Slovenija

Subvencije, investicije v obnovljive vire in zmanjšanje porabe elektrike

Ljubljana, 01. 12. 2022 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Vlada je obravnavala predlog zakona o pomoči gospodarstvu, ki bo med drugim prinesel tudi subvencije za stroške elektrike za leto 2023. Ta bi v veljavo predvidoma stopil 1. januarja 2023, trajal pa bi vse do konca leta. Upravičenci bodo medtem, kot je pojasnil minister Matjaž Han, vsi tisti, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, ne bodo pa do pomoči upravičeni mali poslovni odjemalci ter tisti, ki se ukvarjajo s financami in zavarovalništvom. Na seji pa so medtem sprejeli Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije.

Potem ko je vlada z uredbo določila, da mora dobavitelj pri maloprodajni ceni za poslovne odjemalce v pogodbah za leto 2023, ki bodo sklenjene do konca letošnjega leta, upoštevati ceno na nemški borzi, in navzgor omejila strošek dobavitelja, je na seji vlade sprejela predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki bo po napovedih podjetjem zagotovil subvencijo za strošek elektrike za leto 2023.

Kot je povedal gospodarski minister Matjaž Han, bo zakon v veljavo predvidoma stopil 1. januarja 2023, trajal pa bo do konca leta, torej do 31. decembra 2023. "Z zakonom želimo vzpostaviti konkurenčne cene energentov, prav tako želimo omogočiti predvidljivo in čim bolj stabilno okolje za slovensko gospodarstvo," je dejal.

Upravičenci bodo vsi tisti, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, ne bodo pa do pomoči upravičeni mali poslovni odjemalci. Kot je pojasnil Han, imajo namreč tu že regulirano ceno. Prav tako ne bodo upravičeni tisti, ki se ukvarjajo s financami in zavarovalništvom. Upravičenci pa bodo sicer lahko koristili le eno vrsto pomoči, ki jih je sicer v sklopu zakona več.

Han je še dejal, da je težko ocenjevati, koliko natančno bo ta ukrep stal, je pa povedal okvirno predvideno ceno, ki znaša okoli 1,2 milijarde evrov. "Govorimo o okoli 850 milijonih za gospodarstvo, nato 100 milijonih za ohranjanje delovnih mest. Imamo pa tudi ukrep za izboljšanje likvidnosti slovenskih podjetij, ki ga bomo skupaj s Sidom oblikovali in bodo težki okoli 200 milijonov. Ti bodo gospodarstvu pomagali z likvidnostnimi sredstvi naslednje leto," je dejal po seji vlade.

Verjame, da bo zakon pomagal pri blažitvi energetske krize. "V petek gremo na Ekonomsko-sicialni svet, kjer bomo zakon predstavili parlamentu. V ponedeljek bi bil zakon sprejeli, ta pa bi nato začel veljati s 1. januarjem 2023," je pojasnil minister. Ob tem je dejal, da bodo morali, ko bo zakon sprejet, še enkrat predstaviti Evropski komisiji, ki ga mora nato potrditi. "A tu najbrž ne bo težav. Evropska komisija je upoštevala številne slovenske predloge."

 

Spremembe od leta 2022 do 2023:

 

Povečali so najvišje dovoljene stopnje pomoči in zagotovili  več sredstev (letos 80 milijonov, naslednje leto 1,2 milijarde).

Poleg treh znanih pomoči so dodali še dve novi obliki, ki jih bodo deležni gospodarstveniki.

Omilili so vstopni pogoj: "Če je bilo letošnje leto dvakratnik glede na leto 2021, bo po novem to le 1,5-kratnik povišanja cen, glede na leto 2021."

Spremenili so tudi pogoj za energetsko intenzivna podjetja, ob tem pa je Han dejal, da bodo zagotovili tudi, da bodo izvajanje za podjetja naredili bolj enostavno.

