Slovenija

Vlada pod plazom kritik zaradi predloga o rezanju socialnih transferjev

Ljubljana, 14. 11. 2018 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
K.H. / STA, / A.K.
Komentarji
227

Ministrstvo za finance je v proračunu predvidelo več ukrepov, ki gredo v smeri zmanjševanja pravic na področju socialne in družinske politike. Med drugim predlog za prihodnje leto predvideva ukinitev dodatka za veliko družino, otroškega dodatka za višje dohodkovne razrede in še nekatere druge omejitve. Šarec zatrjuje, da to še ni uradni predlog vlade.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Varčevanje na najbolj ranljivih?
    03:21
    Iz 24UR: Varčevanje na najbolj ranljivih?
  • Iz 24UR: Spremembe proračuna 2019
    01:50
    Iz 24UR: Spremembe proračuna 2019

Koalicijski člani odbora DZ za finance so z ministrom Andrejem Bertoncljem v torek usklajevali novelo zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019. Koalicijske predstavnike naj bi razburili predvsem ukrepi na področju družinske in socialne politike.

Kaj predvideva predlog?

Premier Marjan Šarec je za soboto popoldne sklical koalicijski vrh. Predsedniki koalicijskih strank, vodje poslanskih skupin in generalni sekretarji bodo razpravljali o pogajanjih s sindikati javnega sektorja, rebalansu proračuna za prihodnje leto in noveli zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019.

S predvidenimi omejitvami bi privrčevali slabih 100 milijonov evrov. Med drugim po predlogu finančnega ministrstva prihodnje leto pravica staršem do dodatka za veliko družino ne bi pripadla. S tem bi lahko privarčevali 11 milijonov evrov.

Dodatnih 20 milijonov evrov bi lahko privarčevali, če bi v sedmem in osmem dohodkovnem razredu ukinili izplačevanje otroškega dodatka, še skoraj 10 milijonov evrov pa z omejitvami, vezanimi na socialni status pri državnih štipendijah.

Do konca leta 2019 naj se ne bi usklajevali transferji posameznikom in gospodinjstvom, prav tako bi ohranili zgornjo mejo pri nadomestilu za delavke na porodniškem dopustu. S prvim ukrepom naj bi privarčevali 16 milijonov evrov, z drugim 40 milijonov evrov. Skupaj bi bilo torej z naštetimi ukrepi okoli 97 milijonov evrov prihranka. Še dodatnih 60 milijonov evrov pa naj bi dobili s podaljšanjem omejitve izplačevanja delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela, kar je predmet pogajanj s sindikati javnega sektorja. 

Predlog med drugim predvideva ukrepe na področju družinske politike.
Predlog med drugim predvideva ukrepe na področju družinske politike. FOTO: iStock

V opozicijskih NSi in Levici nasprotujejo zniževanju socialnih transferjev

Namera vlade, da zmanjša pravice na področjih socialne in družinske politike, je razburila tudi poslance opozicijskih NSi in Levice. "Iz medijev smo izvedeli, da namerava vlada močno zmanjšati socialne transferje in prejemke za družine, kot na primer ukinitev dodatka za velike družine, ukinitev otroškega dodatka posameznim dohodkovnim razredom in višanje cenzusa za pridobitev državne štipendije, kar je nedopustno in v času gospodarske rasti in tudi sramotno," je v izjavi za medije dejala poslanka NSi Iva Dimic.

Poudarila je, da je treba finančne rezerve poiskati drugje in spomnila na 1,3 milijarde evrov davčnega dolga, ki čaka, da ga država izterja od davčnih neplačnikov. "Prva zadeva, ki jo bo ta vlada naredila, pa bo očitno poseg na področje, ki prizadene družine, starejše, invalide, otroke... na najbolj ranljive v državi," je navedla.

