Slovenija

Logar: To vprašanje bomo reševali z dialogom in ne na očeh javnosti

Ljubljana, 02. 12. 2020 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Karmelina Husejnović, STA
Komentarji
1058

Kaj za Slovenijio pomeni razglasitev izključne gospodarske cone v Jadranu, ki jo načrtujeta Italija in Hrvaška? Minister Logar je pojasnil, da gre za strateško vprašanje, ki ga vlada namerava reševati s strpnim dialogom in ne na očeh javnosti. Hrvaška stran meni, da Slovenija nima posebnih pravic v tej coni in zato ne pričakuje nasprotovanja s slovenske strani. V opoziciji pa so medtem zaskrbljeni nad možnostjo, da bi Slovenija lahko izgubila dostop do odprtega morja in s tem status pomorske države. Sprašujejo se, ali je morda v ozadju dogovor sestrskih strank SDS in HDZ, ki ga vlada postavlja pred interese države.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako naj se odzoveta vlada in diplomacija?
    08:19
    Iz 24UR ZVEČER: Kako naj se odzoveta vlada in diplomacija?
  • Iz 24UR ZVEČER: Ogrožen status Slovenije kot pomorske države?
    02:18
    Iz 24UR ZVEČER: Ogrožen status Slovenije kot pomorske države?
  • Iz 24UR: Izguba stika z odprtim morjem?
    03:05
    Iz 24UR: Izguba stika z odprtim morjem?
  • Matjaž Nemec o italijanski in hrvaški razglasitvi izključne gospodarske cone
    02:32
    Matjaž Nemec o italijanski in hrvaški razglasitvi izključne gospodarske cone

 

Hrvaška vladajoča stranka HDZ je včeraj v saboru napovedala, da bodo do konca jesenskega zasedanja razglasili izključno gospodarsko cono v Jadranu ter s tem sledili Italiji. Zunanji minister Anže Logar se bo ob obisku Rima prihodnji teden pogovarjal tudi o tej temi. Kaj to pomeni za Slovenijo, bo zaradi tega ostala brez dostopa do mednarodnih voda in ali razglasitev izključne gospodarske cone pomeni posledično razveljavitev določb arbitraže, pa so prva vprašanja, ki se ob tem zastavljajo. Iz Zagreba so sporočili, da bo Slovenija o vzpostavitvi cone obveščena. 

Z vprašanji smo se obrnili na zunanje ministrstvo. Zanimalo nas je, ali je Slovenija pričakovala takšno odločitev Italije in Hrvaške, ali je Slovenija od obeh držav že prejela pojasnila ter kaj konkretno so "običajni diplomatski kanali", ki jih omenjajo na MZZ. Zanimalo nas je tudi, ali bo Slovenija še naprej imela dostop do odprtega morja ter ali morda tudi naša država načrtuje razglasitev izključne gospodarske cone v Jadranu. 

Odgovor ministrstva, ki ga objavljamo v celoti, je bil zelo skop. "Ministrstvo za zunanje zadeve deli skrb vseh ostalih držav ob Jadranu za celovito zaščito Jadranskega morja. Ministrstvo podpira vsa prizadevanja glede različnih načinov izvajanja te zaščite. Glede vprašanja razglasitve izključne ekonomske cone (EEZ) s strani Italije in Hrvaške ministrstvo spremlja dogajanja preko običajnih diplomatskih kanalov. EEZ bo prav tako ena od tem pogovora ministra dr. Logarja v Rimu 10. decembra," so zapisali. 

Logar: To strateško vprašanje bomo reševali s strpnim dialogom in ne na očeh javnosti

Po zasedanju zunanjih ministrov zveze Nato pa je minister Logar v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju poudaril, da gre pri izključnih gospodarskih conah v Jadranu za strateško vprašanje, ki ga vlada namerava reševati s strpnim dialogom in ne na očeh javnosti, pač pa po "običajnih diplomatskih kanalih". Ko bo strateškim interesom zadoščeno, bodo o tem obvestili javnost, ki si to zasluži, je pojasnil.

