Devet smrtnih žrtev. 'Med kritično bolnimi tudi mlajši. Bolezen ne izbira'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
Urša Vrečar/M.V./STA
KOMENTARJI
2822
V Sloveniji je za posledicami okužbe s koronavirusom umrlo že devet ljudi, nove smrtne žrtve med stanovalci so potrdili v šmarskem in metliškem domu za ostarele. V UKC Ljubljana medtem svarijo, da so med kritično bolnimi tudi zdrave, mlajše osebe in opozarjajo - bolezen ne izbira. Vlada pa je sprejela odlok, s katerim vse zdravstvene delavce in sodelavce, ki se usposabljajo za opravljanje posameznega zdravstvenega poklica in so vključeni v sistem zdravstva, vključi še v izvajanje ukrepov za obvladovanje epidemije novega koronavirusa.

VEČ VIDEOVSEBIN

03:28

Iz 24UR: Stanje v bolnišnici na Golniku

01:29

Iz 24UR: Slepi in slabovidni v času koronavirusa

V Sloveniji je potrjenih 635 primerov okužbe z novim koronavirusom, zgolj v četrtek je bilo potrjenih 70 novih primerov. Za posledicami koronavirusne bolezni 19 je umrlo že devet oseb.

V celjski bolnišnici sta v četrtek in danes umrla oskrbovanca Doma starejših občanov Šmarje pri Jelšah, na Kliniki Golnik pa je danes umrla ena oseba. Po navedbah urada vlade za komuniciranje gre za starejše ljudi s pridruženimi boleznimi. V Ljubljani je pred dnevi umrl tudi 67-letnik, ki je imel več pridruženih bolezni in ni bil oskrbovanec v domu starejših.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so ob četrtkovem skoku števila potrjenih okužb pojasnili, da so že v začetku marca zabeležili uvožene primere na koronavirus pozitivnih oseb, okoli katerih so se pojavili t. i. skupki, ti pa še niso ugasnili. "Tudi pri porastu s četrtka na danes gre za že znane skupke,"so navedli.

Da je okužba s koronavirusom terjala že tretjo smrtno žrtev med oskrbovanci Doma za upokojence v Šmarju pri Jelšah, so potrdili na občini. Skupno je trenutno okuženih 39 stanovalcev (kar je sedem več kot dan prej) in sedem zaposlenih.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Število okuženih med stanovalci metliškega doma za ostarele narašča

V metliškem domu za ostarele so potrdili, da so med zdravljenjem v bolnišnici umrli štirje njihovi stanovalci, eden je umrl v domu. Skupno do danes beležijo pet smrtnih žrtev, še vedno pa narašča število okuženih med stanovalci. V sredo so tako po odločitvi zdravniške ekipe odvzeli brise še 27 stanovalcev, v četrtek so prejeli izvide - pozitivnih je bilo 18 brisov stanovalcev."Med zdravljenjem v bolnišnici so za posledicami koronavirusa umrli štiri stanovalci DSO Metlika, ena oseba, ki je bila pozitivna na covid-19, je umrla v domu, ena umrla oseba pa ni bila okužena z virusom covid-19. Svojce stanovalcev redno obveščamo o stanju njihovih bližnjih,"so zapisali na spletni strani.

Z zdravljenja v bolnišnici so se do sedaj vrnili trije stanovalci, ki morajo po navodilih zdravniške ekipe ostati v izolaciji.

Okuženih je tudi osem zaposlenih, nihče od obolelih se še ni vrnil v službo."Poleg vseh dosedanjih varnostnih ukrepov, ki jih v domu izvajamo od začetka pojava virusa covid-19 pri nas, smo dodatno uvedli še ukrep merjenja telesne temperature vsem zaposlenim dvakrat dnevno," sporočajo.

Zdravstveni dom Metlika.
Zdravstveni dom Metlika.FOTO: Bobo

V obvladovanje epidemije bodo vključeni tudi vsi pripravniki s področja zdravstvene dejavnosti

Vlada je na seji sprejela odlok, s katerim vse zdravstvene delavce in sodelavce, ki se usposabljajo za opravljanje posameznega zdravstvenega poklica in so vključeni v sistem zdravstva, vključi še v izvajanje ukrepov za obvladovanje epidemije novega koronavirusa. Delo bodo opravljali pod nadzorom in odgovornostjo mentorja, ki jim ga bo določil delodajalec.

Na podlagi odloka se pripravnikom za čas trajanja ukrepov podaljša pripravništvo in zadrži vse obveznosti iz pripravništva (kroženje, opravljanje preizkusa teoretičnega in praktičnega znanja) in opravljanje strokovnega izpita.

"Pripravniki, ki so program pripravništva do dneva uveljavitve tega odloka v celoti opravili, vendar še niso opravili strokovnega izpita, pogodba o zaposlitvi za čas pripravništva pa jim je že prenehala veljati, lahko z izvajalcem zdravstvene dejavnosti, s katerim so imeli tekom pripravništva sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, za čas trajanja tega odloka sklenejo pogodbo o zaposlitvi za opravljanje dela na pripravniškem delovnem mestu za izvajanje ukrepov,"so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

'Med kritično bolnimi pacienti so tudi mlajše osebe'

"Med kritično bolnimi osebami so tudi mlajše osebe," je danes sporočil generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukarin ob tem opozoril mlade: "Bolezen ne izbira." Dodaja, da mišljenje, da gre pri mlajših zgolj za neko blažjo obliko gripe, ne drži. "Gre tudi za hujše oblike pri zdravih, mladih osebah."