Ob tem je dodal, da je ukrep podoben pomoči, ki so jo uvedli že v letošnjem letu, a da ima ob tem tudi številne izboljšave. "Zavedamo se, da vsega glede na proračunske okvirje ne bomo mogli omogočiti, vendar pa verjamem, da so s tem zakonom uvedene dobre osnove, da bo slovensko gospodarstvo konkurenčno," je dejal ter dodal, da gre Slovenija proti koncu zahtevnega obdobja. "Zahvaljujem se vsem, ki so pomagali pri pisanju tega zakona v teh petih mesecih."

"Tako elektrike kot plina bo za prihodnje leto dovolj," je ob tem še zagotovil gospodarski minister.

Subvencija
Subvencija FOTO: Shutterstock

Predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize obenem vsebuje tudi shemi subvencioniranja skrajšanega delovnika in začasnega čakanja na delo ter ugodna posojila za zagotavljanje likvidnosti podjetij v sodelovanju s SID banko. Gospodarski minister Matjaž Han je na novinarski konferenci po današnji seji vlade skupno vrednost ukrepov ocenil na 1,15 milijarde evrov.

Implementacija uredbe, ki so jo sprejeli evropski ministri za energijo

Infrastrukturni minister Bojan Kumer je medtem sporočil, da je vlada sprejela Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, ki med drugim predvideva zagotovitev zmanjšanja porabe elektrike v času največjih obremenitev omrežja in dodatno subvencioniranje obnovljive vire energije. Na drugi strani bodo prihodki od prodaje elektrike nad določeno ceno pripadli državnemu proračunu.

"Gre za zakonski ukrep, s katerim naslavljamo energetsko draginjo. Vrsto ukrepov smo že sprejeli in vsi rezultati kažejo, da gre stvar v pravo smer," je dejal. Z zakonom pa bo lahko vlada lažje naslovila morebitne krizne razmere pozimi in v preostanku leta 2023.

Ob tem je dodal, da prinaša zakon kar nekaj novosti: "Gre za implementacijo uredbe, ki smo jo evropski ministri za energijo sprejeli 30. septembra, in sicer za to, da bomo lažje naslovili eventuelne krizne razmere."

Bojan Kumer ob prihodu na sejo Sveta za nacionalno varnost
Bojan Kumer ob prihodu na sejo Sveta za nacionalno varnost FOTO: Damjan Žibert

Tako so skladno z evropsko uredbo predvideni ukrepi za zmanjšanje porabe elektrike v času največje obremenitve omrežja za pet odstotkov. Za to bo zadolžen sistemski operater Eles, ki bo ponudbe za zmanjšano porabo v koničnih urah izbiral prek razpisa, zmanjšanje pa bo država spodbujala prek znižanja omrežnine.

Za vzpodbujanje manjše porabe elektrike v koničnih urah je predviden mehanizem kompenzacije omrežnine. Upravičenci - to bodo lahko porabniki s priključno močjo nad 43 kW - bodo tisti, ki bodo v obdobjih kritične obremenitve omrežja porabo zmanjšali za vsaj pet odstotkov, to zmanjšano porabo pa prenesli v obdobja z zmanjšano tarifno postavko MT. Priznala bi se jim kompenzacija pri plačilu omrežnine v obdobjih s tarifno postavko MT, in sicer za delež zmanjšane neto porabe v obdobjih kritične obremenitve omrežja, kaže zakonski predlog, danes objavljen na spletni strani eUprave.

Spodbuda investicijam v obnovljive vire

Dodatno bodo spodbujane investicije v obnovljive vire energije, in sicer so predvidena nepovratna sredstva za spodbujanje proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov, obnovljivega vodika, bioplina in biometana iz odpadkov in ostankov, shranjevanja električne in toplotne energije ter toplote iz obnovljivih virov. "Tu bomo dodatno spodbudili investicijsko okolje. Gre za osnoven in strateški ukrep, ki bo dodatno spodbudil zeleni prehod."  Zakon bo vladi omogočil, da v primeru zaostrenih razmer na energetskih trgih vsem ali posameznim distributerjem toplote naloži obveznost, da za največ šest mesecev oblikujejo tarifne postavke tako, da ne bo presežena določna tarifna postavka za posamezno tarifno skupino ali skupino odjemalcev.

