Slovenija

Fides bi pogovor z vlado o najbolj nujnih težavah začel takoj

Ljubljana, 05. 10. 2022 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je sprejela izhodišča za pogajanja o stavkovnih zahtevah glavnega stavkovnega odbora Fides, sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, in imenovala predstavnike v Svet za sistem plač v javnem sektorju. Na vladi pravijo, da razumejo težave zdravnikov, a da zahteve za njihov izstop ne podpirajo, prav tako želijo, da Fides v interesu pacientov prekliče napovedano stavko. Iz Fidesa medtem odgovarjajo, da uradna gradiva, ki so jih prejeli, zgolj povzemajo težave preteklosti in ne ponujajo celovitih rešitev težav, vlado pa so že za ta četrtek povabili na začetek pogovorov o reševanju najbolj nujnih težav.

Glavni stavkovni odbor Fidesa, sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, je konec septembra na vlado podal stavkovne zahteve. Fides je zahteval ločena pogajanja, kar je tudi dosegel. Vlada pa je zdaj sprejela izhodišča za pogajanja, imenovala je tudi člane vladne pogajalske skupine za pogajanje s Fidesom. 

Vodja pogajalske skupine bo minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, njegov namestnik pa državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc. Ostali člani so predstavniki Ministrstva za finance in Ministrstva za javno upravo, in sicer ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik,  državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič, sekretarka na ministrstvu za finance Jožica Grom, sekretarka na ministrstvu za javno upravo Nika Benedik in vodja Sektorja za plače v javnem sektorju na ministrstvu za javno upravo Branko Vidič.

Zdravniki
Zdravniki FOTO: Dreamstime

Z vlade so sporočili, da se zavedajo težav, s katerimi se zdravniki in zobozdravniki glede na specifičnost poklica in poslanstvo, ki ga izvajajo, soočajo v okviru veljavnega plačnega sistema. "Glede na aktualne razmere v zdravstvenem sistemu, še zlasti pa glede na težave, povezane z dostopnostjo zdravstvenih storitev in s čakalnimi dobami, ocenjujemo, da so spremembe potrebne, in sicer tako plačnega sistema kot tudi nekaterih drugih podsistemov v dejavnosti zdravstva," so sporočili z vlade.

Vlada pojasnjuje tudi, da so v teku že postopki za več zakonskih sprememb, ki bodo področje uredili. A hkrati pojasnjujejo, da zahteve za izstop zdravnikov in zobozdravnikov ne podpirajo. 

Poleg zgoraj navedenih vlada za to navaja še naslednje razloge:

- z izstopom iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju se sistem financiranja zdravnikov in zobozdravnikov zgolj zaradi tega ne bi v ničemer spremenil, prav tako se zgolj zaradi izstopa iz plačnega sistema ne bi zvišal obseg sredstev za financiranje teh plač;

- izstop ene (katere koli) poklicne skupine oziroma poklicne podskupine bi povzročil zahteve po izstopu tudi drugih poklicnih skupin, s tem pa nepreglednost, posledično pa tudi neobvladljive finančne učinke in s tem poslabšanje javnofinančnega položaja;

- zdravniki in zobozdravniki so odgovorni nosilci izvajanja zdravstvenih storitev, vendar so kot takšni del zdravstvenega tima, ki ga sestavljajo tudi druge poklicne skupine v zdravstvu, zato je nujno, da je tudi ureditev plačila za delo vseh zaposlenih v zdravstvenem timu enotna.

"Vlada sindikat Fides vnovič vabi k dialogu in ga poziva, da v interesu pacientov napovedano stavko prekliče," so še dodali na ministrstvu za zdravje. Fides je stavko napovedal za 19. oktober.

Fides: Gradiva zgolj povzemajo težave preteklosti in ne ponujajo celovitih rešitev težav

Na Fidesu pozdravljajo informacijo, da je vlada "kar dva tedna od prejema stavkovnih zahtev, imenovala pogajalsko skupino". "To je vsekakor prvi uspešen korak," pravijo, a hkrati ugotavljajo, da uradna gradiva zgolj povzemajo težave preteklosti in ne ponujajo celovitih rešitev težav, zaradi katerih so slovenske zdravnice in zdravniki napovedali stavko.

