Slovenija

Če argumenti ne bodo dovolj, sledi stavka

Ljubljana, 27. 05. 2010 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L./B.S./STA
Komentarji
106

Vlada je potrdila novelo zakona plač v javnem sektorju in z njo zdravnikom za četrtino znižala plačilo dežurstev. "Če se je ne bo dalo prepričati z argumenti, razmišljamo tudi o stavki," je povedal Konrad Kuštrin.

Zaposlenim v javnem sektorju se obetajo spremembe.
Zaposlenim v javnem sektorju se obetajo spremembe. FOTO: iStockphoto
Novelo naj bi poslanci obravnavali po skrajšanem postopku.

Vlada bo v parlamentarno obravnavo poslala novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Potrdila jo je, čeprav je s sindikati niso dokončno uskladili. Jabolko spora ostaja predvsem člen o znižanju dodatkov v času dežurstva, ki mu ostro nasprotujejo zdravniki, s sindikati pa se niso strinjali niti glede znižanja položajnih dodatkov. "Razlog, zakaj je vlada vztrajala pri noveli tudi z dvema neusklajenima členoma, je odprava plačne anomalije," je pojasnila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs

Nimamo kaj popuščati, ker je zdajšnja zakonodaja jasna. Jasen je zakon o delovnih razmerjih, evropske direktive, praksa po celem svetu, da obstajajo dodatki za noč in nedeljo … Seveda o tem lahko govorijo tisti ministri in uradniki, ki vse noči in vse praznike prespijo, ve pa se, da je nočno delo stresno delo, in ne vidimo nobenega razloga, zakaj bi pri tem delu popuščali zdravniki ali pa kdor koli drug v državi. Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin

Dodala je, da jih niso zanimali samo prihranki, ampak tudi odprava anomalij, ki vodijo v nepravično nagrajevanje. Tako bo zdravnik za dežurstvo po novem prejel za četrtino nižji dodatek. Ukrep ministrica opravičuje z ugotovitvijo, da je zdravnik, ki dežura, za četrtino manj obremenjen od kolega na rednem delovnem mestu.

Za dežurstvo se sicer po navedbah ministrice pri vseh proračunskih uporabnikih mesečno porabi 2.102.214 evrov, za dežurstva v okviru dejavnosti zdravstva pa 2.056.916 evrov.

S sedanjih 20 se na 12 odstotkov zmanjšujejo tudi dodatki k osnovni plači za vodstvene položaje. "S takšnim sistemom bomo zagotovili pravično hierarhijo, saj ni bilo predvideno, da bi podrejeni vodja oddelka presegel plačo predstojnika. Računamo na prihranek 12 milijonov evrov," je dejala Pavlinič Krebsova. 

S spremembami, ki jih uvaja novela zakona, naj bi prihranili štiri milijone evrov letno.

Primer zdravnika specialista

V ponazoritev je Pavlinič Krebsova navedla primer zdravnika specialista, ki je uvrščen v 57. plačni razred. Ta po njenih besedah – ob sedanji polovični odpravi plačnih nesorazmerij, brez znižanih dodatkov – za 57 ur dežurstva (konec tedna), dobi okoli 2050 evrov bruto. Po sedanjem predlogu bi bilo plačilo za 25 odstotkov manjše.

S 1. julijem v veljavi nova plačilna lestvica

Vlada in sindikati so doslej uskladili spremembo plačne lestvice s 1. julijem, ko naj bi se plače povišale za polovico predvidene inflacije oziroma za 0,65 odstotka. Novela vključuje tudi določbe, ki se nanašajo na plače delavcev in funkcionarjev, napotenih na delo v tujini, in na plače zaposlenih, ki pridejo na delo v Slovenijo na podlagi mednarodne pogodbe.

Pred obravnavo predloga novele zakona je Krebsova dopoldne z vodjema obeh sindikalnih pogajalskih skupin, Janezom Posedijem in Branimirjem Štrukljem, podpisala izjavo o stopnji usklajenosti. Uskladili so 18 členov, štirje ostajajo neusklajeni, tj. določbe glede znižanja položajnega dodatka in plačila v dežurstvu.

