Slovenija

Vlada sprejela Nacionalni energetski in podnebni načrt

Ljubljana, 27. 02. 2020 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
18

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je na seji sprejela Nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN), ki določa energetske cilje, politike in ukrepe Slovenije do leta 2030. Dokument, ki je bil deležen številnih kritik in ga bo vlada poslala v Bruselj, je po mnenju ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek "realno ambiciozen".

Pripravi načrta, ki je po oceni vlade "eden ključnih korakov k podnebno nevtralni Sloveniji do leta 2050", bo sledil še sprejem dolgoročne podnebne strategije. Dokument, ki ga je vlada danes sprejela, je bil deležen veliko kritik - na eni strani, da je premalo ambiciozen, na drugi, da je preveč, zato ministrica meni, da je takšen, kot je lahko, se pravi realno ambiciozen.

Med cilji je izpostavila zmanjšanje skupnih emisij toplogrednih plinov za 36 odstotkov, vsaj 35-odstotno izboljšanje energetske učinkovitosti in vsaj 27-odstotni delež obnovljivih virov v končni porabi energije. Napovedala je vlaganja v raziskave in razvoj v višini treh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), od tega bo en odstotek javnih sredstev.

To so minimalni cilji, ki jih mora država do leta 2030 doseči, če ne želi biti deležna sankcij. "Nikoli se ne bi podpisala pod dokument, ki jasno ne pokaže, kako bomo te cilje dosegli," je dejala ministrica Alenka Bratušek. Velika verjetnost je namreč, da bo morala država že prihodnje leto plačati okrog 10 milijonov evrov kazni, ker ne bo dosegla 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije v skupni rabi bruto končne energije.

Nuklearna energija v načrtu NEPN ostaja v sedanjem obsegu, manj je uporabe fosilnih goriv, več pa obnovljivih virov (sončna energija in vetrna), dodan je sosežig odpadkov.

Dokument, ki je bil deležen številnih kritik in ga bo vlada poslala v Bruselj, je po mnenju ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek "realno ambiciozen".
Dokument, ki je bil deležen številnih kritik in ga bo vlada poslala v Bruselj, je po mnenju ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek "realno ambiciozen". FOTO:

Po številnih kritikah, da ministrstvo za infrastrukturo zapostavlja hidroenergijo, saj zaradi težav pri umeščanju v prostor vmesne različice načrta niso vsebovale gradnje novih hidroelektrarn do leta 2030, pa so nato v sprejetem načrtu predvideli nadaljnjo izrabo hidroenergije, pripravo analize njenih alternativ in posebnosti ter pripravo analize nujnosti izrabe hidroenergije za dosego cilja podnebno nevtralne Slovenije do leta 2050.

"Absolutno hidroenergija ostaja ena ključnih prednosti Slovenije, zato NEPN to poudarja, res pa je, da niso navedene natančne lokacije, kjer jih bomo gradili, saj bo treba izvesti kar nekaj izravnalnih ukrepov, da bodo okoljsko sprejemljive," je pojasnila.

Kar se tiče drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (Nek), v načrtu piše, da moramo odločitev o morebitni gradnji sprejeti najkasneje do leta 2027. Če bi želeli danes drugi blok vnesti v načrt, bi morali izvesti več okoljskih preverjanj. "Dejstvo pa je, da ko govorimo o jedrski energiji, je pred državo še ena bolj pomembna odločitev, in sicer podaljšanje obratovanja za obstoječi blok. Trenutno ima dovoljenje za obratovanje do leta 2023, zato je treba zagotoviti, da bo lahko obratoval do leta 2043, kot je načrtovano," je dejala.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je na seji sprejela Nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN), ki določa energetske cilje, politike in ukrepe Slovenije do leta 2030.
Vlada, ki opravlja tekoče posle, je na seji sprejela Nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN), ki določa energetske cilje, politike in ukrepe Slovenije do leta 2030. FOTO: Dreamstime

Če želi Slovenija postati brezogljična družba, se moramo po besedah Bratuškove vprašati tudi, kdaj bomo prenehali s kurjenjem premoga. Odgovor na to vprašanje bo prinesel Energetski koncept Slovenije, ki bo obravnaval obdobje do leta 2060.

"Načrt na področju energije v veliki meri še vedno zagotavlja samozadostnost," je poudarila ministrica in dodala, da je bila energetska neodvisnost zelo pomembna z vidika varnosti, pa tudi cene električne energije. Cena je v Sloveniji razmeroma ugodna, če pa bi bili bolj odvisni od uvoza, bi bila lahko bistveno višja. "Zato sem poudarjala, da je treba biti ambiciozen in realen in z ukrepi povedati, kako bomo zagotovili elektriko tudi v prihodnosti," je dejala.

Slovenija je morala načrt sprejeti in predložiti Evropski komisiji skladno z določili evropske uredbe o upravljanju energetske unije in podnebnih ukrepov, dokument pa je tudi pogoj za črpanje kohezijskih sredstev v okviru večletnega finančnega okvira 2021-2027.

Sprejema načrta danes niso podprli ministri SD. Kot so sporočili, NEPN ne zagotavlja vzdržnih odgovorov na nujna in temeljna vprašanja, kako bo Slovenija dosegla podnebne cilje in kako bo poskrbela za svoje energetske potrebe. Načrt po njihovi oceni postavlja premalo ambiciozne cilje, ki največja bremena energetske in podnebne tranzicije prestavljajo na čas po letu 2030.

