Slovenija

Vlada o prodaji Nafte Lendava

Ljubljana, 26. 10. 2006 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sprejela program prodaje državnega deleža v Nafti Lendava. Obravnavala je tudi izgradnjo mejnega prehoda Dragonja.

Vlada je na seji sprejela program prodaje kapitalske naložbe države v Nafti Lendava. Predmet prodaje je celotni poslovni delež v nominalni višini 2,6 milijarde tolarjev, ki naj bi ga v skladu z okvirnim terminskim načrtom prodali do konca leta 2007.

Lukoil je avgusta s Petropolm podpisal pogodbo o ustanovitvi skupnega podjetja. Tudi pred tem poslom so Rusi pokazali veliko zanimanje za Nafto Lendava
Lukoil je avgusta s Petropolm podpisal pogodbo o ustanovitvi skupnega podjetja. Tudi pred tem poslom so Rusi pokazali veliko zanimanje za Nafto Lendava FOTO: Reuters

Interes za vlaganje v Nafto Lendava je že maja letos ob obisku v Sloveniji izrazil predsednik ruske naftne družbe Lukoil Vagit Alekperov, konec avgusta pa je z ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom tudi podpisal pismo o nameri o sodelovanju Lukoila pri privatizaciji Nafte Lendava. 

Nafta Lendava je skupaj z odvisnimi družbami Nafta Petrochem, Nafta Strojna, Nafta Geoterm, Eko Nafta, Nafta Inženiring ter Nafta Informatika vključena v seznam kapitalskih naložb države za prodajo v letih 2006 in 2007.

Vlada si želi takšnega kupca, ki bo skupino Nafta obravnaval kot svojo strateško naložbo. Poleg tega mora biti tržno in finančno dovolj usposobljen, da bo pospeševal razvoj skupine z uvajanjem novih dejavnosti ter prek njega neposredno zagotavljal rast dodane vrednosti na zaposlenega. Zagotavljati mora tudi rast števila zaposlenih in ponuditi čim višjo kupnino. 

Kot metoda prodaje bo uporabljeno javno zbiranje ponudb z dvofaznim postopkom. Poleg ponujene cene bodo upoštevali tudi druge kriterije, navedene v programu prodaje, z izbranimi in zainteresiranimi potencialnimi kupci pa bodo izvedli pogajanja.

Bomo imeli daljši delavnik?
Bomo imeli daljši delavnik? FOTO: Reuters

Predlog direktive o delovnem času uravnotežen

Vlada je ocenila, da prinaša finski predlog za preoblikovanje evropske direktive o delovnem času "kompleksno in uravnoteženo rešitev", ki bi lahko bila podlaga za dosego dogovora v Svetu EU. Vlada se pri tem zavzema, da bi bila najvišja omejitev tedenskega delovnega časa na 65 ur v povprečju treh mesecev.

Finsko predsedstvo EU je v ponedeljek predstavilo nov kompromisni predlog za preoblikovanje direktive o delovnem času, ki na novo opredeljuje možnosti za odstopanje od določenega 48-urnega delovnika, t.i. opt-outa.
Kompromisni predlog ohranja elemente direktive, o katerih je že bila dosežena visoka stopnja soglasja. 

Bistvenega pomena pa je po ocenah slovenske vlade dejstvo, da ohranja možnost nadaljnje uporabe opt-outa, čeprav pod strožjimi pogoji. Med možnostmi, ki jih predlaga finsko predsedstvo, sta omejitev tedenskega delovnega časa na največ 60 ur v povprečju treh mesecev ter ničnost in neveljavnost soglasja k opt-outu, danega štiri tedne po sklenitvi pogodbe o zaposlitvi. 

O gradnji mejnega prehoda Dragonja

V skladu z danes sprejetimi sklepi ministrstvo za javno upravo ministrstvu za okolje in prostor nemudoma poda pobudo za spremembe in dopolnitve državnega lokacijskega načrta za mejni prehod za izgradnjo začasne obvozne ceste mimo naselja Dragonja. Ministrstvi za okolje in prostor ter za promet bosta opravili vse aktivnosti v zvezi s pripravo državnega lokacijskega načrta za hitro cesto Koper - Šmarje - Dragonja tako, da bo najkasneje do 31. decembra 2007 v vladni postopek vložen predlog uredbe o državnem lokacijskem načrtu.

Vlada se je na seji seznanila z informacijo o usklajevanju aktivnosti pri izgradnji mednarodnega mejnega prehoda Dragonja in sprejela več sklepov s konkretnimi zadolžitvami za posamezne resorje. Vse potrebno za začetek gradnje obvozne ceste mimo naselja Dragonja naj bi bilo pripravljeno do poletja 2007. Če bo šlo vse po načrtu, pa bi bila lahko zgrajena že do turistične sezone v letu 2008, je na novinarski konferenci po seji dejal minister za javno upravo Gregor Virant.

Ob začetku gradnje tega mejnega prehoda, ki je v okviru vzpostavljanja južne meje Evropske unije, je prišlo do nasprotovanja tamkajšnjih prebivalcev zlasti zaradi prometnega režima in postopkov razlastitve, je pojasnil Virant. V skladu z dogovorom med predstavniki vlade in tamkajšnjimi prebivalci je treba zdaj začeti dejavnosti za izgradnjo obvozne ceste mimo naselja Dragonja, do konca leta 2007 sprejeti lokacijski načrt za izgradnjo hitre ceste Koper-Šmarje-Dragonja, v zvezi z razlastitvami pa naj bi z vsakim od osmih ali devetih posameznikov poskušali doseči sporazum glede odškodnine ali nadomestnega zemljišča, je povedal minister.

Še naprej bomo sodelovali v Iraku

Nasilje v Iraku še vedno ne pojenja
Nasilje v Iraku še vedno ne pojenja FOTO: Reuters

Slovenska vlada je soglašala z nadaljevanjem sodelovanja Slovenske vojske (SV) v misiji zveze NATO za usposabljanje iraških varnostnih sil v Iraku, in sicer z do štirimi pripadniki SV, napotenimi v misijo za obdobje do šestih mesecev z možnostjo rotacij. Za izvedbo potrebnih postopkov za nadaljevanje sodelovanja SV v misiji je vlada pooblastila ministrstvo za obrambo.

Ministrstvo za zunanje zadeve bo preko stalne misije pri zvezi NATO seznanilo pristojne odbore zavezništva z nadaljevanjem sodelovanja Slovenije v omenjeni misiji, vlada pa bo s sklepom o tem seznanila odbor DZ za obrambo in odbor DZ za zunanjo politiko.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.