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Pojasnil je ukrepe delodajalcev, ki v javnih zdravstvenih in socialno-varnostnih zavodih nadzorujejo morebitne bolezenske znake ob prihodu zaposlenih na delo. V zadnjih dneh je v številnih zavodih prišlo do vdora virusa prek zaposlenih, ki koronavirusa niso dobili v zavodu."Zato je nujno uvesti nadzor nad bolezenskimi znaki ob prihodu zaposlenih na delovno mesto v vseh teh zavodih," je poudaril. To je ključno za zaščito tako bolnikov kot zaposlenih, je prepričan Poklukar. "Samo na ta način držimo zavode kot trdnjave, ki morajo ostati do konca korona negativne in pripomoči k temu, da bomo stvar obvladali," je dodal.

Na Infekcijski kliniki v Ljubljani je trenutno 20 odstotkov več zaposlenih, kot običajno - gre za dodatnih 70 oseb, pove Poklukar. Za paciente, ki so okuženi s koronavirusom, pa skrbi okoli 150 zaposlenih.

"Kdaj začnemo vemo, kdaj končamo, pa ne vemo natančno. Urnik je v teh dneh gibljiv, prilagajamo se situaciji,"pravi diplomirani zdravstvenik Erik Mihelj, ki dela v Enoti intezivne terapije Infekcijske klinike. Dodaja, da zaposleni delajo v treh izmenah, skorajda od začetka krize so v samoizolaciji.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Vrtci in šole bodo ostali zaprti vsaj do 17. aprila, po vsej verjetnosti pa še dlje, je napovedal Jelko Kacin.

PREBERI ŠE
Vrtci in šole ostajajo zaprti vsaj do 17. aprila, verjetno še dlje

S covidom-19 okužen tudi pripadnik Slovenske vojske

V generalštabu Slovenske vojske so potrdili, da je z novim koronavirusom okužen tudi njihov pripadnik. V stiku je bil še z nekaterimi vojaki, zato so ga nemudoma izolirali. Vsi, ki so bili v stiku z okuženim zdravstvenimi delavcem, ki dela v ljubljanski vojaški zdravstveni enoti, so bili na testu negativni. Polkovnik Marjan Sirkje  zanikal, da bi okuženi en teden hodil bolan v službo.

Krizni štab UKC Maribor aktiviral fazo 5

Krizni štab Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je sicer medtem sprejel sklep o aktivaciji faze 5, ki bo zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa veljala od ponedeljka. Kot so danes sporočili iz mariborske bolnišnice, so se za to odločili zaradi hitrega naraščanja števila bolnikov, okuženih z virusom, ki rabijo intenzivno terapijo.

PREBERI ŠE
V UKC Maribor okuženega bolnika sprejeli v belo območje. Aktivirali fazo 5

Pasica posebne novice POP TV

PREGLED DOGAJANJA V ŽIVO

21:00

V obvladovanje epidemije bodo vključeni tudi vsi pripravniki s področja zdravstvene dejavnosti

Vlada je sprejela odlok, s katerim vse zdravstvene delavce in sodelavce, ki se usposabljajo za opravljanje posameznega zdravstvenega poklica in so vključeni v sistem zdravstva, vključi še v izvajanje ukrepov za obvladovanje epidemije novega koronavirusa. Delo bodo opravljali pod nadzorom in odgovornostjo mentorja, ki jim ga bo določil delodajalec.
20:58

TVS: Za nabavo 326 ventilatorjev država plačala 11-milijonski predujem

Slovenija je za nabavo 326 ventilatorjev plačala predujem v višini skoraj 11 milijonov evrov, predplačilo pa je bilo zavarovano z bančnimi garancijami, so za Televizijo Slovenija zatrdili na gospodarskem ministrstvu. Medtem je skupina za vrednotenje ponudb pregledala čez 450 različnih vlog, od katerih jih je skozi prvo fazo postopka prišlo devet. Po poročanju TVS bi podjetje MD Global Logistic skladno s pogodbo danes v Slovenijo moralo dostaviti 2,8 milijona zaščitnih mask tipa FFP2, a se to ni zgodilo. V podjetju krivdo valijo na državo, kjer so naročili maske, saj naj bi ta blokirala izvoz opreme. Za katero državo gre, ne razkrivajo. Ob tem so na televiziji še spomnili, da je Slovenija v zadnjih desetih dneh trikrat ostala brez večje količine naročene zaščitne opreme. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so odgovorili, da finančne škode zaradi tega ni, saj zaščitne maske plačajo šele po prejemu in pregledu blaga.
20:55

Prispelo 30.000 kompletov za testiranje

V skladišče Civilne zaščite je danes prispela donacija 30.048 kompletov testov za covid-19. Gre za donacijo Alibabe.
Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke
20:53

Zavarovalnice prispevale sredstva za nakup zaščitne opreme

Zavarovalnice Sava, Vzajemna, Generali in Triglav so Upravi RS za zaščito in reševanje prispevale sredstva za nakup razkužil in dezinfekcijskih sredstev, zaščitnih rokavic, zaščitnih mask in respiratorjev, dekontaminacijskih postaj, zaščitnih kombinezonov in ostalih sredstev oziroma opreme za zaščito reševanje in pomoč.
Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke
20:51

Ne kličite 112 za informacije o koronavirusu

Pristojne službe opozarjajo, ne kličite številke 112 za informacije o koronavirusu. Ta številka je namreč namenjena izključno kot klic v sili za intervencije v požarih, nesrečah, infarktih in zahtevah po nujni medicinski pomoči. Za informacije o koronavirusu je na voljo brezplačna telefonska številka 080 1404.