Bo stavka?

Če se vlade ne bo dalo prepričati z argumenti, razmišljamo tudi o stavki. Konrad Kuštrin po seji vlade

Vodja stavkovnega odbora sindikatov javnega sektorja Dušan Miščević o tem, ali stavka bo ali ne, ni želel ugibati. Je pa povedal, da bo za torek sklical sejo stavkovnega odbora, na kateri naj bi sprejeli odločitev o nadaljnjih korakih. "Zahtevali smo, da neusklajeni členi ne gredo naprej, to je dejstvo,“ je poudaril. Najbolj sporen je dodatek za dežurstva, kjer so izpostavljeni predvsem zdravniki, je povedal Miščević.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov Janez Posedi pa je dejal, da je glede na izjave predsednika vlade Boruta Pahorja konec preteklega tedna pričakoval, da vlada ne bo vključila neusklajenih rešitev, saj je premier jasno zagotovil, da vlada enostranskih rešitev ne bo sprejemala.

Kot pravi Posedi, so želeli, da vlada rešitve, ki jih sprejema, uskladi s sindikati. Predlagane rešitve so nesistemske in ne bodo reševale problematike, za katero vlada ocenjuje, da jo je treba reševati. Sami bodo svoje nadaljnje ravnanje verjetno dorekli prihodnji teden, ko bodo preučili nastalo situacijo.

Štrukelj se boji zaostrovanja jeseni

Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja pa je vlada sledila njihovi zahtevi, da iz predlaganih sprememb zakona umakne celotno poglavje o napredovanju in delovni uspešnosti. Napovedane so bile namreč zaostritve napredovanj, podaljšanje napredovalnih obdobij in zmanjšanje števila tistih, ki lahko napredujejo.

Na vprašanje o morebitnih aktivnostih zaradi vključitve neusklajenih rešitev v zakon Štrukelj pravi, da ne vidi razloga, da bi "do skrajnosti ali s stavko zaostrili, ker se vlada na teh dveh točkah ni uskladila - navsezadnje sama nosi odgovornost". Po njegovih besedah gre za znižanje enega od elementov poglavja o dodatkih, sicer pa je vlada vse ostale dodatke pustila, kot so.

Boji pa se zaostritve konflikta v jeseni, ko bo vlada verjetno poslušala uveljaviti znižanje proračunskih virov za 500 milijonov evrov. "Bili bi naivni, če bi menili, da se za sedanji materialni položaj javnih uslužbencev ne bo potrebno jeseni boriti in na tisti točki vidim jedro konflikta. V tem trenutku pa se mi napoved stavke zaradi teh neusklajenih členov ne zdi sorazmerna," je pojasnil.

'Razmišljamo tudi o stavki'

Kakšne poteze bo povlekla vlada, so skrbno spremljali tudi v sindikatu zdravnikov pod vodstvom Konrada Kuštrina. "Dežurstev ni več. Obstaja samo redno delo in delo preko polnega delovnega časa, to je nadurno delo. Če mislijo poseči v to, ne glede na to, kakšna stališča bodo imeli drugi sindikati, bomo mi glavni odbor preimenovali v stavkovni odbor,“ je napovedal že pred sejo vlade. "Če se vlade ne bo dalo prepričati z argumenti, razmišljamo tudi o stavki," je dodal.

V primeru stavke mora biti zdravniška služba organizirana tako, da se naredi vse nujne stvari in da se nobenemu pacientu stanje ne poslabša.
V primeru stavke mora biti zdravniška služba organizirana tako, da se naredi vse nujne stvari in da se nobenemu pacientu stanje ne poslabša. FOTO: iStockphoto
Jaz sem za to, da se išče kompromis. To pospešuje dialog tudi za naprej. Trmasto vztrajanje na nekih pozicijah se mi ne zdi dobro. Dušan Miščević

Prav to je med stavkovnimi zahtevami postavil na prvo mesto. Na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi vsaj malo popustili, je odgovoril z odločnim ne. "Nič! Nič, ker ministrstvo manipulira z javnostjo in govori le o zaslužkih zdravnikov, ki so v najvišjem plačilnem razredu, in teh ni tako veliko, in tistih deset, ki delajo zelo zelo veliko, zato ker jih manjka. Med njimi je nekaj direktorjev zdravstvenih domov, ki pa jim ministrstvo tako ali tako da soglasje za dežuranje.

