Slovenija

Vlada podaljšala ukrepa odloga izvršbe in posebnih pravil davčne izvršbe

Ljubljana, 16. 03. 2021 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je ukrepa odloga izvršbe in posebnih pravil na področju davčne izvršbe podaljšala do 18. aprila. Ocenili so, da so ekonomske razmere zaradi epidemije še vedno zaostrene, davčni zavezanci pa se soočajo s težavami pri pridobivanju prihodka.

Vlada je ugotovila, da so ekonomske razmere zaradi epidemije še vedno zaostrene, davčni zavezanci pa se soočajo s težavami pri pridobivanju prihodka.
Vlada je ugotovila, da so ekonomske razmere zaradi epidemije še vedno zaostrene, davčni zavezanci pa se soočajo s težavami pri pridobivanju prihodka. FOTO: Shutterstock

Sedmi protikoronski zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 je prinesel ukrep odloga izvršbe za dolžnike, ki so fizične osebe. V skladu z zakonom je ta veljal do konca januarja, vlada pa ga lahko podaljša za obdobje treh mesecev, če ugotovi, da še vedno obstojijo razlogi, ki so bili podlaga za njegov sprejem.

Vlada je ukrep že podaljšala do 17. marca, do dne, na katerega je bila pred letom dni razglašena epidemija. Ob izteku ukrepa ugotavljajo, da glede na razmere in trenutno stanje v državi še vedno obstajajo razlogi, zaradi katerih je bil določen ukrep odloga izvršbe. Ukrep je tako vlada znova podaljšala, in sicer do 18. aprila. 

Ob tem je vlada do 18. aprila podaljšala tudi ukrep, ki določa posebna pravila davčne izvršbe. Ugotovili so namreč, da so ekonomske razmere zaradi epidemije še vedno zaostrene, davčni zavezanci pa se soočajo s težavami pri pridobivanju prihodka in pravočasnem plačilu davčnih obveznosti. Vlada je ocenila, da bo podaljšanje ukrepa davčnim zavezancem olajšalo izpolnjevanje davčnih obveznosti. 

Kot je za Verigo dobrih ljudi pojasnila pravnica Tjaša Tomažin Raspotnik, je ukrep odloga izvršb v bistvu namenjen temu, da bi dolžniki v času epidemije, ko imajo že tako veliko težav z dohodki, lažje preživeli, a kot se je izkazalo v praksi, jim ukrep nič ne pomaga. Tomažin Raspotnikova je predstavila primer, s katerim se ukvarja. "Imamo gospo, ki je imela več izvršb – za elektriko, vodo, Telekom in tudi Furs," je povedala in pojasnila, da se upnike poplačuje po vrstnem redu vložene izvršbe, razen če je kakšna izvršba prednostna. Pri omenjeni gospe je bil Furs na petem mestu in ker ima gospa nizke prihodke, je izvršba Fursa čakala, saj obstajajo omejitve, koliko denarja je mogoče 'vzeti' z bančnega računa dolžnika. Glede na določila iz PKP 7 so vse izvršbe na sodišču odločene, torej izvršba za elektriko, vodo in Telekom. Izvršba Fursa pa še vedno teče in se je s petega mesta prestavila na prvo. Namesto sodišča ji tako denar zdaj pobere Furs. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
16. 03. 2021 17.00
+1
...je to slinjenje"" ostalim"" ali kaj kar koristi tudi njim .. do zastaranja , pa take