Slovenija

442 primerov okužbe, tri smrtne žrtve. V skladišče CZ prispelo 125.200 kirurških mask

Ljubljana / Šmarje pri Jelšah / Kranj / Kidričevo / Kobarid, 23. 03. 2020 06.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
U.V./Ti.Š./STA
Komentarji
1966

V Sloveniji še naprej narašča število obolelih z novim koronavirusom, potrjenih je 442 primerov okužbe. V UKC Ljubljana je za posledicami okužbe umrl 67-letnik, ki je imel pridružene bolezni. Gre za tretjo smrtno žrtev pri nas. V Sloveniji primanjkuje medicinske opreme, dobava respiratorjev naj bi že bila v teku, a kdaj in koliko jih pričakujemo, ni znano. Tonin pa je medtem sporočil, da je v skladišče Civilne zaščite prispelo 125.200 kirurških mask in druga medicinska oprema.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Sloveniji zabeležili že tretjo žrtev
    01:18
    Iz 24UR: V Sloveniji zabeležili že tretjo žrtev
  • Iz 24UR: Tretja žrtev koronavirusa
    02:01
    Iz 24UR: Tretja žrtev koronavirusa
  • Iz 24UR: Aleš Rozman o stanju v bolnišnici Golnik
    03:11
    Iz 24UR: Aleš Rozman o stanju v bolnišnici Golnik
  • Iz 24UR: Umrl 67-letnik, ki je imel pridružene bolezni
    01:11
    Iz 24UR: Umrl 67-letnik, ki je imel pridružene bolezni
  • Iz 24UR: Za varen stik z najbližjimi
    02:18
    Iz 24UR: Za varen stik z najbližjimi
  • Iz 24UR: Vse več okuženih starostnikov
    02:07
    Iz 24UR: Vse več okuženih starostnikov
  • Iz 24UR: Protest Srbov pred ambasado
    02:49
    Iz 24UR: Protest Srbov pred ambasado

Ponoči v UKC Ljubljana umrl 67-letnik. Imel je več pridruženih bolezni

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je ponoči umrl tretji bolnik s potrjeno okužbo koronavirusa. Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, je šlo za 67-letnega moškega, ki je bil v našo največjo bolnišnico pripeljan od doma, umrl naj ne bi neposredno zaradi okužbe, ampak je šlo po pojasnilih ministrstva "za kompleksno situacijo".

Kot so še razložili na ministrstvu za zdravje, je imel moški več pridruženih bolezni (po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah naj bi imel srčno-žilne bolezni) in v preteklosti zdravstvene zaplete.

Do 14. ure potrdili 442 primerov okužbe s koronavirusom

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so sporočili, da so do danes do 14. ure v Sloveniji potrdili 442 primerov okužbe z novim koronavirusom, opravljenih je bilo 13.812 testiranj. V primerjavi z nedeljo se je število okuženih tako povišalo za 28.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 32 bolnikov, osem se jih zdravi na oddelku intenzivne terapije. V Mariborskem UKC pa je hospitaliziranih 11 bolnikov. Dva se zdravita na intenzivni enoti, oba sta že bila intubirana.

Dva primera okužbe so potrdili v psihiatrični bolnici v Vojniku, so poročali v oddaji 24UR. Oba obolela sta se okužila od člana družine, ki je bil v tujini. V bolnišnici so vse, ki so bili z njima v stiku, testirali, večina testov je negativnih, na nekaj rezultatov pa še čakajo. Bolnišnica dela le s polovičnimi zmogljivostmi, saj so zaradi koronavirusa obdržali le nujne psihiatrične bolnike.

V okviru protesta 'A greš en krog okol parlamenta? Vsak avto šteje' so se danes pred parlamentom zbrali mali in samostojni podjetniki ter zahtevali ukrepanje vlade. Pred hramom demokracije so posamezniki danes začeli tudi s prižigom sveč, v okviru dogodka "Sveča za vlado". Vse skupaj je objektiv ujel naš fotograf Miro Majcen.

