Slovenija

Vlada ne podpira predloga za zaprtje trgovin ob nedeljah

Ljubljana, 25. 05. 2020 21.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada ne podpira predloga zakona, ki ga je v DZ vložila Levica in predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh tudi po koncu omejitvenih ukrepov. Zaradi posledic epidemije na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, predlog trenutno ni primeren za obravnavo v DZ, poleg tega bi moral biti obravnavan na ESS, meni.

Ob predstavitvi predloga konec aprila, pred prvomajskimi prazniki, je sicer premier Janez Janša na Twitterju izrazil podporo predlogu.
Ob predstavitvi predloga konec aprila, pred prvomajskimi prazniki, je sicer premier Janez Janša na Twitterju izrazil podporo predlogu. FOTO: Thinkstock

"Vlada meni, da trenutno zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, ki predstavlja 34 odstotkov vseh prihodkov slovenskega gospodarstva, predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo v državnem zboru. Poleg tega vlada meni, da je socialni dialog najustreznejši način reševanja tovrstnih vprašanj. Zato vlada predloga ne podpira," so po današnji dopisni seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Ob tem gre po prepričanju vlade za tako pomemben zakon, da bi moral biti obravnavan tudi na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS).

V Levici so v predlogu novele povzeli poziv Sindikata delavcev trgovine Slovenije v poslanici pred praznikom dela, da naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte. Kot izjeme bi lahko bile v nedeljo še naprej odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov in se nahajajo na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic.

Cilj je vsem delavkam in delavcem v trgovinah in v nekaterih povezanih dejavnostih zagotoviti proste nedelje in proste dneve, ki so po zakonu določeni kot dela prosti dnevi, poleg tega naj bi uresničili voljo volivcev, ki so se na referendumu enkrat že večinsko izrekli za to, da se trgovine ob nedeljah zaprejo. Predlagatelji dodajajo, da se s predlogom zasleduje tudi cilje osvoboditve od nepotrebnega dela, opuščanja spodbujanja nenehnega trošenja ter zagotavljanja priložnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, razvijanje lastnih potencialov in kakovostno socialno življenje.

Ob predstavitvi predloga konec aprila, pred prvomajskimi prazniki, je sicer premier Janez Janša na Twitterju izrazil podporo predlogu. Podporo je izrekel tudi minister za delo Janez Cigler Kralj, besede svojega ministra pa so takrat podprli v stranki NSi, kjer so zapisali, da so zaprtje trgovin ob nedeljah predlagali že leta 2003 na posvetovalnem referendumu, ki je dobil podporo ljudi, ter da si želijo, da bi se dogovor o tem dosegel v okviru socialnega dialoga med sindikati in delodajalci.

Po prepričanju vlade gre za tako pomemben zakon, da bi moral biti obravnavan tudi na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS).
Po prepričanju vlade gre za tako pomemben zakon, da bi moral biti obravnavan tudi na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS). FOTO: POP TV

Predlog so takrat podprli tudi v največji opozicijski stranki LMŠ. V koalicijski SMC pa so dejali, da predloga v primeru, da prinaša več brezposelnih, ne morejo podpreti.Za zaprtje trgovin ob nedeljah so se med drugim izrekli nekateri sindikati in druge organizacije, med njimi v skupni izjavi krščanske cerkve v Sloveniji.

Upravni odbor Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) pa je prejšnji teden izrazil odločno nasprotovanje predlogu, saj bi morali v trenutnih razmerah spodbujati potrošnjo in sprejemati ukrepe za ohranjanje delovnih mest. Zaprtje prodajaln ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, so opozorili in dodali, da je v časih, ko je treba vse napore usmeriti v doseganje gospodarske rasti, potrošnja ključna za doseganje gospodarske rasti.

