Slovenija

Po velikonočnih praznikih morda zagon nekaterih gospodarskih panog

Ljubljana, 06. 04. 2020 06.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.R./U.V,/STA
Komentarji
1378

V zadnjih 24 urah so opravili 489 testiranj, na novo je potrjenih 24 pozitivnih primerov. V bolnišnični oskrbi je 114 okuženih, od tega jih je 30 na intenzivni negi. Iz bolnišnice so odpustili štiri osebe, dve sta umrli. Vladni govorec Jelko Kacin je medtem dejal, da vlada že pripravlja ukrepe, da bi lahko omogočila zagon nekaterih gospodarskih panog po velikonočnih praznikih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Milan Krek o epidemiji
    03:45
    Iz 24UR ZVEČER: Milan Krek o epidemiji
  • Iz 24UR ZVEČER: Trenja med NIJZ in vlado
    10:42
    Iz 24UR ZVEČER: Trenja med NIJZ in vlado
  • Iz 24UR ZVEČER: Okužba v domu Danice Vogrinec
    05:41
    Iz 24UR ZVEČER: Okužba v domu Danice Vogrinec
  • Iz 24UR: Zagon proizvodnje
    01:42
    Iz 24UR: Zagon proizvodnje
  • Iz 24UR: Okuženi v Sloveniji
    02:21
    Iz 24UR: Okuženi v Sloveniji
  • Iz 24UR: Okužba v največjem domu za starejše v državi
    02:20
    Iz 24UR: Okužba v največjem domu za starejše v državi
  • Iz 24UR: Okužba v domu Danice Vogrinec
    02:10
    Iz 24UR: Okužba v domu Danice Vogrinec
  • Iz 24UR: Omilitev ukrepov?
    02:47
    Iz 24UR: Omilitev ukrepov?
  • Iz 24UR: Kdaj na tehnični pregled?
    01:09
    Iz 24UR: Kdaj na tehnični pregled?
  • Iz 24UR: Pogovori s sindikati
    02:43
    Iz 24UR: Pogovori s sindikati
  • Iz 24UR: Številke kažejo, da ukrepi vendarle delujejo
    01:24
    Iz 24UR: Številke kažejo, da ukrepi vendarle delujejo
  • Iz 24UR: Milan Krek iz NIJZ o širjenju virusa
    01:05
    Iz 24UR: Milan Krek iz NIJZ o širjenju virusa
  • Iz 24UR: Spor med vlado in NIJZ
    01:25
    Iz 24UR: Spor med vlado in NIJZ
  • Iz 24UR: Koronavirus v Sloveniji
    02:15
    Iz 24UR: Koronavirus v Sloveniji
  • Iz 24UR: Okuženi še štirje v karanteni
    02:28
    Iz 24UR: Okuženi še štirje v karanteni
  • Iz 24UR: Spor med vlado in NIJZ
    02:52
    Iz 24UR: Spor med vlado in NIJZ

V nedeljo so v Sloveniji potrdili 24 dodatnih okužb z novim koronavirusom, opravili so 489 testiranj. Umrla sta še dva bolnika, tako da se je skupno število smrtnih žrtev v državi povzpelo na 30. V bolnišnicah se je v nedeljo zdravilo 114 ljudi, od tega 30 na intenzivnih oddelkih, so danes sporočili z urada vlade za komuniciranje. Z dodatnimi potrjenimi okužbami je število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji preseglo tisoč, skupaj je bilo do konca dne v nedeljo potrjenih 1021 okužb. Iz bolnišnic so v nedeljo odpustili štiri ljudi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najnovejši podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da jih med tistimi, ki so jim potrdili navzočnost koronavirusa, največ ali 317 prihaja iz osrednjeslovenske regije. Sledi savinjska regija z 223 potrjenimi primeri, 109 jih je iz jugovzhodne Slovenije, 80 iz pomurske, 80 iz podravske, 65 iz gorenjske, 39 iz koroške, 29 iz primorsko-notranjske, 22 iz zasavske, 20 iz goriške, 19 iz obalno-kraške in 10 iz posavske regije.