Zahtevali bodo tudi uveljavitev standardov in normativov zdravniškega dela, "ki so že dve leti v predalu“, ter ureditev primarnega nivoja, "kjer primanjkuje katastrofalno veliko splošnih zdravnikov“. "Ta vlada za reševanje teh problemov, ki so pravzaprav tudi problemi bolnikov, ni naredila nič,“ je oster Kuštrin.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vemo
22. 06. 2010 23.06
naj gredo vsi na ulico in tam tudi ostanejo saj niso vredni drugega baaaaaa, odklopite se nam od žile vampirji moderne dobe
Milan Koleznik
22. 06. 2010 14.29
Naj gredo zdravnik malo pogledati place delavcev in morda napraviti kaksen siht na njihova delovna mesta potem pa naj stavkajo . Ko bodo videli normo delavca v 8 urnem delovnem casu bodo videli da jim ni treba delati nadur saj bodo v rednem delovnem casu naredili veliko vec kot sedaj. Če prepolovijo njihove place mislim da so se vedno previsoke .
norisvet
28. 05. 2010 12.08
dgeroa39oih Tvoj komentar je demagogoški. Pri zdravnikih ne traja šolanje 18 let, temveč 26: 8OŠ,4SŠ,6MF,2sekundarij, 6specializacija. Žalostno je, da plače računaš glede na leta šolanja. Gre zato, da opravljamo najzahtevnejše in najbolj odgovorno delo na svetu. Pa to ni ošabnost, je dejstvo, ki je drugje splošno znano in sprejeto. V državi proleterske revolucije, pa je trditi kaj takega greh.
norisvet
28. 05. 2010 11.57
Zadovoljen zdravnik = zadovoljen pacijent. Bojte se tega, da nam bo ob treh padlo vse iz rok in do naslednjega dne ne bomo niti pomislili na naše bolnike. Zdravnik opravlja delo za katerega MORA biti dobro plačan. Dodatno vsi opravimo še ogromno dela na etični pogon, ki ga nikomur ne zaračunamo. Ta gonja bo privedla do tega, da bomo vsi naredili le toliko kolikor moramo. Kratko bodo potegnili le bolniki.
MIZANTROP
28. 05. 2010 08.56
Tonček Balonček je gotovo zdravnik.
Tonček Balonček
27. 05. 2010 22.08
No, zdravniki in še precej jih je, ki imajo to možnost, če pa bi bil npr. generalni štrajk v kakšni propadli fabriki, se bi lastniki stavke še veselili. Boš pa videl, kao bo imela par let slabo plačo, če seveda ne bo šla za medikoinformatorja h kakšnemu Pfeizerju ali GSK-ju, tam imajo pa šefi tako bajne dohodke, da se lahko vsi naši ministri skrijjeo pred njimi! Sicer je pa tako: Zdravnik sekundarij je 31. plačni razred, brez napredovanj (sekundarij tako nikoli ne napreduje) je to 1.531,02€ BRUTO, ker je pa treba upoštevat, da si celoten sekundariat pripravnik je treba računat 1.531,02€ × 0,7 = 1.071,7€ BRUTO oz. (računano s 35% dajatvami) 696,6€ NETO! Po ene sedmih napredovanjih, specializaciji in če si en mali šef, prideš do kakšnega 47. plačilnega razreda. Amopak 31. plačilni razred imajo že "strokovni delavci" delavci v varstveno delovnih centrih, plačo zdravnika sekundarija pa predsednica ŠOS-sa, gdč. šoba. Resda gre za honorar, saj je študentka, ampak študij se ji iztak mupošteva v delovno dobo, zdravstveno je pa tudi zavarovana kot študentka in je praktično na istem, razen gelde invalidnosti! Nekaj