Slovenija

Vlada napoveduje razmislek o načinu izvajanja helikopterske NMP

Ljubljana, 12. 09. 2019 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.F. / STA
Komentarji
39

Medresorska delovna skupina vlade proučuje možnosti in ukrepe na področju helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP). Kot so danes napovedali na vladi, bodo po proučitvi predloga dolgoročne ureditve HNMP in sekundarnih prevozov sprejeli odločitev o nadaljnjem načinu izvajanja te dejavnosti.

V skladu s sklepom vlade je dejavnost HNMP in sekundarnih prevozov določena kot državna aktivnost, ki se izvaja s helikopterji policije in vojske. Na brniškem letališču dežura ekipa Slovenske vojske, ki pokriva zahodni del države. Pokrivanje vzhodne polovice Slovenije je konec leta 2016 prevzela policija, policijski helikopter je bil v pripravljenosti na mariborskem letališču.

Vlada je v danes sprejetem odgovoru na pobudo poslanca SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega pojasnila, da je naloge letalske policijske enote pred časom prevzela vojska, ker dva od treh policijskih helikopterjev ne izpolnjujeta več v celoti zahtev iz evropskih letalskih predpisov, pri tretjemu pa se je iztekla življenjska doba motorjev.

Jelinčič je v svoji pobudi kritičen do sedanje organiziranosti in učinkovitosti HNMP pri nas ter dvomi tudi v njeno finančno ugodnost. Med drugim je izpostavil, da bi glede na evropsko direktivo za izvajanje HNMP morali imeti helikopterje, namenjene izključno tej dejavnosti. Izvajalec helikopterskih prevozov za namene HNMP, v slovenskem primeru torej vojska, bi po njegovem mnenju moral imeti posebno dovoljenje za izvajanje komercialnega zračnega prevoza, medicinska posadka pa bi morala biti certificirana in imeti posebna redna usposabljanja. Predelavo helikopterja za potrebe nujne medicinske pomoči pa bi morala certificirati Evropska agencija za letalsko varnost.

V skladu s sklepom vlade je dejavnost HNMP in sekundarnih prevozov določena kot državna aktivnost, ki se izvaja s helikopterji policije in vojske.
V skladu s sklepom vlade je dejavnost HNMP in sekundarnih prevozov določena kot državna aktivnost, ki se izvaja s helikopterji policije in vojske. FOTO: Miro Majcen

Poslanec SNS je v pobudi vladi izpostavil različne možne rešitve. Ena bi bila, da gre država v nakup lastnih helikopterjev. Kot dobro možnost vidi leasing, saj bi v primeru, da bi se kasneje odločili, da se HNMP prepusti zasebnim izvajalcem, helikopterje preprosto vrnilo. Kot drugo možnost Jelinčič navaja nakup dveh do treh rabljenih namenskih helikopterjev z veljavnim spričevalom Evropske agencije za varnost v letalstvu, ki še vsaj pet let ne bi potrebovali obnove motorjev.

Poleg tega je Jelinčič še predlagal vladi, naj preko razpisa izbere najugodnejšega operaterja, ki bo nudil uslugo helikopterskega prevoznika po vseh standardih, z modernimi namenskimi helikopterji, kot da je storila večina držav v EU.

Vlada je v odgovoru Jelinčiču sicer pojasnila, da uredba Evropske komisije iz leta 2014 res določa zahteve za operatorje, kot jih navaja Jelinčič. A veljavna zakonodaja Evropske unije na drugi strani tudi omogoča, da se HNMP še naprej izvaja z državnimi zrakoplovi.

Na vladi so navedli tudi več uredb in direktiv Evropskega parlamenta, sveta in komisije, ki določajo, da se uredba Evropske komisije, ki jo navaja Jelinčič, "ne uporablja za zrakoplove ter njihove dele in opremo, kadar se ti uporabljajo za vojaške, carinske, policijske, iskalne in reševalne ter gasilske dejavnosti ali storitve, dejavnosti ali storitve mejnega nadzora, obalne straže ali podobne dejavnosti ali storitve, ki se pod kontrolo in odgovornostjo države članice v javnem interesu izvajajo s strani ali v imenu organa z javnimi pooblastili, ter za osebje in organizacije, ki izvajajo dejavnosti in storitve, za katere se uporabljajo navedeni zrakoplovi".

Na brniškem letališču dežura ekipa Slovenske vojske, ki pokriva zahodni del države. Pokrivanje vzhodne polovice Slovenije je konec leta 2016 prevzela policija.
Na brniškem letališču dežura ekipa Slovenske vojske, ki pokriva zahodni del države. Pokrivanje vzhodne polovice Slovenije je konec leta 2016 prevzela policija. FOTO: Miro Majcen

Kot so zapisali na vladi, medresorska delovna skupina proučuje tudi možnosti in ukrepe, ki jih predlaga Jelinčič. "Cilj je istočasno poiskati dolgoročno rešitev tako za dejavnost HNMP kot tudi za sekundarne helikopterske prevoze odraslih in otrok oziroma nedonošenčkov. Ob tem je pri iskanju primerne dolgoročne rešitve poleg ustrezne opremljenosti oziroma helikopterjev treba upoštevati še druge pomembne dejavnike za izvajanje dejavnosti HNMP, kot so kadrovske, finančne in druge zmogljivosti oziroma zahteve." Ko bo vlada imela na mizi ugotovitve medresorske delovne skupine, pa bo sprejela odločitev o nadaljnjem načinu izvajanja HNMP.

