Pet smrtnih žrtev. 'Smo na začetku epidemije, lahko nas še marsikaj preseneti'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
AVTOR
Urša Vrečar/Maja ...
KOMENTARJI
3554
V Sloveniji imamo potrjenih 526 primerov okužbe z novim koronavirusom. V šmarskem domu za upokojence je umrla že druga oskrbovanka, skupno smo v Sloveniji zabeležili že pet smrtnih žrtev. Narašča število bolnikov v intenzivnih enotah: "Še vedno smo na začetku epidemije, lahko nas še marsikaj preseneti," poudarja Mateja Logar z Infekcijske klinike, a dodaja, da smo uspeli upočasniti širjenje okužbe.

VEČ VIDEOVSEBIN

01:16

Iz 24UR: Epidemija pri nas še ni dosegla vrhunca

02:23

Iz 24UR: Od polnoči na meji z Avstrijo 13 kontrolnih točk

V Sloveniji imamo na današnji dan potrjenih 526 primerov okužbe z novim koronavirusom. Na dopoldanski tiskovni konferenci je sicer minister Tomaž Gantar dejal, da je do zdaj potrjenih 528 okužb. Medtem pa na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) navajajo, da je bilo do 24. marca do 24. ure opravljenih 16.113 testiranj, od tega je bilo 528 pozitivnih testov. Gre pa za 526 oseb, saj so test pri nekaterih ponavljali.

Med obolelimi je tudi 73 zdravstvenih delavcev.

V domu za upokojence v Šmarju pri Jelšah je umrla že druga oskrbovanka,pri kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom. To je peta žrtev zaradi covida-19 v Sloveniji.

'Manj kot bo naenkrat bolnih ljudi, bolje bo deloval zdravstveni sistem'

Mateja Logarz Infekcijske klinike v Ljubljani je na popoldanski novinarski konferenci dejala, da je stanje v Sloveniji za zdaj stabilno, a da"smo še vedno na začetku epidemije, lahko nas še marsikaj preseneti". A na srečo smo uspeli, tudi zato ker se prebivalci držijo vladnih ukrepov, upočasniti potek okužbe."Vemo, da ne moremo preprečiti vseh okužb, lahko pa upočasnimo širjenje in na ta način omogočimo boljše delovanje zdravstvene sistema." 

Manj kot bo naenkrat bolnih ljudi, bolje bo deloval zdravstveni sistem, je dodala Logarjeva.

Trenutno je na enoti intenzivne terapije na Infekcijski kliniki hospitaliziranih 11 ljudi, ki za dihanje potrebujejo podporo ventilatorjev. Na navadnem oddelku pa je 33 bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Še vedno se povečuje število hospitaliziranih in število bolnikov v intenzivni enoti. Zato so danes odprli tudi dodatno lokacijo za bolnike v intenzivni terapiji na Infekcijski kliniki.

"Držimo skupaj. Držite se navodil. Ne družite se. Skrbite za higieno rok in higieno kašlja," je poudarila.

Mateja Logar z Infekcijske klinike v Ljubljani.
Mateja Logar z Infekcijske klinike v Ljubljani.FOTO: POP TV

"V naslednji dneh pričakujemo porast števila bolnikov. Vrha epidemije danes še ne moremo napovedati," je v izjavi za medije pojasnil že dopoldan dejal minister Gantar. Opozoril je, da se situacija lahko hitro poslabša, če ne ne bomo strogo upoštevali vseh navodil in ukrepov.

Iz UKC Maribor so sporočili, da se pri njih trenutno zdravi 16 obolelih, od tega so štirje pacienti v intenzivni enoti. V celjski bolnišnici pa se na intenzivni enoti zdravi en pacient.

UKC Ljubljana prejel dva nova respiratorja

Iz ljubljanskega UKC so sporočili, da imajo 138 ventilatorjev, trenutno se jih uporablja 10 za zdravljenje bolnikov s covid-19. "Pripravljenih imamo že dodatnih 26, 12 pa jih še pripravljamo. Za zdravljenje pacientov s COVID 19 bo tako na voljo 48 ventilatorjev. Seveda pa bomo v naslednjih fazah sledili epidemiološki situaciji,"pravi generalni direktor Janez Poklukar.

So pa danes prejeli donacijo Holdinga Slovenskih elektraren, ki je osrednji slovenski bolnišnici doniral dva transportna respiratorja tipa Medumat Standard oziroma Medumat Transport nemškega proizvajalca Weinmann z vso pripadajočo opremo. "V UKC Ljubljana smo hvaležni za vsako donacijo, ki jo dobimo, še posebej glede na situacijo, v kateri smo se znašli. Še posebej pa smo veseli donacije medicinske opreme in posebne varovalne opreme, ki jo lahko uporabimo v vsakodnevnem delu oziroma jo bomo uporabili ob najhujših scenarijih zdravljenja pacientov," je ob tem dejal Poklukar.