Zakaj vlada potrebuje denar? Kot izhaja iz osnutka predloga novele zakona, bo zaradi dogovorjenega zvišanja povprečnine v letu 2019 potrebnih dodatnih 32,5 milijona evrov, zaradi uskladitve pokojnin pa še sedem milijonov evrov. Te se bodo namreč tudi prihodnje leto uskladile dvakrat, pri čemer bo višina jesenske uskladitve odvisna od gospodarske rasti. Dodatnih šest milijonov evrov odhodkov bo nastalo v proračunu tudi zaradi vzpostavitve novega proračunskega sklada, ustanovljenega za razvoj nevladnih organizacij.

V NSi so pričakovali, da bo vlada ob dobri gospodarski rasti sprostila še zadnje varčevalne ukrepe, ne pa jih zategnila. Dimičeva je ocenila, da se bodo družine in starši temu gotovo uprli, "pa tudi, če bo treba stopiti pred vladno palačo". Po njenih besedah je nekaj namreč hudo narobe s takšnimi vladnimi predlogi v času gospodarske rasti.

Ob tem je dodala tudi, da je NSi ravno v torek v parlamentarni postopek vložila predlog zakona, s katerim želijo pomagati starejšim ženskam, ki imajo nizke dohodke in so po podatkih statističnega urada ena izmed najbolj socialno ranljivih skupin.

Vodja poslancev Levice Luka Mesec pa je v izjavi za medije pojasnil, da z zadnjim predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna ni bil uradno seznanjen, zato ga težko konkretno komentira. "Sicer pa so naša izhodišča jasna. Levica je socialna stranka in to bo branila pri usklajevanju zakona," je poudaril.

O plačah in varčevanju v javnem sektorju bi se po njegovih besedah vlada morala najprej sporazumeti s sindikati, sicer ne more računati na njihovo podporo. "Bomo pa predvidoma v naslednjem tednu začeli z resnimi pogovori o tem," je pojasnil. Nasprotujejo tudi rezom v socialni politiki. "Vztrajamo pri tem, da smo socialna stranka," je dodal.

Cerar: Našli bomo rešitve, ki ne bodo posegale v ranljive skupine

Premier Marjan Šarec in minister Andrej Bertoncelj sta se o predlogu zakona danes pogovarjala s predsednikom SMC Mirom Cerarjem in s predsednico SAB Alenko Bratušek.

Cerar je pogovor s premierjem in ministrom označil za konstruktiven. Po opozorilu SMC so sklenili, da bodo našli rešitve, ki ne bodo tako, kot je zdaj predvideno, posegale v ranljive skupine, denimo v družino.

V četrtek bo ministrica za delo iz vrst SMC Ksenija Klampfer nadaljevala pogovore z Bertoncljem, da dokončno izoblikujeta rešitve, je povedal Cerar. Predlog tako po njegovih besedah še ne bo na četrtkovi seji vlade, bo pa kmalu obravnavan, ker se mudi.

Tudi Bratuškova je srečanje s premierjem Šarcem označila za konstruktivno. Pogovore bodo sicer nadaljevali. So pa v SAB po njenih besedah zadovoljni, ker so se dogovorili, da bodo uresničili zaveze iz koalicijskega sporazuma glede pokojnin.

V LMŠ in SD predloga novele zakona danes ne komentirajo. Prvak DeSUS Karl Erjavec je pojasnil, da s predlogom podrobno ni seznanjen in ga zato tudi ne more komentirati. Je pa povedal, da se je glede proračuna s Šarcem pogovarjal že pred nekaj dnevi. Iz poslanske skupine DeSUS pa so dodatno sporočili, da so dosedanji pogovori pokazali na potrebo po nadaljnjem medstrankarskem in vladnem usklajevanju.