Od trgovinske dejavnosti je odvisno veliko število delovnih mest, ki slovenskemu gospodarstvu prinašajo 34 odstotkov vseh prihodkov. Ob predpostavki, da bi bil promet enak lanskemu letu, lahko zaprtje trgovin ob nedeljah pomeni tudi do 10-odstoten upad prometa, so izračunali in vse deležnike pozvali, naj razprave o morebitni ukinitvi nedeljskega obratovalnega časa zamaknejo v čas, ko bodo razmere to dopuščale.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (292)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luca Lucnik
28. 05. 2020 09.51
+0
Požrešnost trgovcev na eni strani in razvajenost in nenasitnost kupcev na drugi strani! Pa naj vse odprejo na nedeljo tudi javno upravo, občine, servise, salone, pošte, banke itd.... Tam tudi delajo ljudje a so kaj več kot mi trgovke???? A mi pa nimamo družin? Je...... Š dodatke, ko ti tak vse poberejo ostalo na plačilni. Še sobote bi morali pustiti samo do 12. Ure, pa bi se ljudje mogoče? Pričeli zavedati, da je življenje kaj drugega, kot šetanje po trgovini od dolgcajta in vsak dan Frišno žemjico jest???
Bofur
27. 05. 2020 17.24
Ne vem, saj smo v 21. stoletju. Rešitev so AVTOMATSKE blagajne ... In to je to. in so trgovine lahko odprte 24 ur na dan sedem dni v tednu. Volk sit in koza cela.
upornik1
27. 05. 2020 13.21
+3
Predlagam, da so vse trgovine ob nedeljah odprte cel dan, AMPAK PRODAJALCI NAJ OSTANEJO DOMA, namesto njih naj delajo gospodje in gospe iz upravnih stavb trgovskih podjetij, pa da jih vidimo........... če ne bodo zmogli, pa naj na pomoč pokličejo še kašnega ministra, pa vodilne iz trgov. zbornice, itd itd
Bofur
27. 05. 2020 17.18
-2
Dober predlog. Trgovine naj bodo odprte, ampak samo avtomatske blagajne. Zraven delajo še varnostniki ... in to je to. Po mojem optimalna rešitev . Tako kot imajo v Italiji avtomatizirane bencinske črpalke. Prodajalci in prodajalke bodo tako lahko počivali in ostali doma.
slovenskidelavec
27. 05. 2020 11.18
-1
Ne nakupujte v nedeljo in problem bo rešen. Zato vse pozivam ne hodite v nedeljo v TRGOVINO.
Bofur
27. 05. 2020 17.19
-1
Ne hodite v nedeljo nikamor, samo v cerkev :)))
nikhrast
26. 05. 2020 16.58
-5
Folk dela od 9 do 5, največ cajta za nakup ima za vikend, delavci pa ponekod po teh marketih dobijo še več na uro. Pa da naj bodo manjše trgovine odprte, tam so pa cene višje, ubogi folk tako gleda na cene. Pa vidim vsaj na Hrvaškem kako so vse trgovine odprte vsak dan, ob obali tako vse živi od turizma. Spomnim se Bleda desetletja nazaj, vikend, pa vse zaprto, ni čudno da še zdaj ne hodim tja.
T3
26. 05. 2020 18.24
+8
Verjetno ti ne delaš v nedeljo, ker si tak glasen. Poglej si severno sosedo ne pa balkan!!!
nikhrast
26. 05. 2020 19.41
-4
Privatno sem delal tudi ob nedeljah. Delaš pa dokler delo ni končano, če ti ne boš naredil, bo pa nekdo drug, ti boš pa ostal brez dela. V Severni Ameriki je folk plačan za vsako uro, ob vikendih in praznikih še po dvakrat ali trikrat več na uro, tako nekateri še sprašujejo če lahko delajo kakšno uro več. Supermarketi so pa najbolj nabasani ob nedeljah popoldne.
najram
26. 05. 2020 19.44
+6
če nimaš it cajta po 17ti uri v štacuno,je sploh škoda da živiš
najram
26. 05. 2020 20.50
+2
ja pa ja greš v severno ameriko...pa lahko delaš kolko češ
FAUSTOS1
26. 05. 2020 15.16
+4
LEVICA j čisto zmedena prvo vržejo šarča nato paktirajo z janšo o trgovinah a vlada jim je lepo dala prsteka-enostano so nezreli
Rafael Kramar
