Slovenija

Vlada potrdila sporazum o višjih plačah zdravnikov

Ljubljana, 03. 02. 2022 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Gorenc
Komentarji
262

Vlada je danes potrdila dogovor, ki ga je Ministrstvo za zdravje parafiralo z zdravniškim sindikatom FIDES in se nanaša na zvišanje zdravniških plač. Podrobnosti dogovora do podpisa sporazuma ne komentirajo, so pa na vladi zapisali, da so plačne spremembe za zdravnike težke 113,52 milijona evrov na letni ravni.

Kot so sporočili po današnji seji vlade, se predlog dogovora sklepa primarno zaradi vzpostavitve ustreznih razmerij glede uvrstitev v plačne razrede na podlagi stavkovnega sporazuma med vlado in zdravniškim sindikatom FIDES iz leta 2016. Prav tako parafiran sporazum z zdravniki, ki ga je danes potrdila vlada, s čimer se lahko sporazum tudi podpiše, vsebuje realizacijo 48. člena zadnjega interventnega zakona za omilitev posledic epidemije.

Ta člen namreč določa, da bi lahko zdravniki po novem dosegli tudi 63. plačni razred, kar je bilo zdaj rezervirano le za funkcionarje. Doslej so lahko ostali javni uslužbenci dosegli največ 57. plačni razred. Pri tem gre sicer za začasen dvig plačnega stropa za zdravnike, saj zakon določa, da lahko ta ukrep velja do konca letošnjega leta.

Ob tem je vlada tudi sprejela spremenjena izhodišča za pogajanja za sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. Prvotna izhodišča za pogajanja z zdravniki je namreč vlada sprejela 20. januarja, nato pa je med pogajanji prišlo do spremembe načina, kako doseči posamezne cilje in povečanja finančnih posledic, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje po seji vlade.

Zato je ministrstvo pripravilo dopolnjena izhodišča, ki bodo omogočila realizacijo 48. člena omenjenega interventnega zakona, prav tako je ministrstvo dopolnilo del posebnih pogojev dela in določilo kriterije za zasedbo novih delovnih mest.

Za koliko naj bi se zdravnikom dvignile plače?

Vsebine dogovora tako vladna stran kot FIDES do njegovega podpisa ne razkrivajo. Po neuradnih informacijah pa naj bi se plače večini zdravnikov dvignile za šest razredov, nekaterim zdravnikom specializantom tudi za sedem. En plačni razred pomeni približno štiriodstoten dvig plače, kar pomeni, da bi dogovor zdravnikom prinesel 24- oz. 28-odstotni dvig plač.

Ministrstvi za javno upravo in za zdravje smo zaprosili za informacijo, kakšna je povprečna plača zdravnika in kaj bi za povprečno zdravniško plačo pomenil dvig plače za šest plačnih razredov. A z obeh ministrstev so nam posredovali različne podatke o povprečni plači. 

Na Ministrstvu za javno upravo navajajo, da povprečna mesečna bruto plača zdravnikov in zobozdravnikov za prvih 11 mesecev lanskega leta, namreč zadnji razpoložljivi podatki so za november, znašajo 4673 evrov. "Ob predpostavki, da se vsem zdravnikom in zobozdravnikom izhodiščni plačni razred dvigne za šest plačnih razredov, se njihova povprečna plača poviša za približno 26,5 odstotkov," so dodali.

Medtem pa na Ministrstvu za zdravje pravijo, da je povprečna bruto plača zdravnikov v novembru lani znašala 3942 evrov, dvig plače za šest plačnih razredov pa bi pomenil povišanje v znesku 940 evrov bruto.

Beovićeva: Dvig plač je del strategije za zaustavitev odhodov iz zdravniških vrst

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je v današnji izjavi o aktualnih vprašanjih še pred sprejetjem dopolnjenih izhodišč za pogajanja prizadevanja za dvig zdravniških plač označila za korak k ohranjanju javnega zdravstva. Kot je pojasnila, je dvig plač sicer del strategije za zaustavitev odhodov iz zdravniških vrst.

Na vprašanje glede dviga plač tudi za druge zaposlene v zdravstvu, denimo medicinske sestre, pa je odgovorila, da si po njenem vedenju zdravniški sindikat Fides zavzema za izstop vseh delavcev v zdravstvu iz plačnega sistema.

Bojana Beović
Bojana Beović FOTO: Bobo

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so za STA navedli, da je delovna skupina predstavnikov zdravstvenega ministrstva in predstavnikov Fidesa, ki je v drugi polovici lanskega leta delala na predlogu novega zakona o plačah v zdravstvu, po mnenju Fidesa pripravila zelo dober predlog novega sistemskega zakona. "Logično se nam je zdelo, da bi zakon vključeval vse zaposlene v zdravstvu, ne le zdravnikov," so pojasnili.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič pa je za STA poudarila, da izstopu iz plačnega sistema v javnem sektorju njihov sindikat nasprotuje, tak korak bi po njihovi oceni vodil v anarhijo. "Ne nasprotujemo pa drugačni ureditvi oz. nadgraditvi plačnega sistema v javnem sektorju," je pojasnila.

Ob tem je poudarila, da o možnem predlogu izstopa vseh zdravstvenih delavcev iz enotnega plačnega sistema niso bili seznanjeni ne s strani Fidesa, niti jih o tem ni obvestila vladna stran.

