Slovenija

V Sloveniji še nimamo potrjene okužbe, vlada sprostila blagovne rezerve

Ljubljana, 27. 02. 2020 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je obravnavala gradivo o ukrepih za primer večjega števila okuženih z novim koronavirusom. Do 18. ure v Sloveniji še ni potrjene nobene okužbe, sprostili pa so blagovne rezerve, namenjene zaposlenim v zdravstvu. Šarec opozarja, da čeprav je situacija resna, panika ni potrebna. Na meji s Hrvaško medtem ponekod nastajajo zastoji zaradi ukrepov, ki jih je sprejela hrvaška vlada zaradi koronavirusa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sprostitev blagovnih rezerv
    03:09
    Iz 24UR: Sprostitev blagovnih rezerv
  • Iz SVETA: Panika je odveč
    04:29
    Iz SVETA: Panika je odveč
  • Iz SVETA: Izginjajo maske in razkužila
    05:04
    Iz SVETA: Izginjajo maske in razkužila
  • Iz 24UR ZVEČER: Potencial za pandemijo?
    03:25
    Iz 24UR ZVEČER: Potencial za pandemijo?
  • Iz 24UR ZVEČER: Mikrobiolog Matej Avberšek o koronavirusu
    06:27
    Iz 24UR ZVEČER: Mikrobiolog Matej Avberšek o koronavirusu
Scenariji za spoprijemanje z epidemijami so, in če bo število okuženih večje, se bodo aktivirale civilna zaščita, vojska, policija, vojaška saniteta, v 72 urah tudi bolnišnica Role.
Scenariji za spoprijemanje z epidemijami so, in če bo število okuženih večje, se bodo aktivirale civilna zaščita, vojska, policija, vojaška saniteta, v 72 urah tudi bolnišnica Role. FOTO: Dreamstime

Premier v odhajanju Marjan Šarec je povedal, da so na seji vlade obravnavali poročilo Ministrstva za zdravje in sporočil, da do 12. ure primera koronavirusa v Sloveniji še niso potrdili. "Pričakujemo, da se bo okužba slej ko prej zgodila, saj je v sosednjih državah virus že prisoten," je povedal Šarec.

Minister za zdravje vlade v odstopu Aleš Šabeder je bil na sestanku ministrov sosednjih držav v Rimu, kjer so se med drugim dogovorili tudi, da bodo meje ostale odprte. Tako Šarec kot Šabeder sta ostro nastopila proti zdravniški zbornici – slednjo jih je obtožil sejanja strahu, premier v odhajanju pa je dejal, da je izjava zdravnikov, da se bojijo virusa, sicer legitimna, "ampak ne prispeva k občutku varnosti in je podobno, kot da bi policisti rekli, da se bojijo strelnega orožja".

Danes so bile sproščene blagovne rezerve, namenjene tistim, ki izvajajo zdravstvene storitve. "Najprej je treba zaščititi delavce v sistemu, da bodo ti lahko učinkovito nudili pomoč prebivalkam in prebivalcem," je dejal premier v odhajanju. Poudaril je, da bodo, ko bo prišlo do prve okužbe s koronavirusom v državi, to sporočili in jo ustrezno obravnavali.

Gre za 48.000 zaščitnih mask, 5000 kombinezonov, 500.000 rokavic in praške za razkuževanje, so zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Zaradi dodatnih ukrepov v povezavi z novim koronavirusom na slovenski meji s Hrvaško nastajajo zastoji. Daljši zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti med Drnovim in Obrežjem proti Hrvaški, na odstavnem pasu, 6 km. Čakalna doba za tovorna vozila na izstopu Obrežje je več kot šest ur.

Danes bodo sicer z ministrstva poslali nova navodila zdravstvenim ustanovam, saj so se ukrepi malo spremenili. Še enkrat so poudarili pomembnost higienskih ukrepov, saj lahko največ naredimo s tem, da si redno umivamo in razkužujemo roke ter tako ne prenesemo virusa na sluznico.