"Ker glede na sprejeta vladna izhodišča ne vidimo razlogov za dodatno zamudo in ustvarjanje izrednih razmer v zdravstvu, vabimo vladno stran že jutri na začetek pogovorov o reševanju najbolj nujnih težav. Prepričani smo, da štejeta tako vsak izrabljen dan kot izkazana volja za hitre rešitve," pravijo. 

Zavezali so se, da bodo za hitra in učinkovita pogajanja prilagodili redno delo naših neprofesionalnih članov. Pogajalske skupine na strani Fides ne sestavljajo profesionalni sindikalni predstavniki, temveč zdravnice in zdravniki, katerih primarno poslanstvo je delo z bolniki. "Zato pričakujemo odgovorno delo obeh strani, saj s tem izkazujemo resnost možnosti, da se z ustreznim dogovorom v prid javnega zdravstvenega sistema izognemo stavki," pravijo.

Po slovenskih bolnišnicah in zdravstvenih domovih v tem tednu potekajo zbori zdravnikov. Število podpisanih peticij je preseglo število 3.500. Štiri tisoč brošk "Dovolj nam je", s katerimi zdravniki podpirajo zahteve, je zmanjkalo, pravijo. "V znak podpore so si jih poleg zdravnic in zdravnikov pripeli tudi naši sodelavci," sporočajo. "Lokalni stavkovni odbori so imenovani, potrebni dokumenti so predani poslovodstvom. Na srečanjih seznanjamo zdravnike s stavkovnimi pravili. Povratne informacije kažejo na široko podporo tako med zdravniki kot drugim zdravstvenim osebjem, ki že več let zaman opozarjamo na nevzdržne razmere," so še zapisali v sporočilo za javnost.

Vlada imenovala predstavnike v Svet za sistem plač v javnem sektorju

Vlada je imenovala tudi člane in namestnike članov Sveta za sistem plač v javnem sektorju, in sicer:
- ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik in Petra Pogačarja, namestnika;
- Tilna Božiča, državnega sekretarja na ministrstvu za finance, in Jožico Grom, namestnico;
- dr. Alenko Kajzer, Urad za makroekonomske analize in razvoj, in Mitja Perka, namestnika;
- mag. Branka Vidiča, ministrstvo za javno upravo, in Niko Benedik, namestnico;
- mag. Tadeja Ostrca, ministrstvo za zdravje, in mag. Vlasto Mežek, namestnico;
- Rada Feleta, Služba vlade za zakonodajo, in mag. Damjana Tušarja, namestnika.

