Slovenija

Fides vladi očita sprenevedanje: stavka od ponedeljka do preklica

Ljubljana, 14. 01. 2024 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vlada je dan pred napovedanim začetkom stavke zdravnikov in zobozdravnikov pozvala sindikat Fides, naj zaustavi stavkovne aktivnosti ter nadaljuje aktivnosti za iskanje kompromisa na pogajanjih skupaj z vladno pogajalsko stranjo. "Stavke si v resnici ne želimo in je skrajni ukrep," pravijo v Fidesu, kjer pri stavki vztrajajo in zanjo krivijo vlado. Za informiranje o stavki, ki se začenja v ponedeljek ob 7.00, pa je po njihovih besedah zadolžen delodajalec, ki mora v ambulantah na vidna mesta postaviti informacije, kako bo v tem času potekalo delo.

"Stavke si v resnici ne želimo in je skrajni ukrep," pravijo v Fidesu. Menijo, da je za stavko odgovorna vlada, ker ni uresničila svojih zavez, ki so bile po njihovih besedah potrjene in podpisane že lani oziroma predlani. Zdajšnja pogajanja so označili za sprenevedanje: "In to v škodo bolnikov, saj gre samo za nadaljnjo razgradnjo zdravstvenega sistema". 

Predstavnica Fidesa Ana Lina Vodušek je popoldanski izjavi novinarjem dejala, da vladni predlog, ki so jim ga poslali, ne vodi v glavno stavkovno zahtevo: vzpostavitev zdravstvenega sistema za vse. Poudarila je, da je v interesu vseh prebivalcev, da se ustavijo odhodi vseh zaposlenih iz zdravstvenih zavodov oziroma iz javnega zdravstvenega sistema. 

Predstavnica Fidesa Ana Lina Vodušek
Predstavnica Fidesa Ana Lina Vodušek FOTO: Bobo

"Ustavna dolžnost je, da država poskrbi za to, da mi lahko delamo v ustreznih in varnih delovnih pogojih, kot so ustrezne ambulante, da niso bolniki na hodnikih, da lahko mi poskrbimo za kakovostno in pravočasno obravnavo bolnikov," je izpostavila. "In vlada tega zdaj ne počne," je očitala. 

"Jutri se začne stavka in stavkali bomo do preklica," je napovedala. Dodala je, da bodo poskrbeli, da bodo v času stavke delali v skladu z zakonsko določenim minimumom delovnega procesa. 

Predstavnica Fidesa Ana Lina Vodušek
Predstavnica Fidesa Ana Lina Vodušek FOTO: Bobo

"Za to, kako bo potekala stavka, in kako bodo bolniki obveščeni, je zadolžen delodajalec, ne mi, ne Fides," je zatrdila. Po njenih besedah mora delodajalec poskrbeti, da na ambulante, na vidna mesta, postavi obvestila in informacije, kako bo potekalo delo v času stavke.

Kot pravi, se sme stavke udeležiti vsak zdravnik ali zobozdravnik v Sloveniji, stavki pa se lahko priključi kadar koli. Dejanskega števila stavkajočih pa ne poznajo, saj ni potrebno, da se namera o stavki izrazi že vnaprej. So pa prepričani, da se bo stavke udeležilo "veliko zdravnikov".  Med samo stavko bodo redno potekali stavkovni zbori.

Vlada poziva Fides k ustavitvi stavkovnih aktivnosti 

Vlada pa je dan pred napovedanim začetkom stavke zdravnikov in zobozdravnikov pozvala sindikat Fides, naj zaustavi stavkovne aktivnosti ter nadaljuje aktivnosti za iskanje kompromisa na pogajanjih skupaj z vladno pogajalsko stranjo. Ob tem so na ministrstvu za zdravje izpostavili, da vlada spoštuje podpisane zaveze iz stavkovnega sporazuma.

"Vlada z začetkom ločenih pogajanj s sindikatom Fides spoštuje podpisane zaveze iz stavkovnega sporazuma, podpisanega januarja 2023. Naša osrednja skrb so pacienti, saj si želimo, da pridejo do zdravnika, ko ga potrebujejo," so danes sporočili z ministrstva za zdravje.

Kot so dodali, odločitev Fidesa, da stavko nadaljuje, toliko težje razumejo, saj je vladna pogajalska skupina naredila vse, da bi jo preprečila. "Do Fidesa smo pristopili z zelo konstruktivnim in razumnim predlogom za rešitev stavkovnih zahtev," zagotavljajo na ministrstvu.

Fidesu so, kot so zapisali, ponudili podpis stavkovnega sporazuma, ki ponuja realne rešitve v okviru enotnega plačnega sistema in ne ruši dogovora, saj bi višanje plač samo eni plačni skupini v plačni sistem vneslo dodatna nesorazmerja, tudi znotraj poklicne skupine zdravnikov.