UKC Ljubljana ima dva nova respiratorja.
UKC Ljubljana ima dva nova respiratorja.FOTO: UKC Ljubljana

Za intenzivno nego imamo na razpolago 56 postelj

V slovenskih bolnišnicah je za bolnike s koronavirusno boleznijo na voljo 539 postelj. Po potrebi se to število na račun dodatnega zmanjševanja ostalega programa lahko poveča do tisoč, danes jih je bilo zasedenih 72. Za intenzivno nego imamo trenutno na razpolago 56 postelj.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Za naslednji mesec zdravstveni sistem razpolaga tudi z zadostnimi količinami zdravil, v teku pa so tudi postopki nabave za dodatna zdravila, je zagotovil Gantar. Opomnil pa je, da poti nabav niso neomejene.

Povečuje se število okuženih v domovih za ostarele

V slovenskih domovih za ostarele se povečuje število okuženih. V Domu za ostarele Ljubljana Vič-Rudnik so do današnjega dne v enoti Bokalce potrdili okužbo na covid-19 pri treh stanovalcih. Okužbo so danes potrdili tudi v Domu starejših občanov Preddvor, v enoti Naklo.

Povečuje pa se tudi število primerov v šmarskem domu za upokojence, kjer imajo na današnji dan potrjenih 26 primerov okužbe med stanovalci.

PREBERI ŠE
Domovi za ostarele: v Šmarju pri Jelšah prepričani, da so bila navodila NIJZ napačna

Vlada s transakcijskim računom za donacije

Uradni govorec slovenske vlade Jelko Kacinje danes napovedal, da bo vlada že v prihodnjih dneh odprla poseben transakcijski račun za donacije. Naj prispevajo, je pozval predvsem tiste, ki jim je Slovenija spričo krize s koronavirusom pomagala iz tujine z evakuacijskim letom - teh namreč Slovenija ne zaračunava. "Vseeno pa mislim, da lahko tisti, ki jih na ta način pripeljemo domov, njihovi svojci in prijatelji, donirajo drugim, ki so pomoči potrebni,"je dejal Kacin.

Hojs: Potrebe po dodatnem zaostrovanju omejitev gibanja v Sloveniji ni

Vlada v prihodnjih nekaj dneh ne vidi potrebe po dodatnem zaostrovanju omejitev gibanja na občine, je na današnji novinarski konferenci povedal notranji minister Aleš Hojs. Na ministrstvu spremljajo tudi informacije o izvajanju odloka. Kršitev je malo, kar kaže na to, da so prebivalci omejitev zbiranja na javnih površinah vzeli resno, je dejal.

PREBERI ŠE
'Koronalekcije' in znanstvenik, ki pravi, da je koronavirus rešil več življenj, kot jih je vzel

Policija je opravila okoli 5000 nadzorov javnih mest in drugih krajev zbiranja. Na policiji prejemajo tudi prijave občanov, teh je bilo nekaj čez 30. Kršitev odloka je malo, policisti kršitev zaznajo v dveh odstotkih vseh opravljenih preverjan. Ob tem minister Hojs pričakuje, da bo število kršitev še padalo.

Hojs je izpostavil, da državljani spoštujejo odlok in so razmere vzeli resno. Spomnil je tudi na razmere v sosednjih državah. Na Hrvaškem sprejemajo podoben ukrep omejitve gibanja, ki sicer omejuje tudi gibanje izven občin. Ukrepe omejitve gibanja pa so sprejeli tudi v Italiji.

"V Sloveniji tega vsaj v naslednjem dnevu, dveh ali treh ne načrtujemo. In v kolikor bo tudi v naslednjih dneh stopnja zavesti, zrelosti nacije na takšnem nivoju, kot je bila do sedaj, verjamem, da nam tega ne bo treba vpeljati," je povedal.

Prebivalce je ponovno pozval, naj ostanejo doma. Spomnil je tudi na možnost gibanja, a dodaja, naj rekreacija poteka na primerni razdalji in ne v skupinah. Prednost pa naj imajo starejši, je dodal Hojs.

"Najbrž danes ni nikogar, ki spremlja situacijo po drugih evropskih državah in bi menil, da so bili ti ukrepi nepotrebni," je v torek dejal Janša. Zadnji podatki po njegovih besedah kažejo, da ljudje v veliki meri upoštevajo omejitve gibanja.

"Če bo ravnanje vseh nas tudi v prihodnje šlo v tako resno in s pravili upoštevajočo smer, potem marsikatere od zaostritev, ki smo jih videli v drugih državah, v Sloveniji ne bo treba uvajati," je dejal.

Nov odlok: Bolniško odsotnost po 30 dneh lahko podaljša kar osebni zdravnik

Na seji je vlada sprejela tudi odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ). "Zaradi zagotavljanja nemotenega izvajanja ukrepov za preprečevanje, obvladovanje in odstranjevanje posledic epidemije covida-19 se v odloku ureja določitev začasnih ukrepov pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja," so zapisali.

Vlada je predlagala dva ukrepa. Prvi je ugotavljanje začasne zadržanosti od dela zaradi uveljavljanja pravice do nadomestila plače. "Začasno zadržanost od dela, ne glede na razlog te zadržanosti in čeprav je izplačevalec nadomestila plače obvezno zdravstveno zavarovanje (OZZ), naj po novem ugotavlja izbrani osebni zdravnik. Prejšnja ureditev je določala, da po 30 dneh o upravičenosti z dela ugotavlja posebna komisija na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS)," so navedli na vladi.