Kot je Bratuškova pojasnila v izjavi novinarjem po srečanju s Šarcem, to pomeni dogovor o dvigu odmernega odstotka za pokojnine v skladu z zavezo v koalicijskem sporazumu. Medtem glede regresa za upokojence še niso dokončno dogovorjeni. A danes so se po njenih navedbah strinjali, da ni prav, da pri upokojencih veljajo varčevalni ukrepi. Če bi regres ostal v petih višinah, bi bilo tako, je pojasnila.

Predsednica SAB se strinja, da so v časovni stiski. "Škoda. Lahko bi začeli malo prej delati in bi bilo morda lažje. A prihodnji četrtek je naša skupna naloga, da zakon na vladi sprejmemo in ga pošljemo v DZ," je dejala in izrazila upanje, da bo koalicija novelo zakona v DZ potrdila s pomočjo "zunanje partnerice Levice".

Odgovor na vprašanje, kje bodo v skladu s posameznimi zahtevami dobili denar za vse skupine, Bratuškova prepušča ministru za finance Andreju Bertonclju, ki je po njenih navedbah obljubil, da bo to, o čemer se sedaj pogovarjajo, umestil v čistopis zakona. "Ko bomo imeli na mizi naslednjo različico zakona, bo znanega kaj več. A jaz sem optimistična," je pristavila.

Morebitno nadaljnje varčevanje pri socialni in družinski politiki obsojajo tudi v ŠOS in ZPMS

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) in Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) ostro nasprotujejo napovedanim posegom na področju socialne in družinske politike, ki naj bi jih predvidevala novela zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019. Med drugim naj bi se nadaljevalo varčevanje pri otroških dodatkih in državnih štipendijah.

"Ukrepi, ki jih predvideva vlada, so nepričakovani in nedopustni, saj kažejo na to, da namerava vlada varčevati na plečih tistih skupin, ki so najbolj ranljive – na plečih otrok in družin, ki živijo pod ali na robu revščine," so zapisali v ZPMS. Napovedani ukrepi, na primer ukinitev pravice staršev do dodatka za veliko družino, ukinitev izplačevanja otroškega dodatka za sedmi in osmi dohodkovni razred in omejitve, vezane na izplačevanje državnih štipendij, so v nasprotju z vsemi zavezami nove vlade, da bo poskrbela za najbolj ranljive skupine, so opozorili. Koalicijo in vse odločevalce so pozvali, da od napovedanih ukrepov takoj odstopijo.

V ŠOS so spomnili, da so že pri prvih varčevalnih ukrepih leta 2012 opozarjali, da so posegi v področje mladih, ki so ranljiva družbena skupina, še posebej škodljivi, prav tako posegi v izobraževanje in znanost.

Štipendije bi se morale že leta 2016 vrniti na predkrizno raven, vendar je po zakonski intervenciji in izigranju mladih z le delno sprostitvijo varčevalnih ukrepov, spremembo zakonodaje in vpeljavo dodatnega pogoja vlada pri mladih le podaljšala varčevanje, so bili kritični.

"Čeprav smo lahko pred državnozborskim volitvami poslušali obljube politikov o vlaganjih v mlade, znanje in razvoj, floskule o socialni državi in solidarnosti, je vlada to očitno hitro pozabila," so ogorčeni v ŠOS.

Kot so poudarili, smo ponovno priča kupčkanju političnih strank in popuščanju najbolj glasnim in vplivnim. Ponovno pa se pozablja na mlade, socialo in izobraževanje oziroma na teme, ki so bile očitno aktualne le pred volitvami, so prepričani v krovni študentski organizaciji.

Če se bodo namere vlade uresničile, bodo mladi po navedbah predsednika ŠOS Jake Trilarja ponovno izigrani. Ob takšnih ukrepih vse organizacije, ki zastopajo mlade, po njegovih zagotovilih ne bodo stale križem rok.

Res je, da so okoli novele polemike,  a mislim da se spet dogaja to, kar se v naši državi velikokrat, in sicer da se prehitro skoči na določene zadeve.
Res je, da so okoli novele polemike,  a mislim da se spet dogaja to, kar se v naši državi velikokrat, in sicer da se prehitro skoči na določene zadeve. FOTO: AP

Šarec miri: To še ni uradni predlog vlade

Premier Marjan Šarec miri, da ta predlog ne bo obveljal. Kot je povedal za 24 ur.com to še ni uradni predlog vlade:  "Poudariti moram, da gre za predlog, ki je zdaj v parlamentarni obravnavi in ki ga vlada niti še ni sprejela, torej to ni uradni predlog vlade." 

Dodal je, da gre za prehiter odziv javnosti: "Res je, da so okoli novele polemike,  a mislim da se spet dogaja to, kar se v naši državi velikokrat, in sicer da se prehitro skoči na določene zadeve in so polemike nepotrebne."

Izpostavil je še, "da ko bo predlog usklajen in ko bo sprejet, bo primeren za vse in da sedanji predlog nikakor ne bo obveljal. Res pa je, da so v socialnih prejemkih, tudi v predlogih socialne pomoči nekatere anomalije. Ministrstvo je pritrdilo temu, da socialna pomoč ostaja, vendar zdaj čakamo, da bo pripravilo dodatne ukrepe. Samo zvišanje nekega transferja brez strukturnih ukrepov namreč ni dovolj in šele ko bodo ti pripravljeni bomo lahko zadovoljni." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (227)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srna11
16. 11. 2018 08.20
+2
Uh Slovenci al ne nima veze prej je treba uredit razmerja med izplačili min. plača /soc. prejemek se ne splača delat itak da skoraj ne zato pa je takšno pomanjkanje delovne sile vsi z diplomski mahajo na borzi in živijo bolj kot mi zaposleni
Thinc25
15. 11. 2018 10.38
+4
Tako imenovane "socialne transferje" v večini prejemajo neslovenci, zato sem proti večjim socialnim pomočem.
Thinc25
15. 11. 2018 10.38
+6
Tako imenovane "socialne transferje" v večini prejemajo neslovenci, zato sem proti večjim socialnim pomočem.
Carrasco
15. 11. 2018 09.54
+10
Pravilna pametna poteza vlade. Pa privatnikom ki zaposlujejo na črno še strožje kazni od sedaj! Poznam jih polno ki goljufajo hkrati pa še prejemajo keš od države
85391
15. 11. 2018 09.01
+13
Poznam več družin, ki imajo štiri in več otrok in so med nami znanci odkriti pri tem kalkuliranju, nama z možem govorijo, koliko jih morava še naredit, da se nama bo bolj splačalo in koliko dobijo od države, če bi še kakšnega naredili. Pa vrtca skoraj nič ne plačujejo in imajo ogromne hiše, v katerih neuradno živijo, ki so uradno pisane na starše. Tako da so uradno oni brez lastnine, razen očetova plača, mami se pa splača biti doma in na črno še kaj naredi pa še kaj na roke dobi. Jaz vem za 4 take družine iz mojega ožjega kroga, koliko je šele tega drugje. Pa še neke ugodnosti so pri kreditu za avto če imaš najmanj 3 otroke ipd. No, v mojem primeru znancev so to samo krščanske družine. Ampak so že npr. pri 2 otrokih na Karitas hodili pa jih še kar delajo naprej v nedogled. Meni se to ne zdi fer do otrok. Ne vem, kako drugi gledajo, ampak meni bi bil to nekakšen življenjski poraz, da bi z otroki na Karitas morala hodit. Res če se zgodi kakšna življenjska katastrofa, v skrajni sili se poslužiš te možnosti, dokler si ne zrihtaš življenja... Ne pa da namenoma delaš otroke, da tja hodiš stvari nabirat!!