"Ponovno pozivamo sindikat Fides, da zaustavi stavkovne aktivnosti ter nadaljuje aktivnosti za iskanje kompromisa na pogajanjih skupaj z vladno pogajalsko stranjo. V pogajalskem procesu moramo v ospredje postaviti ljudi," so sklenili.

Zdravniki in zobozdravniki bodo od ponedeljka stavkali

Po torkovi enodnevni opozorilni stavki, ki so ji sledila doslej neuspešna pogajanja z vladno stranjo, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides v ponedeljek ob 7. uri začenja stavko do preklica ali sklenitve sporazuma. Fides, ki med drugim zahteva dvig plač za starejše zdravnike, se bo z vlado znova sestal v ponedeljek ob 12. uri.

Stavka v UKC Ljubljana
Stavka v UKC Ljubljana FOTO: Bobo

Sindikat Fides je sprva opozorilno, nato pa stavko do preklica napovedal 18. decembra. V sindikatu si želijo ureditve plač in plačnega sistema zdravnikov na način, ki bo ločen in neodvisen od splošnega sistema plač v javnem sektorju – nova ureditev bi se začela uporabljati najkasneje 1. julija 2024. Ob tem pa si želijo sprejetje dveh aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, v katerih bi določili karierno pot zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij.

V predlogu aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike Fides med drugim predlaga uvedbo novega delovnega mesta starejši zdravnik oziroma zobozdravnik specialist, na katerem bi zaposleni lahko dosegel tudi 66. plačni razred, torej skoraj 5890 evrov osnovne bruto plače.

Ob tem bi v kolektivni pogodbi sindikat črtal določbe, po kateri nove standarde in normative dela zdravnikov obravnava in potrdi zdravstveni svet ministrstva za zdravje. Kot tretjo zahtevo so izpostavili 100-odstotno plačilo stavkajočim v času stavke.

Med razlogi za začetek stavke so v sindikatu navedli tudi zavlačevanje s plačno reformo in zapostavljanje zaposlenih ob vse več dodatnih nalogah in obremenitvah. Prav tako opozarjajo na po njihovi oceni "prisilne ukrepe", ki jih uvaja decembra sprejet zdravstveni interventni zakon, pa tudi na zapiranje oddelkov in ambulant kot posledico pomanjkanja zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev.

Minuli torek najprej opozorilna enodnevna stavka

V javnih zdravstvenih zavodih po državi je minuli torek najprej potekala enodnevna opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov. Stavka se je začela ob 7. uri in je trajala do 21. ure. V tem času je delo potekalo v okrnjeni obliki.

V sindikatu so dan po opozorilni stavki ocenili, da je bila udeležba zdravnikov in zobozdravnikov velika, natančnih podatkov o udeležbi pa sicer ni bilo mogoče pridobiti.

Pogajanja doslej niso obrodila sadov

V sindikatu so bili v dneh pred stavko kritični do vladne strani, saj več tednov po napovedi stavke ni imenovala svoje pogajalske skupine. Vlada je nato na ponedeljkovi dopisni seji skupino vendarle določila, ob tem pa sprejela izhodišča za pogajanja v zvezi s stavkovnimi zahtevami.

Pogajanja med stranema so se začela v sredo. Vlada se je takrat zavezala, da bo svoj pogled na Fidesove stavkovne zahteve poslala v najkrajšem času, sindikat pa je pričakoval še protipredlog aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike.

Tudi druga pogajanja med Fidesom in vladno stranjo v četrtek niso prinesla zbližanja stališč. Predsednik Fidesa Damjan Polh je po pogajanjih opozoril, da vladna stran še vedno ni pripravila konkretnih rešitev in še vedno ni posredovala protipredlogov aneksov h kolektivni pogodbi.

Vlada je nato v petek dopoldne Fidesu posredovala pisni predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zadev. Ker je sindikat predlog želel preučiti, so petkova pogajanja odpovedali. Sindikat je napovedal, da se bo do sobote uradno opredelil do vladnega predloga in pripravil svoj protipredlog. Vladna stran bo nato preučila Fidesov protipredlog, strani pa se bosta na pogajanjih znova srečali v ponedeljek ob 12. uri.

V soboto zvečer so iz sindikata sporočili, da vladni predlog po njihovem mnenju ne ponuja nobenega približevanja stavkovnim zahtevam. "Pričakujemo, da bomo pred nadaljevanjem pogajanj dobili predlog, ki bo naše zahteve tudi resno naslavljal," so poudarili in dodali, da stavka v ponedeljek bo.

Začetek stavke z zbori po zavodih

V ponedeljek bodo tako v zdravstvenih zavodih po državi potekali zbori zaposlenih. V Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto bo zbor ob 7.30, v SB Ptuj, SB Jesenice, SB Slovenj Gradec in SB Murska Sobota ob 8. uri, na Onkološkem inštitutu Ljubljana in v SB Nova Gorica ob 8.30, v SB Celje ob 10. uri, v Zdravstvenem domu Koper pa ob 13. uri, so pojasnili v Fidesu.

Tako kot v času torkove opozorilne stavke bo tudi tokrat delo v javnih zdravstvenih zavodih potekalo v okrnjeni obliki – zdravniki bodo opravljali zgolj storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt, le za nosečnice, otroke in starejše bodo opravljali tudi nenujne storitve. Za organizacijo dela in obveščanje bolnikov v času stavke so odgovorni zavodi, je sporočil sindikat.

Stavko podprli nekateri drugi zdravniški sindikati, ne pa tudi medicinske sestre

Stavko zdravnikov in zobozdravnikov podpirajo v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum, kjer menijo, da je stavka legitimna, saj gre za zaveze, ki jih vlada ni izpolnila. Ob tem pa so opozorili, da zahteve Fidesa ne naslavljajo glavnih problemov v zdravstvu, zato so oblikovali svoje zahteve in jih v petek posredovali ministrstvu za zdravje, je povedal predsednik Praktikuma Igor Muževič.

Stavko podpirajo tudi v Sindikatu zobozdravnikov Slovenije Dens, a stavkovnih navodil svojim članom niso dali, je dejal generalni sekretar sindikata Aljaž Rogelj.

Že pred torkovo enodnevno opozorilno stavko so podporo stavki izrazili tudi v Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije ter Slovenskem zdravniškem društvu.