Dobava respiratorjev v teku. Danes prispelo 125.200 kirurških mask

Dobava dodatnih respiratorjev je v teku, a po navedbah ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bdi nad naročili, natančnega roka dobave ni mogoče določiti. Prav tako niso pojasnili, koliko respiratorjev je na poti.

"Dobava večjih količin zaščitne opreme, tudi respiratorjev, je že v teku," so na gospodarskem ministrstvu navedli za STA, a pri tem dodali, da natančnega roka dobave ni mogoče določiti. Prav tako niso pojasnili, koliko respiratorjev je na poti."Natančen rok dobave je upoštevajoč trenutno stanje in razmere v logističnih tokovih ta trenutek težko določiti," so dodali. Poudarili pa so, da so vsak dan v stiku z dobavitelji.

Sedanji minister za zdravje Tomaž Gantar je 13. marca še kot ministrski kandidat v predstavitvi pred matičnim odborom v DZ povedal, da je v Sloveniji 168 respiratorjev, je od teh prostih za uporabo morda 20 ali 30. Takrat bi po njegovih besedah potrebovali vsaj 100 dodatnih respiratorjev, pa tudi ostalo opremo. Vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, infektologinja Bojana Beović pa je medtem prejšnji teden povedala, da pričakujejo dodatnih 300 respiratorjev.

Obrambni minister Matej Tonin je v večernih urah sporočil, da je v skladišče Civilne zaščite prispela nujno potrebna zaščitna oprema, natančneje 125.200 kirurških mask, 93.000 rokavic, 856 tyvec oblek, 20.000 pokrival za glavo in 2550 za čevlje. Prihaja še 1000 mask ffp2. Od kod prihaja omenjena oprema, za zdaj ni znano.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Logar: Prihajamo v obdobje, ko kronično primanjkuje vse medicinske opreme

Zunanji minister Anže Logar je medtem v popoldanski izjavi za javnost potrdil, da se bo Slovenija prijavila na vse skupne razpise EU za dobavo medicinske opreme. "Prihajamo v obdobje, ko kronično primanjkuje vse medicinske opreme." Samo Kitajska pa zagotavlja materiale za vse države članice. EU je tako že objavila nekatere razpise za dobavo medicinske opreme, v prihodnjih dneh bodo sledili še trije razpisi, za maske, rokavice, očala, respiratorje ter pridobitev ustrezne količine testov.

V okviru videokonference zunanjih ministrov EU se je zahvalil tudi sosednjim državam, s katerimi so v preteklem tednu kljub omejitvam glede prehodov meja uspeli uskladiti skupno transportno pot za pretok blaga in za transportne linije v ciljne države, ter vsem ministrom članic unije, ki so in še pomagajo pri repatriaciji državljanov Slovenije.

Logar: V Slovenijo se želi vrniti še 1000 slovenskih državljanov

Zunanji ministri EU so govorili tudi o repatriaciji državljanov EU, ki se nahajajo v tujini. Logar je v izjavi za javnost dejal, da so do sedaj v domovino uspešno pripeljali več kot 300 Slovenk in Slovencev, z več kot 400 pa so navezali stike in jim pomagali z informacijami o možnostih vrnitve v Slovenijo - okoli 1000 pa jih na vrnitev v Slovenijo še čaka. Večina, približno 500, je po Logarjevih besedah v EU, od tega največ v Združenem kraljestvu, preostali so razdrobljeni po vsem svetu.

Logar se je udeležil videokonference zunanjih ministrov EU.
Logar se je udeležil videokonference zunanjih ministrov EU. FOTO: STA

Zunanji minister je sicer vse Slovence v tujini danes še enkrat pozval, naj se prek spletne strani MZZ javijo krizni celici konzularne službe. MZZ trenutno organizira še prevoze iz Varšave, Prage, Bruslja in Budimpešte. Na popoldanski izjavi za javnost v Ljubljani je še opozoril, da Slovenija tja, kjer so že bili organizirani prevozi, slovenski državljani pa so zavrnili to možnost za vrnitev, ne bo več organizirala dodatnih letov.

