Slovenija

Finančni načrt ZZZS predvideva več ambulant družinske medicine in več pediatrov

Ljubljana, 21. 02. 2019 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.V. / STA / Ti.Š.
Komentarji
12

Vlada je potrdila splošni dogovor v zdravstvu za letošnje leto in finančni načrt ZZZS, ki je težak kar 3,054 milijarde evrov. Med drugim predvideva tako več ambulant družinske medicine kot tudi več pediatrov, dobrih 20 milijonov pa namenja zmanjševanju čakalnih vrst.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Hitreje do prvega pregleda
    01:59
    Iz 24UR: Hitreje do prvega pregleda
  • Iz SVETA: Reševanje zdravstva
    02:15
    Iz SVETA: Reševanje zdravstva
  • Minister Samo Fakin o finančnem načrtu ZZZS za 2019
    05:46
    Minister Samo Fakin o finančnem načrtu ZZZS za 2019
Finančni načrt ZZZS je težak 3,054 milijarde evrov.
Finančni načrt ZZZS je težak 3,054 milijarde evrov. FOTO: iStock

Vlada je danes potrdila splošni dogovor v zdravstvu za letošnje leto, s katerim bodo med drugim zagotovljena dodatna sredstva za skrajševanje čakalnih dob. Ministri so tudi podali soglasje k finančnemu načrtu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za letos, so z vlade sporočili preko Twitterja.

Finančni načrt težak 3,054 milijarde evrov

Finančni načrt ZZZS za letošnje leto predvideva izravnano poslovanje, težak pa je 3,054 milijarde evrov, so še zapisali na vladi. ZZZS bo imel letos dobre 2,9 milijarde evrov prihodkov od prispevkov. Za skrajševanje čakalnih vrst je v finančnem načrtu namenjenih 20 milijonov evrov, še iz lanskega leta pa je za to namenjenih dodatnih 35 milijonov evrov.

Odhodki za zdravstvene storitve so načrtovani v višini 2,14 milijarde evrov. Finančni načrt predvideva tudi širitev mreže na primarni zdravstveni ravni, tako več ambulant družinske medicine kot tudi več pediatrov. Za zdravila, medicinske pripomočke in cepiva so predvideli 444,5 milijona evrov.

Za zdravljenje v tujini finančni načrt ZZZS za letos predvideva 54,2 milijona evrov, za odhodke zavoda pa 46 milijonov evrov. Za nadomestila plač in dajatve je predvidenih 366,6 milijona evrov.

S splošnim dogovorom se med drugim zagotavljajo tudi sredstva za več prvih specialističnih pregledov na tistih področjih, kjer so dolge čakalne dobe, pa tudi za povišanje plač zdravstvenim delavcem.

Dodatna sredstva zaradi zvišanja plač v javnem sektorju 

Finančni načrt za bolnišnice sicer predvideva tudi dodatna sredstva zaradi lanskega zvišanja plač v javnem sektorju, in sicer 88 milijonov evrov iz sredstev ZZZS ter 16 milijonov evrov iz dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj, pojasnila ministrstva za zdravje danes povzema časnik Delo.

Časnik ob tem še navaja, da je ministrstvo "postavilo na glavo lani zasnovano sanacijo bolnišnic", ko je vsem bolnišnicam nedavno poslalo dokument o izvajanju sanacije v javnem zdravstvenem zavodu. Ta po pisanju Dela od bolnišnic zahteva 20 odstotkov "višji finančni učinek" ukrepov sanacije do leta 2019 oziroma 2020, namesto do sprva predvidenega leta 2021.

Sanacijski načrti, ki so jih bolnišnice pripravljale, so tako zdaj neuporabni in jih morajo pripraviti na novo. Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Marjan Pintar je za časnik ocenil, da to pomeni dodaten pritisk na sanacijske uprave in zaposlene. Po njegovem prepričanju tako obsežne sanacije ni mogoče izvesti v krajšem času, kritičen je bil tudi do arbitrarnega pristopa sanacijskega odbora in ministrstva za zdravje.

To bi po mnenju Pintarja lahko pomenilo, da bo minister zavrnil nove sanacijske ukrepe in krivdno razrešil sanacijske uprave. Na ministrstvu za zdravje so sicer to možnost za Delo zavrnili in pojasnili, da dokument ni bil napisan s tem namenom in da bi ministrstvo uprave lahko razrešilo tudi brez tega dokumenta, če bi to nameravali. Po pojasnilih ministrstva je namen tega protokola le "natančnejša opredelitev celotnega postopka sanacije".

Potrditev splošnega dogovora prižiga zeleno luč ukrepom za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu

Z današnjo potrditvijo finančnega načrta ZZZS ter spornih vprašanj iz splošnega dogovora v zdravstvu je vlada danes prižgala tudi zeleno luč ukrepom za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu. Med drugim bodo izvajalce zdravstvenih storitev skušali spodbuditi k izvedbi več prvih pregledov z višjimi cenami za vse preglede nad normo.

