Slovenija

'Pričakujemo, da bodo jasno obsodili tovrstno poveličevanje Hitlerja in ukrepali'

Ljubljana, 03. 08. 2021 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Daniel Fazlić , M.P., STA
Komentarji
141

Predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot Urban Purgar je ob misli, da je bil Hitler slaba oseba, dejal: "Hitler je heroj." Ta izjava je že povzročila številne odzive političnih oseb in ljudi, velika večina pa je te izjave obsodila. "Pričakujemo, da bodo jasno obsodili tovrstno poveličevanje Hitlerja, predvsem pa, da bodo ukrepali," so dejali v stranki LMŠ, Matej Tonin pa meni, da je "poveličevanje voditeljev, ki so krivi za smrt milijonov ljudi, zavržno in nima mesta v sodobni družbi".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Hitlerja označil za heroja
    02:50
    Iz 24UR: Hitlerja označil za heroja
  • Iz SVETA: Sporna objava in svoboda govora
    03:48
    Iz SVETA: Sporna objava in svoboda govora
Urban Purgar o Hitlerju "heroju".
Urban Purgar o Hitlerju "heroju". FOTO: 24ur.com

Odveč bi bilo omenjati vse grozote, ki sta jih storila Adolf Hitler in zavržna ideologija sistematičnega in industrijskega morjenja celotne skupine ljudi, ki niso bili dovolj "čisti" ali pa "pravilnega" političnega prepričanja. Vsekakor jih je treba obsojati, a na družbenih omrežjih, na katerih se ljudje skrivajo za lažnimi imeni, je to tudi priložnost za širjenje novodobne različice te ideologije. V Sloveniji so neonacistične stranke aktivne že od njenega nastanka, v zadnjem desetletju pa so se vse bolj skrivale pod zastavo domoljubja, da bi jih bilo težje obsojati. 

Odzivi na izjavo predsednika društva, Urbana Purgarja, sicer pripadnika t. i. rumenih jopičev, so bili večinoma negativni, a so se našli tudi podporniki. Po drugi strani so se pojavile sledi whataboutizma, pojava, ko se pozornost z enega problema preusmeri na drugega. Podobno je storil tudi Purgar, ki je po številnih odzivih dejal: "Že eno leto opozarjam na poveličevanje komunizma pri nas, odziva ni bilo, zato sem začel objavljati provokativne tvite, da bi dobil pozornost javnosti."

 Velika večina je poveličevanje Hitlerja zelo jasno obsodila, Purgarjeva preteklost pa ne daje veliko možnost za razumevanje izjav kot dobrohotnih. Purgar je eden vidnejših predstavnikov t. i. rumenih jopičev, kar je tudi potrdil v intervjuju za rodoljub.si. Kot kaže, pa tudi zanikanje povezav z (neo)nacistično ideologijo stoji na trhlih nogah, kar nakazuje razprava pod nedavnim tvitom Aleša Ernecla, glavnega in odgovornega urednika tako imenovane Nacionalne tiskovne agencije. 

S Purgerjevo objavo se bo ukvarjalo tudi tožilstvo. Na ljubljanskem okrožnem tožilstvu so namreč za Večer povedali, da so bili z "zadevo" seznanjeni danes in da bo v delo dodeljena pristojnemu državnemu tožilcu, ki bo odločil po preučitvi vseh okoliščin .

Stranke izjavo obsojajo

"V LMŠ zahtevamo, da Vlada Republike Slovenije in pristojni organi pregona zaradi objave predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki v svojem zapisu poveličuje voditelje totalitarizmov, nacistični režim in Hitlerja kot simbol nacizma, začnejo ustrezne postopke po uradni dolžnosti," so dejali v stranki LMŠ in dodali, da od vladnih strank pričakujejo splošno obsojanje takšnih izjav, pa tudi ukrepanje. 