Zunaj EU je po oceni konzularnih oddelkov članic še vedno več kot 300.000 državljanov unije, ki so zaradi novega koronavirusa izrazili interes za vrnitev ali se nameravajo vrniti sami.

Kacin: Vlada bo zagotovila toliko sredstev, kolikor bo potrebno

Uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin je v izjavi za javnost dejal, da bo vlada za soočenje s posledicami epidemije koronavirusa zagotovila toliko sredstev, kolikor bo potrebno. Vlada pospešeno pripravlja obsežnejši zakonski paket pomoči prebivalstvu in gospodarstvu, ki sta prizadeta zaradi koronavirusa, je poudaril Kacin. V pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu za preprečitev in krati blažitev posledic epidemije so pripravili strokovno skupino za pomoč, ki jo vodi Matej Lahovnik. Ta je pripravila prvo gradivo.

"Temeljni namen je ohraniti delovna mesta, socialno stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciale v znanosti, kulturi in družbi nasploh," je poudaril Kacin. "Vlada bo za vse našteto namenila toliko sredstev, kot bo potrebno," je dodal.

Vrha epidemije še ni na vidiku?

V Sloveniji ta konec tedna še ne moremo računati, da bodo okužbe z novim koronavirusom dosegle vrh. "Upamo, da bo dotok novih bolnikov podaljšan in da vrh ne bo dosežen prehitro, ker bomo le tako obvladali položaj," je v izjavi za javnost dejal Matjaž Jereb, vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana. Dosedanje ukrepe ocenjuje kot koristne in nujno potrebne.

Dosedanji dotok hospitaliziranih bolnikov je po njegovih besedah "nekako pričakovan". Pri vseh treh okuženih s koronavirusom, ki so do zdaj umrli, je šlo po besedah Jereba za bolnike s pridruženimi boleznimi, "kar je bil nedvomno eden od pomembnejših, če ne odločilnih dejavnikov". "Je pa okužba z virusom tudi naredila svoje in je le še dodatno poslabšala njihov položaj," je dejal.

Za zdaj je po oceni Jereba težko govoriti, kakšne učinke so imeli ukrepi, ki jih je skupaj s stroko sprejemala država. "Sem pa trdno prepričan, da so ukrepi koristni in nujno potrebni," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V šmarskem in metliškem domu upokojencev vse več obolelih

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah število okuženih s covid-19 po pričakovanjih zdravnikov narašča. Okužba je potrjena pri 19 stanovalcih, kar je eden več kot v nedeljo, in pet zaposlenih, kar je prav tako eden več kot v nedeljo. Povišana telesna temperatura se je od nedelje pojavila še pri osmih stanovalcih, so sporočili s šmarske občine.

Po oceni zdravnika infektologa bo bris predvidoma potreben pri sedmih osebah, prav tako ga bodo pri enem morali ponoviti zaradi nejasnosti predhodnega brisa. Trenutno se še pojavljajo znaki pri osebah, ki so bile v možnem kontaktu z zaposlenimi ali obolelimi stanovalci v času inkubacijske dobe.

Šmarje pri Jelšah je v soboto obiskal premier Janez Janša.
Šmarje pri Jelšah je v soboto obiskal premier Janez Janša. FOTO: občina Šmarje pri Jelšah

Število stanovalcev z znaki okužbe z novim koronavirusom raste tudi v Domu starejših občanov Metlika. Tri okužene stanovalce z blagimi simptomi so izolirali in preselili v enoto metliške Komende, kjer so za tovrstne primere namestili 17 postelj. Do zdaj so odkrili skupaj 17 okuženih.