Največ ali 194 okužb je potrjenih v ljubljanski občini, sledijo Šmarje pri Jelšah s 137, Metlika s 53 ter Ljutomer s 47 potrjenimi primeri. Do nedelje je bil tako vsaj en primer okužbe potrjen v 141 ali v 67 odstotkih slovenskih občin.

Med pozitivnimi na covid-19 je 468 moških in 553 žensk. Največ okuženih moških je v starostni skupini med 55 in 64 letom starosti, največ žensk pa v skupini med 45 in 54 letom starosti, še kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kacin: Po velikonočnih praznikih morda zagon nekaterih gospodarskih panog

Vlada pripravlja ukrepe, da bi lahko omogočila zagon nekaterih gospodarskih panog takoj po velikonočnih praznikih, če se bo pozitiven trend glede naraščanja števila obolelih s koronavirusno boleznijo nadaljeval, je danes povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

"Delamo na tem, da bi lahko vlada še ta teden proučila ukrepe, ki bi omogočili zagon nekaterih panog gospodarstva, in to že takoj po velikonočnih praznikih, če se bo ta pozitiven trend nadaljeval - če med veliko nočjo ne bo prišlo do prevelikega, ali pa sploh ne, porasta števila bolnikov, ki potrebujejo nego v bolnišnicah, sploh intenzivno nego," je na novinarski konferenci povedal Kacin.

Kateri so ti ukrepi, še ni mogel razkriti, saj usklajevanja še potekajo, potrebna bo tudi seja vlade na to temo. Ko bo vlada o njih odločila, jih bodo predstavili javnosti.

Ljudje se sicer omejevalnih ukrepov držijo, to potrjuje tudi število novih okužb, ki ne narašča tako strmo kot prejšnji teden, je dejal Kacin. "Še vedno pa nismo v trendu padanja števila okužb, torej nismo v fazi, ko okužb ne bi bilo. Zato dajmo vsi skupaj potrpeti in vzdržati teh nekaj tednov, da epidemijo skupaj premagamo," je pozval.

Jelko Kacin.
Jelko Kacin. FOTO: POP TV

"Resno razmišljamo o tem, da posameznim panogam po korakih omogočamo ponoven zagon, tako kot smo ga omogočili kmetijcem," je danes za TV Slovenija dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, "seveda vedno in povsod na način, da bo zagotovljeno varno delo."

Glede zagotavljanja zaščitne opreme za gospodarstvo je minister dejal, da so za varnost proizvodnje odgovorni delodajalci. Veseli ga dejstvo, da v proizvodnji ni težav z okužbami, "vsaj ni omembe vrednega podatka na tem področju", kar da kaže na to, da so delodajalci proizvodne procese organizirali tako, da so ti v zdravstvenem smislu varni in da so zagotovljena zaščitna sredstva.

Za podoben ukrep se medtem odločajo tudi v sosednji Avstriji. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je predstavil scenarij postopnega sproščanja omejitev, ki bi se začel po veliki noči, 14. aprila. Odprle bi se lahko manjše trgovine in podjetja, v začetku maja tudi frizerji in druge trgovine za prodajo blaga, kasneje tudi druge storitvene dejavnosti.

Za informacije o koronavirusu ne kličite 112, ampak 080 1404

Vlada bo po besedah uradnega govorca vlade Jelka Kacina lahko do prihodnjega tedna ocenila, ali smo za zajezitev širjenja koronavirusa naredili dovolj. Danes pa je Kacin znova vse pozval, naj za informacije o koronavirusu kličejo klicni center na številko 080 1404, in ne številke 112. "Pomembno je, da številko 112 razbremenimo," je poudaril.

Če državljani ne potrebujejo nujne medicinske pomoči, pomoči gasilcev, nujne veterinarske pomoči, pomoči gorskih, jamarskih reševalcev in drugih reševalnih enot, naj ne kličejo na številko za klic v sili 112. Za vse informacije v zvezi z novim koronavirusom naj pokličejo brezplačno telefonsko številko 080 1404, je spomnil Kacin.

