Slovenija

Vlada naj pojasni

Ljubljana, 06. 02. 2007 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

LDS zahteva nujno sejo zaradi domnevne prekoračitve policijskih pooblastil pri nadzoru družine Strojan.

LDS zanima, kakšna je bila vloga ministrstva za notranje zadeve pri aktivnostih policije v primeru nadzora družine Strojan
LDS zanima, kakšna je bila vloga ministrstva za notranje zadeve pri aktivnostih policije v primeru nadzora družine Strojan FOTO: POP TV
V LDS so trdno prepričani, da je šlo za osredotočeno zbiranje podatkov o določenih posameznikih, ki niso osumljeni kaznivih dejanj, ter njihovo omejevanje gibanja. Zato od predstavnikov vlade na nujni seji zahtevajo določena pojasnila.

Poslanci LDS so vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje zaradi domnevne prekoračitve policijskih pooblastil v primeru policijskega nadzora nad družino Strojan. Kot sta pojasnila poslanca Darja Lavtižar Bebler in Pavel Gantar, so namreč v LDS prepričani, da je policija nezakonito zbirala podatke o posameznikih in jim omejevala gibanje.

Po novinarski konferenci varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka 23. januarja, na kateri je predstavil domnevna dejanja policije, ko naj bi ta tajno spremljala in nadzorovala družino Strojan, je v javnost prišel zapis iz dnevnika operacijsko-komunikacijskega centra postojnske policijske uprave, je opozorila Beblerjeva. Navedbe iz zapisov pa porajajo sum, da je policija presegla svoja pooblastila, saj za sledenje in omejevanje gibanja romske družine ni imela nobene odredbe tožilstva ali sodišča, še opozarja poslanka.

Vlada skuša nadzirati medije?

Strojanovi otroci na poti v šolo
Strojanovi otroci na poti v šolo FOTO: POP TV

Liberalna akademija opozarja, da je ponedeljkov poziv ministrstva za šolstvo in šport k strpnosti medijev v spremljanju zgodbe o otrocih romske družine Strojan še en vladni poskus disciplinirati medije. "Vlada želi prevzeti vlogo, ki jo imajo menda nevarni in škodljivi mediji, in sama namesto njih odločati, kaj bodo državljani vedeli in česa ne," je zapisal predsednik akademije Darko Štrajn.

Člani parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb bodo na sredini seji obravnavali navedbe ombudsmana Matjaža Hanžka o domnevno nezakonitem ravnanju postojnskih policistov v primeru družine Strojan, je dejal predsednik komisije Davorin Terčon (LDS). Po Hanžkovem mnenju je namreč policija tajno spremljala in nadzorovala družino, kar je ena najhujših kršitev policije

V Liberalni akademiji so prepričani, da je takšno postopanje nesprejemljivo in predstavlja nedopusten dvom in poseg v kompetence novinarjev in urednikov. Posledično pa to predstavlja tudi poseg v njihovo profesionalno avtonomijo, "obenem pa razgalja nič več skrito namero oblasti, da iz medijev zmesi podobo po svoji meri in všečnosti".

Člani akademije še menijo, da "smo deležni nove etape v reševanju romskega problema: po policijski smo zdaj soočeni še z nič več skrivano medijsko kontrolo nad nesrečno romsko družino pri tako benignem opravilu, kot je njihova hoja v šolo".

Kot je znano, so se otroci družine Strojan v ponedeljek vključili v redni pouk osnovne šole v Šentvidu. Ker pa je menjava okolja za otroka lahko stresna sprememba, so na ministrstvu za šolstvo in šport pozvali medije k "odgovorni drži v spremljanju njihove zgodbe, za razumevanje ter spoštovanje njihove situacije".