Drugi ukrep pa se navezuje na podaljšanje zdraviliškega zdravljenja. To lahko določi ZZZS ali pooblasti zdravilišče, da zdravnik zdravilišča podaljša zdraviliško zdravljenje na skupno največ 21 dni.

"Ukrepa bosta zavarovanim osebam olajšala uveljavljanje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, izvajalcem in službi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa delo pri ugotavljanju upravičenosti do pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja,"so še povedali na vladi in dodali, da sta ukrepa "začasne narave in bosta veljala zgolj v času epidemije".

Hojs: V tem trenutku predlog o podelitvi izrednih pooblastil vojski umaknjen

Vlada je na včerajšnji večerni seji obravnavala prvo celovito oceno stanja po izvedenih ukrepih za upočasnitev in zajezitev epidemije covida-19.

Vlada se je dogovorila, da z dnevnega reda umakne predlog notranjega ministra Aleša Hojsa o aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila. Minister se bo o aktivaciji pogovoril s poslanskimi skupinami. Nekatere pogovore je že opravil, drugi so predvideni do konca tega tedna. Vlada si namreč želi, da tudi poslanske skupine prispevajo ideje in razmišljanja o podelitvi izrednih pooblastil vojski, je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister Hojs.

Pasica posebne novice POP TV

PREGLED DOGAJANJA V ŽIVO

20:29

Inšpektorat za delo ugotovil nedosledno upoštevanje varnostne razdalje in zagotavljanje mask

Inšpektorat za delo je pri nadzoru izvajanja ukrepov pri delodajalcih za preprečevanje širjenja koronavirusa ter varovanja zdravja delavcev in njihove pravne varnosti ugotovil pomanjkljivo izvajanje nekaterih ukrepov. Med drugim ugotavlja, da se dosledno ne upošteva priporočene razdalje in da zaščitne maske niso vedno na voljo. O nepravilnostih glede odrejanja letnega dopusta, koriščenja ur, napotitev na čakanje na delo ipd. na inšpektoratu, kot pravijo, za zdaj še nimamo podatkov: "Ugotavljamo pa, da so delodajalci v izogib širjenju koronavirusa uvedli različne začasne ukrepe, kot na primer: namesto troizmenskega dela so uvedli dvoizmensko delo, zmanjšanje obsega proizvodnje, delo na domu, prerazporeditev delovnega časa ipd."
19:52

SD: Vladni pristop za reševanje socialnih in ekonomskih posledic epidemije pomanjkljiv

V SD menijo, da je vladni pristop za reševanje socialnih in ekonomskih posledic epidemije pomanjkljiv. Zato predlagajo svoje rešitve in drugačno logiko ukrepov, ki gredo v smeri, da bodo pomoči države deležni vsi, ki so zaradi posledic prizadeti. Ukrepi naj veljajo za vse delodajalce, pomoč pa predlagajo tudi za študente, prekarne delavce in revne.To je po mnenju SD edini način, da preprečijo recesijo, ohranijo delovna mesta in vitalnost gospodarstva, so navedli v današnjem sporočilu za javnost. Predlagajo uvedbo instituta hibernacije. Ta omogoča vsakemu delodajalcu, da sam oceni stopnjo prizadetosti, v skladu z zmanjšanimi prihodki pa je nato deležen sorazmernih ukrepov države.
19:52

Dobra dela v težkih časih: pomoč pri nakupi in dostavi živil

19:14

V EU za zdaj ni težav z oskrbo hrane, se pa opozarja na tveganja

Kmetijski ministri EU so danes na neformalnem videokonferenčnem zasedanju ocenili stanje v celotni kmetijsko-živilski verigi po članicah. Glavno sporočilo današnje razprave je, da je nujen enoten odziv na krizo, torej usklajeno ukrepanje za zagotovitev pretoka hrane, krme ter drugih nujnih proizvodov in materialov, pri čemer je ena največjih nevarnosti za kmetijski sektor trenutno pomanjkanje delovne sile. Na podlagi razprave je po neuradnih informacijah mogoče skleniti, da trenutno v EU v nobeni državi ni pomanjkanja hrane in da agroživilska veriga dobro deluje, so je bilo pa veliko opozoril na tveganja, ki bi lahko pripeljala do pomanjkanja hrane in krme. Ena največjih skrbi je ravno oskrba s krmo - semeni, gnojili in podobnimi proizvodi. Za zdaj to deluje, se pa vsi zavedajo, da je to eno največjih tveganj, saj je to najbolj kritična točka v procesu pridelave hrane, pojasnjujejo viri pri EU.
18:41

Zdravniške organizacije pozivajo vlado, da pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo

Sindikat zdravnikov družinske medicine Praktikum, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije - Fides, Zdravniška zbornica Slovenije in Mladi zdravniki Slovenije so pozvali vlado, naj pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo in ustrezno delovno okolje za zdravstvene delavce. "Ne gre za kaprico. Gre za življenja zdravstvenih delavcev in naših bolnikov!"
Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke