V PEN ravnanje vlade razumejo kot izrecno nespoštovanje institucionalne avtonomije STA

Člani in članice PEN so, kot so zapisali v pisni izjavi za javnost, "globoko zaskrbljeni ob ravnanju in zahtevah" vlade v zvezi z delovanjem STA.

Ravnanje vlade in njenih izpostavljenih predstavnikov razumejo kot izrecno nespoštovanje institucionalne avtonomije STA, "ki bi jo v skladu z zakonom ravno vlada bila najbolj dolžna braniti in zagotavljati, a jo ravno ona sama krši", in kot nespoštovanje uredniške neodvisnosti STA, ki jo agenciji ravno tako zagotavlja zakon.

Spomnili so, da STA deluje vse od 20. junija 1991 in po njihovem vedenju ves ta čas opravlja svoje delo korektno. Njen prispevek zanesljivega vira informacij pa je po mnenju članstva PEN "v časih kakofonije lažnih novic, politično in še kako drugače prirejenih informacij, pojavov sovražnega govora in škodljivih dezinformacij, s katerimi trg preplavljajo različne spletne platforme, t. i. družbena omrežja in Facebook profili, Twitter ipd., izjemnega pomena".

"Nepristranske in korektno oblikovane informacije STA so vir in gradivo za praktično vse medije v Sloveniji in v mnogih primerih velikega pomena tudi za individualne iskalce verodostojnih in zaupanja vrednih informacij o dogajanju v Sloveniji in po svetu," so navedli.

Tako so prizadevanje vlade "žal, že nekaj časa prisiljeni razumeti kot poskus ali že kar kot postopek demontaže STA, namen katerega je očitno težnja po utišanju vira zaupanja vrednih informacij in zavestno prizadevanje spremeniti Slovenijo v neinformirano provinco, v kateri enostavno ne bo več mogoče priti do objektivnih poročil ne o dogajanju v Sloveniji in ne o dogajanju v svetu, razen seveda s pomočjo tujih medijev oziroma virov".

Po njihovih besedah zaradi tega pada tudi ugled Slovenije v mednarodni skupnosti.

Zato vlado pozivajo, naj korenito spremeni svoj odnos do STA, do medijev ter novinarjev in se tudi v primerih morebitnih nesporazumov obnaša demokratično. "Tudi za vlade in za njih še tem bolj velja zaveza spoštovanja svobode izražanja in razčiščevanja vseh odprtih vprašanj na način dialoga ob nujnem spoštovanju partnerjev, vpletenih v dialog," je še navedel upravni odbor Slovenskega centra PEN.

Vlada nadzornikom STA predlagala razrešitev Veselinoviča

Kot so zapisali v sporočilu po seji vlade, ta ugotavlja, "da je pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti STA v letu 2020 prišlo do številnih kršitev, za katere je neposredno odgovoren direktor STA Bojan Veselinovič". "Direktor STA je neposredno odgovoren tudi za šikaniranje zaposlenih," navaja. Zato predlaga nadzornemu svetu, da Veselinoviča nemudoma razreši.

Bojan Veselinović

Vlada je sprejela tudi sklep, naj ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) na podlagi poročila vladnega urada za komuniciranje preveri, ali navedene kršitve vsebujejo elemente utemeljenih sumov kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, ter ukrepa v skladu z zakonom.

V zvezi s sumi oškodovanja STA pa naj preveri tudi odgovornost predsednika nadzornega sveta in članov nadzornega sveta, ali je šlo pri njihovem izvajanju nadzora za kršitev zakona o gospodarskih družbah.