Metliški župan Darko Zevnik je za STA danes povedal, da je med 17 potrjeno okuženimi pet zaposlenih, 14 potrjeno okuženih so premestili na Golnik, dva okužena oskrbovanca metliškega doma starejših sta umrla.

V izolaciji v Metliki je tudi 16 varovancev tega doma, za katere sumijo, da bi lahko bili okuženi, a jih še niso testirali, je dodal župan. Stanovalce in osebje Doma starejših občanov je sicer okužil zdravnik metliškega zdravstvenega doma, ki se je okužil v tujini.

Tako pa je v fotografski objektiv dezinfekcijo oziroma razkuževanje območja okoli Zdravstvenega doma Kranj ujel naš fotograf Miro Majcen:

UKC Maribor priskočili na pomoč zasebni zdravniki

Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Maribor, kjer trenutno zaradi epidemije novega koronavirusa obravnavajo samo nujna zdravstvena stanja, so priskočili na pomoč zasebni zdravniki. Nanje se lahko obrnejo bolniki s kroničnimi boleznimi, ki ne potrebujejo nujne obravnave, a potrebujejo zdravniški nasvet.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na seznamu, ki so ga danes objavili v kliničnem centru, je zaenkrat enajst specialistov, na katere se lahko obrnejo kronični bolniki, med drugim s področij alergologije, dermatologije, fizikalne in rehabilitacijske medicine, kardiologije, oftalmologije, ortopedije in psihiatrije. Seznam se bo sproti dopolnjeval, zdravniki pa bodo nasvete delili po telefonu ali prek spletnih povezav.

"To so zasebni zdravniki, ki smo jih prosili za pomoč in so pripravljeni pomagati bolnikom, ki so bili morebiti naročeni v teh dneh pri nas, a so zdaj zaradi spremembe prioritet ostali na cedilu," je povedal direktor UKC Maribor Vojko Flis.

V kliničnem centru se trenutno ukvarjajo samo z bolniki, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč, zato so zelo veseli pomoči zasebnikov, tako s primarne kot sekundarne ravni. Koordinator za zdravnike na primarni ravni je predstojnik mariborskega urgentnega centra Roman Košir, koordinatorica za sekundarni nivo pa Ivica Flis Smaka.

K vključitvi v delo v izrednih razmerah so pozvali tudi doslej nerazporejene specializante, stalno se prilagajajo tudi prostorsko. Pred vstopom v urgentni center so pred dnevi postavili šotore, ki služijo za preverjanje bolnikov, ki potrebujejo urgentno pomoč. "Če obstaja sum, da bi lahko bili okuženi z novim koronavirusom, se jim tu odvzame bris in potem tu počakajo, dokler se ne pokaže, ali so okuženi ali ne. Tako želimo preprečiti, da bi okuženi prišli na urgenco in tam okužili ostale," je pojasnil vodja centra za odnose z javnostmi in marketing UKC Maribor Janez Lencl.

Šotori niso namenjeni hospitalizaciji bolnikov, temveč le ustrezni triaži na terciarni ravni. Hospitalizirani bolniki z okužbo z novim koronavirusom se nahajajo v prostorih infekcijske klinike, razen dveh bolnikov v intenzivni enoti, ki je v stavbi klinike za ginekologijo. Slednjo so pred dnevi preselili, da bi pridobili dodatne prostore za okužene s covid-19, a jih z izjemo postelj za intenzivno nego zaenkrat še ni bilo treba uporabiti.

Po besedah Lencla imajo za trenutne razmere dovolj potrebne zaščitne opreme, pa tudi kadrov. "Položaj trenutno obvladujemo, stalno pa seveda tečejo priprave na različne scenarije, na primer če bo pacientov več," je pojasnil Lencl.