Ob tem je dodal, da se po mnenju strokovnjakov približujemo in prehajamo v ključno fazo te krize. "Do naslednjega tedna upamo, da bomo videli, ali smo storili dovolj za zajezitev rasti okužb. S še večjo zanesljivostjo bomo lahko ocenili uspešnost ukrepov in načrtovali naslednje korake. Ob tem bodo ključne usmeritve stroke," je zatrdil na današnji novinarski konferenci o aktualnem dogajanju glede koronavirusa.

Po njegovih besedah se bo namreč šele po koncu velikonočnega konca tedna videlo, ali so množični turistični obiski nekaterih slovenskih krajev pred 10 dnevi, ki so botrovali ostrejšim vladnim ukrepom omejitve gibanja, prinesli več okužb med prebivalci ali ne: "Ko bomo prebrodili ta konec tedna, bomo vedeli, kje smo."

Nato se bo vlada ukvarjala z ocenami, ali lahko sprosti nekatere ukrepe in na katerih področjih. Preučila bo zlasti, katere gospodarske panoge bi lahko postopoma začele delovati brez vpliva na širjenje novega koronavirusa med prebivalci, je dejal. Do tedaj pa so ukrepi v veljavi.

Glede izdaj karantenskih odločb je povedal, da je "danes v podpisovanju novih 260 odločb". Brez teh so doslej izdali 703 odločbe za karanteno. Kot je orisal, domov prihaja veliko ljudi, tudi takšnih, ki v Sloveniji nimajo zagotovljene nastanitve. "A vsi morajo najprej v karanteno," je spomnil.

Ta je ljudem na voljo tudi v nekaterih hotelih. O tem, kakšna bo cena, ki jo bo država plačala lastnikom ali upravljavcem hotelov, se bodo po njegovih besedah pogovarjali v prihodnosti. "Na to se bo v nadaljevanju moralo odgovoriti, a sedaj smo veseli, da so lastniki v realnem času ponudili to možnost. Sedaj je pomembno njihovo razumevanje in njihova pozitivna odzivnost," je ocenil.

Glede opreme za testiranja na prisotnost okužbe je Kacin zatrdil, da je testerjev in reagentov "zaenkrat dovolj". V soboto in nedeljo je bilo po njegovih navedbah testiranj res nekaj manj kot prejšnje dni, "a to ne pomeni, da nam primanjkuje testerjev". Pritisk na nabave opreme je velik, a Slovenija je "še vedno na varni strani", je zagotovil in v prihodnjih dneh napovedal nekaj novih pošiljk.

Kacin je vse posvaril še pred nepridipravi, ki želijo izkoristiti nepazljivost ljudi. Na spletu in prek sms-sporočil so se namreč pojavile ponudbe za ureditev vseh stvari, ki so povezane z vladnimi ukrepi za ublažitev posledic krize. "Apeliram na previdnost vseh pri odpiranju in odzivanju, saj gre za prevaro," je izpostavil ter zagotovil, da bo komunikacija z bankami in drugimi institucijami potekala na urejen način.

Mejni prehod Holmec bo del dneva ponovno odprt

Po petih dneh od zaprtja bo koroški mejni prehod Holmec od danes ponovno odprt, in sicer med 5. in 8. uro zjutraj ter med 15. in 18. uro. Za odprtje se je zavzel Svet koroške regije, ki je opozoril na pomen tega prehoda za delavce iz Mežiške doline, ki se vozijo na delo v Avstrijo. Na Koroškem sta z omejitvami odprta tudi prehoda Vič in Radelj.

Avstrija je namreč v okviru ukrepov proti širjenju novega koronavirusa sklenila zapreti več manjših mejnih prehodov na meji s Slovenijo. Po več pozivih se je zunanji minister Anže Logar v neposrednih pogovorih z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom uspel dogovoriti za izjemo, so v soboto sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Ob tem so navedli, da ukrep Avstrije odraža prožnost za potrebe prebivalstva ob meji in da ga razumejo kot znak dobrega medsosedskega sodelovanja v teh kriznih časih.