"V prejšnjem stoletju stoletje smo narodi Evrope trpeli zaradi treh totalitarnih režimov. Poveličevanje voditeljev, ki so krivi za smrt milijonov ljudi, je zavržno in nima mesta v sodobni družbi," je dejal prvak NSi Matej Tonin. Tanja Fajon, predsednica Socialnih demokratov, pa je dejala, da je STA "finančno izčrpana, novinarji, ki vztrajajo, ne vedo, kaj jih čaka. Na drugi strani nacionalna NTA, za katero stoji član rumenih jopičev, odkrito poveličuje Hitlerja. Se ⁦Vlada RS⁩ zaveda nevarne retorike, ki jo podpira?" Iz stranke SD so sporočili: "Adolf Hitler je prvi obraz ideologije, katere eden izmed ciljev je bilo tudi uničenje slovenskega naroda in slovenske kulture. Je prvi obraz holokavsta, rasizma, šovinizma in zločinov proti človečnosti. Hitlerja k sreči ni več med nami, je pa še kako živa in vedno bolj prisotna njegova ideologija nacizma, proti kateri se moramo boriti vsak dan, odločno in brezkompromisno. Svet potrebuje svobodo, solidarnost in spoštovanje različnosti."

Marko Koprivc, poslanec Socialnih demokratov, pa je podal poslansko pobudo, naj Vlada RS in ministrstvo za kulturo za Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot nemudoma razveljavita status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture. Prav tako naj proti Društvu in njegovemu predsedniku pri pristojnih organih nemudoma sprožita postopke zaradi poveličevanja neonacističnih ideologij ter podpihovanja nestrpnosti in sovražnosti v naši družbi in naj se se javno ogradita od idej, ki jih "zagovarjajo t. i. rumeni jopiči ter njim podobna združenja in skupine, in naredita vse v svoji pristojnosti, da tovrstna sporočila v javnem prostoru ne bodo več uživala njune (vse bolj neposredne) podpore". 

V stranki SAB pa so dejali, da "sploh ne moremo razumeti, da leta 2021 beremo takšne zapise. Ostro obsojamo zapis in pričakujemo ukrepanje pristojnih organov zoper znane osebe, ki poveličujejo Hitlerja." 

Zapis glede Hitlerja je najostreje obsodil tudi predsednik DeSUS Ljubo Jasnič. "Starši in moji bližji sorodniki so kot zavedni primorski Slovenci živeli fašizem in taborišče smrti Dachau. Z vrstniki sem spremljal dobesedno klanje na Balkanu, genocid nad enim narodom, ki bi bil lahko usoden tudi za nas. Očitno zgodovina ni več učiteljica," je navedel.

Zmago Jelinčič Plemeniti, predsednik stranke SNS, je dejal: "Vsega je kriva permisivna vzgoja, ki je zatrla vse tradicionalne vrednote in znanja. Izbrisala je tudi znanje zgodovine. Pojasnjevanje zgodovine je prepuščeno kvazistrokovnjakom in aktivistom LGTB+. Takšna izjava me ne čudi, ker je le plod nepoznavanja zgodovine."

V stranki Levica so zapisali, da gre za neposredno posledico nesloge in sovraštva, ki ju širi SDS. Retorika največje vladne stranke daje krila takim mislim, podobno kot je Trump dal krila napadu na kongresno stavbo v ZDA, ki so ga izvedli skrajni desničarji. "Vlada, ki jo vodi SDS, je društvu podelila status javnega interesa, številni vidni predstavniki SDS koketirajo z neonacističnimi in neofašističnimi organizacijami, tudi predsednik vlade. Zato nas takšno javno poveličevanje ene najbolj zavržnih oseb novejše zgodovine ne sme presenečati. Zgražanje in moraliziranje nista dovolj. Gre za kaznivo dejanje, ki mora biti nemudoma sankcionirano, status društva in njegovo financiranje pa morata biti preklicana."

Nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar pa je dejal: "Kar je preveč, je preveč. Poveličevanje Hitlerja kot simbola nacizma je kaznivo dejanje. Na potezi je državno tožilstvo. Reakcija državnega prisilnega aparata mora biti takojšnja in ostra."

Tudi ostale stranke smo prosili za odziv, na katerega še čakamo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3