V Boxmarku zagnali proizvodnjo zaščitnih mask

V kidričevskem podjetju Boxmark so se vso dopoldne pripravljali na začetek proizvodnje zaščitnih mask za potrebe države v času epidemije novega koronavirusa. Kot je napovedal direktor družbe Marjan Trobiš, je proizvodnja stekla opoldne, potem ko so že v petek prejeli material za izdelavo.

Tedensko bodo izdelali predvidoma okoli 40.000 do 45.000 zaščitnih mask oziroma okoli 5000 do 8000 na dan. Strojno jih bo izdelovalo 132 šivilj, ki so se prostovoljno odzvale na povabilo pri sodelovanju v projektu, ki je za Slovenijo v času pomanjkanja te nujne zaščitne opreme zelo pomemben.

Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.03

V Slovenijo prispela nujno potrebna medicinska oprema

V skladišče CZ je danes prispelo 125.200 kirurških mask, 93.000 rokavic, 856 tyvec oblek, 20.000 pokrival za glavo in 2550 za čevlje. Prihaja še 1000 mask ffp2, je danes preko Tvitterja sporočil Matej Tonin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
20.46

Kako pravilno uporabljati zaščitno masko?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
19.48

Dobava respiratorjev v teku. Kdaj bodo v Sloveniji?

Slovenija potrebuje večje število dodatnih respiratorjev. Dobava je v teku, a po navedbah ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bdi nad naročili, natančnega roka dobave ni mogoče določiti. Prav tako niso pojasnili, koliko respiratorjev je na poti. "Dobava večjih količin zaščitne opreme, tudi respiratorjev, je že v teku," so na gospodarskem ministrstvu navedli za STA. "Natančen rok dobave je upoštevajoč trenutno stanje in razmere v logističnih tokovih ta trenutek težko določiti," so dodali. Poudarili pa so, da so vsak dan v stiku z dobavitelji. Ocene glede potrebnega števila respiratorjev so po njihovih navebah trenutno preuranjene, saj je težko predvideti nadaljnji razvoj okužb s covidom-19. Minister za zdravje Tomaž Gantar je 13. marca še kot ministrski kandidat v predstavitvi pred matičnim odborom v DZ povedal, da je v Sloveniji 168 respiratorjev, je od teh prostih za uporabo morda 20 ali 30. Takrat bi po njegovih besedah potrebovali vsaj 100 dodatnih respiratorjev, pa tudi ostalo opremo.

19.35

Dva primera okužbe v psihiatrični bolnici v Vojniku

V psihiatrični bolnici v Vojniku so potrdili dva primera okužbe, gre za zdravnika in zdravstvenega tehnika, so poročali v oddaji 24UR. Oba sta se okužila od člana družine, ki je bil v tujini. V bolnišnici so vse, ki so bili z njima v stiku, testirali, večina testov je negativnih, na nekaj rezultatov pa še čakajo. Bolnišnica dela le s polovičnimi zmogljivostmi, saj so zaradi koronavirusa obdržali le nujne psihiatrične bolnike.

19.35

"Prižig svečke ob smrti demokracije v Sloveniji"