Na Koroškem sta na meji z Avstrijo odprta tudi mejna prehoda Radelj med 5. in 21. uro in Vič med 5. in 23. uro.
Na Koroškem sta na meji z Avstrijo odprta tudi mejna prehoda Radelj med 5. in 21. uro in Vič med 5. in 23. uro. FOTO: AP

Predstavniki vlade o pripravi drugega protikoronskega svežnja s sindikati

Vladne delovne skupine v teh dneh intenzivno pripravljajo predloge za pripravo drugega svežnja interventnih ukrepov za blažitev posledic epidemije koronavirusa. V soboto so svoje ideje in predloge podali gospodarstveniki, danes popoldne jih bodo vladnim predstavnikom na Brdu pri Kranju predstavili še sindikati.

Pet delovnih skupin, ki jih je vlada oblikovala za pomoč pri pripravi drugega protikoronskega svežnja, bo po besedah uradnega govorca vlade Jelka Kacina do četrtka pripravilo poročilo s predlogi, na podlagi katerega bo svetovalna skupina pripravila predlog smernic za sveženj. Drugi paket mora biti uveljavljen do konca aprila, pravi Kacin.

Predstavniki različnih panog gospodarstva so ideje in predloge v soboto predstavili vladni delovni skupini za gospodarstvo in kmetijstvo, ki jo vodi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, posveta pa sta se med drugim udeležila tudi ministra delo Janez Cigler Kralj in za javno upravo Boštjan Koritnik, ki sta sicer vodji delovne skupine za vprašanja, povezana z delom, šolstvom in socialnimi zadevami oz. delovne skupine za lokalno samoupravo.

Danes se bodo z vladnimi predstavniki sešli tudi sindikati, ki si želijo aktivne vloge pri oblikovanju in izvajanju ukrepov. Kot so že v minulih dneh poudarili v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), si želijo vzpostavitve socialnega dialoga in takojšnjo obnovo delovanja Ekonomsko-socialnega sveta.

V svetovalni skupini za pripravo ukrepov, ki jo vodi ekonomist Matej Lahovnik, si poleg predstavnikov podjetij sindikati želijo tudi predstavnike zaposlenih, vključno s predstavniki zaposlenih v javnem sektorju, so v nedeljskem sporočilu za javnost poudarili v KSJS. Sindikati si sicer želijo tudi odgovorov, kdo in v kakšni meri bo nosil bremena recesije, do katere naj bi prišlo zaradi epidemije koronavirusa.

Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.37

Prejeli še 22 respiratorjev in 11.000 zaščitnih mask

Zavod za blagovne rezerve je pri podjetju genEplanet diagnostika kupil 22 respiratorjev. Dodatno so od podjetja Medicop kupili 11.000 FFP2 zaščitnih mask.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
19.16

Policisti minuli vikend na cestah odkrili 103 kršitve prepovedi gibanja in zbiranja

V okviru poostrenega nadzora spoštovanja prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah, so policisti minuli vikend po slovenskih cestah opravili kontrolo pri 3348 voznikih, in pri tem ugotovili 103 kršitve odloka. Od tega so v 69 primerih izrekli opozorilo, so zapisali na spletnih straneh policije. Ugotovitve o preostalih 34 primerih kršitev so predali Zdravstvenemu inšpektoratu RS, so zapisali v sporočilu za javnost Generalne policijske uprave. Policija namreč po zakonu o nalezljivih boleznih ni pristojna za izvedbo prekrškovnih postopkov. Policija v večini primerov nadzora ugotavlja okoliščine gibanja ljudi, pri čemer najpogosteje ugotavljajo, da ljudje spoštujejo omejitve. Pri tem policisti pogosto upoštevajo življenjske zdravorazumske okoliščine ljudi, če slednji pri tem upoštevajo varnostne ukrepe, so način nadzora opisali v sporočilu za javnost. Tiste, ki zaradi malomarnosti ali ignorance kršijo določila odloka, napotijo na naslov stalnega bivališča, so še dodali.

19.11

Slovenija namerava zaprositi za pomoč z zaščitno opremo v okviru mehanizma EU

Slovenija namerava zaprositi za pomoč z zaščitno opremo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, je povedal obrambni minister Matej Tonin v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Prav tako preučujejo možnost prošnje za pomoč pri transportu v okviru zveze Nato, je še povedal minister.Zadeva za prošnjo za pomoč v okviru evropskega sistema za civilno zaščito naj bi šla po Toninovih besedah v prihodnjih dneh na vlado. Na obrambnem ministrstvu je vse pripravljeno in Tonin ne vidi večjih težav pri sprejemanju te odločitve. Številne države so po njegovih besedah že zaprosile za pomoč v okviru tega mehanizma in tudi Slovenija se je na nekatere prošnje že odzvala in pomagala državam na Zahodnem Balkanu, dogovarjajo pa se tudi z Italijo o pomoči s kisikovimi jeklenkami.

