Slovenija

Zdravstvenim sindikatom popustili, šolniki ostajajo nezadovoljni

Ljubljana, 09. 11. 2018 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
/ STA / L.Š., Ni.Š.
Komentarji
75

Vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar je pogajanja s tremi različnimi skupinami sindikatov javnega sektorja ocenil ko naporna, pri tem pa ostaja optimističen. In če so vladni pogajalci z zdravstvenima sindikatoma in skupino sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška vendarle dosegli nek napredek, pa s šolniki, kot poudarja Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza, preboja ni bilo.

Vladni pogajalci so danes nadaljevali ločena pogajanja s sindikati javnega sektorja. Vodja vladnih pogajalcev Peter Pogačar jih je ocenil kot naporna, vendarle pa je mnenja, da so naredili korak naprej. Nov krog pogajanj jih čaka v torek.

"Relativno sem optimističen," je dejal in dodal, da je ob vsakem predlogu posamezne stavkovne skupine vladna stran pred izzivom, saj mora vsak predlog najprej ovrednotiti z vidika celotnega javnega sektorja in vpliva na ostale, predvsem in nenazadnje pa tudi z vidika celotne države in državljanov. "Ne gre za to, da bi mi a priori nasprotovali posamezni zahtevi posamezne stavkovne skupine, gre za to, da moramo vsak predlog vendarle pogledati skozi prizmo celotnega javnega sektorja," je poudaril in dodal, da morajo ob tem upoštevati še proračunski okvir. V interesu državljanov pa je, da do stavke v javnem sektorju ne pride, da javni servis, ki državljanom zagotavlja storitve, še naprej funkcionira.

Še naprej pa se vladna in sindikalna stran razhajata pri dvigih plač.
Še naprej pa se vladna in sindikalna stran razhajata pri dvigih plač. FOTO: Damjan Žibert

Vlada zdravstvenima sindikatoma ponudila višje dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo

Kot prvi so za pogajalsko mizo sedli predstavniki dveh zdravstvenih sindikatov, ki ob dvigu plač zahtevajo tudi višje dodatke za delo v neugodnem času. In prav pri slednjem jim je vlada prišla naproti ter ponudila višje dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo.

Po pogajanjih je Pogačar povedal, da je vlada prisluhnila argumentom sindikatov in ponudila bistveno višje dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. "Menim, da smo s tem ne samo poslušali, ampak tudi prisluhnili opozorilom o težkih delovnih pogojih," je ocenil Pogačar in dodal, da bi višji dodatki veljali za vse v javnem sektorju, ki delajo v takšnih pogojih. Soglasja s sindikati sicer še niso dosegli. Pogačar, ki ni razkril, za koliko bi omenjene tri dodatke zvišali, pa meni, da so na dobri poti. Po besedah predsednika sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonka Vukadinoviča so sicer še precej narazen. Kot bistveno je ocenil, da so se začeli pogajati o konkretnih zahtevah in se je vlada do njih opredelila. Sam pa je zmeren optimist.

Predstavniki dveh zdravstvenih sindikatov zahtevajo višje dodatke za delo v neugodnem času.
Predstavniki dveh zdravstvenih sindikatov zahtevajo višje dodatke za delo v neugodnem času. FOTO: Thinkstock

So pa po njegovih besedah tudi na sindikalni strani danes izrazili pripravljenost, da svoje zahteve pri nekaterih dodatkih znižajo za deset odstotkov. Ob omenjenih dodatkih za nočno, nedeljsko in praznično delo sicer sindikata zahtevata boljše plačilo denimo tudi za popoldansko izmeno, delo v deljenem delovnem času, neenakomerno razporeditev časa in delo preko polnega delovnega časa. "Mi z dodatki pravzaprav urejamo organizacijo delo. Če se nekaj podraži, potem bo delodajalec premislil, ali bo delavcu odredil delo, če ni nujno," je navedel Vukadinovič.

Največ razhajanja pri dvigu plač

Še naprej pa se vladna in sindikalna stran razhajata pri dvigih plač. Medtem ko je vladna stran za tiste do 26. plačnega razreda v dosedanjih pogajanjih pristala na dvig za en plačni razred, zdravstvena sindikata zanje zahtevata dvig za dva plačna razreda.

Vukadinovič je ob prihodu na pogajanja opozoril, da bi minimalno plačo po njenem zvišanju dejansko prejemale tudi srednje medicinske sestre. Po drugi strani je Pogačar med drugim dejal, da so osnovne plače srednjih medicinskih sester v zadnjih treh letih zrasle za deset odstotkov, povprečne plače pa za 13 odstotkov.

Ob splošnih dvigih pa želijo po Vukadinovičevih besedah urediti tudi primerno vrednotenje na posameznih delovnih mestih, kjer se je z razvojem precej povečala zahtevnost. Kot primer je izpostavil inženirje protetike v Soči, ki danes delajo najzahtevnejše proteze.