Kot so še sporočili, bodo o sprejetosti otrok družine Strojan, o njihovem življenju in delu v novem šolskem okolju javnost kmalu obvestili ter na ta način poskrbeli tudi za pravico javnosti do informiranosti.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malasutra@gmail.com
06. 02. 2007 20.17
joj, joj, joj. zakon o rtv je zakon, ki ga lahko izumi samo nekdo z absolutističnimi tendencami. posegi v delo s pomočjo kapitalskih prijateljčkov - več kot jasno. prodaja mercatorja pod mizo, vezani posel z delom, menjava uprave dela, slivnik in jančič prevzameta delo, delo se združi z MAGom (skrajno desnim in skrajno provladnim cajtengom), odstreli strokovnjakov v gospodarstvu po tekočem traku, krepitev cerkve in njenega vpliva na kapitalskem trgu in v politiki, privatizacija zdravstva pod mizo, ustvarjanje "izrednih razmer" v primeru družine strojan, odvzem znatnih sredstev "nepokorni" prestolnici oziroma discipliniranje in kaznovanje vseh, ki pokažejo odpor in upor proti takim ravnanjem, čudni posli z nabavo vojaške opreme (a bo preostalih petindvajset oklepnikov, ki bodo menda opremljeni za bojne naloge v urbanih središčih, namenjeni ustrahovanju na primer neposlušnih ljubljančanov??? sliši se prenapeto, samo, človek se res vpraša, o čem je to govoril erjavec zadnjič na tv) ... ljudje dragi, vse to v pičlih dveh letih. ponavljam: zaenkrat se skriva za večstrankarskim sistemom. tomi, jasno, vseh medijev si res še ni podredil - še zmeraj mu kljubujejo dnevnik, mladina in tudi pop tv (ki je čisto privatna firma). zato pa potem razni ministri (rupel, zver) kar v obliki medijskih sporočil "svetujejo" še ne podrejenim medijem. če to niso hegemone tendence, no, tomi, pa mi ti povej, kaj so. kar se klipingov tiče - jih ne rabim. točno vem, kateri mediji so popolnoma podrejeni in pristranski (prefiltrirani) oziroma uravnoteženi, kot bi rekel janša. takim niti sledim ne več. z delom se mi ne da kuriti niti peči. raje nabavim brikete. tako vsaj ne podpiram te svinjarije oziroma burleske, ki se odvija pred našimi očmi. če ti paše, da te imajo za norca, ja, pa sodeluj. kaj češ. vedno je bilo tako, da so ovce pokorno sledile svojemu ovnu. jaz te lahko samo pomiljujem. ker, ko boš končno odprl oči, bo bolelo.
Uporabnik113189
06. 02. 2007 17.59
Kakšna publika gleda RTV se vidi po izbiri skladbe EMA07 Delo pa kupujejo samo še za to, ker rabijo nekaj za kurjavo..funkcionalno nepismeni.
ernest83
06. 02. 2007 17.31
rtv izgublja na kvaliteti že zelooo dolgo. pa ne zarad vlade, ampak ker nihče noče malo spucat po njej.
xuxu
06. 02. 2007 17.16
Dokaz brutalnih posegov v medije: Delo, rtvslo... dve glavni ustanovi, ki sedaj izgubljata na kvaliteti...
Materi
06. 02. 2007 16.35
Dejte že nehat s temi cigani, prosim!!!!!!!!!!!!!!!!!
theykilledKenny
06. 02. 2007 15.48
Fojbe vabijo :)
Vegos
06. 02. 2007 15.13
Ma saj vem da ponoči udbomafija prileze iz svojih smrdljivih kanalov in ljudem preprogramira možgane z najnovejšimi mikročipi, ampak a morate vi, 'pravoverni', to res trobit vsak dan?
kosir_maks
06. 02. 2007 15.11
Država ima tri veje oblasti. V parlamentu bi moral imeti Absolutno večino, sodno vejo ne bo pridobil, kar ma je izvršna oblast. da bi bil absolutist in ne vem kaj še vse, mu še dost manjka. tudi vpliva v gospodarstvu nima dovolj . Proti Kučanu se lahko skrije glede vpliva. To so dejstva . Vsakršno drugo govorenje je pristranskost in navijaštvo.
tomi.passion@gmail.com
06. 02. 2007 15.07
malasutra...konkreten dokaz in dejstva prosim? Svetujem ti, da si narediš privat klipink (upam, da veš, kaj to je) in primerjaš pozitivne in negativne članke v zvezi z vlado. Presenečen boš nad razmerjem. Če bi si vlada podredila medije, bi vsi mediji peli hvalnico vladi kot je bilo to še do nedavnega.
kosir_maks
06. 02. 2007 15.05
Janša bo absolutist, če si bo podredil sodno vejo oblasti, kar pa je malo verjetno. Trdno jo v rokah drži bivša nomenklatura. Samo poglejmo ustavno sodišče in cvetke ki sedijo v njem. Večina tardečih . To je realnost.
malasutra@gmail.com
06. 02. 2007 14.39
no, no, vidim, da ti je vse, kar je levega od sredine, trn v peti. dejstvo je, da tako brutalnih posegov v medije, kot si jih privošči aktualna vlada, nismo videli niti v osemdesetih letih, ko so bili na oblasti še komunisti. janša je absolutist in samo večstrankarski sistem ga rešuje, da ljudje to le stežka opazijo. ampak, karakter je karakter. in janša je pač tak. medtem ko pizdi nad nekdanjim režimom, je smešno, kako dobro bi se prav on znašel v njem (če bi uspel prevzeti oblast). trn v peti, malo analiziraj situacijo, pa ti bo jasno. ni vse v šimfanju preteklosti. nas lahko kar skrbi sedanjost. ta vpliva na naše življenje zdaj in v bližnji prihodnosti in ne nekaj, kar je bilo.
TRN V PETI
06. 02. 2007 13.00
Liberalna akademija je ideološka naslednica sistema, ki je medije ne le nadziral, ampak jih dobesedno uporabljal v svoj namen. Do nedaljnega so mediji še vedno bili pod nadzorom. In za nadzor sta se kregala Rop in Pahor. Zdaj pa poskušajo ti liberalni demagogi naredit salto mortale in pripisat svoje grehe drugim. A gre še bolj perverzno?