Medtem v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije stavke zdravnikov ne podpirajo, je za RTV Slovenija povedala predsednica zbornice Monika Ažman. "Tista medicinska sestra, ki 24 ur bedi ob stanovalcu v domu starejših občanov, na negovalnih oddelkih, še vedno zasluži dva plačna razreda manj, kot je minimalna plača. To bi bil razlog za stavko," je poudarila.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič pa je poudarila, da so v zdravstvu trenutno razmere in pogoji za delo zagotovo alarmantni, a da stavkovne zahteve Fidesa tega ne naslavljajo. Tudi sindikat, ki ga vodi, ne izključuje možnosti stavke, je povedala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (364)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
15. 01. 2024 20.01
+0
Koncesionarji v trenutku rešijo krizo. Tisti manjšinci ki se šlepajo se bodo takoj zbudili ko bo tržna zakonitost začne delovati
emre90
15. 01. 2024 17.39
V raznih zdravstevnih domovih po Sloveniji znaša plačilo za vikend dežurstvo na urgenci cca.1000€. Na lastni koži sem doživel da se medicinske sestre niso upale zbuditi spečega zdravnika, da jih nebi nahrulil ker ga budijo ker morda ni tako nujna zadeva. POŽREŠNOSTI dela zdravnikov nebomo nikoli zasitili. Ob koroni so jih dobro razvadili ...Za manj dela so dobili več denarja. Sedaj pa imamo rezultat kot ga imamo :/ Plus tega da delajo v bolnici 30% zmožnosti, da lahko v popoldanskem času delajo privat... Ukiniti je treba da lahko delaš na dveh mestih!.. Če si privat delaj privat, če delaš v javnem sektorju delaj v javnem sektorju...
kr--en
15. 01. 2024 14.35
+0
Ne vem od kod ta ideja, da bodo šli vsi privat ali v tujino. Za razpad sistema je na nekaterih področjih dovolj, da jih odide enih par. Skoraj povsod pa odhod 10% zdravnikov eksponentno poslabša stanje.
marker1
15. 01. 2024 11.51
-7
Podpiram stavko FIDES-a.!
ii
15. 01. 2024 10.19
+4
Tudi tam, kjer so delovni pogoji boljši, ne delajo. Samo tolk.
zibertmi
15. 01. 2024 10.03
+5
3 leta ste nedostopni,kdo se spreneveda.plače pa v nebo
andraa
15. 01. 2024 08.16
+5
sprenevedajo,lažejo in kradejo že skoraj dve leti
Defragment
14. 01. 2024 21.54
+2
Sprivatizirajmo zdravstvo 100% in bo mir.
SlobodaNE
14. 01. 2024 21.47
+2
Koliko je prejšnja vlada dala v zdravstvo a niti malo se niso čakalne dobe skrajšale
SlobodaNE
14. 01. 2024 21.46
+3
Dvignite skupini J !
Uporabnik1908615
14. 01. 2024 21.35
-2
sedaj SLO zavarovalnice na veliko v desetinah miljonih investirajo v zasebnim klinikam na hrvaškem zato, da se skrajšujejo čakalne vrste v SLO samo zato, da doma ohranjamo komunizem v zdravstvu, namesto da bi ta denar ostajal SLO klinikam in bi plačevali vse storitve SLO zdravnikom, ki želijo dodatno delati na račun zavarovanja bolnikov
spehinprsut
14. 01. 2024 21.32
+3
Speravi ... "V primerih, ko je stavka posledica zahtev po višjih plačah in zahtev, povezanih z Dogovorom o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 88/16) so te stavke interesne narave, kar pomeni, da podlage za plačilo ni. " ... dolgo ne bojo stavkali ... spravte se nazaj po kaksnem delu ... bela banda pokvarjena.
avgust.
14. 01. 2024 21.23
-4
Reševanje problemov je osnovna naloga vlade - za to so plačani. Torej naj končno začnejo nekaj delati in izpolniti predvolilne obljube. Ne pa da se z zdravniki niti pogovarjati nočejo. Sramota od vlade. Dno. Vse propada. Odstopiti bi morali že davno, ampak raje svoja podjetja napajajo.
vvvilice
14. 01. 2024 21.23
+4
FIDES nazaj SEDI F
vvvilice
14. 01. 2024 21.22
+5
Zadnji čas za stavko pacientov. Aja, ne morejo, si ne upajo, kaj bodo pa gospod dohtar rekli. Marš
vvvilice
14. 01. 2024 21.21
+3
Svoj karakter so pokazali. Zdaj ga bodo razkazovali še naprej. Očitno jim je zelo všeč
marker1
14. 01. 2024 21.20
-2
Pa ukinitev prostovoljnega zavarovanja nas bo stala veliko več, kot če bo pustili vse pri miru. Največ nevarnosti korupcije je v javnih ustanovah, kjer je vse naše. Popolnoma vse kar se je lotila ta vlada je škodljivo.
York
14. 01. 2024 21.19
+9
Res smo davkoplačevalci ene ovce. V času stavke bodo zdravniki normalno plačani, vsaj nekateri za nič dela. Popoldne v zasebni ambulanti ni stavke in spočiti bodo oddelali, za kar so jih najeli. Tam ni plačila, če ne delaš. Zelo enostano. Se bomo morali tudi pacienti organizirati in javno povedati, katera zdravnica/zdravnik je v času stavke, ko so se pri njem vrste čakajočih daljšale, pri zasebniku normalno delali.
marker1
14. 01. 2024 21.16
+0
Prejšnja vlada je uredila javni pregledni razpis za nakup medicinske opreme. S tem bi onemogočila korupcijo in preglednost v nabavi medicinskih sredstev in pripomočkov. Kaj je naredila vlada Goloba? Ravno to je preklicala in spet omogočila korupcijo v nabavi medicinske opreme. Tu se pretaka ogromno denarja. Potem se pa čudite zakaj vam ne gre. Država ni začela obstajati lani aprila, ko ste dobili volitve. Ostajala je veliko prej in določene stvari so bile urejene kot je treba. V času vlade JJ je bila Slovenija druga najboljša v gospodarski rasti, kar pomeni da je vlada vlekla pravilne poteze. Vi ste pa vse to uničili. In to samo zato ker je naredil JJ, ker vam za dobrobit ljudstva in države ni mar. Zato pa vam vsi stavkajo. Ne moreš enemu dati, drugemu pa ne. Vi ste razdelili milijone JS in nevladnikom. Že samo pri nadzorovanem nakupu medicinske opreme bi se dalo ogromno prihraniti in bi bilo dovolj za pokritje plač zdravnikov in ostalega medicinskega osebja.
simc167
14. 01. 2024 21.24
+3
Prejšna vlada je naredila sranje, ko je dohtarjem razdeljevala denar kot bi rastel na drevju, sedaj so se pa te podgane navadile. Pukljasti se je dogovarjal za cene na mauricijusu in je zadnji na svetu, on in njegove ovce, ki bi lahko pametovale o stanju v zdravstvu. Dokler se bo kosovski mesija največje slovenske sekte sončil na mauricijusu z največjimi lopovi v zdravstvu, tako dolgo tu ne bo reda. Komu kaj pašejo čakalne vrste? Ni dolgo nazaj so srbski zdravniki delali zastojn več vikendov in na ta način zmajnšali čakalne vrste. Pri nas pa požerubi štrajkajo. FUJ BANDA
marker1
15. 01. 2024 11.49
-1
Da se je "PUKLJASTI" dogovarjal za cene na Mavricijusu nimaš niti enega dokaza, obstajajo pa dokazi o računih o njegovem letovanju na Mavricijusu in tudi delitvi milijonov te vlade NVO in JS.
simc167
14. 01. 2024 21.13
+6
A je zmanjkalo dodatkov za nič dela? Banda pokvarjena