ljudi, ki nogromno zaslužijo, je pa pač,v vseh poklicih. Če iamjo v neki bolnici zaposlene samo 3 anasteziste, ti pač dežurajo vsak tretji dan in po dbav vikenda! Pa anj jim Fakin ali Marušič zrihta še dva ali tri! A naj ukinejo dežurstva? Jih pač ni, že tako pol dohtarjev v bolnišnicah pri nas s Hrvaške in Srbije terd drugod! Pa saj je v ZDA podobno, v javnih bolnišnicah, sploh na delikatnih mestih (porodničlarji, anastezisti, intenziva) sami Vietnamci, Čehi, Hrvatje, Kitajci....
apiar
27. 05. 2010 20.03
Tonček Balonček strinjam se s tabo glede plač zdravnikov (mimogrede: hčerka končuje študij medicine). Hotel sem reči, da VSAK z izsiljevanjem doseže visoko plačo. Uradniki, policaji, sodstvo .... vsi v državnih službah. Temu se naj naredi konec.
Tonček Balonček
27. 05. 2010 19.38
Meni s ezdi smešno, da ima nek zdravnik tako plačo kot kak višji nobčinski uradnik. Tega ni nikjer v razviti družbi, tako je bilo v Sovjetski zvezi, v Koreji je pa verjetno še vedno! P?a saj gasilci tudi ne gasijo vse noči in policisti tudi vse noči ne lovijo tatov? Pa ukinimo torej dežurstva, če nič ne počnejo! Vsa tovrstna! Če pa si kdo dela utvare, da bo dohtar v službi 48 ur na razpolago za 5 EUR na uro, je pa za na psihiatrijo! Še študenta za denar ne boste dobili za nočnega čuvaja!!
apiar
27. 05. 2010 19.31
Marsikdo, visoko izobražen, bi z veseljem delal noč in dan za redno urno postavko zdravnika. Zdravniki se obnašajo, kot da bi dežurali zastonj. Pa saj dobijo plačo. V podobnih situacijah se vedno primerja: če ogromno zaslužijo tistii, zakaj ne bi še mi. Poslanci udarite že enkrat po tem vozlu.
Nandadevi
27. 05. 2010 19.28
Vem samo to da zdravniki lahko dobijo delo povsod po svetu in povsod po Evropi za Višjo plačo. Vem pa tudi to da, družboslovbci nikjer na svetu najmanj pa v Evropi ne bodo dobili dela sploh pa ne plače se jih vsi otepajo.
nevica
27. 05. 2010 19.06
Zdravniški sindikati so najbolj od vseh usmerjeni v izkoriščanje ljudi. Takoj za tajkuni, ki so pokradli pol Slovenije.
Tonček Balonček
27. 05. 2010 18.11
Če dežuraš popoldne in ponoči, greš naslednje dopoldne domov in si pač prejšnje popoldne oddelal za danes, od kod ti 1500 EUR? Zdravnik specialist tik pred penzijo, s sedmimi napredovanji, doktoratom itd., ki dela poln delovni čas in je dežuren en vikend ter po enkrat med tednom, prejme neto cca 3.500 EUR, to je dobrih 12 EUR na uro, od tega jih je nočnih za šest noči! To je še enkrat več, kot je povprečna tarifa na študentskem servisu. Takšnega razmerja ni nikjer na svetu, razen morda v Severni Koreji, v Burundiju ali kje v Tibetu!! Kdo in zakaj lansira takšne podatke!? Pa saj res nekateri zdravniki kasirajo mnogo več, ampak tako je v vseh poklicih, saj tudi razni pravniki in eksperti zaslužijo po 20.000 EUR na mesec, vprašajte npr. Pirnata, Pogačnika (ta je samo iz naslova svetovanja Ruplu za mejo s Hrvaško pokasiral pol milijona EUR, res pa je, da ni nihče umrl zaradi njegovega ničevega dela!). Sicer pa, če med dežurstvi en delajo, pa ukinimo dežurstva, boste pa pač s svojo razbito glavo počakali na ponedeljek zjutraj. Enako napravimo še z gasilci, vratarji, šoferji itd., zakaj bi jih pa plačevali!