tellerkit
15. 11. 2018 09.44
+12
To posebej velja za "večetnične", ki lepo izkoriščajo zakonodajo na tem področju (velike družine) in štepajo otroke, ki niti ne hodijo redno v šolo (lep primer so Strojani), po socialno podporo pa se ti pripelje v luksuznem avtomobilu. Najbolj žalostno pa je v tej državi, da tega nihče ne nadzoruje in sankcionira. Na CSD po socialo, v naseljih pa nove hiše (seveda na črno na občinski zemlji), pred bajtami pa prestižna vozila Audi, BMW...)
OrodniK
15. 11. 2018 10.57
+2
LOL, zato pa je Slovencev (po tvoji ugotovitvi predvsem katoličanov) vedno več, ker izkoriščamo in ˝štepamo˝ otroke zaradi socialnih dodatkov?!? V tej računici nekaj ne štima! PO TVOJI LOGIKI JE BOLJE DA DENAR NAMENIMO TUJIM MIGRANTOM, KI JIH BOJO-KO SE USIDRAJO IN BOJO SOCIALNO IZENAČENI Z AVTOHTONIMI DRŽAVLJANI, PA RES IMELI PO 10-kar je tudi v njihovi kulturi nekaj običajnega. Oni se ne vprašajo kaj bo najbolje za otroka, da ne bo slučajno treba na karitas. Ko ne bojo imeli dovolj in jih bo dovolj, bojo pač zahtevali. Slovenskim družinam, ki imajo kakega otroka več od povprečja bi osebno namenil dodatne finančne spodbude, če ne želimo da Slovenci kot narod izginemo. Brez Slovencev pač ni Slovenije!
ajnajs
15. 11. 2018 11.08
+2
Imava 5 otrok, oba hodiva v službo imava povprečno plači, otroški dodatek minimalen, štipendije ne dobimo, ker malo prebijamo cenzus. Dodatek za veliko družino je enak ali imaš 4 ali več otrok. Ja se strinjam, nekaj je treba narediti s samohranilci, ker res izigravajo sistem. Predlog, da bi vsak otork dobil enak znesek - enotni dohodek, bi to zmedo rešil. Noben otork ne bi bil prikrajšan, zdaj pa se zgodi, da zaradi povprečnih dohodkov vseeno otorkom ne moreš nuditi tega, kar jim nudijo samohranilci. zavedati pa se je treba, da če ne bomo imeli svojih otrok bo to praznino zapolnil nekdo drug, ki jih bo imel. V roku 2 rodov pa se bo s tem spremenila tudi veroizpoved, oblast, kultura,.... Midva z možem sva naredila kaj je največ možno in ne visiva na socialnih transferjih, tudi na rčaun, da imamo počitnice doma in ne na smučanju.
85391
15. 11. 2018 11.50
+2
NE!!! Niti slučajno ne bi denarja namenila migrantom, ampak spodbujanju podjetništva, če te že zanima moj mnenje !! MIGRANTOM JAZ NE BI DALA NITI CENTA!!! Ker nikoli tok ne ceniš denarja, ki ti je podarjen kot pa denarja, ki si ga sam zaslužil!!! Pa naj se gre za krščanske družine ali pa za rome ali pa za migrante!!
85391
15. 11. 2018 11.51
+1
No, plači verjetno nista povprečni, če s petimi otroki dobita minimalne otroške.
Rotter
15. 11. 2018 08.48
+9
Marakeška deklaracija prihaja, rabimo keš za posledice.
Thinc25
15. 11. 2018 10.43
+11
Tisti, ki bo podpisal "Marakeško deklaracijo" bi moral takoj v zapor. Cerar je že zatrjeval, da je deklaracija brez veze, a jo bo podpisal, če bo napravil to traparijo, ki je nasprotna od interesov Slovencev, ga je treba zapreti.
