5°C
Podatki za dan: 17. 10. do 24.00
Oboleli
308,479
+364
+0.1%

Vlada: pogoj PCT najmilejša oblika posega v ustavne pravice posameznikov

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Ni.Š. /
KOMENTARJI
163
Vlada je v odgovoru na pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT zapisala, da menijo, da je pogoj PCT v skladu s testom sorazmernosti najmilejša oblika posega v ustavne pravice posameznikov za ohranjanje delovanja gospodarstva in družbenega življenja ob upoštevanju nevarnosti širjenja covida-19.

Preverjanje PCT pogoja.
Preverjanje PCT pogoja.FOTO: Aljoša Kravanja

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela odgovor na pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom in Zakona o nalezljivih boleznih. V odgovoru so zapisali, da menijo, da je pogoj PCT v skladu s testom sorazmernosti najmilejša oblika posega v ustavne pravice posameznikov za ohranjanje delovanja gospodarstva in družbenega življenja ob upoštevanju nevarnosti širjenja covida-19. Testiranje in cepljenje proti nalezljivi bolezni covid-19 sta široko dostopna, odlok pa določa začasni ukrep izvajanja PCT-pogoja. 

"V primeru nenadzorovanega širjenja okužb je mogoče pričakovati prekomerne obremenitve zdravstvenega sistema, kar bi povzročilo težave ne le pri oskrbi pacientov obolelih s covid-19 temveč tudi pacientov z nujnimi ali težkimi bolezenskimi stanji," so zapisali v sporočilu po dopisni seji.

Prav tako dodajajo, da je vlada pri oblikovanju ukrepa PCT in izdaji odloka delovala v skladu z načeli pravne države, upoštevala načelo delitve oblasti, zasledovala izvajanje pozitivnopravnih obveznosti iz 51. člena Ustave ter kot izvršilna veja oblasti ob upoštevanju mnenj strokovne svetovalne skupine z zasledovanjem načela sorazmernosti izdala ukrepe, ki poleg upoštevanja higienskih priporočil NIJZ, bistveno pripomorejo k zajezitvi širjenja okužb s koronavirusom, odpiranju družbe in delovanju gospodarstva. Vlada zato ustavnemu sodišču predlaga naj pobude kot neutemeljene zavrne.