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman in slovenski zunanji minister Anže Logar
Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman in slovenski zunanji minister Anže Logar FOTO: Aljoša Kravanja

Logar verjame, da bo evropski duh tudi v prihodnje krepil medsosedske odnose. Spomnil je, da je bilo sprejetih kar nekaj sporazumov oziroma sklepov s posebno referenco na ravnanje v evropskem duhu, na primer tripartitni sporazum iz junija 2004, sklep v saboru glede zaščitne ekološko-ribolovne cone na Jadranu (Zerc) in reference v pogajalskih okvirih.

"V partnerskih odnosih se pričakuje, da evropski duh vsi spoštujemo. Verjamem, da bo v ospredju zaščita Jadrana, ki je pomembna za vse države ob Jadranskem morju," je poudaril.

Logar je še povedal, da je Italija MZZ neuradno obvestila o namerah, in spomnil, da odhaja 10. decembra na obisk k italijanskemu kolegu, s katerim bosta govorila o tem. Seznanjen je tudi z izjavami zunanjih ministrov Italije in Hrvaške v Zagrebu. Slovenija je po Logarjevih besedah pomorska država in v njenem interesu je, da se zaščiti okolje. Za Slovenijo je tudi pomembno, da je obveščena in da je vključena v vse te razprave.

Minister je ob tem tudi izrazil opažanje, da posamezni predstavniki opozicijskih političnih strank že izpostavljajo to temo v političnem kontekstu. Ker gre za strateško temo, bo razprava o tem še potekala, tudi v DZ, je dejal. Izrazil je tudi prepričanje, da bo po obisku v Italiji seja odbora za zunanjo politiko, ki pa bo za zaprtimi vrati, ne javna, ker gre za strateško temo, pri čemer je treba s strpnim dialogom iskati in zasledovati rešitve, ki so v slovenskem strateškem interesu.

Hrvaška državna sekretarka: Slovenija nima nobenih posebnih pravic v hrvaški zaščitni ribolovno-ekološki coni

Veliko zgovornejši pa so na Hrvaškem. Državna sekretarka na hrvaškem zunanjem ministrstvu Andreja Metelko Zgombić je danes za hrvaški radio ocenila, da Slovenija ne bo nasprotovala razglasitvi hrvaške izključno-gospodarske cone v Jadranu. 

Potrdila je, da se je Hrvaška z Italijo dogovorila za začetek pogajanj o razmejitvi hrvaške in italijanske cone. Menila je, da bi bilo logično, če bi meja obeh con sledila mejni črti epikontinentalnih pasov. Dejala je, da gre za zahteven postopek, a da v pogajanjih Zagreba z Rimom ne pričakuje zapletov.

Izjavila je, so hrvaško odločitev o razglasitvi izključno gospodarske cone v Jadranu "diskretno" napovedali tudi Sloveniji. Menila je, da Slovenija ne bi smela imeti nič proti takšni hrvaški odločitvi.

Hrvaška meni, da Slovenija nima nobenih posebnih pravic v hrvaški zaščitni ribolovno-ekološki coni. A kje se ta po njihovem začne?
Hrvaška meni, da Slovenija nima nobenih posebnih pravic v hrvaški zaščitni ribolovno-ekološki coni. A kje se ta po njihovem začne? FOTO: POP TV

"Arbitražna odločitev, ki je Hrvaška ni sprejela, jo je pa Slovenija, je še enkrat potrdila, da Slovenija nima nobenih posebnih pravic v hrvaški zaščitni ribolovno-ekološki coni. In glede na to, da slovenska vlada sprejema arbitražo, menim, da ne more imeti nič proti nadgradnji naše ERC v izključno gospodarsko cono," je pojasnila Metelko Zgombićeva. "Gre za hrvaško morje, ki se razteza od hrvaške obale proti Italiji," je še poudarila.

Na novinarsko vprašanje, ali to pomeni, da Hrvaška na nek način sprejema arbitražno sodbo, je Metelko Zgombićeva odgovorila, da "o tem ni govora". "V tem delu je arbitražna sodba zgolj potrdila tisto, kar je povsem jasno, ko gre za mednarodno pravo, in je potrdila hrvaško stališče, ki je bilo korektno," je še povedala.