19.11

Telefonska številka za nudenje psihološke podpore: 041-443-443

Društvo psihologov Slovenije je v partnerstvu z NIJZ in z drugimi sodelavci z današnjih dneh vzpostavil telefon za psihološko podporo ob epidemiji koronavirusa za prebivalce. Telefonska številka je 041-443-443. S telefonom želijo zagotoviti podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih ukrepov soočajo z različnimi stiskami. Na tej telefonski številki bodo pomoč nudili izkušeni psihologi in psihoterapevti. Na povabilo k sodelovanju se je do danes odzvalo več kot 200 strokovnjakov.

18.26

Kacin: Po velikonočnih praznikih morda zagon nekaterih gospodarskih panog

Vlada pripravlja ukrepe, da bi lahko omogočila zagon nekaterih gospodarskih panog takoj po velikonočnih praznikih, če se bo pozitiven trend glede naraščanja števila obolelih s koronavirusno boleznijo nadaljeval, je danes povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin. "Delamo na tem, da bi lahko vlada še ta teden proučila ukrepe, ki bi omogočili zagon nekaterih panog gospodarstva, in to že takoj po velikonočnih praznikih, če se bo ta pozitiven trend nadaljeval - če med veliko nočjo ne bo prišlo do prevelikega, ali pa sploh ne, porasta števila bolnikov, ki potrebujejo nego v bolnišnicah, sploh intenzivno nego," je na novinarski konferenci povedal Kacin. Kateri so ti ukrepi, še ni mogel razkriti, saj usklajevanja še potekajo, potrebna bo tudi seja vlade na to temo. Ko bo vlada o njih odločila, jih bodo predstavili javnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1378)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gulmor
07. 04. 2020 12.05
Zadnji cajt...
Svobode NI
07. 04. 2020 10.54
+1
Vsak je lahko v vladi pri nas. Kaj je tu težko? Samo zgledujmo se po Avstrijci Nemcih in delajmo kot oni. Ne govorim da je to narobe ampak naši tak ne znajo nič določit sami =) #resnicaboli
Maxx365
07. 04. 2020 11.52
+1
Kaj pa naj, toplo vodo odkrivajo? Kakšne inovativne ukrepe bi pa ti izvajal, ki jih še nihče na svetu ni?
Supervillain
07. 04. 2020 10.41
+3
Zaradi koronavirusa tudi NE BO nobene krize,ko bo to mimo se bo po celem svetu vse ponovno na polno zagnalo in delalo še več in vse za nazaj zakaj bi torej bila kriza.?????
Jožajoža
07. 04. 2020 10.52
+0
Zavidate tistim, ki že suvereno tečejo, medtem ko se vi še nerodno kobacate.
Savudrijska
07. 04. 2020 10.21
+9
DOKLER ne zazenejo panoge v Nemciji in Italiji mi nimamo kaj delat! Slovenija je POPOLNOMA odvisna od Nemcije in od Italije.
Jožajoža
07. 04. 2020 10.41
+3
sloveniji se bodo zaradi take "orbanove"politike zaprla vsa vrata v evropo.
Jožajoža
07. 04. 2020 10.10
+6
to mi vemo že od 13.3.2020.vse je zrežirano do potankosti.
m12k8
07. 04. 2020 10.51
+0
hotchilipoper
07. 04. 2020 11.18
Ja itak da je,samo da ti vsak dan po medijih perejo možgane,da to ni res
Uporabnik113189
07. 04. 2020 09.56
+1
O sprostitvi po veliki noči, bo morali razmišljati ZELO PREVIDNO.. Po tistem vikendu imamno na Gorenjskem na ponedeljek dva nova virusarja.. Eden je na Bledu, drugi v Tržiču.. Znano je koliko jih vsak od njuju lahko okuži, oziroma bolje rečeno sta jih že, preden sta bila diagnosticirana. To bomo videli šele naslednji teden.. Mogoče bosta na Bledu in v Tržiču nastali dve novi žarišči in je bil ves trud vseh sodržavljanov, ki so bili zaprti doma zaman. Upam da so takoj ugotovili vse stike, se pa bojim da jih niso..