Če bo število okuženih večje, se bo aktivirala civilna zaščita

Obstajajo scenariji za spopadanje z epidemijami in če bo število okuženih večje, se bodo aktivirale civilna zaščita, vojska, policija, vojaška saniteta, v 72 urah tudi bolnišnica Role.

Če se pojavi nevarnost nalezljivih bolezni, ki bi lahko ogrozile zdravje prebivalcev, lahko vlada odloči, da se zanje uporabijo ukrepi, določeni z zakonom o nalezljivih boleznih. Med posebnimi ukrepi med drugim predvideva zgodnje odkrivanje virov okužbe in bolnikov z nalezljivimi boleznimi ter postavitev diagnoze, karanteno ter dezinfekcija in dezinsekcija. Pričakovati je sprostitev blagovnih rezerv za zaščitno opremo, ki jo bodo po sklepu vlade koordinirano razdelili po terenu.

Premier v odhajanju je poudaril, da sicer še nismo v fazi, ko bi to bilo potrebno in da potrebe po paniki ni. Opozoril je, da je treba ravnati odgovorno, da se ne bo zgodilo, da bodo potem stranske posledice večje, kot je nevarnost virusa. Pri tem je naštel težave, ki bi nastale, če bi ljudje zaradi panike začeli dvigovati prihranke z bank ali pa nenormalno kupovati zaloge, kar se sicer že dogaja.

Kontejnerji na hrvaški strani ob meji.
Kontejnerji na hrvaški strani ob meji. FOTO: Bobo

Izkušnje iz sosednje Italije so pokazale, da zelo ostri ukrepi niso preprečili širjenja bolezni. Hrvaška izvaja kontrolo na mejah, ki povzroča zastoje pri prehodu meja. "Danes je kolona skoraj do Brežic za vstop v Hrvaško. Taki ukrepi niso učinkoviti. Zastoji na meji pa povzročajo gospodarsko škodo," je naštel Šarec.

Hrvaški premier Andrej Plenković je odgovoril, da je Hrvaška sprožila tiste ukrepe, za katere meni, da so bili potrebni. "Hrvaška dela tako kot je treba, mirno in preudarno, brez panike, da bi zaščitila javno zdravje in zavarovala svoje državljane," je dejal Plenković glede Šarčevih opozoril.

Plenković je tudi izjavil, da se spomni ravnanja slovenske policije pri izvajanju "malo bolj trdih schengenskih ukrepov, ko so tudi bile kolone in je bilo pojasnjeno, da gre za običajni nadzor meje". "Zdaj imamo resničen razlog, da zvišamo pripravljenost na meji, kar je dobro za nas in za Slovenijo", je povedal Plenković.

Povzel je tudi nekatere ukrepe, o katerih so se dogovorili pristojni ministri sosednjih držav pred dnevi v Rimu. Države torej ne bodo zapirale meja, delile bodo informacije za potnike, medsebojno si bodo izmenjevale podatke o virusu, poenotile bodo informacije za strokovno in širšo javnost, ukrepe pa bodo usklajevali na rednih videokonferencah. Glede odpovedi množičnih dogodkov se odloča od primera do primera, pri čemer je Šarec opozoril, da tudi Slovenijo čakajo nekateri večji dogodki, na primer tekma smučarskih skokov v Planici.

Širjenje koronavirusa povzroča težave tudi v gospodarstvu, predvsem v turizmu in predelovalnem sektorju in logistiki. Država zato po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška razmišlja o nekaterih ukrepih, npr. o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa. Počivalšek poudarja, da morajo ukrepi za zaščito javnega zdravja zagotavljati pretočnost blaga.

Policisti morajo pri opravljanju nalog mejne kontrole uporabljati osebno varovalno opremo

Policisti morajo pri izvajanju nalog mejne kontrole obvezno uporabljati vso priporočeno osebno varovalno opremo, tudi v vseh postopkih z nezakonitimi migranti, so glede zaščite zaposlenih pred novim koronavirusom zapisali na notranjem ministrstvu. Pripravljajo tudi obnovitvena usposabljanja o preprečevanju okužb in uporabi osebne varovalne opreme.