Slovenija je leta 2003 zagnala pilotni projekt HNMP, sprva s pogodbenim zunanjim izvajalcem, kmalu pa je to dejavnost prevzela vojska. Že od tedaj se pojavljajo tudi pritiski, da bi to dejavnost spet izvajali zasebniki.

Eden od argumentov v prid temu, da HNMP v Sloveniji izvaja vojska, je že vsa leta ta, da tako vojaški piloti v praksi vzdržujejo svojo pripravljenost na letenje, in to na bolj varen način, kot če bi sodelovali v mednarodnih misijah. Drugi argument v prid vojski pa je ta, da tako javni denar za vzdrževanje helikopterjev pokrije tudi javno korist.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Švaba
12. 09. 2019 21.00
+9
Da nima ta lopovska zafurana država za en namenski reševalni helikopter.....dost žalostno in sramotno..lopovi...
Scorpionnn
12. 09. 2019 19.47
+12
V času Janševe vlade je bilo to dogorjeno ,da helikoterske prevoze prevzame AMZS kot v Avstriji OMTC...vendar je bil ta dogovor razveljavjen v času Pahorjeve vlade..
reaf
12. 09. 2019 18.52
+18
V Avstriji ima vsako malo boljše smučišče helikopter v pripravljenosti! Če si zavarovan, plača zavarovalnica, če nisi, sledi račun v roku enega tedna (cca.5000 €)
Transformerji
12. 09. 2019 18.38
+11
Mene pa bolj zanima to: smo se pogovarjali, pa nekdo reče, da je ženska, ki se je vračala pozno domov z dela, zaspala za volanom in z avtom zgrmela v dolino. Reševali so jo s helikopterjem, pa je kasneje v bolnišnici umrla. Tri članska družina ni imela denarja še za dopolnilno zavarovanje in tako je mož po njeni smrti dobil račun za 50 ali 60 tisoč evrov (si nisem zapomnil). Pa drugi reče: kdo pa plača ta reševanja s helikopterji, ko rešujejo opankarje iz gora? Bistvo vsega je: kdo reševanja plačuje???
Podborsky
12. 09. 2019 20.27
+6
Res si nisi nic zapomnil, ker si si vse izmislil. Pri nas nihce ne placa resevanja s helikopterjem, drugace pa v tujini stane resevanje okrog 4000 evrov, ce nimas dodatnega zavarovanja za asistenco tujina.
yokerxdinterfan
12. 09. 2019 20.35
+7
pač poglej....js bom padel z motorjem in dobil kazen za neprilagojeno hitrost ker bo pač malo peska v nekem ovinku.....tele hribolazce z neprimerno opremo se pa rešuje in nikomur nič
pozzo
12. 09. 2019 20.53
Podborsky
12. 09. 2019 20.53
+2
Se strinjam s tabo, da bi morali malomarnost v gorah sankcionirati, imas popolnoma prav, popolni nesmisel pa je, da tujcem, ki nimajo urejenega zavarovanja, nismo sposobni izstaviti racuna. V tujini so neusmiljeni, verjemi. Za par deset evrov zavarovalnica vse pokrije.
Ben?oGen?o
12. 09. 2019 18.35
+11
Kr naj prevzame civilna firma... bomo videli za koliko časa in koliko bolj nas bo to davkoplačevelce udarilo po žepu. G. Plemeniti že ve, saj je že dolga leta pri koritu, da je to prilika
Toti glih
12. 09. 2019 18.16
+8
Vlada bo naredila premislek! Pa kaj se oni za.... vajo. Pa kje te oni vejo razmišljat?
hipertrop
12. 09. 2019 18.14
+3
Evropa želi da reševanje prepustimo zasebnikom, zasebnik bo želel profit.
Blallka
12. 09. 2019 18.45
+5
Ja, kot tiste žilne opornice. In tako bo še manj za pacienta. Če ga bodo že rešili, pa potem zdravnikov in opreme ne bo, da bi ga ohranili. Že sedaj ni opreme (aparatov v bolnici) in zdravnikov, ker ni denarja zanje. Vsi vedo, da so cene napihnjene zdravil in pripomočkov, ker zasebnik želi samo profit. To je prav načrtna kraja zdravnikom in pacientom.
Blallka
12. 09. 2019 18.03
+0