Zakon bo glede na osnutek dal tudi podlago za subvencioniranje nakupa lesnih peletov, in sicer za fizične osebe, ki imajo vgrajeno kurilno napravo na pelete za ogrevanje gospodinjstva. Subvencioniran naj bi bil nakup do treh ton peletov na upravičenca. Upravičenci bodo tisti, ki bodo nakup peletov dokazali z veljavnim računom, izdanim v obdobju od 1. septembra 2022 do 1. marca 2023 na območju Slovenije. Znesek subvencije na upravičenca bo določen kot zmnožek razlike med z računom izkazano ceno lesnih peletov brez DDV (lahko bo znašala do 450 evrov na tono) in povprečno referenčno ceno peletov za leto 2021 brez DDV, povečano za 25 odstotkov. Referenčno ceno lesnih peletov za leto 2021 bo podal Gozdarski inštitut RS.

Prihodki od prodaje elektrike nad določeno ceno pripadli državnemu proračunu.

Zakon bo proizvajalcem električne energije, ki so vključeni v podporno shemo za proizvodnjo iz obnovljivih virov energije in v soproizvodnjo toplote in električne energije z visokim izkoristkom, dal možnost, da namesto obratovalne podpore kot podporo izberejo zagotovljen odkup, s čimer se lahko izognejo težavam zaradi volatilnosti trga.

Zakon po predlogu določa, da prihodki od prodaje elektrike, proizvedene in prodane na trgu na debelo v Sloveniji, ki presegajo 180 evrov na MWh, pripadajo državnemu proračunu. Izjema bo med drugim elektrika, proizvedena iz lignita in zemeljskega plina. Izjema naj bi bili glede na osnutek tudi proizvajalci, katerih lastna cena presega to določeno ceno. Prav tako omejitev tržnih prihodkov ne bi veljala za elektriko, proizvedeno v demonstracijskih napravah, v proizvodnih napravah, ki so v podporni shemi in podpora presega omenjeno najvišjo ceno, ter v proizvodnih napravah z največjo nazivno močjo 500 kW.

Skladno z evropsko uredbo bo tudi določeno, da morajo gospodarske družbe, ki v Sloveniji izvajajo dejavnosti na področjih pridobivanja in predelave surove nafte in zemeljskega plina, v letih 2022 in 2023 plačevati solidarnostni prispevek. Ta bo glede na osnutek določen kot razlika med dobičkom družbe, doseženim v posameznem letu (torej v 2022 in 2023), in povprečnim dobičkom družbe v obdobju od leta 2018 do leta 2021, zvišanim za 20 odstotkov.

Zakon bo predvidoma tudi določil, da dobavitelji elektrike ali plina končnim odjemalcem, katerim je v obdobju od začetka leta 2021 do konca leta 2023 prenehalo članstvo v bilančni shemi ali ki so prenehali z dobavo, pa ostali člani bilančne sheme, pet let po prenehanju veljavnosti zakona ne morejo postati člani bilančne sheme oz. registrirati novih pogodb o dobavi.

Minister je napovedal tudi sprejem uredb za opredelitev morebitnega povračila škode dobaviteljem elektrike in plina zaradi regulacije cen elektrike in plina za gospodinjstva ter male poslovne in zaščitene odjemalce.

Pri GZS jih skrbi konkurenčnost podjetij, če bodo morala drago plačevati energijo.
Pri GZS jih skrbi konkurenčnost podjetij, če bodo morala drago plačevati energijo. FOTO: Shutterstock

GZS razočarana nad interventnim energetskim zakonom

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so nad predlogom interventnega zakona za posredovanje ob visokih cenah energije, ki ga je danes potrdila vlada, razočarani. Kot je v izjavi za medije povedala Vesna Nahtigal, pričakujejo dodatno shemo pomoči. S pripravljenostjo vlade na dialog in sodelovanje so sicer zadovoljni.

