Slovenija

Vlada obravnavala rebalans nacionalnega programa izgradnje avtocest ter zakon o bencinskem tolarju

Ljubljana, 22. 01. 1998 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenska vlada je na današnji seji obravnavala rebalans nacionalnega programa izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji, po katerem naj bi se gradnja avtocest v naši državi končala do leta 2004.

Investicijska vrednost avtocestnih odsekov v skupni dolžini 518,6 kilometra znaša 3,8 milijarde dolarjev, skupaj s pripravo projektne dokumentacije ter vključitvijo nekaterih državnih cest in stičnih točk avtocest z železnico pa nekaj preko štiri milijarde dolarjev, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za promet in zveze Anton Bergauer.

Vlada bo dokument potrdila in poslala v državni zbor predvidoma prihodnji teden, ko naj bi potrdila tudi predlog zakona o zagotovitvi namenskih sredstev za graditev cest, določenih v nacionalnem programu izgradnje avtocest.

Predlog tega, t.i. zakona o bencinskem tolarju predvideva v maloprodajni ceni pogonskih goriv zvišanje deleža, namenjenega gradnji avtocest, s sedanjih 16 na 20 odstotkov. Ker se danes v vladi še niso uskladili, ali naj se dodatna sredstva zagotovijo s podražitvijo naftnih derivatov ali pa kako drugače, naj bi predlog zakona poslali v državni zbor čez teden dni.