Štrukelj poudaril, da stvari ostajajo odprte

Sledilo je srečanje s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), katerim je vlada predstavila približevalni predlog v dveh, vsaj po zatrjevanju sindikata pomembnih zadevah, je pojasnil Pogačar, a več o vsebini ni želel razkriti. Je pa dejal, da sam ne bil preveč pesimističen in da so po njegovem mnenju na dobri poti, da preprečijo za začetek decembra napovedano stavko v vzgoji in izobraževanju.

Najmanj optimističen je z današnjih pogajanj odkorakal Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza.
Najmanj optimističen je z današnjih pogajanj odkorakal Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza. FOTO: Aljoša Kravanja

Po drugi strani pa je Štrukelj ocenil, da danes "bistvenega napredka ni bilo in da stvari ostajajo odprte". O vsebini pogajanj pa ni želel govoriti, ker so se po njegovih besedah dogovorili, da pogajanj še ne bodo komentirali.

Sicer pa je Štrukelj ob prihodu znova spomnil na vladno analizo povprečnih plač po podskupinah in vladno stran pozval, naj se na podlagi te analize odloča za odpravo zaostankov, ki obstajajo na nekaterih področjih, med njimi v izobraževanju, znanosti in tudi delu kulture. Če pa bo prevladalo stališče "dajmo vsem enako", potem pa so v vzgoji in izobraževanju bližje stavki, je pojasnil.

Počivavšek meni, da so nekoliko zbližali stališča

Vladni pogajalci so se po obeh zdravstvenih sindikatih in šolskem sindikatu Sviz danes sestali še s skupino sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška. Ta je ob odhodu z današnjih pogajanj ugotavljal, da je med njimi in vladno stranjo še kar nekaj razlik in da jih čaka še kar nekaj dela, da bi prišli do dogovora. Je pa vendarle tudi Počivavšek menil, da so nekoliko zbližali stališča.

Po mnenju Jakoba Počivavška so danes z vlado nekoliko zbližali stališča.
Po mnenju Jakoba Počivavška so danes z vlado nekoliko zbližali stališča. FOTO: Miro Majcen

Pojasnil je, da je njihova stran danes podala dva približevalna predloga, vladna stran pa je predstavila svoj predlog glede njihovih zahtev, ki niso neposredno povezane s plačami. Konkretne vsebine pa ni razkril. 