Pred parlamentom so posamezniki danes začeli s prižigom sveč, v okviru poziva "Sveča za vlado", ki se je razširil po družbenih omrežij. "To ni shod, to ni zborovanje, to ni druženje. To je prižig svečke ob smrti demokracije v Sloveniji," so ob tem zapisali organizatorji dogodka. Svečke bodo po besedah organizatorjev gorele za vse ljudi, ki ne bodo morali več plačevati položnic, bodo morali zapreti svoje podjetje, bodo odpuščeni, ki garajo v zdravstvu, trgovinah, lekarnah, transportu, proizvodnji, civilni zaščiti, policiji, vojski, gasilstvu, humanitarnih organizacijah in za druge izpostavljajo svoje zdravje...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1966)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
24. 03. 2020 19.25
-1
S reča je da imamo posameznike ki imajo radi to državo in so dosedaj prikrbeli več mask kot celotna vlada ,ki ne najde niti svojih kamionov.
borec91
24. 03. 2020 10.29
-3
tonin nabavlja zascitno opremo pri prevarantih postene donatorje pa posilja od poncija do pilata
Marko Tertinek
24. 03. 2020 10.23
+0
Kdor misli, da bo tega konec v 14 dnevih se močno moti.
dannyer
24. 03. 2020 10.21
+3
prvič rast je dokaj počasna v zadnjih dneh nekje d o8% in ne tako kot prej ko smo meli 45,55,68% šele nakoncu se bo videlo ali je ta virus res tok bov boov pričakujejo da bo skupno število smrtnosti upadl sa jkorona ne sodi med naj bolj nevarne . celo sars im mersimata večje smrtnost. da ne omenim virusa kot sta marburg, nipa, ti imajo brez zd pomoči smrtnost nad 60% tudi do 83% . pa še ta dva nista navrhu obstaja virus ki so do sedaj preživeli samo 2 člveka z trajnimi možganskimi posledicami smrtnost je 100% ali steklina ,ki brez zdravlenja pomeni 100% adijo. ali virus ki je nadgradnje ebole. ti vsake toliko časa pridejo v afriki naplan in izbriše vasi. če bi ti prišli na zahod to bi šele bil kaos.
dannyer
24. 03. 2020 10.30
+0
ti veliki virusi imajo svoj razdered in nivo shranjevanja tako so nevarni da celi hiv in aids sta nevadni prehlad v primerjavi z njimi. brez zdravlenja ima črne koze med 95-99 smrtnosti. na sreča na jbi ga izkoreninili ampak v labor ga še vedno majo. tudi z cepivom. seznam je zastrašejoč ko ga vidiš. imaš gripe in potem posebne tip grip ki so celo enake po moči z korona virusi celo močnejši kot recimo španska g. kkorone so ponavadi močnejše od sezonskih grip. toda govorimo o virusih ,ki če bi izbruhnili bi imeli že sedaj več milijonov okuženih z vsaj miljonsko izgubo, pa še to po italjanskih podatkih imajo tako razčetveren sistem da bojda celo ponesrečence štejejo za žrtve z korono mislim italija italija italija. virus napade celice v pljuča in jih poškoduje ta se začne širiti potem imunski sistem začne loviti corona pa ga malo prevara da napade vse povprek. a zdrav človek se mu imuno sistem hitro popravi in odpravi korono. potem pride pa problem bakterijske okužbe ali sepse zaradi pomankanje kisika to pa so podatki o žrtvah ,ki jih vidimo. ljudje premagajo korono a jih bakterija naredi piko na i ali pa sepsa. res žalostno.
ata_jez
24. 03. 2020 09.56
+2
Pred 20-timi dnevi je bil prvi primer. Ali ta še vedno ni ozdravel? 442-3-0?
dannyer
24. 03. 2020 10.22
+1
morali bi med 5 do 14 dnevi če so bili bolani med tem ko najhuhši primeri lahko potegnejo tudi do 3 mesece. lahko.