26. 05. 2020 15.08
-29
Pri trgovinah ne gre za sam nakup hrane, da bi preživel nedeljo. Nedelja je dan, ki si ga večina združi s prostim časom in opravi nakupe,ki jih med tednom ne more ali pa so nepriročni. V torek ob petih po šihtu je malo nadležno spokat v avto fročad in it kupovat čevlje, hlače pa majce za mulce. Nedelja je kot nalašč za take izredne in pa večje nakupe in če jih mora za to nekaj priti v službo, naj tako pač bo. Sindikat naj zrihta poštene nedeljske ure pa ne bo nobenega problema z nedeljami!
wolfterier
26. 05. 2020 16.18
+23
V nedeljo se predvsem blokovci z družinami sprehajajo po centrih,ker se nimajo kam dat.Ženske ogledujejo in tipajo ,otroci razmetavajo in se derejo,da hočjo čokolado.Kupijo bore malo !!!
Transformerji
26. 05. 2020 16.37
+7
T3
26. 05. 2020 18.26
+9
Tebi se sprda da boš s frocami v nedeljo gnjavo po trgovini. Delavci v trgovini komaj čakajo da prideš, ker se nimaš kam dat!!!
najram
26. 05. 2020 19.42
+7
kramar....kak te ni sram kaj takega napisat...tebi se v torek ob petih po šihtu ne ljubi it v trgovino...a trgovke pa lahko delajo do osmih večer...kaj ti misliš da one nimajo doma družine,da bi rade šle čimprej domov k njim...ampak ne...delat še morajo v nedeljo,da lahko pridejo strokovnjaki tvojega kova po nakupih...res sram te je lahko...če pa ne moreš čez teden kupit hlač,čevljev pa majic po šihtu,sipa zrihtaj dan dopusta da lahko opraviš te strašne nakupe
basic 5
26. 05. 2020 19.46
+6
T,OČNO TAKO!! Egocentriki, ki ne vidijo dlje od svojega nosu!! Potuha in izkoriščanje delavcev!! Samo to je odraz odprtja trgovin ob nedeljah!! 😔
Svetlobasrca
26. 05. 2020 14.48
+33
Vse kar rabiš v nedeljo, lahko nakupiš tudi prej. Kot sedaj zmoremo, a ne? En dan pa tudi rabimo, da si kraj in ulice odpočijejo, če vam že ni všeč, da si trgovke. Mir in spokoj. Da se gre na izlet v naravo, ne pa v nakupovalni center... Vzgajajte svoje otroke v tem duhu, četudi sami niste bili tako. To je nujnost.
ahim1225
26. 05. 2020 14.27
-11
To naj bo izbira trgovca, čeprav smo imeli referendum, ki je davkoplačevalce stal nekaj milijonov EUR... Sem pa proti vsemu, kar želi levica, ker je njihov namen le škodovati državljanom, sam jih imenujem sprevrženi levaki.
staridida
26. 05. 2020 14.17
+4
Ko sem delal v eni fabriki, je včasih moralo določeno število delavcev , kadar je bilo veliko dela delat tudi ob sobotah in nedeljah-skoraj smo se stepli, vsi bi radi delali-ker se je dobro zaslužilo...
staridida
26. 05. 2020 14.02
-5
Lenuhi še v tednu ne delajo-kaj šele ob nedeljah...
ahim1225
26. 05. 2020 14.24
+13
User1629901
26. 05. 2020 13.04
+13
Luka zakaj raje ne predlagaš, da smo vsi slovenci obvezno dva dni na teden prosti, kar je trenutno zelo redko. Če delodajalec ni zmožen tega zagotavljati, pa bi delodajalec moral, ali povišati urno postavko(seveda pošteno dvigniti npr.200%), ali zaposliti še nekoga da razbremeni trenutno stanje. Saj po standardnih pogodbah, delavci delajo 40h na teden v petih dneh, v resnici pa nekateri delajo(vedno, ne izjemoma) tudi 48h in več v šestih dneh, včasih pa prostega dne ne vidijo tudi po več tednov. Trenutno je na papirju urejeno dokaj dobro, vendar je tako samo na papirju. Manjka kontrola spoštovanja pravic in obveznosti delodajalca in težke denarne kazni za kršitelje. Nedelje niso več svete, počitek pa je ostal nujno potreben. Utopija v kateri bomo vsi slovenci prosti dela med vikendi pa je neizvedljiva. Sem bolj levo usmerjen, vendar je nedelja, za določene panoge zelo dobičkonosna ali celo od vikendov živijo, verjamem da tudi za trgovsko panogo(zagotovo obstajajo izjeme). In kar me najbolj moti je to, da se zakone predlaga samo za eno panogo ali še ožje, meni smrdi po populizmu. Dobri zakoni zajemajo širšo populacijo. Verjamem, da bi bilo idealno, da smo vsi doma konec tedna, vendar to je nemogoče, tudi za trgovce.