V radijski oddaji so sodelovali tudi hrvaški opozicijski poslanci, ki podpirajo razglasitev hrvaške izključno gospodarske cone v Jadranu, a so tudi opozorili, da je vprašanje, ali bodo svojo cono razglasili glede na morsko mejo, kot je vidi Hrvaška, ali glede na tisto, ki jo je določila arbitražna sodba. Če bo slednje, potem bo Hrvaška priznala tudi arbitražo, ki jo je sabor zavrnil, je dejal poslanec SDP Domagoj Hajduković.

Bickl: Razglasitev EEZ pomeni, da ne bo več odprtega morja

Nemški politolog Thomas Bickl, ki je na univerzi Duisburg-Essen doktoriral iz reševanja slovensko-hrvaškega mejnega spora, je za oddajo 24UR pojasnil, zakaj je takšna hrvaška enostranska razglasitev EEZ problematična za Slovenijo. 

"V tem primeru pravno gledano ne bo več odprtega morja. Če Hrvaška razglasi izključno gospodarsko cono, bo seveda razglasila tudi meje te cone, kar bi pomenilo drugačno določitev državnih meja na morju, kot jih je določilo arbitražno sodišče," je poudaril Bickl, ki je sicer na Twitterju izpostavil, da je takšna razglasitev sporna tudi na južni meji s Črno goro. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Opozicija: Vlada postavlja na tehtnico status Slovenije kot pomorske države

Medtem ko vlada zgovorno molči, pa so se na napovedi Italije in Hrvaške že odzvali v opoziciji. Opozicijske stranke LMŠ, SD in Levica so izrazile zaskrbljenost zaradi novic, da se Italija in Hrvaška dogovarjata za vzpostavitev izključno gospodarskih con v Jadranu. Predvsem jih bega "neodzivnost vlade Janeza Janše" in se sprašujejo, ali morda ne gre celo za kak dogovor med sestrskima strankama, slovensko SDS in hrvaško HDZ.

Poslanec Socialnih demokratov (SD) Matjaž Nemec je povedal, da je novica že "odjeknila tudi v Bruslju, kjer se, vsaj na načelni ravni, ni vedelo za poteze slovenskih sosed". Poudaril je, da imata Italija in Hrvaška sicer pravico, da razglasita izključno gospodarsko cono, vendar le, ko je v ta postopek vključena tudi tretja država, v tem primeru Slovenija.

"Seveda se postavlja ključno temeljno vprašanje, ali ta odločitev dejansko povozi odločitev arbitražnega sodišča, ki je pravnomočno veljavna in zavezujoča, ter tudi vprašanje dostopa do odprtega morja in samega stika z odprtim morjem." Vprašal se je, kakšen bo dostop do odprtega morja, če si ga bosta razdelili Slovenija in Hrvaška, in kakšen bo slovenski stik z odprtim morjem, ki ga je določilo arbitražno sodišče.

Matjaž Nemec
Matjaž Nemec FOTO: 24ur.com

"Zelo pomembno vprašanje so slovenski strateški dokumenti. V njih je jasno definirana vloga Republike Slovenije, tudi v sklopu mednarodnega prava. Vprašanje, ki sledi, je: če je to dejanje za vlado Janeza Janše sprejemljivo glede na to, da se o tem vprašanju ne izreče ali bomo šli tudi v spremembo ostalih zunanjepolitičnih strateških dokumentov?" se sprašuje Nemec. Prav tako ga zanima, ali bo cona imela svoj južni in severni del ter kako ga bosta naši sosedi definirali brez tretje države, torej Slovenije. 

"Presenečeni smo nad neodzivnostjo slovenske vlade, ki postavlja na tehtnico status Slovenije kot pomorske države. Gre za zelo pomembno zunanjepolitično vprašanje," je še dodal. 

Koordinator stranke Levica Luka Mesec je izpostavil, da se mu zdi zanimivo, "kako je pred kakšnima dvema letoma Janez Janša govoril o preteklih vladah, ki da so licitirale s Hrvaško. Sedaj, ko je na oblasti in je na Hrvaškem na oblasti njegova sestrska stranka HDZ, bo kot kaže arbitraža v kratkem lahko popolnoma brezpredmetna, enostavno zato, ker ga je njegova bratska stranka s pomočjo italijanske strani izigrala".  Sprašuje se, ali je "na tej točki SDS pod mizo dala svoje strankarske interese pred interese Slovenije".

