Slovenija

Vlada s 'potaknjenci' tudi v Nacionalni program visokega šolstva

Ljubljana, 26. 01. 2022 20.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
8

Vlada je 13. januarja sprejela predlog resolucije o Nacionalnem programu visokega šolstva 2021–2030 in ga poslala v sprejem v DZ. Toda Visokošolski sindikat Slovenije opozarja, da je v dokumentu nekaj škodljivih določb. Dve naj bi se pojavili naknadno in označili so ju za tipična "potaknjenca", saj Svet za visoko šolstvo in javnost z njima nista bila predhodno seznanjena in se do njiju nista mogla opredeliti. Sindikat je zato poslanske skupine DZ pozval, naj vložijo in podprejo amandmaje na predlog resolucije.

Eden od njiju je dostavek v cilju C 2.5., ki se glasi: "Ob zagotavljanju izobraževalne, raziskovalne in umetniške odličnosti bo sposobnost visokošolskih zavodov za samostojno pridobivanje drugih virov, ki ne izhajajo iz proračuna Republike Slovenije, eden izmed pomembnih kazalnikov, ki bodo stimulativno vplivali na financiranje visokošolskih zavodov." 

Sindikat opozarja, da je ta določba nenavadna, saj relativizira zavzemanje Nacionalnega programa visokega šolstva (NPVŠ) za povečanje proračunskega financiranja visokega šolstva zaradi njegovega družbenega pomena. Dodali so, da ima tudi vsebinske učinke, saj zavode spodbuja k usmerjanju v tiste poddiscipline, ki lahko poleg pridobivanja raziskovalnih projektov, ki jih financira EU, pridobivajo tudi aplikativne projekte zasebnih financerjev.

"Finančni mehanizem, kakršnega zagovarja predlog NPVŠ, torej spodbuja širjenje aplikativne dejavnosti na račun bazičnega raziskovanja. Aplikativne vede so legitimen del javnih univerz, njihovo sodelovanje z gospodarstvom in drugimi uporabniki lahko spodbujajo druga ministrstva, ne more pa biti to temeljna usmeritev proračunskega financiranja visokega šolstva," so prepričani. 

Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani FOTO: Shutterstock

"Nakvis pri vodenju akreditacijskih postopkov ne bi bil več zavezan določbam ZUP"

Drugi "podtaknjenec" je po njihovih besedah v naknadni dopolnitvi cilja C 2.2., ki se glasi: "Odpravljene bodo upravne ovire s področja zakonodaje in v postopkih akreditacije, tudi z odpravo uporabe Zakona o splošnem upravnem postopku ter osredinjanjem na vsebino in kakovost presojanega." 

Kot pojasnjujejo v sindikatu, gre za osrednjo idejo osnutka Zakona o kakovosti v visokem in višjem šolstvu, ki jo zagovarja direktor agencije Nakvis, dr. Franci Demšar. "Navedeni zakon bi agenciji omogočil, da zgolj 'smiselno' uporablja določbe ZUP pri vodenju postopkov akreditacij visokošolskih zavodov in študijskih programov, pri tem pa sam ne predpisuje drugačnih postopkov," razlagajo. 

Povzeli so mnenje dr. Demšarja, da bi se Nakvis s tem izognil sodnim sporom zavrnjenih zavodov, a kot pravijo, bi bilo teh zaradi zakonske nedoločenosti postopkov in ob še vedno veljavni ustavni pravici do pravnih sredstev sodnih sporov v resnici še več in v njih bi se Nakvis težje branil pred očitki o samovoljnem odločanju.

"Po tem, ko je Visokošolski sindikat Slovenije oktobra lani objavil osnutek zakona, o katerem visokošolska skupnost ni vedela ničesar, je o njem na univerzah stekla omejena javna razprava. Njen rezultat je odklonilno stališče Univerze v Mariboru in večinskega dela delovne skupine Univerze v Ljubljani do koncepta tega zakona, še posebej do ideje o avtonomiji od določb ZUP. Toda namesto da bi Nakvis in MIZŠ prisluhnila dobronamernim strokovnim opozorilom, sta se svojo pravno slabo domišljeno idejo očitno odločila podkrepiti tako, da sta jo netransparentno vključila v predlog NPVŠ," so dodali.