Poleg tega vlada inšpektoratu za delo predlaga, da naj v skladu s svojimi pristojnostmi opravi inšpekcijski nadzor in pregleda delovanje na STA.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (419)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viktor Rosta
19. 03. 2021 17.53
-1
Bravo Bojan, razkrinki to vlado skorumpirano lažnivo TIK TAK
NA LEVO ni OK
19. 03. 2021 10.49
+2
Kdaj bo Veselinovič žalostinovič.
Bofur
18. 03. 2021 21.42
-3
Nacionalna sramota blatenja države v tujini je žal VLADA, ki vrši nikoli v samostojni Sloveniji videni politični pritisk na medijsko, novinarsko avtonomijo STA
Streznitev
19. 03. 2021 09.58
+1
Lažnivci in nateguni tipa Veselkoti pa ne, ker so "naši"?
NA LEVO ni OK
19. 03. 2021 10.54
+2
Rothschild1
18. 03. 2021 21.41
+4
Ze ko vidis, kako nosi zascitno masko pod nosom, je vse jasno.
Bofur
18. 03. 2021 21.48
-2
Vsaj nosi jo. Krek je niti pod nosom ni imel, ker je bil tako zelo utrujen, kenede
Streznitev
19. 03. 2021 10.00
+1
Efekt, kot bi nosil motoristično čelado v roki namesto na glavi.
TROJA
19. 03. 2021 11.26
-1
A to je tvoje merilo, IQ gozdne jagode🤮🤮
krucyfix
18. 03. 2021 21.31
-2
SMC, nestrpno čakamo da izstopite iz vlade!!!
bema1201
18. 03. 2021 21.30
+5
Če se bo razkrilo vse dokumente, ki jih Veselinovič noče pokazat bo verjetno letel tako kot je letel iz RTV, kjer je bil osumljen zelo nečednih poslov, seveda je bil vmes denar.
Bofur
18. 03. 2021 21.36
-2
Ne.čednih poslov je bil na RTV SL.O, konkretno na MM.C osu.mljen zdajšnji direktor Ukoma Uroš Urbanija, na pa Veselinovič, direktor STA. Veselinovič je bil cenjen in spoštovan vodja notranjepolitičnega uredništva Radia Slovenije
dante_
18. 03. 2021 21.28
+6
Čimprej tega lopova odstraniti.
krucyfix
18. 03. 2021 21.29
-3
marker1
18. 03. 2021 21.17
+3
Veselinović zavaja. Nihče ne napada STA. Zamenjati pa je treba direktorja, ker se ne drži pravil poslovanja in ga zaradi tega delodajalec lahko zamenja.
Bofur
18. 03. 2021 21.38
-3
Delodajalec Veselinoviča ni vlada, ampak Republika Slovenija.
ni_mi_vse_eno
18. 03. 2021 21.13
+4
Živel zakon in spoštovanje dogovorov v demokratični družbi. Bojmo se anarhije. "Skupna vrednost pogodbe znaša 1.978.000,00 EUR. 6. člen Izvajalec se zavezuje, da bo vsake tri mesece predstavniku ustanovitelja poročal o izvajanju javne službe in namenski porabi proračunskih sredstev. Izvajalec mora predstavniku ustanovitelja na njegovo izrecno zahtevo nemudoma posredovati vso dokumentacijo o izvajanju javne službe (finančno , pravno, vsebinsko). Tudi sicer mora z njim sodelovati in se odzivati na njegove zahteve po dokumentaciji in pojasnilih."
NA LEVO ni OK
19. 03. 2021 10.58
+2
Točno tako in celi normalen svet funkcionira tako, po pogodbi, dogovoru itd.. Veselinovič zapravlja naš skupni denar in sedaj ne more in ne želi razkriti teh vin-arij. To je edini problem.
taft007
18. 03. 2021 21.11
+2
Drugač tega še lastni zaposleni mrzijo.
Bofur
18. 03. 2021 21.53
-2
Sofijaaaaaa
18. 03. 2021 21.02
+5
Veselinovic se drzi stolcko kot klop, le zakaj...💵💵💵💵💰💰🗝
Potouceni kramoh
18. 03. 2021 21.29
+2
Bofur
18. 03. 2021 21.39
-2
Misliš Janša se že 30 let drži stolčkov kot klop
