Slovenija

Ukrepi vlade za dostopnost do zdravstva: dodatno nagrajevanje, dodatek za specializacijo ...

Ljubljana, 19. 01. 2023 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je v odgovoru stranki SDS naštela nekaj ključnih ukrepov za dostopnost do zdravstvenih storitev. Med njimi sta denimo dodatek za izbiro specializacije iz družinske medicine in da se mora zdravnik specialist po končani specializaciji za najmanj enkratno časovno obdobje trajanja specializacije za polni delovni čas zaposliti pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe. V nasprotnem primeru mora povrniti nastale stroške, napovedujejo na vladi.

Vlada Republike Slovenije je na današnji redni seji sprejela odgovor na predlog priporočila poslanske skupine SDS za takojšnje reševanje katastrofalnih razmer v zdravstvu.  Državnemu zboru so med drugim predlagali, da naj se v zakonu opredeli sistem za vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev, tako zdravnikov, medicinskih sester in ostalih, ki so zaradi neurejenih razmer v zdravstvu in zaradi neustreznega vrednotenja njihovega dela odšli v tujino in tam poiskali svoj kruh. 

Zdravnica
Zdravnica FOTO: Shutterstock

Ključni ukrepi za večjo dostopnost do zdravstvenih storitev: dodatek za izbiro specializacije iz družinske medicine

V odgovoru je vlada povzela aktivnosti sindikalnih pogajanj in vzpostavitve ločenega plačnega stebra za zdravstvo ter povzela ključne ukrepe za večjo dostopnost do zdravstvenih storitev: plačilo po realizaciji vseh opravljenih storitev, brez omejitev, možnost sklepanja podjemnih pogodb z lastnimi zaposlenimi, možnost dodatnega zaposlovanja in nagrajevanja na primarni ravni, vzpostavitev ambulant za neopredeljene, dodatek za izbiro specializacije iz družinske medicine. 

Prav tako je navedla ukrepe, s katerimi bomo vsaj začasno lahko zadržali zdravnike specialiste v javni zdravstveni mreži – zdravnik specialist se mora po končani specializaciji za najmanj enkratno časovno obdobje trajanja specializacije za polni delovni čas zaposliti pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe. V nasprotnem primeru mora v proračun Republike Slovenije povrniti vse stroške, nastale v zvezi s specializacijo, razen plače in drugih prejemkov iz delovnega razmerja.

Kot so še pozvali v SDS, bi v skladu s predlogom priporočil DZ vlado tudi pozval, naj nemudoma predlaga spremembo Zakona o javnem naročanju, s katerim bi ponovno uvedli sistem referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala in tako po poslankinih besedah cene medicinskega materiala približali cenam na evropskem trgu.

Vlada je na to odgovorila , da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnem naročanju opredelil pojem referenčne cene in sistem naročanja medicinskih pripomočkov in medicinske opreme na način, ki ni v skladu z evropskim pravnim redom. Vlada je pojasnila, da je neskladja nujno potrebno odpraviti in da so v pripravi nove podlage za ustrezno uveljavitev referenčnih cen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