Sindikat nasprotuje tudi javnemu objavljanju in rangiranju rezultatov študentskih anket

Poleg tega v Visokošolskem sindikatu Slovenije ugotavljajo, da ukrep U 3.10. še vedno vključuje javno objavljanje in rangiranje rezultatov študentskih anket, čeprav so resorno ministrstvo in rektorsko konferenco z več dopisi opozorili na zlorabe anonimnega ocenjevanja pedagogov. 

"Večkrat se dogaja, da študentje z nizkimi numeričnimi ocenami kaznujejo zahtevnejše učitelje, nekateri se tudi z žaljivimi komentarji maščujejo učiteljem za slabe ocene, predstojniki pa javno objavljene rezultate anket izkoriščajo za pritisk na določene kolege," trdijo in pojasnjujejo, da k numeričnim ocenam, ker je izpolnjevanje obvezno, prispevajo tudi tisti, ki so redko obiskovali predavanja oz. vaje ali jih celo niso obiskovali. 

Prepričani so, da objavljanje rezultatov tako izvedenih anket zato ne prispeva k izboljšanju kakovosti pedagoškega dela. "Bistveno boljši mehanizem so analitične kvalitativne ocene, ki bi jih lahko pripravljal študentski svet kot uradni organ fakultete ali akademije. Rektorja dveh univerz sta pritrdila pomislekom sindikata glede objavljanja rezultatov anket, tretjemu (ki bi rad po NPVŠ posplošil sporno prakso z Univerze v Mariboru kot nov standard kakovosti za vse visokošolske zavode) pa v njegovih pisnih odzivih ni uspelo odgovoriti na vprašanje, kako javno objavljanje in rangiranje pedagoških delavcev prispevata k izboljševanju kakovosti pedagoškega dela," so zapisali.

"Visokošolski sindikat Slovenije poziva člane Odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter poslanske skupine DZ, naj vložijo in podprejo amandmaje, ki bi iz predloga NPVŠ črtali sporni cilj C 2.5. ter sporne dele cilja C 2.2 in ukrepa U 3.10," so še zapisali v sporočilu za javnost. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez krstnik1
27. 01. 2022 14.16
-1
Po volitvah bo potrebno sprejeti krovni zakon, ki bo vse zakone sprejete v tej vladi zadržal in dal v ponovno presojo, prvo pravnim strokovnjakom, nato pa še DZ in DS. Ker dvomim, da obstaja kakšen, brez podtaknjencev, tudi med tistimi že sprejetimi. So pa tudi takšni, sprejeti, za katere bi morali vse, ki so glasovali za njihov sprejem, kazensko preganjati, ker če namerno potrdiš zakon, ki je v nasprotju z ustavo, bi zaradi namernega rušenja ustavnega reda moral kazensko odgovarjati kot izdajalec države in državljanov, oz. za poizkus tihega državnega udara.
SLObunkeljn
27. 01. 2022 13.43
-2
Ni čudno, že sama vlada je bila podtaknjena državljanom s prevaro volivcev SMC in DeSUS-a.
Apostol1
27. 01. 2022 12.04
+0
Potaknjenci so kompletna samozvana sektaška vlada z eks komunistom na čelu , ki sliši na ime pacient.
Frotirka
27. 01. 2022 09.13
+0
… ker njihove privatnojavne univerze niso sposobne izpeljati akreditacij…
plavimil
27. 01. 2022 08.15
+0
Čas je da se spremeni 75 letna komunistična tradicija tudi v šolstvu, SVET GRE NAPREJ, samo še naši levičarji se oklepajo pradavnine.
Abrnk
26. 01. 2022 21.57
+3
Kradejo in varajo povsod, smrt janšizmu!
Pomnim
26. 01. 2022 21.49
+3
Sit sem tega, da moram dnevno spremljati vladne manevre in se aktivno posvečati preprečevanju kriminalnih dejanj vladajoče koalicije. Hočem znova živeti samo od svojega dela in ne pro-bono nadzirati mafije v parlamentu. Vse poslance koalicije je treba dosmrtno izločit iz politike. Pa seveda vladno garnituro in vodstva koalicijskih strank tudi.
Diabloss
26. 01. 2022 21.41
+2
podtikanja pa obvladajo ja, že več krat dokazano