Po neuradnih informacijah naj bi si v tej skupini sindikatov med drugim želeli zgodnejših datumov za izplačila dvigov, o katerih se bodo dogovorili. Počivavšek o konkretnih datumih ni želel govoriti. Je pa po njegovih besedah "dejstvo, da je predlog vlade, ki je oddaljil posamezna izplačila glede na tisto, kar je bilo na mizi marca, bistveno otežil pogajanja".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cisto na hitro
10. 11. 2018 12.04
+0
Blaginja za vse ne samo za forum 21.
Kollerik
10. 11. 2018 12.55
hvala vam za vašo blaginjo s forinti in srpsko bosanskimi markami...
IS58
10. 11. 2018 11.08
+0
Kje je g. Šarec,da bi povedal svoje stališče do teh pogajanj?
Enmajstr
10. 11. 2018 10.42
+9
Šolniki imajo za polovični delavni čas že sedaj 50% previsoke plače.
IS58
10. 11. 2018 11.13
+2
Znižajmo jim plače za 50% pa bo država imela čez 10 let same take omejence, kot si ti Enmajstr.
Kollerik
10. 11. 2018 11.53
+2
Previsoke plače imajo župniki, bančniki, zavarovalničarji,... ki pa ti seveda niso napoti
Save Palestina
10. 11. 2018 10.22
+6
V zdravstvenem sektorju dokler ne bodo naredili temeljite reorganizacije sistema, se ne bomo znebili čakalnih vrst. Kako laufa nemski zdravstveni sistem za 80 mio prebivalcev, mi pa v naši državi ob vseh vrlih izobraženih ne moremo organizirati sistema za 2 mio ljudi. V reorganizaciji sistema ni dovolj samo denar, mora biti sprememba delovnih mest, delovnih nalog.
Kollerik
10. 11. 2018 09.10
+2
Pravilen korak vlade.
NoviceResnice
10. 11. 2018 08.06
+17
Banda sindikalistična ...borijo se za največje nadpovprečne plače da so večje, sami pa imajo 4000 ali 5000 bruto....kot mafija v usa zlizana s sindikati v 40 in 50 letih
roten
10. 11. 2018 10.02
+1
samo ta mafijski sindikat nekaj naredi naš pa samo serj....oooo na ajzenponu maš sliko iz usa
mario7
10. 11. 2018 07.04
+20
Učiteljske plače so previsoke in bi jih bilo potrebno znižati najmanj za 10%
Kollerik
10. 11. 2018 09.09
+12
Napačen point gledanja. TVOJA plača (ali penzija, kakrkoli je že) je prenizka. Toda dokler bodo lahko kregali ljudi med seboj, kdo si ne zasluži toliko in toliko, bo vse ok. Za njih :)
kaktusar1
09. 11. 2018 22.33
+10
WAYNE.ROO 09.11.2018, 19:29:47 Za nemoteno življenje so potrebni policaji gasilci in zdravniki/sestre!vse ostalo je preseravanje! 1 9 4 kaktusar1 09.11.2018, 22:32:21 pa dežurni na elektro, pa vodovod, pa pogrebci ti vsi opravljajo dežurstva (za male pare) in so 24 ur v pripravljenosti.........., wayne, a misliš da onih ti ne rabiš
lahunin
09. 11. 2018 22.10
-2
PREDLANSKEM SO SE DOGOVORILI POTPISOVALA TE ISTI SINDIKALISTI IN VLADA ZA PLACE IN DA SE BOJO POVECALA V LANSKEM LETU PA NIC LETOS PONOVNO STRAJKI IN KAJ SO DELAL SEST MESCEV TE SINDIKALISTI NAMESTO DA BI UREDIL PLACE IMELI ZASLUZEN DOPUST
Casey Ry
09. 11. 2018 21.52
+21
A sr bo tistim najnižjim kadrom, ki tudi full delajo, strežnice, čistilke, gospodinje, furači ki paciente vozijo po vseh tunelih...se bo njim poznalo?? Sestrce si itak zaslužijo, o tem ni debate!
rosa65x
09. 11. 2018 21.38
+19
Zdravstvo premalo placano. Guzve vsakic visje, med sestre pa delajo na polno. Svaka jim cast za delo ki ga opravljajo. Zahvala vsem, ki se trudijo, da so pacienti v dobrih rokah ❤️
aloalo
09. 11. 2018 21.22
+14
Kaj je vtej državi beri banana republiki samo javni sektor al kva
mikpiki191
09. 11. 2018 21.06
+31
medicinske sestre ko delajo v bolnicah si zaslužijo večje plače,dodatke...tiste po ambulantah pa ne,kličeš včasih 10 krat pa ne dvignejo fona"gužva",pa priješ v ambulanto pa tu pa tam kaki sedi...
rosa65x
09. 11. 2018 21.37
+9
Mogoce v vasi ambulanti, ampak na obali v nasi ambulanti vedno nabito polno. Hodijo pa pacienti, ki nimajo kaj pocet doma
klenoo
09. 11. 2018 20.50
+7
Ne vse, ampak ene sestre se nosijo ko da dezijo boga tam spodaj, te si ne zaslužijo ficnika, poudarjam, niso vse enake...
giiinem
09. 11. 2018 20.13
+19
moja mama je GARALA 35 let kot sestra.Nebenmu tega ne privoscim.
bojer
09. 11. 2018 19.53
+23
Nekaj evrov višje plače se zelo hitro privadiš, vse ostalo bo tako kot je bilo doslej. Prav je, da tisti, ki delajo v neprimernih pogojih, dobijo višjo plačo. Prav pa bi bilo tudi, da se javnim uslužbencem že enkrat pove, da jih je preveč in da so popolnoma neučinkoviti in brez sleherne odgovornosti.
fairplayy
09. 11. 2018 19.38
+2
Pravilno da ne bodo odhajsli drugam
devote
09. 11. 2018 19.20
+23
končno je (upam) vlada prisluhnila pravi naravi problema plač v zdravstvu ,ki se mu reče plačna uravnilovka kar počez. ob tem so tisti na najtežjih deloviščih po intenzivnih enotah krepko je...i ježa, ostali ventilatorji pa se lepo hahljajo ob frei vikendih, brez nočnih, popoldanskih, nedeljskih , prazničnih. in ja uganili ste, vse sestrice bi rade take službice in bile gospe. žal ne bo šlo... zgodil se je pravi eksodus delavcev iz teh delovišč , takšen, da je varnost pacientov zelo ogrožena oz. so preventivno rajši določena delovišča zaradi pomanjkanja kadra kar zaprli. mora biti razlika v plačilu med delovišči in to velika razlika!!. tisti , ki hoče denar bo zato delal na teh deloviščih in bo vedel zakaj je tam petek in svetek, ostali, ki pa hočejo biti frei bodo pa imeli cca 800 eur plače. pošteno. vlada sledi temu koncepu, sicer se bodo intenzivke po celi slo SESULE.
123ben10
09. 11. 2018 18.50
+12
ha ha ha to je finta to mi diši na podkupovanje sester ki ze nadomescajo pomanjkanje kadra. s tem ne bodo privlekli osebje katero je odslo
zek
09. 11. 2018 18.49
+12
Večina težav se prične pri OSNOVNI PLACI! Tako visoki dodatki v procentih ne pomenijo veliko ker se ti dodatki vežejo na OSNVNO PLACO! Recimo primer trgovke,ki ima 200 odstotkov plačan dodatek za delo med prazniki ima pa BRUTO OSNOVNO PLAČO 602 EUR in na to osnovo se veže ta dodatek kar pomeni da trgovka dobi za 8 ur dela med prazniki z 200 procentnim dodatkom 41 EUR BRTO