Na novico o uvajanju gospodarske cone s strani Italije in Hrvaške gledajo z začudenjem tudi v LMŠ. "Opažamo en zaplet za drugim pri tej vladi," je dejal Nik Prebil. Dodal je sicer, da zadeve še niso povsem jasne in da podatke še zbirajo, je pa že dejal, da bo napeto pričakoval vsebino pogovorov zunanjega ministra Anžeta Logarja 10. decembra v Rimu "in ali bo minister Logar pokleknil pred interesi prijateljev ali pa uspel zagovarjati nacionalne interese, kar je tudi njegova naloga," je dejal Prebil in se tudi sam vprašal, ali ne gre za "nek dogovor   glede na to, da vemo, kako blizu sta si HDZ in SDS".

Razglasitev izključnogospodarske cone omogoča mednarodna konvencija o pravu morja. Obalni državi daje možnost razglasitve take cone do 200 navtičnih milj od obale, v njej pa ima ekskluzivne pravice glede izkoriščanja morskih virov in tudi energije morja in vetra.

"Hrvaška diplomacija je Janšo že izigrala"

Matjaž Nemec je bil tudi gost oddaje 24UR ZVEČER, v kateri je dejal, da ima premier Janša slabo statistiko, ko gre za dogovore z Hrvaško, saj so ga že večkrat izigrali. 

Po drugi strani pa Jožef Horvat iz NSi meni, da bo Slovenija ostala pomorska država in da ima v pogovorih z Italijo in Hrvaško tudi nekaj močnih argumentov: "Seveda so predvsem politični, a jih lahko podpremo z okoljsko in prometno argumentacijo."  Dejal je, da mora biti delovanje na tako majhnem kosu morja usklajeno.

Horvat glede odziva na potezo sosednjih držav meni, da "ne bi bilo modro, da slovenska politika zdaj skoči na prvo žogo, da pa mora biti previdna in po diplomatski poti nadzirati razvoj dogodkov"

Nemec pa poudarja, da Slovenija mora biti del teh pogovorov. "Trend ekonomskega pasu v Evropi je prisoten, le da države ta vpliv večinoma širijo na zunanjih mejah, tokrat pa se to dogaja znotraj držav," je dejal. 