KOMENTARJI (262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gulmor
04. 02. 2022 10.21
+1
Lopovi dohtarski...
zibertmi
04. 02. 2022 09.47
+0
za plače v javni upravi se že sedaj zadolžujemo,za dvig zdravniških in vseh ostalih,ki se bodo spogajali se bomo spet.nekdo bo enkrat moral plačat dolg,pa ne bo zakona o frankih in ne vem kaj še vse,odprodat ne bomo mogli nič,kot smo to morali leta 2013 ko smo bili zaradi janezove luknje nlb v bankrotu
reket
04. 02. 2022 08.56
+6
Vse, kar je politika naredila je, da pred volitvami visa place na izsiljevanje Fidesa. Vmes se pa krade, kjer se da. Tudi, ko bodo visje place se bodo iste afere dogajale, sester bo premalo, ostali v zdravstvu bodo na mizernih placah. Nic niso s tem resili, samo se bolj spodkopali so javno zdravstvo.
reket
04. 02. 2022 08.52
+2
…hoces, noces , na pol ekonomisti. Stedijo tudi tam, kjer ne bi smeli. Zaprejo ob uri in imajo pravico reci pejte na urgenco…to lahko, ker je se nekdo zadaj,mki jim krije hrbet.
reket
04. 02. 2022 08.50
Probleme lahko resujemo, samo, ce smo dobro analizirali stanje kadra na vseh nivojih. V primeru zdravstva je porazdelitev kadra na vseh nivojih zelo neenakomerna. Ministrstvo zanima le povprecje. Drugo, primarno zdravstvo mora biti mocno, ce hocemo, da funkcionira kot je treba. In tretje zasebniki so
Novorazodetje
04. 02. 2022 08.46
+6
Čakalnice v zdravstvenih domovih so prazne, ambulante prav tako. Zdravijo nas večinoma po E-mailu, če imaš veliko srečo, se celo oglasijo na telefon. Če si dovolj poškodovan lahko prideš na urgenco, v bolnico, če te je vlak povozil in si še živ..... Naj mi nekdo razloži, s čim so zaslužili višjo plačo
plavimil
04. 02. 2022 08.42
+3
Saj si zaslužite, tem štrukeljčkom iz FDV pa za 24% dol.
provni
04. 02. 2022 08.07
+6
In tako naj bi imeli zdravniki, ki imajo že zdaj najvišje plače, sedaj še za četrtino višje. Tistemu, ki to dovokjuje se je prav gotovo utrgalo. Udaj pa se bo utrgalo preostalim delavcem, zaradi bedastih potez Vlade.
RDPESA
03. 02. 2022 21.59
+9
In zdaj bo epidemije kmalu konec...
Bpultimate
03. 02. 2022 21.53
+13
V gospodarstvu pa vse uničeno plače krepko pod minimalno.
Hujošgrimošjanoš
03. 02. 2022 21.42
+6
Treba podkupit dohtarje, da kre kovid fasizem dalje. Jj nikoli vec, je pa poslal drzavo v propad
Lazanja365
03. 02. 2022 21.40
+6
Seveda, zdaj bojo pa sprejeli vse z8vo kar lahko, da kupijo glasove :)... Prej o kreditih u frankih par let nic govora potem pa iz danes na jutri vse sprejeto :D zdaj bo slo po tekocem traku, ker volilce je treba kupit :)
Hujošgrimošjanoš
03. 02. 2022 21.39
+11
Propad drzave. Janšizem nam je vsem v pogubo
roten
03. 02. 2022 21.34
+6
89% je luftarjev
rcarlos
03. 02. 2022 21.34
+11
Bravo, nagrada za nejavljanje na telefon oziroma za zagret pogovor ob zvonečem telefonu ;) ... Če bi se mi tak obnašali do naše firme, bi že zdavnaj al ostali brez šihta al bi pa firma propadla :) ... Kot dohtar pa nimaš kaj zgubit, v farmaciji in medicini je dnar, v najslabšem primeru jih pač par spraviš v grob, zakaj bi se sekiral, važno, da je denar na računu ;) ... Zanimivo, da je njihova zaprisega pogojena z denarjem, sem mislo da opravljajo svoje delo zato ker radi pomagajo ljudem haha :D ... Maksimalno plačo dat na 10k mesečno z vsemi dodatki ;) ... Še preveč sem rekel ampak nekateri si pa res zaslužijo, npr. kaki kirurgi, ki res rešujejo življenja, ne pa 90% ostalega šrota predvsem iz družinske medicine, ki še otroka pustijo, da dobesedno cr*k*ne doma... Plačilo bi moglo bit glede na uspeh in bi takoj vsi dvigoval telefone in uspešnost zdravljenja bi se drastično povečala ;) ... Ne pa to kar mamo zdaj, navadn bull*s*hit, ki nima veze z zdravjem :)
LazneNovice
04. 02. 2022 11.28
+2
CepecKr
03. 02. 2022 21.34
+9
Konec sorazmerij v javni upravi. Konec za proračun. Konec d vlade, konec Slovenije.
piu
03. 02. 2022 21.30
-7
normalno in logično......
Blaz69-lj
03. 02. 2022 21.29
+8
Podkupljencem 1.000 na mesec. Raji pa en bon za elektriko :). Do kdaj tako?
smarjakl
03. 02. 2022 21.27
+6
Tako, povzdignili ste jim misljenje, da so bogovi! Tak nastop do pacientov so ze tako stopnjevali, to je pa pika na i...
Antoniozmaj
03. 02. 2022 21.23
+12
janšisti, dno družbe, izdajalci naroda, kako to, da bodo zdravniki imeli višjo plačo, vzgojiteljice, učiteljice, policisti...pa ne? Kaj je že žena  urška od pacienta po poklicu?