bema1201
18. 03. 2021 20.58
+4
Tu na STA nekaj zelo, zelo smrdi, ker se noče pokazat poslovanje agencije, kam in zakaj se porablja državni denar. Veselinovič je moral spokat že z RTV zaradi sumljivih poslov, pa je bil njihov, torej " levičarski "človek.
Doctore111
18. 03. 2021 20.53
+6
STA je toliko neodvisna kot ste neodvisni vi.
mitjaa17
18. 03. 2021 20.31
+1
To držijo vsi skupaj in direktor in nadzorniki...jasno, zakaj le nebi,če vse vsem paše in samo naj še traje
DKR
18. 03. 2021 20.51
+3
Ne bo držalo. Nadzornik odv. Cerjak je zadevo že prijavil in nekaj dokumentacije tudi že predal organom pregona, ker je zaznal oškodovanje STA v višini vsaj 250.000 EUR. Njegova izjava je bila sicer javna , vendar je STA :)))) ni objavil.
piljan
18. 03. 2021 21.09
+0
piljan
18. 03. 2021 21.11
-3
Ja pa zanimivo ,kje je tale prej hodil,a ne sveči.
Bofur
18. 03. 2021 21.51
-2
To pogodbo je pridobil nezakonito. Saj je dokumentacijo UKRADEL !!!! In nezakonito odnesel z STA. To je najmanj nezakonito pridobljen dokaz.
krneki_123
18. 03. 2021 20.27
+3
Neverjetno, kako so vsi nastavljenci dolgoletnega režima neodvisni. Koliko je neodvisen, se že po tem vidi, kako masko nosi.😉😂
nebel
18. 03. 2021 20.20
+4
Podel je v tej zadevi najprej Veselinović sam. Do države, torej nas kot plačnike, do svojih zaposlenih.
Uporabnik1536341
18. 03. 2021 20.28
-2
Pa saj vlada namerno laže v tej zadevi,kdor trezno razmišlja ve da je Veselinovič žrtev načrtnega blatenja.
jg57
18. 03. 2021 20.38
+5
Veselinović je kot direktor dolžan pripravljati poročila in ji pošiljati vladi. Če tega ne dela naj kar najhitreje spoka. Pisateljem pa to očitno ni jasno.
piljan
18. 03. 2021 20.43
-4
Svečko,si slučajno pomislil,da vlada ima poročilo,noče ga pa videti?A je to zate že preveč?
darkokontrabas
18. 03. 2021 20.55
+2
Poglej di kljub vsemu njegovo plačo in torej najprej brani sebe in svoje privilegije in potem sta!!
piljan
18. 03. 2021 21.05
-3
Taka pač je,še zdaleč ni edina ,pa vas druge ne motijo.
Sredina
18. 03. 2021 20.15
+7
a je ta @Bofur mogoce kak akter iz te zgodbe, ki slucajno blizu STA, ce se razumemo?
DKR
18. 03. 2021 20.16
+5
Bofur
18. 03. 2021 21.44
+0
No. Iz katere zgodbe sta pa vidva, pa ja da nista sodelavca Nore, ali celo kar vladnega Ukoma, ahahahahahahahahahaha financirana direktno iz Rusije, jedna kopejka na en komentar
peter5
18. 03. 2021 20.15
+9
Udobni stolčki, naj pokažejo za kaj so zapravljali davkoplačevalski denar
piljan
18. 03. 2021 20.10
-8
Svečke no,spet vse veste,pa dajte no nam ostalim povedati od kje?
piljan
18. 03. 2021 20.21
-4
Doctore111
18. 03. 2021 20.56
+0
vam s kumrovško šolo se ne da nič povedat, pojdi se poklonit Kidriču
piljan
18. 03. 2021 21.04
-1
Sveči tvoj mesija ima kumrovško šolo in verjamem tudi ti ,ker ti je idol.Pa kot dokaz je tudi,da enostavno ne razumeš preprostega vprašanja.Pred leti si kot kumrovki komunajz cuzal jugo,sedaj pa kot svečkar Slovenijo.To je vse kar znaš.Sram te bodi.
Uporabnik1536341
18. 03. 2021 20.10
-11
Ta pokvarjeni predsednik vlade vedno znova dokazuje,kako poln sovraštva je do vseh,ki mislijo drugače.Upam,da ga po naslednjih volitvah čaka kazenska ovadba in sojenje.