Horvat je medtem dodal, da "zavrača vsa namigovanja, da ta vlada v zunanji politiki ne zasleduje interesov Slovenije".  Sta se pa oba politika strinjala, da arbitražna razsodba – kljub zadnjemu dogajanju – ni mrtva. Je pa Nemec za dogajanje delno okrivil neaktivnost Janševe vlade pri implementaciji arbitražne razsodbe. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1058)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PUMA
05. 12. 2020 20.12
+2
Pri nas v Sloveniji je ogromna napaka ki se dela da se Hrvatom preveč zaupa in verjamemo a na krajo si še stranke skočijo v lase pri nas,lepo bravo naši.
Frane Šajn
05. 12. 2020 18.08
+1
PA KAJ JE SLOVENIJA TALEC SAMIH NORCEV. iZ ENE ČETE NEPISMENIH USEKANIH NAIVNEŽEV V DRUGI PRIMEŽ NORCEV, KI NIMAJO PORAVNANIH RAČUNOV O PRODAJI OROŽJA REVEŽEM, KI SO PUSTILI ČREVA IN ŽIVLJENJA NA TNALU FAŠIZMA IN NASTOPAŠTVA PO BALKANU! !
Trglav
04. 12. 2020 10.35
+1
To bo šele štala!
Jaka_64
04. 12. 2020 08.35
+1
Zanimivo, kako se rad komolči, potem pa stakne corono. Preko safalade?
grikos
03. 12. 2020 20.31
+2
Pa kaj se imajo za pogovarjat,meja je določeno,izhod na odprto morje prav tako,kje je UE in njeno zagovarjanje prava ???
PUMA
05. 12. 2020 20.07
+1
To povej Hrvatom meni je več kod jasno in še Hrvati na steklenice Teran lahko pišejo z velikimi črkami to so se javno pohvalili na HRT..
PUMA
03. 12. 2020 18.51
+2
To je pa lepo dog se naši prerekajo bodo Italijani in vzorni sosedi Hrvati svoje že naredili a naš zunanji minister Loger pogovor z Hrvaškim zunanjega ministra pa za boga Hrvaški minister bo Logerju gledal v oči in lagal in kaj bo spet bo Slovenija potegnila kratko tako kod vedno vsaj do sedaj in okrog TERANA Hrvati se že javno hvalijo da ni več ovir da na VELIKO napišejo Hrvaški TERAN a naši pa nič bravo to je tiha diplomacija a z Hrvati se je potrebno pogovarjati zgolj javno a ne z tiho diplomacijo a JJ se je že pred 30,6 pogovarjal z Plenkoviču ker na ta datum sem poslal dopis JJ naj že vender zaprejo mejo z Hrvaško a sped nič in okužba je prišla z Hrvaške ker je Plenkovič nekaj dejal JJ da naj ne zapira Slovenija meje takrat bi bil še čas da bi virus zaostavili a sped nič ker JJ ni smel zapreti meje z Hrvaško to ve samo Plenkovič in JJ nihče drugi ker je bil pogovor po telefonu in darilo Sloveniji ukužba a Hrvaški je šlo zgolj za turizem a so že imeli močno okužbo tako da je Hrvaška vlada šla preko lastnih trupel samo za dobiček v turizmu ma za vraga dovolj je in pika amen...
morituri
03. 12. 2020 13.46
-2
Logar ima prav, da se ne bodo pogajali na očeh javnosti seveda to pričakujemo tudi od hrvaških politikov, ker vedno gobcajo v javnosti.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Anti SdS
03. 12. 2020 14.34
+3
V javnosti ni možnosti podkupnin in mešetarjenja zato se mora to skriti javnosti.
scorpionTT
03. 12. 2020 10.59
+0
Malo preberite kaksno knjigo, da vas ni sram govoritino ukradeni zemlji in izgubi zaradi hrvaske a Italiji ne smete s reci,: V italijinje ostalo vec kot 50.000 slovencev na hrvaski Istri po 45. Letu manj kot 3000.
scorpionTT
03. 12. 2020 10.57
Zapis petra kozlerja avtorja zemljevida slovenskih dezel in toliko o temu kako je Istra Slovenska: Peter Kozler: Istrii delajo meje na severni strani Teržaško, Goriško in Krajnsko na izhodu Krajnsko in Hervaško, na jugu in zahodu ilirsko ali ja darsko morje. Nje poveršje znese 854/10 Q milj s kvarnarskimi ali hervaškimi otoci, ki so: Kerk (Veglia) 74/10 | | m., Cres (Cherso) 5%o O Lošinj mali in veli 3[]m., z otoci, ki zraven gredo : Pervie (Pervichio), Plavnič, Unie, Sv. Petar, Sušak (Saiisego) Kanjdol (Candiole) i. f. d. Prebivavcov ima Istria z otoci 230.523 (38000 Slovencov, 136.000 Hrvatov in 61.000 Italjanov.)