Rotter
15. 11. 2018 08.47
+12
Jah, marakeško deklaracijo bomo dobili ane. Od nekje je treba vzet denar za ilegalce, ki to več ne bodo.
wolfterier
15. 11. 2018 09.17
+10
Štruklje zabeliti,otrokom in invalidom pa suh kruh deliti.To se ne bo dobro končalo !!!
fairplayy
15. 11. 2018 07.19
+25
Otroški dodatek tistim v višjih dohodkovnih razredih je dejansko nesmiseln (tiste bi morali še dodatno obdavčit) v posmeh tistim z ali blizu minimalca. Dejansko bi trebalo povečati otroški dodatek tistih v nižjih dohodkovnih razredih in nagradit tiste z več otroki glede na to da imamo negativni prirast 1,3 otroka na družino, tako da v tem delu ne razumem kaj želijo doseči...Zelo pomembno pri vsem tem pa okrepiti nadzor nad lažnimi samohranilkami, ker pristojne inštitucije ne opravljajo svojega dela v tem segmentu bi morali nekaterim pokazati vrata!!
85391
15. 11. 2018 09.19
+11
Ampak da boš vedel, da tisti z višjimi plačami dejansko na koncu bolj nastradajo od teh s kvazi revnimi brez lastnine. Če malo sešteješ, koliko enih olajšav pride na eno tako družino, subvencij, položnica za vrtec smešno majhna, koliko je otroških dodatkov, raznih dodatkov in pomoči, zastonj oblačila na Karitasu... Nekdo ''višjega razreda'' pa mora vse to iz svojega žepa plačat. Tisti, ki je pa kao reven pa to vse dobi zastonj pa še plača mu ostane nedotaknjena. Ja, smo v višjem razredu ampak mamo OGROMNO VISOKIH POLOŽNIC in NOBENIH olajšav, vrtec nanese zelo velik, otroškega dodatka ni skoraj nič, vsa oblačila in hrano kupimo v trgovini, položnice za prehrano v šoli, nobenih dodatkov za veliko družino, nobenih ugodnosti pri kreditih, noben nam nič ne podari! In ne mislit, da živimo v nekem prestižu! Kolikor jaz vidim znance s 4 in več otroki, živijo veliko bolj razkošno kot mi.
Porednež
15. 11. 2018 07.13
+25
Tej vladi ni pomoči.
Thinc25
15. 11. 2018 10.47
+3
Šarec je pred volitvami pripovedoval o drugačnih načelih, sedaj pa delajo najslabše od vseh vlad!
matej1111
15. 11. 2018 07.05
+39
Prišprarali toliko pa toliko. Pa kdo kaj špara, če vsi vemo, da bo ta denar šel za šolnike in javno upravo. Če vsakič, ko nekje vstran vzamemo in piše, da bomo prišparali, pa mi bi ja morali imet miljarde in miljarde prišparano. Nič se ne prišpara ampak se samo preusmeri.
valent60
14. 11. 2018 22.52
+26
Podprl bom tisto vlado, ki bo uvedla univerzalni dodatek za vse Slovence. Socialne transferje (vse dodatke) pa je potrebno ukiniti. Strinjam se pa, da se pomaga bolnim in ivalidom.
Mr.
14. 11. 2018 22.47
+46
Glavno, da bodo šolniki dobili vse kar zahtevajo in še več!!! Pri tem ne mislim vseh zaposlenih v šolstvu ampak samo učitelje... predvsem tiste ki so poden od podna !
Kollerik
14. 11. 2018 22.46
+21
Obdavčit cerkveno mafijo, pa bo.
wolfterier
15. 11. 2018 09.18
+4
Če bi neumnost obdavčili,tebi ne bi nič ostalo,kolera !
Frane Šajn
14. 11. 2018 22.17
+8
Ko se fant "Maschin gever "oziroma Šarec, ali mož končno izjavi za liberalca nam je vse jasno. Žal Šarceljn ne bo ti uspelo, če pa piši v Kmanik veliki met mi je padel v vodo! Pa ,pa,................