Firbec28
07. 04. 2020 09.46
+24
Zgreseno cist..upokojenci dobivajo dodatke ...zakaj???? A so kj prikrajsani ..a ma mogoče mesec več dni od kar je epidemija...krizne dodatke študentom itd...zakaj??? Tisiti ki so na socijalni dobijo dodatek v visini 150 eur ..zakaj ..Ne vidim smisla zakaj bi delili denar ..če je prejšnji mesec lahko preživel z socijalo , pokojnino.itd..zakaj tud naprej nemore..pa.se doma mor bit nesme nikamor hodt....kva je tle sploh fora ?
goran_r
07. 04. 2020 09.52
+27
BrainDance
07. 04. 2020 10.12
+11
rolicapapirja
07. 04. 2020 10.51
+3
Problem je, ker so ravno ti ljudje, predvsem "študentje" in socialci vedno tisti, ki so najbolj bogi in prvi protestirajo, delajo razne inciative, so glasni na socialnih omrežjih in medijih. Zakaj bi študent rabil dodatek? So doma, štipendija je, študentski domovi niso za plačat... Za dodatek se bunijo samo tisti "študentje", ki izrabljajo status študenta, edino njih, ki delajo lahko prizadane ta izpad dohodka, ampak saj prav, kdor študira naj študira, kdor dela naj pa dela. Pa ne mi zdaj tu neki, da si brez dela ne moreš privoščit študija. To je bedarija, če si iz malo manj premožne družine je študent cenejši, štipendije so višje, so še drugi dodatki, ja ni pa privat stanovanja pa kafetkanja usak dan par uric zvečer pa še na zabavo. Prav tako če si priden študent in delaš vse sproti imaš 3 mesece počitnic, kjer je več kot dovolj časa, da lepo zaslužiš, da si pokriješ novo študijsko leto. Tako, da za ta dodatek so samo izkoriščevalci študentskega statusa ter razni funkcionarji na višjih položajih študentskih organizacij. Dodatek so jim pa po mojem mnenju dali iz čistega miru, da se vlada poleg vseh problemov ne rabi sedaj še ukvarjat z temi brezdelneži.
hotchilipoper
07. 04. 2020 11.21
+1
Goran, tako je.Daš upokojencem dodatek,pa zmagaš na volitvah
hotchilipoper
07. 04. 2020 11.23
V bistvu to ni dodatek,ampak ukraden denar zaradi neusklajevanja penzij za 20 let nazaj
hotchilipoper
07. 04. 2020 11.25
Hec pa je,da še nobeden zaradi tega ni popisnil
indal
07. 04. 2020 11.30
+3
Aktualna vlada ni popolnoma nič dala!!!! Ukrep je dodelil EP. Janša ima nalogo ta denar samo razdelit!!! Vračali ga bomo pa vsi mi še leta!!!
TistoPravo
07. 04. 2020 13.52
Denar se bo razdelil med tiste in zgolj tiste, ki imajo kratek spomin...tisti, ki ga zares rabijo...pa morajo preklematsko mislit, da sfurajo svoja "podjetja" v obliki lastnih družin z otroci po možnosti brez lastne strehe nad glavo. Bolje, da bi denar usmerili v hitre investicije....v recimo gradnjo stanovanj za mlade, domov za upokojence...in za pomoč za aktivacijo brezposelnih z kvalitetnimi delovnimi mesti...to da talaš žepnine k otročkom državljanom po random metodi, je višek naprednosti naših veleumnih "strokovnjakov".
TistoPravo
07. 04. 2020 13.54
Pa tud v dodatne zdravstvene kapacitete bi ga blo nijno vložit...v vse te investicije pa vključit slovensko delovno silo...pod državnim nadzorom napol udarniško iz krize narsdit po hitrem postopku nov razvoj..,tko se bo pa denar porazgubil k pr slovenskih kmetih...z rokam delajo, z ritjo pa podirajo