dgeroa39oih
27. 05. 2010 18.10
naši zdravniki služijo več kot naši poslanci. ker pa imam jaz rada matematiko sem naredila preprost križni račun. delovc z 11 let šolanja, plača 500e, zdravnik z najmanj 18 let izobraževanja x evrov. vse skupaj premešamo in dobimo x=818. sej ne rečem, da si izobraženi ljudje ne zaslužijo zadostnega plačila, ampak to v realnosti ni izvedeno pri vseh profilih (prim. iz prakse: pravnik 16 let izo, v javni upravi 900 eurov mesečno). rada bi povedala samo, da ni problem: hodim v službo tudi vikende in praznike, moja plača je majhna, sem kreditno sposobna (dobim 88.000e, vsi vemo kakšno stanovanje si lahko privoščim in koliko let ga bom odplačevala), hrano kupujem v lidlu, položnice "plačujem", na morje hodim v barako mojih staršev, za otroke se nisem odločila, ker jim bi rada privoščila nekaj več (dodatne ure in inštrukcije matematike, umetnosti, glasbe...), boljšo prihodnjost. sem zadovolna s tem kar imam, bi pa rada imela tudi več. glede na to, da imam15 let izobrazbe povprečno 3 leta manj kot naši zdravniki, vendar je moja plača nadpovprečno nižja.
Kaja Kova? 1
27. 05. 2010 17.46
Pa še to, sprehodite se malo okoli kliničnega centra, pa boste zaposlene videli povsod kilometer od delavnega mesta.Mislim , da bi bilo otrebno narediti red,pa bi bilo manj čakalnih dob, pa več narejenega.
Kaja Kova? 1
27. 05. 2010 17.43
Veliko komentarjev je na to temo, in vsak po svoje ima prav.Res pa je tudi, da medicini pretiravajo in so za dežurstva preveč plačani in sem spada še politika, ki ima veliko bonitet,tako da naj najprej nižajo velikim ,poberejo ljudem kar so dobili na nepošten način, pa se bo kar nekaj nabralo.Naša vlada pa bi nižala samo malemu človeku, ki že tako nima nič.Sedaj pa bi še obdavčila rada,kar smo si s pridnostjo ustvarili in nismo hodili na morje in smučat, zato, pa nas je potrebno še obdavčiti.Hvala Slovenija, sram me je , da odpirate lenuhe in da tepete tistega, ki dela.
Nandadevi
27. 05. 2010 17.38
Vsekakor je potrebno tudi nekaj dodati, vsak, ki konča Medicino stolče skupaj vsak družboslovni faks kot za šalo. Noben dohtar družboslovja ali vsi na družboslovju skupaj pa ne spravijo skupaj Medicine.
Tonček Balonček
27. 05. 2010 16.35
Zdravniki zaslužijo preveč (po 1800 EUR, lče so že specialkisti ene 20 let), tista, ki organizira metanej kocki v jajc v parlament, pa premalo (700 EUR).
Porito_Bahorini
27. 05. 2010 16.30
