Slovenija

Kako lahko pomagate Ukrajini? 'Potrebujemo suho hrano, spalne vreče, povoje ...'

Ljubljana, 26. 02. 2022 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je na dopisni seji sprejela sklep o prepovedi letenja v zračnem prostoru Republike Slovenije letalom, ki so registrirani v Rusiji in operatorjem s sedežem v Ruski federaciji, ki jim je operativno licenco izdal pristojni organ Ruske federacije. Mednarodnemu odboru Rdečega križa pa je Slovenija namenila humanitarni prispevek v višini 100.000 evrov za pomoč prebivalcem Ukrajine. S konkretno pomočjo v obliki najnujnejših potrebščin lahko prebivalcem Ukrajine pomagate tudi vi.

Kot je sporočil častni konzul Ukrajine v Sloveniji Sandi Brezovnik, je tudi v Sloveniji odprto zbirališče za humanitarno pomoč Ukrajini. "Kakršnakoli pomoč bo v teh težkih časih dobrodošla. Poleg farmacevtskih izdelkov potrebujejo še vse, kar v vojni pride prav: suha hrana, spalne vreče, antiseptiki,  povoji, voda ..." je dejal po pogovoru s predstavniki na ukrajinskem veleposlaništvu.

Potrebščine med 14. in 18. uro zbira podjetje Duol, ki ima sedež v Kamniku pod Krimom 142.

100.000 evrov za pomoč prebivalcem Ukrajine

Vlada je sprejela sklep, da bo Slovenija za pomoč prebivalcem Ukrajine Mednarodnemu odboru Rdečega križa (ICRC) namenila 100.000 evrov. Prispevek bo zagotovljen s proračunske postavke Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.

ICRC tudi v trenutnih varnostnih razmerah ostaja v celoti prisoten v Ukrajini in še naprej izvaja svoje humanitarne dejavnosti v korist civilnega prebivalstva. ICRC ohranja operativno prilagodljivost in fleksibilnost, da se odzove na razvijajoče se potrebe, so pojasnili pri vladi. "Njihove intervencije oblikujejo humanitarne potrebe in pomanjkanje drugih deležnikov, ki bi se lahko odzvali. ICRC ohranja stike z vsemi ustreznimi deležniki, donatorji in zainteresiranimi stranmi glede razmer tako v Ukrajini kot zunaj nje."

100.000 evrov za pomoč prebivalcem Ukrajine
100.000 evrov za pomoč prebivalcem Ukrajine FOTO: AP

Delovanje ICRC v Ukrajini je usmerjeno v zagotavljanje nujnih in dolgoročnih potreb prebivalstva in življenjskih pogojev, vključno z dostopom do vode, zdravniške oskrbe in drugih osnovnih storitev. ICRC pomaga iskati in vzpostavljati stike med v konfliktih razseljenimi družinami ter pomaga pri iskanju pogrešanih oseb v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom. Tesno sodeluje z Rdečim križem Ukrajine.

Slovenija je v preteklih dneh Ukrajini že zagotovila materialno pomoč v vrednosti 163.000 evrov v okviru Mehanizma EU za civilno zaščito. V Ukrajino je Slovenija poslala 200 spalnih vreč, 200 parov gumijastih škornjev, deset dizelskih generatorjev, 250.000 kosov rokavic iz lateksa in 250.000 kosov rokavic iz nitrila ter 600.000 higienskih mask.

Vlada ruskim letalom prepovedala uporabo slovenskega zračnega prostora

Vlada je ruskim letalom prepovedala uporabo slovenskega zračnega prostora.
Vlada je ruskim letalom prepovedala uporabo slovenskega zračnega prostora. FOTO: Adobe Stock

Vlada je odločitev o prepovedi uporabe slovenskega zračnega prostora ruskim letalom sprejela v skladu s prvim odstavkom 11. člena Zakona o letalstvu. "Da se zagotovi obrambne interese Republike Slovenije v zvezi s trenutno krizo v Ukrajini." 

"Izvajalec navigacijskih služb zračnega prometa Javno podjetje Kontrola zračnega prometa Slovenije, d. o. o., bo zagotovil, da se ne bodo sprejemali načrti letov za letenje v zračnem prostoru Republike Slovenije. V primeru, da bo vodja zrakoplova takega operatorja želel vstopiti v zračni prostor Republike Slovenije, mu pristojna enota službe zračnega prometa ne bo dovolila vstopa," so zapisali.  

Sklep velja z dnem sprejetja in velja do prenehanja razlogov za izdajo sklepa.  

pasica vojna v Ukrajini
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou