Slovenija

Vlada razrešila dolgoletnega direktorja urada za narodnosti Baluha

Ljubljana, 31. 05. 2023 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je razrešila dolgoletnega direktorja urada vlade za narodnosti Stanka Baluha in kot v. d. na njegovo mesto imenovala Janeza Doltarja. Prav tako je vlada potrdila predlog sprememb zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja.

Leto vlade
Leto vlade FOTO: Bobo

Vlada je Baluha razrešila na podlagi določb zakona o javnih uslužbencih, po katerem lahko organ, pristojen za imenovanje, v enem letu od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja v ministrstvu, predstojnika vladne službe, generalnega sekretarja v ministrstvu, predstojnika organa v sestavi ministrstva, načelnika upravne enote in direktorja občinske uprave, ne glede na razloge. Vlada je ujela zadnji vlak, saj bo leto dni mandata zabeležila v četrtek.

Doltar je kot v. d. imenovan do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev. Do zdaj je bil med drugim zaposlen na Mestni občini Novo mesto, kjer je najprej opravljal delo na področju stavbnih zemljišč, zadnja leta pa na področju romske tematike. Bil je tudi predsednik komisije za integracijo romske skupnosti pri Skupnosti občin Slovenije.

Vlada je danes tudi potrdila predlog sprememb zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja. Novela bo omogočila, da se lahko otroci s posebnimi potrebami v ustrezni prilagojen in poseben vzgojno-izobraževalni program usmerijo z odločbo o usmeritvi, ne glede na občino stalnega bivališča, so zapisali pri ministrstvu za vzgojo in izobraževanje.

Sprejela je tudi odgovor v zvezi z ureditvijo pravnega položaja nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji. Vlada je namreč od Varuha človekovih pravic prejela vprašanje o načrtih vlade glede uresničitve priporočil Sveta Evrope o izvajanju okvirne konvencije za varstvo narodnih manjšin v Sloveniji, ki se nanašajo na položaj nemško govoreče etnične skupine, in o razmisleku glede podelitve ustavno varovanih pravic.

Kot so pojasnili, je Slovenija skladno z ustavo in svojo notranjo zakonodajo ob ratifikaciji konvencije pisno izjavila, da za narodni manjšini v Sloveniji šteje avtohtono italijansko in madžarsko narodno skupnost, pravila iz konvencije se nanašajo tudi na pripadnike romske skupnosti.

Ne glede na to, pa se v procesu spremljanja konvencije v Sloveniji obravnavajo tudi druge etnične skupine v Sloveniji, kar vključuje tudi pripadnike nemško govoreče etnične skupine ter drugih narodnih skupnosti. Vlada meni, da je pripadnikom teh skupnosti zagotovljena ustrezna stopnja ustavnopravne zaščite njihovih pravic, dodatno pravno podlago pa predstavlja tudi sporazum med slovensko in avstrijsko vlado o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti.

Ministrstvo za kulturo je ustanovilo delovno skupino za trajni dialog s predstavniki nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji, v kateri so predstavniki organizacij nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji ter ministrstev, pristojnih za kulturo, zunanje in evropske zadeve, vzgojo in izobraževanje ter urada za narodnosti. Naloga delovne skupine je obravnavati teme, ki so v pristojnosti sodelujočih ministrstev, vključno s področji jezika in kulture, zato da se ohranja in nadalje razvija jezikovna in kulturna raznolikost, še piše v sporočilu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElChe
31. 05. 2023 19.49
+4
Ciničen nasmeh pove vse o tej vladi.
ETNEM
31. 05. 2023 19.34
+3
Baje ste Srbom obljubili da dobijo manjšino in pravice kot imajo že M&I.
robespierre16
31. 05. 2023 19.23
+4
Baje svoboda že novači nove člane....k za vse tele nove razpise jim zmanjkuje članstva......😂😂😂😂
vrtnicax5
31. 05. 2023 19.22
+7
O gnili vladi pišete o današnjem protestu pa nič!!
krneki_123
31. 05. 2023 19.18
+3
Trio adijo🤦🤣🤡💩
Stane Adami?
31. 05. 2023 19.18
+2
Ti levičarji pa bodo naredili res enormno škodo nam Slpovencem in državljanom Slovenije. Delajo popolnoma nič samo kadrujejo. Miljarde ležijo v Bruslju pa jih ne znajo počrpat.
zajebant1
31. 05. 2023 19.05
+4
Celotna slovenija že zaudarja po levih tujci se že pritožujejo
St. Gallen
31. 05. 2023 18.49
+6
po fotki sodec, prisiljeni nasmehi, vsem nerodno, sori