scorpionTT
03. 12. 2020 11.00
Razmerje 136.000 proti 38.000 in se to ce potegnemo crto pri Dragonji je razlika se vecja. Toliko o izgubljenih ozemljih zaradi hrvatov...
nero12
03. 12. 2020 10.31
+2
še sedaj si ves moker od truda ki si ga vložil kako bi bil prijazen do HRVAŠKE nero
Edvard Snifferson Žerjal
03. 12. 2020 10.28
Osimski sporazum nima nikakršne mednarodne veljave, Svobodno Tržasko Ozemlje ni nikoli prenehalo, niti po letu 1991, vsaj to je treba priznat. In ker en ideal že imamo med ljudmi, potrebujemo še državniškega, patriotskega, ki ne izhaja iz nestrpnosti in delitve, marveč povezuje in nudi perspektivo na globalnem parketu. Kot vsaka kriza je tudi tokratna ponudila vsaj eno perspektivo, ki čaka na svoj trenutek. Po drugi svetovni vojni so na območju tržaškega zaliva zavezniške sile zasejale seme državice, ki je še po sedemdesetih letih aktualna v najbolj ideološkem kontekstu, kot si ga lahko zamislimo. Poimenovali so jo Svobodno tržaško ozemlje (STO), ki promovira multikulturnost, strpnost, in sožitje različnih narodov na enotnem ozemlju. Nastala je s Pariško mirovno pogodbo leta 1947, ter bila nadalje natančneje opredeljena z Londonskim memorandumom (1954) in Osimskim sporazumom (1975). Civilno gibanje je ob predlogu, da se v Žavljah zgradi plinski terminal, naletelo na pravne ovire in dokumente, katerih italijanska sodišča niso smela presojati. S svojo aktivno participacijo so državljani pridobili dovolj informacij o tem, da neposredno na našem območju obstaja režim, ki ga uporabaljajo svetovne velesile kot so ZDA, Velika Britanija, Rusija, sami pa ne moremo verjeti, da je kaj takega možno. To je režim, kot ga imajo Hong Kong, London City, Hamburg in še bi lahko naštevali. To je prosta ekonomska cona, ki velikanom kot je Illy, omogoča, da je s prodajo kave globalni igralec. Nad Trstom je zrasel nekoliko manjši pospeševalnik delcev, kot je švicarski CERN. Center za nevrološke raziskave SISSA v Trstu pa je ravno tako sami v svetovni špici kognitivne nevroznanosti. Vse to je posledica uporabe režima, ki je omogočal razvoj in je nudil perspektivo ne glede na ovire, ki jih ta prostor vsebuje. Mar je prelepo, da bi lahko verjeli? Ban Ki Moon se je 23. oktobra 2015 podpisal pod resolucijo Varnostnega sveta Združenih Narodov, v kateri je zapisano, da je STO delujoča, in nikoli ukinjena državna tvorba. Zamenjana je bila zgolj civilna administracija, ki je prešla iz rok ZDA, Velike Britanije in jugoslovanske vojske v Cono A (italijanska civilna administracija) ter Cono B (jugoslovanska civilna administracija). Različne institucije kot npr. OECD v svojih evidencah potrjujejo to dejstvo. Možnosti, ki jih ponuja režim STO, so povsem konkurenčne vsem večjim prostoekonomskim conam po svetu. Študija iz Harvarda je pokazala, da je vsak investiran dolar v takšnem okolju povrnjen šestkratno.
Brabus
03. 12. 2020 10.27
+3
A bo Zmagec , velik domoljub,tud prikimu, da vse pobere urvatija??
Žac
03. 12. 2020 10.54
+2
Kaj ne bodo Hrvati bodo Talijani,ce si ze pozabil njih omeniti. Hlapec Zlovenski.
V SHESHELJ
03. 12. 2020 10.10
+5
E moj Logar, spet bos okol obrnjen kokr stare gate! Vec koristi od tebe bi bilo ce bi te clovek postavil (glede na tvoj priimek) v kak stroj da delas kot pa da zastopas Slovenijo! Strah in trepet si za Hrvate. Verjetno bos le dobro pogoscen s kako okusno hrano in hrvaskim Teranom potem pa nazaj jokat v Slovenijo...obup
simple_mind
03. 12. 2020 10.06
+4
Le zakaj ne na "očeh javnosti" ??
User768643
03. 12. 2020 10.00
-1