Kot je poudarila izvršna direktorica GZS za industrijsko politiko Nahtigalova, je GZS pri pripravi ukrepov iz interventnega zakona sodelovala zelo intenzivno. "Glede na to, da smo v to vložili res veliko energije, smo z vsemi dejstvi, ki jih poznamo danes, razočarani," je dejala. Okoliščine, v katerih je vlada pripravljala ukrepe, razumejo, a kot glas gospodarstva zakona ne morejo oceniti drugače, je poudarila.

Na torkovem vrhu gospodarstva so se po njenih besedah zelo razveselili napovedi uredbe, od katere so pričakovali omejitev cen električne energije pri dobaviteljih na ravneh med 150 in 250 evrov, a se to ni zgodilo. "To ne pomeni, da se mogoče ne bo zgodil še kakšen čudež. A ta trenutek so cene absolutno previsoke," je dejala.

Če bodo morala mala in srednja podjetja elektriko kupovati po tako visokih cenah, kot si jih obetajo trenutno, bodo nekatera po besedah Nahtigalove težko preživela. "Nismo konkurenčni," je dodala in kot primer navedla hrvaška podjetja, ki elektriko kupujejo po ceni 110 evrov na megavatno uro.

Opozorila je tudi na zaplete, ki bi se lahko v podjetjih pojavili v primeru, da bodo morala v kriznem obdobju povečati naložbe v obnovljive vire energije.

Poudarila je, da vsa dejstva sicer še niso znana, zato upajo, da se bo nekatere določbe novega zakonskega predloga za podjetja izkazale za ugodnejše od prvotnih ocen. "Jutri nas čaka še Ekonomsko-socialni svet, tukaj so tudi še ukrepi, kot so čakanje na delo in skrajšani delovni čas. Res upam, da se bo ta konec tedna, ki bo deloven, še kaj naredilo," je dodala.