k.rs30091
20. 01. 2023 08.55
Nikoli in nikdar ne bo realno nagrajevanje v javnem sektorju. Nikoli in nikdar!!! Vedno samo dobijo tisti, ki so pri koritu.
ulebule
19. 01. 2023 17.01
+5
tko je že blo včasih pa so si zdravniki zrihtali da ni več treba... mafija
stumfeta
19. 01. 2023 17.01
-1
"da se bo moral zdravnik specialist po končani specializaciji za najmanj enkratno časovno obdobje trajanja specializacije za polni delovni čas zaposliti pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe. V nasprotnem primeru bo moral povrniti nastale stroške, napovedujejo na vladi." Kakšne nastale stroške to? A če se nekdo, ki bo imel končano samo osnovno šolo, ne bo hotel zaposliti kot smetar, ampak bo šel delat k privatniku bo tudi kaj vračal? A imamo slučajno brezplačno šolstvo v tej državi? Plačo jim dajte tako, kot is jo zaslužijo po vsem študiju in specializacijah, dajte jim normalen delavnik, ne da krijejo vedno vsaj še dva zdravnika na bolniških in dopustih. 10 let plus niste državni uradniki na ustrezne institucije javljali, kakšne so letne potrebe po novih družinskih zdravnikih, zdaj bojo pa oni vašo nesposobnost plačevali? Prisila je res najboljše sredstvo, ko se ljudje začnejo odvračat od tebe, ker jih nisi cenil in spoštoval. In točno to zdaj vi počnete.
Moncsa
19. 01. 2023 17.06
+7
Stumfeta kaj trosiš neumnosti. Kot prvo, šolanje ni zastonj, se plača iz naših davkov. Poleg tega osnovna in srednja šola je obvezna, univerziteta ni. Kot tretje, zdravstvo se SPET plača iz naših prispevkov, hočeš nočeš, koristiš, ne koristiš (ker itak ne prideš na vrsto), prispevaš. Smetarino vsak plača sam po položnici. Zelo neprimerna primerjava...
Justthewayitis
19. 01. 2023 18.26
+3
Moncsa
23. 01. 2023 08.20
Ja se opravičujem, imaš prav. Jaz sem imela napačne informacije (v marsikateri državi v EU je vsaj troletna srednja obvezna).
ap100
19. 01. 2023 16.58
+1
odlična poteza - spet bo ustavno sodišče garalo
gremnamorje
19. 01. 2023 16.51
-2
Ta ukrep ni nic novega. Sestava javne zdravstvene mreze je ZD ali koncesionar oz. ZD ni nic drugega kot skupek vecih koncesij znotraj iste ustanove in zdravniki, ki delajo v ZD ali pri koncesionarju so obojni del javne zdravstvene mreze oz. kateremu koli gres je tvoja med.obravnava v financno breme zavarovalnice oz "zastojn". Torej ukrep ne bo resil druzinske medicine, ker se le-ta ze izvaja. Kar se pa tice drugih specialnosti ravno tako velika vecina zdravnikov ostane kjer so tudi opravljali specializacijo in tudi ostanejo kjer so, ce so delovni pogoji dobri, ce niso pa hvala lepa in nasvidenje dokler v tujino in tega ne bodo mogli preprecit le s tem ukrepom. Delovne pogoje in place izboljsat in bodo domaci ostali, pa se drugi prisli.
zrela hruška
19. 01. 2023 16.49
+11
pravilno tudi v policiji je tako.
brezveze13
19. 01. 2023 16.45
+11
v Realnem svetu si mora človek šolnino plačati v kolikor pa pridobi državno ali kakšno drugo štipendijo oz. šolnini jo mora pa odslužiti zato pa imamo pri nas 35 letne študente ker samo kasirajo in nikoli ne maturirajo
kr--en
19. 01. 2023 16.42
-3
Dobro jutro vlada! Takšne pogodbe specializanti podpisujejo že zelo dolgo.
brezveze13
19. 01. 2023 16.41
-7
svoboda ala čavšesko
Bcrc
19. 01. 2023 16.32
+17
da se bo moral zdravnik specialist po končani specializaciji za najmanj enkratno časovno obdobje trajanja specializacije za polni delovni čas zaposliti pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe. Ja s tem se strinjam. Saj tudi če si imel štipendijo, je bilo enako. Nekdo investira v nekaj in hoče nekaj dobiti nazaj. Pravilno.
ertzuu
19. 01. 2023 16.37
-6
Perovskia
19. 01. 2023 16.30
+15
To je ze prvi dober ukrep. Pred tem je treba zzzzs ukint
ertzuu
19. 01. 2023 16.30
-13
Neumnost, še manj jih bo, nobenega ne boste v nič prisilili
osancta simplicitas
19. 01. 2023 16.33
+10
ha,ha, skoraj vsi bi bili rade estetski kirurgi, od teh mladih zdravnikov!
Bcrc
19. 01. 2023 16.36
+10
Ja ravno s takim ukrepom lahko nekoga "prisiliš", da nekaj vrne. To bi moralo biti že privzeto.