Ste glasni levaki. A sami ste zafurali vse kar se je zafurat dalo s Hrvaško. Izgubili smo vse tožbe. Veleizdajalca slovenskih strateških interesov Drenikova in Sekolec sta zafurala arbitražo in se prosto gibljeta. Drenikova celo še dalje zaposlena v JU. Res sami uspehi.
DEEP
03. 12. 2020 10.05
+2
lojze3
03. 12. 2020 09.57
A lulaš še lahko na Pagu v morje
Andrej Lenar?i? 1
03. 12. 2020 09.56
-1
Gre za eklatantno internacionalno pravno vprašanje, ki se v vsem dotika vprašanja državne meje. O državni meji RS govori TUL (25.6.1991): "...v okviru dosedanje SFRJ." Ker se je RS osamosvojila in ne odcepila, to pomeni, da so državne meje osamosvojene države tiste, s katerimi je v državo, ki jo zapušča, vstopila. Te meje "s preostankom SFRJ" so znane (Zagrebška NDH oblast jih je tudi že v celoti priznala leta 1941) in so v TUL zapisane kot "meja med RS in RH v okviru dosedanje SFRJ" - torej ne preprosto meja med jugorepublikama, marveč glede na vse relevantne okoliščine, kar pomeni tiste obstoječe in veljavne meddržavne meje slovenskih dežel, s katerimi so se 1.12.1918 "ujedinile" kot ZEMLJE države SHS s Kraljevino Srbijo. Ker poskus (manever) spremeniti (stoletja) obstoječo državno mejo z arbitražo (lažnivim memorandumom slovenske vlade!) ni uspel, in arbitražna odločba ni uveljavljena, je državna meja osamosvojene Republike Slovenije s preostankom SFRJ (RH) še vedno tista, ki je veljala 1.12.1918. To je v zadevi Jadrana (cone) meja slovenske dežele Primorske (od Vršiča do zadnjega otoka v Kvarnerju) z Republiko Italijo (veljavno določena z Osimom), in s Kraljevino Ogrsko (ob "ujedinjenju" s preostankom novonastale države), ki do danes ni bila veljavno spremenjena in je glede na sedanje stanje edina obstoječa, internacionalno pravno veljavna državna meja z odcepljeno jugorepubliko Hrvatsko (Kot rečeno uradno, z meddržavnimi pogodbami, priznana tudi s strani Zagreba leta 1941).
scorpionTT
03. 12. 2020 10.53
+1
Andrej lenarcici, lazes, potem takem naj slovenija je morala iztopiti iz SFRJ brez postojne in primorske, ker je bilo to pod Italijo! Kot drugo: V hrvaski Istrinje bilo vecibsko prebivalstvo hrvasko in nehajte si lagati oz vzmeite knjige v roke in studirajte.
En kranjski Janez
03. 12. 2020 09.54
+6
Ne bodo se dogovarjali na očeh javnosti, itak, da Slovenci ne bomo videli nesposobnosti blebetača Logarja.
User768643
03. 12. 2020 09.57
+1
Ker do sedaj smo spremljali same uspehe naše diplomacije in zunanje politike?
borjac
03. 12. 2020 09.52
+9
SDS, NSi, SMC, Desus in SNS so že prodali Slovenijo, to je dejstvo , Logar pravi da se bomo pogovarjali, Janša je reševal Hrvaško turistično sezono za ceno Slovenskih življenj, Hrvati pa so že takrat vedeli kaj bodo naredili, totalno nesposobna in škodljiva zunanja politika Janševe vlade, namesto da bi se borili za Slovenijo se je Janša sramotil pred celim svetom z čestitkami Trumpu za zmago, z podpornim pismom EU v korist Poljski in Madžarski, z podpisi ministru Pompeju sporazum 5g, Hrvati so normalno čestitali Bidnu za zmago, podprli EU proti Orbanu in Kacynskemu, sporazuma 5g niso podpisali, so pa zrihtali v sodelovanju z Italijo ekonomsko cono, Slovenčki smo potegnili ta kratko, kdo v EU bo pomagal Janši in Logarju po žaljivih pismih, ki so jim jih pošiljali, kako naj bi Merklova, predsedujoča v EU, nam pomagala, ko pa jo je Janša obtožil za maltretiranje Poljakov in Madžarov, vpliv ZDA je ogromen, vendar kako naj bi Biden nam pomagal, ko pa ga je Janša žaljivo označil za najšibkejšega Ameriškega predsednika, tu se pozna in občuti NESPOSOBNOST DIPLOMACIJE JANŠA-LOGAR, uničili bodo Slovenijo, še Blejsko jezero nam bodo pobrali, sicer pa je otok že v lasti Vatikana.
Jožajoža
03. 12. 2020 09.46
+5
to,kar je demos začel, dokončuje ta vlada. uničuje