cekin11
07. 04. 2020 09.37
+7
jes moram it frizerju čimprej...
Savudrijska
07. 04. 2020 10.22
+2
Zapornik
07. 04. 2020 09.36
+23
Vlada še enkrat dokazuje, da nima blage veze o realnem stanju. Vsaj polovica proizvodnje dela normalno že ves čas. Pa še polno ostalega.
Uporabnik1421433
07. 04. 2020 09.11
+16
Za kmetijska dela imamo lastne ljudi na zavodu in jih lahko oz.moramo zaposliti in kdor odkloni nemore vec prejemati socialke oz.nadomestila!
lukeeeeeec
07. 04. 2020 09.17
+5
TistoPravo
07. 04. 2020 09.33
+9
Polivanje gnojevke sem ter tja pa še en mal v kanalizicajske kanale...voda teče pa itaq v dolino, kar se ne polije pa prteče...medtem se pa čaka na subvencije za kak nov trahtor, za tistih nekaj bikov na let...izjemno kmetovanje se temu reče, in medvedja zaščita...pa zakaj bi kmetje zaposlovali, če pa imajo zastonj hlapce na socialki rajš? Misliš, da trahtorji iz zagrug zastonj pridejo
lukeeeeeec
07. 04. 2020 09.42
+0
Ti pojma nimaš kaj se pravi kmetijstvo, in koliko je dela, če se greš družinsko kmetijo in 200 glav živine. Ničnipodarjenega niti subvencije. Preprosto, ko jih ne bo, bodo taki kot si ti LAČNI. Glede traktorja je pa tako, danes rabiš tehnologijo in stvar mora delovati. To je tehnološki proces in vsak kmet je danes izobražen in ima vsaj PETO stopnjo izobrazbe. Toliko v poduk!
TistoPravo
07. 04. 2020 09.52
+1
To je napredek, ko bi rekel da kuriš na polena vsake 2 uri centralno...katera je bila "napredek" v 80 letih prejšnjega stoletja, pa že takrat to ni bilo to...slovenski kmet je napredoval enako = 0, razen da furajo trahtorje za katere ni bilo nikoli in ni realne podlage....vsi bi bike futral, pa gnojevko sosedu spuščal...sajenje jim malo mar briga, koliko njih ima realno povprečno še slovenski kmet...boljš da bi pustli da se vse zaraste, kot da se podpira in ščiti kmeta kot medveda...ni nobene podlage za to...to da imajo 5 stopnjo izobrazbe po tečajih narejeno, v osnovno so pa v posebno hodil...je lahko vsem jasno, da jih zanima samo bik in ta velik trahtor...
rolicapapirja
07. 04. 2020 11.00
-1
TistoPravo ali si človek prebral kaj si napisal? Čebi bilo tako preprosto zakaj pa ti nisi kmet, bi nam ostalim vsem pokazal kako se stvarem streže. Si pameten pa nimaš 1% pojma o kmetijstvu. Ja na hribovitih terenih, kjer se po tvojem tako poliva gnojevka verjetno ne boš mogel obdelovati njiv, ker bo prišel prvi naliv pa boš mel vse v dolini, zato se tam preživljajo z živinorejo. Na ravnici v Prekmurju in Apaškem polju ipd imaš pa njive. In zakaj bi rabli delavce? Ali v Sloveniji še nisi videl kakšnih trajnih nasadov? Od vinogradov, sadolnjakov, njiv z vrtninami, njive z hmeljem... Veš tu je še vedno potrebno veliko ročnega dela. Kdo bi vas razumel, gnojevka smrdi, mineralna gnojila so strupi, a vsi bi meli hrano zastonj v trgovinah. To ne gre tako. Zdaj si pameten, za kosilo boš pa jedel šnicl, potem spil liter Jeruzalemčana, za sladico ti bo pa žena spekla štrudl, kmet smrdi, pridelki so pa dobri ha? Žalostno, da nekateri ne vidite dlje kot do svojega omejenega blokovskega balkona.
TistoPravo
07. 04. 2020 13.42
+1