Sodelovanje z vlado je Nahtigalova sicer pohvalila. "Imamo dnevne pogovore, ne morem reči, da nas niso slišali. Potrudili se bodo tudi za zagotovitev dodatne pomoči. A vsi skupaj smo soočeni z realnostjo," je dejala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
05. 12. 2022 16.44
.lustri ob cestah..pa na parker placih..pa se marsikje..pa se vedno Svetijo ob treh popoldne..
flojdi
05. 12. 2022 16.46
..fabrka..ponoci delalo 5 masin.osvetljenih je bilo tudi preostalih 50+jih
Jernej Sekirnik
05. 12. 2022 12.48
Drguje se gradijo velike fabrike, investirajo se milijarde, napišete raje o Madžarski 14 milijard investicij v fabrike za baterije. Ali pa Italija? Koliko delovnih mest novih, koliko firm? Pa Hrvaška tudi, vsi nas prehitevajo....Naši pa bodo obdavčili podjetnike in eni so že rekli, da bodo odšli. Ja super, še več brezposelnih, socialcev, pomoči potrebnih....
Jernej Sekirnik
05. 12. 2022 13.09
mislim, dodatno obdavčil, saj so že zdaj obdavčeni, da jih kar duši
zelen
04. 12. 2022 13.37
+1
ukrepi tu ukrepi tam moja položnica za elektriko pa 30% višja kot lani
marker1
02. 12. 2022 11.17
+4
Da imamo tako drago elektriko, so krivi samo posli našega energetskega Jobsa. Kaj nas briga kakšno ceno elektrike ima Nemčija, če nam lastne elektrarne pokrijejo 85% vseh potreb. Problem je v tem, ker nam jo je naš guru poceni prodal, zdaj pa jo mora za domače potrebe kupovati nekajkrat dražjo na borzi.
marker1
02. 12. 2022 09.51
+2
Višjo ceno elektrike imamo zaradi nepremišljenega barantanja in sklepanja škodljivih pogodb GEN-I z našo elektriko na evropskem energetskem trgu. Višja cena elektrike je le reševanje izgub GEN-I, ki jo bomo spet plačali davkoplačevalci. Kdo pa je vodil GEN-I, sklepal te pogodbe, se hvalil in si delil nagrade, pa itak vemo vsi. Mi sploh nimamo nobene potrebe sodelovati na evropskem energetskem trgu za elektriko, ker imamo pokritost 85%. Ker nimamo viška, se naša elektrika sploh ne bi smela prodati v tujino. Samo zaradi pohlepa GEN-I po zaslužku zdaj plačujemo najdražjo elektriko v EU glede na kupno moč.
mijavci
01. 12. 2022 21.46
+3
Žalostno se mi pa vseeno zdi ,da ljudje verjamejo, da je pri 12 hidroelektrarnah, dveh termo, in eni nuklearki za vsega 2 milijona ljudi treba šparat elektriko da ne bo redukcije.
mijavci
01. 12. 2022 21.41
+3
Folk, Golob nam bo podaril sončne elektrarne, Mesec pa stanovanja po 7€ za kvadratni meter, veš kaj se bo to plesal.
St. Gallen
01. 12. 2022 19.43
+3
Golob z doktoratom NE ZNA poceniti elektrike, kajsele Han s trgovsko solo ...
Mickay
01. 12. 2022 19.00
+6
Za soncem greje, najceneje RUSKI PLIN ..
Mickay
01. 12. 2022 18.57
+4
Reševanje Goloba, mi rešujem GOLOBA, kateri je poceni prodal elektriko, ki jo sedaj svinjsko drago naj bi plačali z Kolektorji je tako kot bi si z drekom rit brisal, vsi ,ki imajo te izgube na strehi in razglašajo samo oskrbo, naj se takoj odklopijo iz omrežja , še južne si ne bodo skuhali na svojem šporhetu.
marker1
01. 12. 2022 18.50
+5
Sončna energija je še vedno utopija zaradi preslabega izkoristka. Večji izkoristek je če jo izkoristiš za ogrevanje vode. Mogoče pride v poštev za zasebne hiše za razsvetljavo, pa še tam je vprašanje po koliko letih se pokrije cena naložbe. Samo mimogrede, GEN-I prodaja tudi sončne elektrarne. Zato je treba zeleno energijo razumeti kot reklamo.
marker1
01. 12. 2022 18.42
+8
Kupljena elektrika na borzi ima višjo ceno kot prodana iz NEK-a. Elektrika bo še vedno draga, ker si GEN-I ne more privoščiti velike izgube. Mi odjemalci bomo plačali napake GEN-I pri prodaji elektrike iz NEK.
Abrams
01. 12. 2022 18.28
+3
Samo biznis, je pa Nemčija lep primer, kako to ni pozitivna politika. Imajo na miljone vetrnic in sončnih elektrarn, pa še vedno niso neodvisni. Sam to je preveč matematike za SLOBODANA on ne vidi in ne sliši dobro.