Strokovne službe ministrstva so že januarja sprejele preventivne in zaščitne ukrepe za zmanjšanje možnosti okužbe z virusom, ki jih redno dopolnjujejo in s katerimi so seznanjeni vsi zaposleni, so pojasnili na ministrstvu. Zaposlene, ki so pri opravljanju dela izpostavljeni možnosti okužbe z novim koronavirusom, so pozvali k spremljanju simptomov bolezni pri osebah v postopkih, izvajanju osnovnih higienskih ukrepov, uporabi osebne varovalne opreme oziroma zaščitnih sredstev in takojšnjemu zagotavljanju zdravniške pomoči obolelim osebam s simptomi.

Zaposleni na ministrstvu imajo ves čas na voljo zaščitna sredstva, kot so razkužila za roke, rokavice in obrazne maske, ki služijo za zaščito tudi pred drugimi nalezljivimi boleznimi, ki so jim lahko izpostavljeni policisti. Lahko jih uporabijo, če ocenijo, da bi bila uporaba teh sredstev smiselna, so sporočili. Glede na predvideno povečano porabo zaščitnih sredstev so v postopku tudi dodatna naročila omenjenih sredstev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (448)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mali.mato
28. 02. 2020 11.13
+2
Najbolj nevaren virus se pomika proti grškim mejam.....
hotchilipoper
28. 02. 2020 08.40
+2
Se vlada boji resnice o virusu,ker ne bo šel nobeden več v službo,zaloge hrane so si pa že vsi nakupili
božo2
28. 02. 2020 08.11
+5
Včerajšnja TV Tarča je še en primer, kako mediji vnašajo med ljudstvo še več nemira, kot je to potrebno. Za verodostojnost "naša Erika" poskrbi tako, da v videokonferenčnem studio s kočevskega, gosti slabo obveščeno in organizacijsko podhranjeno zdravnico, kot domnevno odslikavo organizacijskega stanja v državi. Po večkrat morata, več kot jasno in verodostojno, stvari pojasnjevati tem "pričevalcem" kako stvari realno stojijo minister in sekretarka na ministrstvu za zdravje. "Oni" bi hoteli, kako bi naj imela vse fizično v rokah država, ne gre jim v račun, kako je t.i. država tudi Zdravstvena ustanova, ki ima konkretne zadolžitve. "Oni" si zamišljajo, da mora biti cela Slovenija danes v maskah, skafandrih, polita z razkužili pri tem, ko čakamo prvega, enega, ki bo okužen?! Res panika s temelji popolne nerazsodnosti in organizacijske nepismenosti.
Belibog
27. 02. 2020 21.57
+1
Udeležite se protestov v čim večjem številu, podprli vas bodo Kitajci iz Hrvaške, virus se bo delil brezplačno, vljudno vabljeni .
Sputnik
27. 02. 2020 21.52
+5
pred 15h danes je bilo objavljeni na neki strani ki šteje okužene da je tudi pri nas okužba. mediji spet neki skrivajo pol bo pa ALI BI LAHKO PREPREČILI. lahko ne bi lagali pa bi se ogromno spremenilo
fairplayy
27. 02. 2020 21.16
+7
Nimamo okuzenega ker nimajo ustrezne metod niti ne testirajo vseh. Kot pknavadi caksmo na prve zrtve upam ds ne bodo mnozicne
Omas1313
27. 02. 2020 20.59
+8
Pri novi 24 pišejo da naj bi imeli 5 primerov samo mi ne gre skupi da bi to prikrivali ,ne vem zakaj ?
VirtualX
27. 02. 2020 21.01
+6
Kaj?mo
27. 02. 2020 20.37
+10