ata_jez
24. 03. 2020 13.23
Samo en je sam objavil, da je že drugi test negativen pri njemu. S tem je praviloma med ozdravljenimi. Sam povem.
PS2Xministri
24. 03. 2020 09.50
+3
TE frajerje ki se vozijo okoli parlamanta je treba vse popisat potem po končani krizi pa vsem pregladati poslovanje ,in bodo takoj našli pacijente ki okrog prenašajo državo.
Kairos22
24. 03. 2020 09.50
+2
Zadnji odstavek je najbolj smiselen. Sami zalaufajmo proizvodnjo mask, da ostane denar pri nas in seveda da jih hitreje dobijo delavci ki jih potrebujejo
Mavri?niSamorog
24. 03. 2020 09.26
+1
67-letnik s pridruzenimi boleznimi 3. zrtev corona virusa, Jerman umrl pri 67. letih zaradi bolezni... Hmmm?
hotchilipoper
24. 03. 2020 09.28
+1
NopeNoNever
24. 03. 2020 10.22
+1
Mirkoca
24. 03. 2020 09.03
Dezinfekcija pri Zdravstvenem domu Kranj, zadaj za Kranjsko porodnišnico, kjer je ekonomski vhod, je leglo odpadkov, umazanije, crknjenih golobov, razne šare, ptičjih kakcev in blata. Tam seveda nihče ne šprica z razkužilom in tam bi morali najprej.
Andree
24. 03. 2020 08.45
+2
Pri nas na Bavarskem od ponedeljka velja nova cena testa. 250 evrov
pikijakob
24. 03. 2020 08.40
-2
6,5 mil ljudi umre za navadno gripo vsako leto, to je cca. 541.000 tisoč na mesec, ne vem zakaj potem taka panika, ampak to kaj nas čaka po tem obdobju te neke karantene je ta virus glede tega mačji kašelj
Shisui
24. 03. 2020 09.19
+6
Kužnost je problem. Veliko lažje dobiš korono kot navadno gripo. Menda ti je jasno da je problem, če virus v mesecu pride v 80 držav.
NB777
24. 03. 2020 08.22
-1
Daj prosim vas da vsak dan natanko za 30 ljudi narasca stevilo, nemogoce pa v skoraj vsaki drzavi je enako, nekaj tu zelo smrdi.
NB777
24. 03. 2020 08.24
+0
To sploh prave stevilke niso ampak nas vlade fop...jo z nekimi stevilkami ki imajo eksponentno rast po nelem matematicnem zaporedju.
pravicnez.
24. 03. 2020 08.18
-11
Bolj kot število okuženih me zanima število ljudi, ki jih trenutno morajo prepihavati in število ozdravljenih. To je pravi podatek. Smrti so bile samo 3 pa še to ne zaradi corone ... Gospodarstvo se bo pa sesulo. Večina s.p. in majhnih podjetij si ne bo opomogla, škoda bo ogromna. Zaradi enega prehlada ...
borec91
24. 03. 2020 10.32
Škrinca
24. 03. 2020 08.07
+0
prispela pošiljka mask ,tonin pa počivalšek pa nimata pojma od kje so............respiratorji pa so največji nateg.......menda bojo prispeli ko ne bo nobenega več okuženega izginili bojo pa kot orožje 91............#bandaspoki
drejca1
23. 03. 2020 21.57
+12
Pravkar poslušam , katere ukrepe vse bo vlada sprejela. in nekateri tej vladi prižigate svečke??!! Adijo pamet . Levaki, pejte se solit ! Lahko noč .
Želko Kacin
23. 03. 2020 21.54
-1
na obali je model 2 tedna hodu na šiht( lama dekani) in dons se je po navodilih dr. , odločil ostati doma
Želko Kacin
23. 03. 2020 21.55
-1
Olga2
23. 03. 2020 21.48
+10
Uradne okuzbe: goriska 6, obalno kraska 12. Obe pokrajini ob italijanski meji. V teh pokrajinah se drzimo ukrepov. Prihaja se dol na izlete in na vikende. Tisti kateri to pocnete, bumerang se vraca.
dr21
23. 03. 2020 21.35
+4
Tonin in Počivalšek pa tekmujeta kdo se bo prvi slikal zraven tovornjaka
User33
23. 03. 2020 21.32