Boris Sternad 1
01. 12. 2022 18.19
+3
Ko prebiram komentarje.... Kaj ko bi tisti brezbrižneži s polnimi žepi včasih ponoči ugasnili luč? Če bi se vsi držali discipline in vsaj malo varčevali, bi teh 25% hitro privarčevali. Pa javna razsvetljava ? Polovico luči je preveč na javnih površinah, in še kaj bi se našlo....
Jernej Sekirnik
05. 12. 2022 13.18
Ponoči ni problem, ko jo je viška, problem je podnevi!
big brother
01. 12. 2022 18.17
+4
Kako obnovljive vire energije, če je neka trava al pa nek metulj, ki ga tam sploh ni problem, da se ne da delat male hidroelektrarne in pol še zeleni in nevem kdo delajo probleme. A največji porabniki elektrike so sami
dobrabejba35
01. 12. 2022 17.51
+10
Doma proizvedena elektrika bi morala najprej iti domačim porabnikom, samo tisto kar ostane (če/ko ostane) bi se smelo prodajati.
Rafael Kramar
01. 12. 2022 18.02
-7
Ja vežde! Pa niso elektrarne socialne ustanove, zaboga.
marker1
01. 12. 2022 18.30
+1
Seveda elektrarne niso socialne ustanove. Samo kaj pomaga visoka prodajna cena, če elektrarne od tega dobijo zelo malo. Posrednik je problem. Vendar mora biti pri marži sprejemljiva mera. Ne pa da se prodaja po nekajkratni proizvodni ceni. Domača elektrika je za nekaj let vnaprej že prodana v tujino.
Rafael Kramar
02. 12. 2022 10.03
Takrat, ko se je domača elektrika prodajala, je bila cena povsem normalna. Nihče ni leta nazaj mogel predvideti današnje situacije.
Matiy
01. 12. 2022 17.02
+13
Golob je uničil energetski sistem, zdej naj pa narod poravna njegove pufe.
Boris Sternad 1
01. 12. 2022 18.11
+1
marker1
01. 12. 2022 18.31
+7
Ja, Holob in njegov GEN-I sta naredila energetsko krizo v državi.
fverdi
01. 12. 2022 16.36
+20
Tole ker je naredil Golob je čisti kriminal. Slovenija proizvede 75% el energije po max ceni 70 EUR/MWh preostanek 25% pa mora uvoziti. Z Golobom se je delež izvoza el energije povečal, ker je Golob zavohal, da lahko slovensko elektriko dosti dražje proda v EU in naredi bistveno večji profit. Ampak ker sedaj za Slovenske uporabnike te slovensko proizvedene elektrike ni več jo moramo pa končni uporabniki po oderuških cenah spet uvoziti nazaj iz EU. In pazite kaj v bistvu naredi Golob, ukrade Slovensko elektriko davkoplačevalcem, jo proda in mastno zasluži, nazaj pa Slovenskim davkoplačevalcem spet proda najdražjo elektriko na svetu. Povedano drugače davkoplačevalci GOLOB VAS DVAKRAT NATEGNE. Upam, da boste to spoznali čimprej.
Rafael Kramar
01. 12. 2022 17.47
-5
A bejž?! A se izobražuješ še kje drugje, kot na 24UR pod komentarji?
Boris Sternad 1
01. 12. 2022 18.15
-2
Takšen način poslovanja je direktiva iz EU, Golob nima s tem nič. Je pa res, da se je Elektro SLO hvalil s 122 % proizvodnje letos spomladi, naenkrat pa 25% primanjkljaja ???
marker1
01. 12. 2022 18.36
+6
Nekateri ste res zaslepljeni. Od česa pa si je Golob delil nagrade kot pa od barantanja z našo elektriko. Sam se je hvalil kakšni zasluki so bili. Zdaj pa vse tiho je bilo. Ta elektrika je naša last za domače odjemalce in ne pa produkt, s katerim si privilegirano državno podjetje GEN-I polni žepe.
marker1
01. 12. 2022 21.24
+0
"Takšen način poslovanja je direktiva iz EU, Golob nima s tem nič. " To je zavajanje. To je samo izgovor za veliki fiasko Goloba. Vsaka država lahko svojo energijo uporabi kakor hoče. Elektrike iz NEK sploh ne bi bilo treba prodati, samo Golob je pa hotel zaslužiti, pa jo je prodal na EU energetsko borzo. Ko je pa tako, se pa moraš držati direktive iz EU.
Švejk 123
01. 12. 2022 16.28
+7
Tovariš Han s trgovsko šolo, naj gre v Bauhaus žarnice prodajat, ne pa, da v parlamentu pametuje.
je še kdo pošten
01. 12. 2022 16.12
+10
pa dam domačo elektriko prodajajo po 10x ceni, pa še 3 miljrade se bodo zadolžili, to je pa res vrhunski menager...