Slovenija

Vlada odobrila pomoč Iranu

Ljubljana, 27. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep o takojšnji napotitvi pomoči v Iran, Rdeči križ Slovenije pa poziva državljane k solidarnosti.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: POP TV

Predsednik Drnovšek je iranskemu predsedniku Hatamiju poslal sožalno brzojavko, v kateri je izrazil prizadetost ob novici o uničujočem potresu v iranskem mestu Bam in ob tem izrazil obžalovanje zaradi številnih žrtev in gmotne škode, ki jo je terjal potres. Drnovšek je iranskega predsednika tudi zaprosil, naj svojcem žrtev prenese najgloblje sožalje.

Slovenska vlada naj bi sicer po informacijah z urada vlade za informiranje v Iran poslala pošiljko šotorov, odej ter sanitetnega materiala in zdravil. Sredstva za pomoč v skupni vrednosti 21 milijonov tolarjev bodo zagotovili iz proračunske rezerve. Slovenija ima material za pomoč žrtev potresa že pripravljen in ga bo skušala čimprej prepeljati na prizadeto območje. Pri tem tesno sodeluje z Rdečim križem Slovenije in koordinatorji pomoči, Mednarodnim odborom Rdečega križa, Evropsko komisijo in Združenimi narodi.

Solidarnost na preizkušnji – potres v Iranu

Sredstva lahko nakažeta na naš račun pri NLB d.d.: 02922-0019831742, pripis 4243-Iran

Rdeči križ Slovenije poziva vse državljane in državljanke k solidarnosti ob tragediji, ki je prizadela Iran. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, "je katastrofalen potres v Iranu porušil starodavno mesto Bam ter zahteval veliko žrtev in za seboj pustil neprešteto število svojcev, ki so izgubili svoje najbližje in svoje domove. Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca je že poslala prvo pomoč, še več pa jo bomo potrebovali za nastanitev družin brez strehe in nato za obnovo domov, šol in bolnišnic. Rdeči križ Slovenije se je aktivno vključil v akcijo priprave pomoči, ki jo bo v sodelovanju z Vlado RS in Upravo za zaščito in reševanje RS posredoval na prizadeto območje kot najnujnejšo pomoč."

Rdeči križ Slovenije se vsem darovalcem zahvaljuje
Rdeči križ Slovenije se vsem darovalcem zahvaljuje FOTO: Reuters

Kot so še zapisali v svojem sporočilu, obseg potresa zahteva trajnejšo pomoč, zato prosijo državljane, da nakažejo solidarnostni tolar na poseben račun. "Denar bomo uporabili za nakup najbolj potrebnega materiala, kakor nam bo predlagala Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Kakor hitro se bodo zbirala sredstva tako hitro bomo pošiljali pomoč. K sodelovanju v skupni akciji pozivamo tudi vse druge humanitarne organizacije v Sloveniji. O vsem vas bomo obveščali v medijih in na svojih spletnih straneh."

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9