To kar ti pišeš, je čisto izigravanje resnice. Stari ljudje, nekoč lastniki teh kmetij na hribovitih področjih znajo povedat, koliko pšenice...krompirja...koruze..,in še in še in še, so pridelali zase in jih še v zadruge preprodajali oziroma menjali blago za blago, Tudi z vsakim litrom gnojevke so skrbnomravnali, ker so dobro vedeli koliko je vreden..,danes pa seveda subvencije prinašajo trahtorje, se pa nič ne izplača! Ti kr nakladej komu, ki mogoče res ni še nič videl in slišal...
Škrinca
07. 04. 2020 08.57
+16
ste se že vprašali koliko mask in respiratorjev bi lahko kupili za 900.000€ za kolikor janša toži lastno državo........koliko življenj bi ohranili ?????
Dark Knight
07. 04. 2020 09.00
-17
Kva ga pa obtožujete zqa brezveze. Jaz bi tudi državo tožil, če bi mi non-stop podtikala...
lukeeeeeec
07. 04. 2020 09.12
+3
V DEMOKRACIJI bi dobil nekaj deset milijonov in tisti,ki so pisali LAŽI ne bi nikoli več dobili dostopa do oblasti. Skoda je edino, da je pamet na svetu v konstanti in jo je pač za vas zmanjkalo.
Škrinca
07. 04. 2020 09.14
+13
prav imaš ...v demokraciji bi bil janša še kar na dobu......
lukeeeeeec
07. 04. 2020 09.15
+3
Do danes ste dokazali samo LAŽI. Drugega nič, v skladu z doktrino 45.
amedeo
07. 04. 2020 08.55
+14
Pa kaj ta še vedno nabija o turističnem vikendu, ki ga nikoli ni bilo, kar je dokazal DARS, spletne kamere in policija....
Dark Knight
07. 04. 2020 09.00
+7
grgrgr
07. 04. 2020 09.08
+11
srecnii
07. 04. 2020 08.55
+2
Kako se vse vrača, še lani ste pisal o socialnih lenphih, danes če se pogleda stanje ste pa pa ravno teli postal sveži lenpuhi, mriš delat v kmetijstvo al pa na cesto.
srecnii
07. 04. 2020 08.53
+12
Dela je več kot dovolj, že pred epidemijo so nekateri delodajalci množično povpraševal po delavcih pa jih niso dobil. Za delo v kmetijstvu, vrtnarstvu, delo na cesti, v gozdu, tesarstvo itd. Torej....
AlexReal
07. 04. 2020 08.48
+7
O odpiranju ali opuščanju posameznih ukrepov naj odloča stroka, ne pa politiki.
lukeeeeeec
07. 04. 2020 09.13
+8
Kaj pa če je stroka neizobražena in zavaja skupaj s Šalabajzerjem in Serpentinškom?
poldek 01
07. 04. 2020 10.17
+1
Brcavrit
07. 04. 2020 08.41
-11
Wčer je biw un Zore pr Janšoti in mu na duša paložu, da se ldje na Vlka noč morja vidt, pa mau jajc pa patice izmenavat. Tku da owčke, ad petka baste loh ohrog hadil pa jajca nasil. Meri kristmas
Woltan
07. 04. 2020 09.20
+13
A bomo uporabil google translate za te tvoje hiroglife?
samuray1
07. 04. 2020 08.33
-1
Niti korona ni več to kar je nekoč bila,če o njej odloča politikanstvo sumlivega nazora.
Nidani
07. 04. 2020 08.31
+6
Človek bi lažje zdržal še celo leto karantene, kot teden Janševe vlade....ker posledice slednjega bodo hudo dolgoročne! Ne vem kako bomo to vse poplačali...še njegovih starih pufov nismo, pa nam je že nove naprtil...
Škrinca
07. 04. 2020 08.21
-13
janša heroj in janša je naš se je drla ena njegova ovca.....sektaši sedaj blaženo čakajo da napove datum kdaj bo korone konec....epedemije bo konec zato ker je janša tako določil....beee,beee,beeee
User1832247
07. 04. 2020 08.17
-1
................. ali pa ravno obratno - začasna ustavitev nekaterih gospodarskih panog - potem pa razumi to kolobocijo kdor jo pač lahko ali zmore!