Svet za sistem plač v javnem sektorju sestavljajo predstavniki državnih organov, reprezentativnih združenj lokalnih skupnosti in reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Vlada imenuje v svet šest članov in šest namestnikov, pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bofur
14. 01. 2024 17.33
Vlada naj zviša plače MLADIH zdravnikov in naj ZVIŠA plače zaposlenim v negi, medicinskim sestram, laborantom itd ... To so garači.
fofnudl
07. 10. 2022 14.54
Fides se ne ukvarja s stanjem v zdravstvu, ampak s tem kako zdravstvo še bolj spraviti na beraško palico
hirajgo
05. 10. 2022 21.06
Plakati v UKC so v posmeh vsem ostalim zdravstvenim delavcem. Sramota!
Misika1967
05. 10. 2022 19.51
+2
Ko nebo vec dolgih cakalnih vrst,ki so jih sami ustvarli ko bodo zaceli delat ampak delat da bodo vidni rezultati ja takrat pa bodo mogoce imeli visjo placo. Njihov moto je ne morete nas tak malo placat kak malo lahko mi naredimo.
Kollerik
05. 10. 2022 18.52
+5
Odvratni izsiljevalci
MetaL
05. 10. 2022 16.36
+7
dobila okvirni datum...naročeni ste v oktobru 2023...najprej naj začnejo delat tako kot je treba, da si bodo sploh zaslužili te plače ki jih imajo zdaj...ko bo vse teklo tako kot je treba naj pa začnejo jamrat, da jim je tistih 6 jurjev ki jih dobijo, premalo
gengsta1234
05. 10. 2022 16.33
+8
Aa mi delavci lahku delamo za drobiž a te zdravniki pa sam jokajo gremo se mi na proteste svoboda ni kej
Yjsgramor Skyerim
05. 10. 2022 15.20
+9
valda, takoj.... je treba vplačat novoletne aranžmaje v Kerali.... zima bo mrzla, pa abonma za Wiener Staatsoper.... a ne, Koštrun
brezvode
05. 10. 2022 15.15
+13
Prepovedat fides ker so notr sami magnati,ki se preganjajo po Dubaju, Opern bal jadranja,
User1832247
05. 10. 2022 15.10
+5
saj imam tudi sam težavo z preglednim zdravnikom na poliklinike ker mi bo izvid poslal šele čez 3 mesece.se lahko razpravlja tudi o tem?
čebelinko
05. 10. 2022 15.05
+11
Da se plačo zviša medicinskim sestram, kuharicam, čistilkam, ki so na minimalcu in delajo vikende, praznike, nočne... takoj podpišem. Zdravnikom pač ne! Kako boš ti jamral, da hočeš višjo plačo, če se pripelješ v Mercedesu za 70k... res kje imaš faco!
LionSi
05. 10. 2022 15.03
+4
Skopuhi tile zdravniki. Ne vsi. Če mislijo da je njihova vrednost določena z višino plače, so zgrešili poklic. Zdravnik brez aparatov, sestre, čistilke nebi naredil veliko.
User1832247
05. 10. 2022 15.03
+3
tudi sam imam nujno težavo z preglednim zdravnikom v kc ki mi bo izvid poslal čez 3 mesece!
vvvilice
05. 10. 2022 14.57
+10
Ni pošteno niti pametno, da šolani in strokovni, prepotrebni ljudje v zdravstvu izgubljajo svoj dragoceni čas s stavkanjem, ko pa je toliko za postoriti. Naj raje opravljajo svoje poslanstvo. In so ustrezno nagrajeni.
vvvilice
05. 10. 2022 14.54
-5
Naj vlada čimprej dodeli povišanje plač zdravnikom, da bo vse spet odlično delovalo kot dobro namazan stroj.
kr--en
06. 10. 2022 08.53
-1
Ne bo delovalo. Morda pa bo zaustavilo razpadanje sistema.
justed
05. 10. 2022 14.52
+7
Medtem, ko se gospodje že tako prepolnih žepov pregovarjajo, umirajo ljudje, ki niso dobili ali pa dočakali ustrezne zdravniške obravnave. Taisti ljudje vam dajejo plače!!! Nehite se igrat z življenji ljudi in se spravite delat!!!
Mizainstol
05. 10. 2022 14.52
+7
Fides bo sigurno odprl razpravo o tem, kako nekateri starejsi zdravniki, ki pregledajo 3 paciente na dan, vlecejo 10x visjo placo kot tisti, ki garajo ter podelajo 50 in vec pacientov dnevno.
Nelevonedesnosamonaravnost
05. 10. 2022 14.52
+5
Tehniki zdr.nege vas je enkrat več kot medicinskih sester v SLO prenehajte delati....
Bolfenk2
05. 10. 2022 14.43
+1
Bolje da vlada poviša plače zdravstvenim delavcem kot da so desetine milijonov podarili najbolj neproduktivnemu delu naroda. Raznim nevladnikom, lenuhom na socialni in migrantom. Več denarja za tiste ki delamo, za nevladnike in lenuhe pa obvezna javna dela, predno se jim da kak državni denar.
Yoka Nono
05. 10. 2022 14.42
+2
SDS troli neduhoviti,kot vedno..
marker1
15. 01. 2024 11.54
Toliko so duhoviti, da leve trole takoj prizadene.