Jelinčič je kretten. Omenja komercialne lete v zvezi z nujnim reševanjem. Ko se mu bo nekaj zgodilo in bo kritično, če bodo reševalci par minut prepozno -KER BODO PREVERJALI, ČE ima dovolj denarja (da bo plačal let), lahko medtem že umre! Slovenci so reven narod. A revne naj pustijo, da pomrejo, če ne bodo imeli dovolj cvenka na računu? Druga stvar je pa ta, DA JE SLOVENIJA PREMAJHNA. Če bi to organizirali, bi bil to rešilec in bi morali dati bistveno več keša, ker bi opravljal naloge tudi na cestah in povsod drugod. In bi rabili takih helikopterjev.
Blallka
12. 09. 2019 18.20
+8
Zdravstvo je tako urejeno kot je, izključno zato, ker so upokojenci prerevni,da bi vse plačevali. Ker če bi morali, ne bi imeli ne za zdravila, ne za hrano, kaj šele kakšen večji poseg. Govorim o povprečenm upokojenci, ne tistih parih priviligirancih. Kaj pa bo naredil s 500 evri, če se sebe komaj preživi?
Eastman
12. 09. 2019 19.07
+8
Kolikor poznam Jelinčiča zgolj lobira za kakšnega privatnika, za bogato nagrado seveda.
BroNo1
12. 09. 2019 18.00
+8
Take komentarje dajejo le nedorasle osebe. Še kako potrebujemo ljudi, da rešujejo življenja. Dokler se vam na kavču ne zgodi nič, jih res ne rabite!?
Blallka
12. 09. 2019 17.58
+5
Reševanje ni komercialen let! Ta je pa res nor.
rajngl
12. 09. 2019 17.50
+22
v zrak je šlo kar nekaj helikopterjev iz edinice slabih bank. Jankoviči vozijo enega če ne 2
el capitano
12. 09. 2019 17.43
+5
Slovenci pač radi je..mo svoje, ker se drugih bojimo..Mentaliteta vaških posebnežev je ubijajoca..
Oliguma
12. 09. 2019 17.41
+39
Kar nekaj novih helikopterjev bi dobili za zokijevih odpisanih 29 miljončkov.
spam1
12. 09. 2019 17.50
-11
Dekster
12. 09. 2019 19.11
+8
Lahko bi imeli 6 reševalnih Eurocopterjev EC145. Imamo pa jankoviće..
boboo69
12. 09. 2019 19.44
+5
Koliko bi jih šele dobili namesto patrij?
pravakritika
12. 09. 2019 17.40
+23
Kakšno pametno razdira tale Zmago... Raje bi uredili PLAČILO reševanja za vse tiste, ki jih morajo po neumnosti reševati. Pa prav tako tržit plačilo za vsa reševanja na cestah in gorah, ki so posledica alkohola ali objesnosti....
retrospect
12. 09. 2019 17.26
+43
Vlada naj raje razmisli o kakem zavarovanju za gore, da ne bomo zastonj taksi za Češke in ostale, tudi domače turiste, ki se v gore odpravijo z neprimerno opremo!! Prevoz pa plačujemo mi davkoplačevalci.
yokerxdinterfan
12. 09. 2019 20.36
-1
so čehi zadnja leto vrjetno bolje oprmeljeni kot marsikateri domačin ki si reče da gre lahko v supergah ker navsezadnje že celo življenje rine v isti hrib
Naj bi
12. 09. 2019 17.18
+23
Ta, ki je spesni ta članek nima pojma! SV pokriva celotno Slovenijo policija pa že nekaj časa ne. Podatki so na SPINU.
Aijn Prenn
12. 09. 2019 17.17
+30
A zdej, ko ga je bejba pustila, se bo pa v parlamentu ven metal??
orcus
12. 09. 2019 17.15
+14
Helikopterji ki jih sedaj uporabljamo niso primerni za NMP. Predolg cas za vzlet, prevelika elisa za pristajanje... za HNMP so razviti posebni specialni helikopterji. Nasi zgledajo kot da pride Vijetnam po tebe... Zmago se spozna, vsaka cast
popay34
12. 09. 2019 21.22
+1
Res, prosim napiši kateri so posebni specialni helikopterji. Res me zanima. Pa prevelika elisa za pristajanje??? Glede vietnama pa ti povem, ko boš poškodovan kje čakal na pomoč ti bo vseeno kateri helikopter pride pote. Pa z zdravo pametjo dalje.
pozzo
12. 09. 2019 17.11
+3
Res je treba blazno razmišljat! To se da uredit vrhunsko z malo denarja in takoj samo zdravo logiko je treba uporabit.
spam1
12. 09. 2019 17.51
+1
pozzo
12. 09. 2019 20.51
The_Duke
12. 09. 2019 17.03
+25
Dajmo raje kometirat, kako je novinar tele medijske hiše ilegalce vozil.... Tako kot so oni kometirali SDjeve voznike, sedaj pa opravičilo objavili zjutraj in ga do popoldneva skrili med starejše novice črne kronike!!!