@bordanje 27.05.2010, 15:00 -1 plače nemških javnih uslužbencev so veliko večje kot plače slovenskih javnih uslužbencev.(ne govorim o zdravnikih)o nepismenosti bi se dalo govoriti.IN NE ŽALI LJUDI ! kot samozaposlen si dobil pomoč, in smešno praviš, da delaš kadar hočeš in kolikor hočeš.jli se ti ne gre zato, da bi delal čim več , dobil čim več.jaz v državni upravi nisem nikoli delala kadar sem hotela in kolikor sem hotela, ampak kolikor so drugi hoteli. DRUGAČE PA ŽALIL SI ME S TEM, DA SI ME ŽE VNAPREJ OBSODIL, KAKO MED DELOVNIM ČASOM PIŠEM IN KRADEM DRŽAVI ČAS, UPORABLJAM JAVNI RAČUNALNIK ITD.Ne boš verjel, toda med dopustom tudi jaz lahko počnem kar hočem in kadar hočem.TUDI JAZ IMAM TAKO KOT VSI OPRAVKA Z RAZNIMI JAVNIMI USTANOVAMI IN MARSIKDAJ MI KDO STOPI NA ŽULJ, po drugi strani pa je isto v gospodarstvu.daj naroči obrtnika in boš videl koliko časa ga čakaš, koliko računa. TAKO PAČ JE. TUDI TEBI ŽELIM LEP DAN ŠE NAPREJ, KER GREM NA KOLO-SVOJE SEVEDA. ???????? Prijetno kolo! Jaz grem kolesarit. Nisem konflikten človek, a naravnost prosite, da vas vprašam: "Ste kljub 1100€ mesečne plače, višješolski izobrazbi, 34 letom delovne dobe sploh sposobni prebrati nekaj, kar ni napisano na obrazcu kjer v navodilih za izpolnjevanje piše: "Prosimo, izpolnjujte z velikimi tiskanimi črkami!". Vas morajo ob vsaki spremembi oblike obrazca došolati, da razumete izpolnjeno?" Kdo je vam dal pravico, da me tikate? Vaš položaj v javni upravi? Država mi ni dala nobene pomoči za samozaposlitev, ker javni uslužbenci niso razumeli ali hoteli razumet, kaj bom delal! Ja, imate prav, plače nemških javnih uslužbencev so veliko večje kot plače slovenskih javnih uslužbencev. A so tudi plače v nemškem gospodarstvu OGROMNO večje kot v slovenskem!!! Za enako delo, ob enaki učinkovitosti, količini in kakovosti opravljenega dela, ..., ..., ... . Da o VIŠJI varnosti pri delu v nemških gospodarskih družbah, sredstvih za zagotavljanje le-te, samem delovnem okolju, ..., ..., niti ne govoriva. Ja, nemški delavec v gospodarstvu ima vsaj 20% višjo plačo (ob enaki izobrazbi, delovni dobi, "primerljivem" delu, ..., ..., ...) kot nemški delavec v javni upravi, ker je stalnost njegove zaposlitve "spremenljivka" in ne "konstanta"! Sprevrženo se mi zdi, da tukaj sploh upate spraševati: "... Moj osebni dohodek znaša 1100 evrov.Se vam to zdi blazno dobra plača? Imam veliko preveč?Koliko mi pa plačo še lahko znižajo"!!! Lepo sem vam odgovoril, da je glede na razmere in stanje v gospodarstvu, vaša primerna plača lahko največ 760€! Saj ste sami vprašali. Skoraj 100.000 nezaposlenih, več kot 250.000 zaposlenih s plačo pod ali na minimalni zajamčeni, nekaj 10.000 upokojencev s pokojninami pod 500€, ..., ..., ... . Ja, draga javna uslužbenka, ja, TO SO DEJSTVA!
nikajana
27. 05. 2010 16.19
zato si pa samozaposlen, da delaš zase, delaš kadar hočeš, delaš kaj hočeš, nihče ti ne nalaga dela.....če si pri tem uspešen, si uspešen zaradi svojih idej in svojega dela...... če nisi uspešen, da se zapadeš v dolgove, zopet sam plačuješ dolgove... Ko si zadolžen, kot samozaposlen, ta dolg kar hitro izterjajo......... na drugi strani je zadolženost v zdravstvu, v javni upravi, ZPIZ......in kdo krije te dolge.....vi zaposleni že ne.................. in kaj je v tem tako "groznega"
nikajana
27. 05. 2010 16.13
poreden 90% jih krade, 10% nas je poštenih, zato pa smo tam, kjer smo............