Slovenija

Vlada potrdila: starši slepih in slabovidnih otrok upravičeni do dodatka za nego

Ljubljana, 19. 09. 2019 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
4

Vlada je na seji za obravnavo v DZ sprejela predlog zakona o izplačilu neizplačanega dodatka za nego otroka. Ta bo staršem slepih in slabovidnih otrok omogočil, da bodo upravičeni tako do dodatka za pomoč in postrežbo kot do dodatka za nego otroka. Ti so namreč vse od leta 2003 morali izbirati med dvema dodatkoma.

Starši slepih in slabovidnih otrok so dolgo opozarjali na krivičnost dozdajšnje rešitve.
Starši slepih in slabovidnih otrok so dolgo opozarjali na krivičnost dozdajšnje rešitve. FOTO: Aljoša Kravanja

Predlog zakona, ki ga je danes potrdila vlada, širi krog upravičencev do dodatka za nego otroka. Upravičenci do izplačila bodo po predlogu zakona tako tisti, ki so pravico uveljavljali, kot tisti, ki je niso, so pa izpolnjevali siceršnje pogoje. Ministrstvo ocenjuje, da bo do neizplačanega dodatka za nego otroka upravičenih približno 65 staršev slepih otrok v višini 30.000 evrov, kar pomeni 1,95 milijona evrov sredstev. Do neizplačanega dodatka za nego otroka zaradi neupoštevanja statusa šolanja pa bo po ocenah ministrstva upravičenih 336 staršev otrok v višini 9600 evrov, kar pomeni 3,225 milijona evrov sredstev, so zapisali na vladi.

Starši slepih in slabovidnih otrok so se morali vse od leta 2003, ko je bil sprejet takratni pokojninski zakon, odločiti med dvema dodatkoma, in sicer med dodatkom za pomoč in postrežbo po zakonu, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ter dodatkom za nego otroka po zakonu, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke. Na krivičnost te rešitve so že dolgo opozarjali prizadeti starši.

Postopki izvršb proti nekaterim staršem zaustavljeni

Kot so v sporočilu, objavljenem na Tumblrju, pojasnili na vladi, je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer na začetku letošnjega leta sklicala sestanek z državnim odvetništvom in varuhom človekovih pravic, da bi našli pravno podlago za pripravo posebnega zakona, ki bi rešil to stanje. Februarja je o težavah staršev slepih in slabovidnih otrok razpravljala tudi parlamentarna komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti, kjer se je ministrstvo zavezalo k pripravi zakona.

Zaustavljeni so bili tudi postopki izvršb, ki so potekali proti nekaterim staršem slepih in slabovidnih otrok.

Pri pripravi zakona so sodelovali tudi strokovnjaki ministrstva za pravosodje, državni odvetniki ter služba vlade za zakonodajo, so navedli na vladi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SabincaH
19. 09. 2019 15.25
+5
Ja slabovidnim nekaj evrov dodatka, Jankoviču pa 29 milijonov ...
Toti glih
19. 09. 2019 14.01
+6
Ne bi raje dali Jankoviču in podobnim pijavkam? Eni na faksih so si izplačevali bajne dodatke za neko pripravljenost, tu bi pa starše udarili po žepu, banda.
XardasXM
19. 09. 2019 13.39
+15
Seznam, ki določa, kdo je upravičen do dodatka za nego je zelo nepravičen... Nekateri, ki je res ne potrebujejo jo brez problema dobijo, drugi pa, ko bi jim prav prišla, niso upravičeni...
roža03
19. 09. 2019 14.10
-3