Gorazd Petek
26. 05. 2020 12.49
-20
Ja,ja nedelsko delo krepi duha in misli ter telo.
Omitron
26. 05. 2020 12.43
+24
Pa sej to ni res ,koliko še referendumov bo na konc pa spet nedelje delate.Ja prav pitem jih saj plačajte kot nedelje ne pa navaden dan ,pokvarjena banda
komarec
26. 05. 2020 12.19
+29
A ni ta vlada naklonjena cerkvi in krščanstvu. Sedmi dan počivaj, pravi bog. Včasih je veljalo za greh delati ob nedeljah. Ja res je tudi bog in cerkev nista več kar sta včasih bila.
Gorazd Petek
26. 05. 2020 12.23
-15
Niti ne,ker levaki ptavite ,da boga ni vam je ugodila;torej zapovedi njega ne veljajo več tudi jaz mislm ,da bi lahko bila sobota in nedelja delovni glede na nizko storilnost.
Ost1234
26. 05. 2020 12.54
+8
pipaneleze Ta vlada je naklonjena le sama sebi ....
staridida
26. 05. 2020 14.07
-1
Kuku456
26. 05. 2020 12.07
+3
€€€€€€€
Ost1234
26. 05. 2020 12.34
+2
Transformerji
26. 05. 2020 11.29
+5
Luka Mesec je bil čisto vzhičen, presenečen, z zadovoljnim nasmehom je izjavil, da se končno, v vsaj enem Janša strinja z njegovim predlogom - da so trgovine ob nedeljah zaprte. Ampak vlada se s tem ne strinja, torej ni Janša tisti, ki edini predstavlja vlado. Čemu torej kolesarji zahtevajo njegov odstop? Saj so ministri iz različnih strank, poslanci pa tudi.
mikpiki191
26. 05. 2020 11.14
+22
poglavar JJ je par tednov nazaj se tak hudo zlagal v Twittu ...,ko se je strinjal z zaprtjem trgovin ob nedeljah
Transformerji
26. 05. 2020 11.36
-7
Kdo pravi, da je lagal? Saj ni lagal, resnica je ta, da vlade ne predstavlja samo on. Torej ga tudi novinarji in levi ne morejo primerjati z Orbanom. Vlado predstavljajo ministri in poslanci različnih strank.
Mi Po
26. 05. 2020 11.46
+4
Daj , ne nametavaj po spletu, take smešne izjave doma v WCju širi!
staridida
26. 05. 2020 14.11
-2
titotiger
26. 05. 2020 11.06
-8
Ta debata glede trgovin se mi zdi skrajno neprimerna in mislim da je čas da gre v pozabo in da se konča nabiranje političnih točk glede zaprtja trgovin. Skrajno neprimerno in celo žaljivo je govoriti kako uboge trgovke delajo v nedeljo. HALOOO kaj pa medicinske sestre,natakarice,kuharice,sobarice,policistke, delavke ki delajo v tri izmenskem delu v proizvodnji...pa vse da ne bi katere izpustil kaj pa so te? Torej a bomo sedaj predlagali da v soboto ob 23 uri zapremo vse meje,ceste in seveda izpraznimo vse bolnice,domove za ostarele in še kaj in do ponedeljka do 6 ure ne delamo nič.
najram
26. 05. 2020 19.56
gre se za zaprtje trgovin ob nedeljah...poglej še enkrat naslov članka...torej osredotoči se na temo...ne mešat jabolk in hrušk
Lumpx
26. 05. 2020 11.05
-5
Tole je trenutno najbolj postranska stvar. Z ozirom, da dejansko se niti ne vemo ali je kornavirusna epidemija res koncana ali ne nas mora bolj skrbeti vse drugo. Osebnoi sem da se trgovine v nedeljo zaprejo sam se povsem strinjam z vlado da zdajle za to sploh ni pravi cas. Levnuharji pa seveda spet nekaj nabijajo v tri .... Naj si odprejo svojo trgovine pa jih naj imajo zaprte magari vsak dan v tednu.