Fakin je na novinarski konferenci dejal, da je pomembno skrajšati čakalne dobe za prve preglede.
Fakin je na novinarski konferenci dejal, da je pomembno skrajšati čakalne dobe za prve preglede. FOTO: POP TV

Z današnjo potrditvijo splošnega dogovora ter finančnega načrta ZZZS so sprejeti pogoji za sklenitev pogodb z izvajalci v zdravstvu, je na današnji novinarski konferenci po seji vlade spomnil minister za zdravje Samo Fakin. Sporna vprašanja so težka 115 milijonov evrov, 104 milijone evrov bo namenjenih pokritju višjih plač zdravstvenih delavcev, ki izhajajo iz lanskega dogovora s sindikati.

Vlada je na današnji seji sprejela sklep glede spornih vprašanj v zvezi s Splošnim dogovorom za pogodbeno leto 2019, je na novinarski konferenci po seji vlade potrdil minister za zdravje Samo Fakin in dodal, da so sporna vprašanja skupaj vredna 115 milijonov evrov: "104 milijone bomo namenili za povišanje cen in s tem boljše vrednotenje dela v skladu s sprejetimi dogovori, preostanek denarja pa gre za skrajševanje čakalnih dob." Dodaja, da je pomembno, da se skrajšajo čakalne dobe za prve preglede, zato so "standardizirali razmerje med prvimi in ponovnimi pregledi za deset najbolj tipičnih specialističnih ambulant," je še dejal.

Preostanek denarja gre za skrajševanje čakalnih dob na področju 15 različnih specialnosti: rehabilitacije, ortopedije, revmatologije, otorinolaringologije, kardiologije in vaskularne medicine, fiziatrije, ginekologije, infektologije, internistike, alergologije, okulistike, pulmologije, splošne kirurgije, urologije, tireologije in dermatologije. Za preseganje programa mladinskega zobozdravstva pa bodo izvajalcem plačali dodatnih 15 odstotkov cene storitev.

Minister je priznal, da je od vodstev zdravstvenih zavodov odvisno, koliko dodatnega programa pregledov bodo v nekem zdravstvenem domu ali bolnišnici opravili. "Ti pregledi bodo zavodom posebej plačani. Prve preglede lahko začnejo opravljati takoj, le povečati morajo število ambulant. /.../ Vem, da je sistem rigiden in bo trajalo. A v roku enega leta lahko dosežemo napredek," je ocenil Fakin. Spomnil je, da se čakalnim dobam več let ni posvečalo primerne pozornosti, "zdaj pa je težko spremeniti navade in organizacijo dela".

Fakin pričakuje, da se bo na skrajšanju čakalnih dob najbolj poznalo, če se bodo tega pospešeno lotili v treh največjih slovenskih bolnišnicah - Ljubljani, Mariboru in Celju. Če javni zavodi ne bodo odzivni, bodo za to zainteresirani zasebni izvajalci, je opozoril.

Dodaten denar se namenja tudi za družinske zdravnike.
Dodaten denar se namenja tudi za družinske zdravnike. FOTO: Thinkstock

Dodaten denar so namenili tudi za družinske zdravnike ter otroškega in šolskega dispanzerja; 3,5 milijona evrov bodo namenili za dodatnih 95 referenčnih ambulant, ki jih bodo po besedah Fakina vključili v vse ambulante družinske medicine. V splošnem dogovoru so predvideli tudi dodatnih 32 ambulant družinske medicine ter 21 pediatričnih in šolskih ambulant.

Ob tem je minister opozoril, da kljub denarju v sistem lahko dodajo nove time le na podlagi danega števila zdravnikov, ki končajo določeno specializiacijo.

Dodatnih 2,6 milijona evrov so namenili nevrološki kliniki za povečano obravnavo nevroloških bolnikov v luči povečevanja patologije na tem področju, celjska bolnišnica pa bo dobila skoraj 374.000 evrov za program rehabilitacije, s čemer se bodo tovrstne storitve približale bolnikom, je dodal minister.

Dodaten denar namenjajo tudi za področje ortodontije ter razvojnim ambulantam, 121.000 evrov pa za financiranje dodatne ambulante družinske medicine v Bovcu in Bohinju, da bodo lažje pokrili predvsem veliko povečanje števila bolnikov v času turistične sezone; 1,7 milijona bo namenjenih za financiranje mreže dispečerske službe, 147.000 evrov pa za širitev registra pljučnega raka.

Za financiranje mreže dispečerske službe bo namenjenih 1,7 milijona evrov, 147.000 evrov pa za širitev registra pljučnega raka.

Ni še dorečeno, katere naloge lahko dejansko dela le diplomirana medicinska sestra, katere pa tudi srednja medicinska sestra.
Ni še dorečeno, katere naloge lahko dejansko dela le diplomirana medicinska sestra, katere pa tudi srednja medicinska sestra. FOTO: iStock
V zdravstveni negi ministrstvu za zdravje sicer očitajo mačehovski odnos.

