22°C

Vlada umaknila stopnjo tajnosti s 'Kučanovega poročila' o BiH

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /
KOMENTARJI
1490
Ali se saga o avtorstvu non-paper dokumenta, ki je vseboval načrte o spreminjanju meja na Balkanu, vendarle končuje? Kot so sporočili iz vlade, so sklenili preklicati stopnjo tajnosti dokumenta o možnih nadaljnjih poteh za uspeh procesa ustavne reforme Bosne in Hercegovine. Ta dokument obstaja, njegov avtor pa je, tako vlada, Milan Kučan. Po naših informacijah sicer ne gre za dokument, ki je govoril o spreminjanju meja na Balkanu.

V Svetu EU so pred dnevi potrdili, da obstaja dokument, ki je povezan z domnevno slovenskim non-paperjem o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu. A ga niso razkrili, ker bi lahko ogrozil mednarodne odnose. Se pa je za ta korak odločila slovenska vlada, ki je sklenila z dokumenta št. Z-103-34/2010 preklicati stopnjo tajnosti. 

"V zadnjih mesecih smo v domačih in tujih medijih zasledili vrsto informacij o t. i. 'non-paperju', ki se ga pripisuje Republiki Sloveniji. Vlada Republike Slovenije s takšnim dokumentom ni seznanjena, saj ga v aktualnem mandatu ni obravnavala, pripravljala ali o njem razpravljala, niti tega ni storilo katerokoli ministrstvo ali vladni organ," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da dokument s št. Z-103-34/2010, z dne, 26. 1. 2011, o možnih nadaljnjih poteh za uspeh procesa ustavne reforme Bosne in Hercegovine, obstaja. 

PREBERI ŠE
Janša obvestil Džaferovića, da slovenski non-paper o mejah ne obstaja

"Na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije ga je, v vlogi posebnega poročevalca za Bosno in Hercegovino, pripravil Milan Kučan. Glede na to, da je vsebina dokumenta v pretežni meri že več več tednov javno znana, ni več pogojev, ki so potrebni za nadaljnji zaupni status tega dokumenta," so sklenili.

Milan Kučan.
Milan Kučan.FOTO: Miro Majcen

Po naših informacijah pa dokument ne govori o spreminjanju meja na Balkanu kot tisti o dokončnem razpadu Jugoslavije, ki je nedavno zaokrožil in dvignil veliko diplomatskega prahu. Gre torej za dva različna dokumenta. V informativni oddaji 24UR so skušali priti tudi do nekdanjega predsednika Kučana, a ta ni bil dosegljiv.

Spomnimo ...

Aprila so bosanski mediji poročali, da je slovenski premier Janez Janša predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu predal dokument s smernicami glede "dokončnega razpada Jugoslavije", eden od glavni projektov slovenskega predsedovanja Uniji pa naj bi bil spreminjanje meja na področju nekdanje Jugoslavije. Veleposlanica Slovenije v BiH Zorica Bukinac je bila takrat poklicana na razgovor s predsedništvom BiH, na katerem je poudarila slovenska prizadevanja za celovitost BiH.

Sledilo je več burnih odzivov, tako v Sloveniji kot tudi v regiji, Evropi in ZDA, kjer so ostro nasprotovali spreminjanju daytonskih meja, tovrstne ideje pa označili za zelo nevarne. 

PREBERI ŠE
V Svetu EU potrdili obstoj dokumenta, povezanega s skrivnostnim 'non-paperjem'

Non-paper – gre za neformalni predlog rešitve teritorialnih napetosti na Balkanu – spreminjanje državnih meja osmišlja okrog "nerešenih nacionalnih vprašanj Srbov, Albancev in Hrvatov", ki sta jih obe jugoslovanski državi v 20. stoletju mirili in prikrivali. Zaradi vprašanj, ki jih daytonski sporazum ni dokončno razrešil, si je težko predstavljati evropsko prihodnost za Srbijo in Kosovo, medtem ko je članstvo v EU za BiH nedosegljivo, navaja dokument. "Razmere je izkoristila Turčija, ki je močno povečala svoj vpliv v BiH in Severni Makedoniji. Z izjemo Turčije ter nekaj lokalnih politikov in njihovih privržencev, ki so se osebno okoristili na račun kaosa in nedelujočih inštitucij, nihče ni zadovoljen s situacijo v BiH." 

Dokument govori tudi o združitvi Kosova z Albanijo, medtem ko bi severnemu delu, kjer živi več srbskega prebivalstva, pripadal poseben status. Omenja se tudi rešitev hrvaškega nacionalnega vprašanja s priključitvijo večinskih hrvaških kantonov BiH ali pa z dodelitvijo posebnega statusa hrvaškemu delu BiH (po zgledu Južne Tirolske).

Koronavirus pasica nova