Če ni, pač ni. Mogoče je pri kom v lažji obliki, pa še sam ne sumi, zdravstveni delavci pač ne morejo od človeka do človeka jemati vzorcev. Mogoče smo Slovenci tako zadržani, da se nas ne prime. Saj veste - južneje kot greš, več je objemov in stiskov. Skratka, življenje teče naprej in upajmo da tako ostane.
Simoni?
27. 02. 2020 20.30
+20
NIJZ ima 470 zaposlenih. Kot vse kaže se velika večina med šihtom čoha po mednožju, pa to...
Simoni?
27. 02. 2020 20.28
+14
Levaki so se izkazali za totalne šalabajzerje! Aleš Šabeder - komercialist ki še par dni opravlja funkcijo ministra za zdravje, pravi da bi zdravstvo morala voditi stroka, tišler pa prošča državne blagovne rezerve. bangladešjezanasšvicapress.
VirtualX
27. 02. 2020 20.47
+15
periot22
27. 02. 2020 21.33
+0
VirtualX
27. 02. 2020 20.24
+15
"V Sloveniji še nimamo potrjene okužbe." Vic dneva, zato še enkrat, ponavljam, v LJ, MB, CE in mogoče še kje, PRVI PRIMERI!
luzarf@arcor.de
27. 02. 2020 20.16
+10
za kontrolo ki jo izvajajo Hrvatje ne mejnih prehodih je po izjavi Šarca nesmiselna? a ograjo ki jo je postavil Šarec je pa smiselna?
_kr_ena_
27. 02. 2020 20.15
+11
Dejte ze potrdit da so v slo ze okuzeni...kaj skrivate in zavajte ljudi??!!!ker veste da smo cist nepripravljeni...ze sam sveck za otroke ni nikjer,kaj se kaj druzga....trgovine so ze izropane!!!
LazniviZares
27. 02. 2020 20.14
+12
Hehehe balkan revscina premore celih 48.000 mask za dva miliona ljudi. Hehehe dno od dnesa...
Jaka Jack
27. 02. 2020 20.13
+17
Šarcu že nekaj časa še žena ne verjame :-) nam je pa vsaj šotore postavil pred bolnišnicam. Kapo dol. Očitno se vse kapacitete v zdravstvu oddajajo preko bookinga oz airbnb... profitno seveda :))
Levicarjikmeee
27. 02. 2020 19.51
-27
Ni ker imamo najboljšega premierja g. Janeza Janšo!
osaaa
27. 02. 2020 20.06
+10
S 1.marcem zacne JJ, zdaj je se sarac in kompanija. Tolko da boste razumeli, ker se vedno berete samo naslove knjig
periot22
27. 02. 2020 21.35
+1
Levicarjikmeee
27. 02. 2020 19.49
+14
Najboljša poteza je bil odstop
periot22
27. 02. 2020 21.35
+0
Mungos2
27. 02. 2020 19.43
+22
Hvala Bogu, da je Šarec odstopil, sedaj bo imel Serpentinšek več časa, da bo zabaval ljudi po veselicah !!!
luzarf@arcor.de
27. 02. 2020 20.18
+13
periot22
27. 02. 2020 21.36
+4
Upam da se mu bo dogajalo isto kar je on delal drugim!
pogan
27. 02. 2020 19.41
+40
A res še kdo verjame, da v Sloveniji še ni okuženega s tem virusom?
maxsel
27. 02. 2020 19.59
+26
Čakajo, da nastopi nova vlada potem bo kar na enkrat ogromno okuženih in seveda kriva bo nova vlada in JJ .
LazniviZares
27. 02. 2020 20.16
+15
Verjemem da imamo laboratorije iz bolnice Franje in so nekoliko za casom.
popaj33
27. 02. 2020 19.40
+9
Kaj pa sprašujete Šarmanca,on je odstopil. Seda je JJ ZAKON!!!!!!
pogan
27. 02. 2020 19.41
+13
LazniviZares
27. 02. 2020 20.18
+9
Sarmanc se je usral do kolen on kar nas je pismenih se cakamo novega premierja ,nepismeni pa ze veste
periot22
27. 02. 2020 21.37
-4