-29
Korona je tud druga beseda za avro oziroma krono. Ce ste zdravi in mate dobro avro je korona šala, sploh pa, ne bojte se korone, bojte se Boga;)
pomlad14
23. 03. 2020 21.40
+17
Kaj bluziš? Kar nekaj. Avra ti ne bo pomagala, če ne boš od znotraj svetil.
User33
23. 03. 2020 21.46
-8
pomlad14
23. 03. 2020 21.54
-5
Res je, samo se ti ki dajejo minus tega ne zavedajo.
borec91
24. 03. 2020 10.34
-1
zek
23. 03. 2020 21.32
+24
ZA VSE TISTE NERGAČE IN PLAČANCE DA PLJUVAJO PO TRENUTNI VLADI! Osnutek vladnih ukrepov ki bodo sprejeti konec tedna! 1. Znižanje cen elektrike za 25 odstotkov 2. Izplačilo plač vsem spjem ki so ostali brez dela zaradi virusa 70 odstotkov minimalne plače 3. Vsem spejem tri mesec odpis vseh dajatev. 4. Vsem zaposlenim v podjetjih,ki so ostali doma zaradi virusa bo vlada subvencionirala 80 odstotkov plače,20 odstotkov bo kril delodajalec 5. Enoletni monitorji na odplačilo kreditov podjetjem do bank. 6. Enoletni monitorji odplačil hipotekarnih kreditov za fizične osebe. 7. Priporočilo vsem živilskim trgovcem da zvišajo plače vsem zaposlenim za najmanj 30 odstotkov ZVIŠANJE PLAČ TRGOVKAM BO POPOLNOMA NE OBDAVČENO BREZ VSEH DAJATEV. JAVNI SEKTOR! 1. Znižanje plač za vse funkcjonarje za obdobje krize za 30 odstotkov 2. Vsem zdravnikom,ki so zdravili neposredno vse okužene z virusom 200 odstotkov višjo urno postavko 3. Vsem medicinskim sestram,streznicam, snežinka,ki so delale na oddelkih z ukuženimi 100 odstotni dodatek na urno postavko. 4. Vsem ostalim zdravstvenim delavcem 60 odstotno zvišanje na urno postavko do konca krize. 5. Vsem policistom in ostalim zaposlenim,ki delujejo v panogah ki so nujne za delovanje države ( energetika,civilna zaščita, gasilci..) od 10 pa do 60 odsotno zvišanje na urno postavko. Dragi moji KVAZI LEVAKI tega g Šarec, Židan, Cerar, Mesec NISO SPOSOBNI SPREJETI V 20 LETIH kaj šele v tednu dni. Ane dragi moji KVAZI LEVAKI kako je grozen tale Janša,da sprejema tako grozne ukrepe??? Kdaj boste organizirali proteste????
dr21
23. 03. 2020 21.36
-13
pomlad14
23. 03. 2020 21.43
+0
A so že začeli graditi območja za bolnike in postavljati prostore za njih, tako kot rusija, ne. So prepovedali ljudem, da ne hodijo zunaj in ostanejo doma, kot hrvaska, ne.
bozohr
24. 03. 2020 08.57
+6
Takšne ali še boljše ukrepe sprejema cel svet!Kaj sploh želiš povedati?Tako ali tako gre iz našega denarja (v breme proračuna):
gamper
24. 03. 2020 09.34
-1
Saj streznitev pa konec leta ali pa v začetku 2021. Višji davki, višje obrestne mere, MP cene vse navzgor, bencin v plafon...Upam da boste še takrat z Jajotom.
cini?no
24. 03. 2020 10.17
+1
vlada se preserava ker se lahko na račun izjemnih gospodarskih dosežkov prejšnje vlade..ki je pustila izredno dobro gospodarsko kondicijo in velika finančna sredstva
borec91
24. 03. 2020 10.39
vse skupaj disi na tesko lopovscino. v nasem koncu vecino fabrik dela brez vsake zascite pa jim je ze obljubljeno da regres ne sme bit izplacan v enem delu ce sploh bo ker bodo pozresni delodajalci jokcali pac delo na zalogo ma lahko ravno unicujoc ucinek saj lahko cez tri ali vec mesecev tistega ki to rabi sploh ni vec sli pa tega ne potrebuje in bo skoda ogromna veliko vecja kot ce bi bili delavci doma
borec91
24. 03. 2020 10.40
-2