Minister je na novinarsko vprašanje glede pobude medicinskih sester za pogovor glede kompetenc pojasnil, da njihov predlog dogovora o kompetencah še proučujejo. Kot je pojasnil, ni še dorečeno, katere naloge lahko dejansko dela le diplomirana medicinska sestra, katere pa tudi srednja medicinska sestra. Zbornica zdravstvene in babiške nege namreč zastopa stališče, naj čim več opravijo diplomirane medicinske sestre, vodstva zavodov pa, da čim več opravijo srednje medicinske sestre. "V ozadju je tudi bitka za denar in manjši obseg dela," je dodal Fakin.

Glede napovedanega zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov je napovedal, da ga bo koalicijskim partnericam predstavil na koalicijskem vrhu 15. marca. Osnutek je trenutno še v usklajevanju znotraj stranke LMŠ in strokovnih služb. "Če želimo imeti učinkovite inštitucije, je treba določene elemente iz upravljanja gospodarskih družb prenesti na javne zavode. Lastnina ostane 100-odstotno državna, je pa treba profesionalizirati nadzorne odbore," je še dejal Fakin.

Kot je pojasnil, bo "poskusni zajček" Splošna bolnišnica Celje, kjer bodo zamenjali dva nadzornika. Po besedah Fakina bodo pripeljali dva člana, ki ju je predlagala okrajna gospodarska zbornica. Uzakonili bi tudi možnost povezovanja zdravstvenih zavodov v nekakšne holdinge, prav tako po vzoru gospodarstva. "Le tako bomo optimizirali zdravstvene inštitucije, na primer z enotno nabavno službo, česar zakonodaja zdaj ne omogoča," je dodal Fakin.

Ob tem je izrazil upanje, da bo predlog takega zakona podprla tudi opozicija, glede na to, da je bilo to tudi med njihovimi idejami.

Minister je danes še povedal, da so podpisali pogodbo v višini 4,8 milijona evrov za začetek del za prenovo urgentnega kirurškega bloka Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Dela se bodo po besedah Fakina predvidoma začela prihodnji mesec, končana naj bi bila v enem letu. V času gradnje bodo potekali razpisi za nakup medicinske opreme.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zulj001
22. 02. 2019 09.29
Koliko bo "izginilo" so že tudi potrdili.......
hotchilipoper
21. 02. 2019 17.39
+4
Katerega leta?
tron3
21. 02. 2019 14.25
+6
Se že sedaj ve, da se ne bo nč spremenil, malha je ogromna in od korita se ne bo noben dobavitelj pustil odgnat, zato so Vam pa povečal dodatno zavarovanje, da bo še naprej vse lepo in po starem.
man1983
21. 02. 2019 13.39
+7
bili živi in videli, bi rekli sosedi
Vitruvio
21. 02. 2019 13.32
+12
Problem je sistemski . Vsi kradejo po enakem sistemu in nihče ne želi tega spremeniti . Imam dokaze in poznam rešitev .
korintos23
21. 02. 2019 14.02
-4
smajser1
21. 02. 2019 13.08
+7
vec denarja za visanje plac, kot za zmanjsanje cakalnih vrst, ki so absurd! Me prav zanima za koliko se bojo cakalne vrste zmanjsale in kdaj, saj so dobli oz bojo dobili 55 milijonov! Se pravi, ce cakam na revmatologa leto in pol, bom sedaj priso na vrsto v sestih mesecih ali kako? Ali bom cakal leto in pet mesecev? No saj en mesec je ogromno... ma s koga se norca delajo? Cakalne vrste bo do ostale, se povecale se bodo... denar pa bogve kam... hvala Slovenija
korintos23
21. 02. 2019 14.02
-7
Ne cvili, če te nekaj boli leto ali dve boš pa še ta mesec počakal da prideš na vrsto.
smajser1
21. 02. 2019 14.58
+6
.. bdw... ne cvilim... mene hvala bogu zaenkrat se nic ne boli... vem pa kako sistem deluje in za hude bolezni se caka po leto in vec na pregled! A se tebi zdi to prav?
fairplayy
21. 02. 2019 13.07
+6
pohvalno upam da denar pride v prave roke pa kartelne zavarovalnice ukinit bo kaka milijarda privarčevana na račun teh posrednikov
Uporabnik1375217
21. 02. 2019 12.44
+11
Kaj pa optimizacija sistema: infrastrukturnih resitev, organizacije dela, modernizacija, prerazporejanje, optimizacija placnega sistema, izobrazevanje kadrov za digitalizacijo, implementacija strojnega ucenja oz. umetne inteligence, optimizacija sfroskov nabave, lajsanje sodelovanja bolnisnic in MedTech-a? Aja, Slovenijo furajo sindikati in levicarji. Se oproscam za greh besede. 55 milijonov v vreco brez dna, super ste! A Zdravniska zbornica je ob vlogi clanov ze zacela preverjati diplomske listine? #2019
Ljudjesopokvarjeni
21. 02. 2019 14.13
+2