dajno
14. 11. 2018 22.16
+28
Denar je potreben za ilegalce
Frane Šajn
14. 11. 2018 22.23
-18
Ne! ampak za desne zavedence! Ilegalcev kot vidiš ni nikjer le koga bo sedaj naskakoval Senčni princ in Grimsi junaka teme.
Andrejs
15. 11. 2018 07.22
+13
Pa nehajte že enkrat s temi desnimi zavedenci. Ste morda opazili, da zavajajo vse! Raja dobi kost, da jo gloda, politiki pa naredijo kar si zamislijo.
zek
14. 11. 2018 21.06
+69
KVAZI LEVAKI pri 5 odstotni gospodarski rasti znižujejo štipendije, porodniška nadomestila, ukinjajo enkratni dodatek ZA SLOVENSKE DRUZINE Z VECJIM ŠTEVILOM OTROK.... hmmmmm in to počnejo tiste stranke in ljudje ki so pljuvali po Janši ko je pri 10 odstotnem padcu gospodarske rasti uvedel ZUJF!!! No in se takrat si Janša ni drznil recimo ukiniti dodatka za SLOVENSKE DRUZINE Z VECJIM STEVILOM otrok!. Marekesko deklaracijo bodo pa sprejeli za migrante pa ima ta vlada denar tu pa ni problema.
srebrnibreg
14. 11. 2018 21.34
-5
14.11.2018, 20:01:48 +17 Pol pa ti iz svojega žepa dajaj materam samohranilkam z več otroci seveda uradno, ker dejansko skupaj živijo z očetom otrok in se vozijo v dragih avtomobilih delavci z malo plačo jim pa hranijo otroke in jim pomagajo kopičiti denar za lastni luksuz. ....še enkrat samo za kvazi b edaka.
Frane Šajn
14. 11. 2018 21.58
-17
Zek sedi cvek! Pa mama naj jutri pride na portal ne ločiš liberlcev od levičarjev žal! Pa Janeza pozdravi v senci! Se Logar kaj kisa??
zelenica
14. 11. 2018 20.59
+39
ne verjemi človeku z figo v roki ,šarec jo je imel pri predvolilnih obljubah naivneži pa nasedli
TheMatrix1
14. 11. 2018 21.09
+38
Sej je to vedno tak. Ko se borijo za stolcek obljubljajo vile in ne vem kaj se vse. Ko so pa dobili stolcek pa pokajo po nas. Pol se pa cudijo zakaj mladi in mlade druzine gredo v tujino, ni cudno da podjetja nemorejo dobit delavce niti preko agencije ce gredo vsi v tujino..nocejo delat za min.placo.
TheMatrix1
14. 11. 2018 20.58
+52
Škoda ko morem napisat to da počasi država propada. Zdej če bomo križem rok sedeli in gledali kako nam zmanjšujejo, kradejo tisto kar nam pripada bodo oni še naprej zmanjševali. Na ulice folk božji na ulice. Vlada ne ve in se ne zaveda da smo mi država in ne oni. Mi smo tisti ki volimo in mi bomo tisti ko več gospod šarec neboš sedel na vladajočem stolčku
Karantanija
14. 11. 2018 20.46
+76
Šarec je obsojal prejšnje vlade, obljubljal, kaj vse bo spremenil na bolje, no, sedaj bodo udarili po najšibkejših! Pa saj ni čudno, da mladi odhajajo, saj je beda čedalje hujša!
Elendil
14. 11. 2018 20.56
+34
Cankar je lepo povedal:“Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni! Ustvarjeni za hlače Anje! Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!”
Karantanija
14. 11. 2018 20.41
+59
Nekaj let so se trudili z dodatkom za veliko družino, otroški dodatek, državne štipendije, sedaj naj bi ta vlada vse zmanjšala!? G. Šarec je obljubljal več, verjeli smo, volili smo ga ... Naj vzamejo kje drugje, tistim, ki kradejo, ne tistim, ki že tako nimajo nič. Kam plovemo?