"Tudi obstoječe mednarodne zaveze Slovenije bo težko uresničiti, kaj šele ambicioznejše cilje, za kar bo potrebno drugačno vodenje energetske politike. Za doseganje podnebnih ciljev, za prestrukturiranje slovenske energetike in ekološko, socialno ter ekonomsko revitalizacijo rudarskih in energetskih regij bo potrebno s celovitim načrtom ukrepati že danes," so zapisali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anjerd
27. 02. 2020 20.45
+7
Iz tega ne bo nič, kaj pa če se kakšen ptič zaleti v vetrnico? Rajši bomo plačevali kazni, da si bodo ostali financirali samoobnovljive vire. Najbolje da imamo elektrarne na neumnost, je nikoli ne zmanjka, najbolj je skoncentrirana v Ljubljani.
ni_mi_vse_eno
27. 02. 2020 20.37
+3
Problem, ki se ga večina je naveda je, da el. energije ne moremo skladiščiti. Takrat, ko nastane, takrat se porabi. Imamo nihanja v porabi in ta alternativni viri ne morejo pokriti, zato nemci kurijo termoelektrarne. Beri finance; Nemški paradoks: termoelektrarne za čistejši zrak. Jedrska je prihodnost, poglej francoze, ki imajo polovico nižje račune od nemcev.
ni_mi_vse_eno
27. 02. 2020 20.31
-2
Leta 2050 bo slovenec srečen, hehe.
Lumpx
27. 02. 2020 20.15
+4
Huh temle pa se mudi da se psravjo davkoplacevalski denar do svojih preden jih nova vlada zamenja. Tole niso niti malo "tekoci posli" razn ce pod tem steje da rihtas davkoplacevalske milijone NASIH!
Nimasmisla
27. 02. 2020 19.39
+1
nič ne bo okoljevarnostniki bojo vse blokirali
big brother
27. 02. 2020 18.26
+5
Spet mali hidroelektrarn nikjer, vetrtnice seveda na lokacijah, ki jih je realno pokupil gospod Jankovič oz njemu blizu ljudje. Znači začaran krog. V Sloveniji je možno zgraditi še 500 MHE, ki so na velekih padcih zelo stabilne, ampak so problem metuli pa trava, ki raste v potoku. 300km2 uničenega celotnega ekosistema za nerentabilne velike vodne zadeve na 10ih metrih padca, ki že ob manjših nalivih ne delujejo več optimalno ob dvigu vode se celo ustavijo, to pa ni problem. Noro.
Eastman
27. 02. 2020 17.12
+15
Upam da ne bomo tako pametni kot Nemci, se hvalijo kako nimajo več termoelektrarn na premog a če bi jim čehi in poljaki ustavili dobavo elektrike iz svojih premogovnih virov, država počepne v nekaj minutah
ni_mi_vse_eno
27. 02. 2020 20.32
+4
res je, bodimo pametni kot francozi. Pol cenejšo elektriko, zanesljivo, jedrsko.
TistoPravo
27. 02. 2020 16.59
+8
Torej, kaj nam hočete povedat...elektrika +20% vsaj. Ko dobimo na pladenj, da nimajo kam z kanalizacijskim blatom in da imajo probleme z embalažo...je to ponavad mal pred sprejemom občinskih proračunov marca vsakega leta, in to pomeni vsaj +10% na položnicah. Izjemni načrti, samo narod se vam manjša ko bi bil pripravljen in bi lahko to tud plačeval. Samo še zrak na račun, pa si jih boste v labolatorij lahko spočevali
JD111
27. 02. 2020 16.53
+14
Težko bomo dosegli 25% delež iz obnovljivih virov, dokler je amortizacijski doba za hišne solarne elektrarne 13 let za novogradnjo. Vsi vemo da je ekonomsko upravičena investicija če je amortizacija maksimalno 7 let.
ahim1225
27. 02. 2020 16.29
+21
Vlada naj dela samo tekoče posle, kar dosedanja vlada naredi je slabo, upam, da bodo nehali "delati".
sonofabitch
27. 02. 2020 16.23
+26
Primite se za denarnice imam občutek, da bo bančna luknja na pram temu mačji kašelj.
antilevi?ar
27. 02. 2020 15.47
+25
To bo sigurno enako skrpucalo kot je bila arbitraža, kajne?
Cesar007
27. 02. 2020 15.35
+36
Če časovni okvirji so katastrofalni. Zakaj že ne gradimo drugega bloka nuklearke? Najbol čista energija poleg tega vpliv na okolje in okolico nuklearke že vemo kakšna je, postavitev drugega bloka ne bo nič spremenila. Da o tem, da so nuklearke enkrat, ko so operativne dajejo izjemen profit ni sploh treba omenjat. Absolutni ni razloga zakaj ta projekt prestavljajo.
Uporabnik1152447
27. 02. 2020 16.59
+0
Westinghouse je v stečaju. Zadnjo nuklearko so postavili v prejşnem tisočletju. Prebral na netu, koliko je pa res, pa ne vem.
anakondabox
27. 02. 2020 15.11
+14
Kje se lahko pogleda ta načrt (NEPN), ki ga je (bo) vlada poslala v Bruselj? Končno se z argumenti, pozitivnimi ali negativnimi lahko oglasi tudi ljudstvo, ki mu je ta načrt namenjen. #informacija
Transformerji
27. 02. 2020 14.52
+35
Najbolj me zanima, koliko strokovnjakov in svetovalcev, za katere niti ne vemo, je za dober denar svetovalo vladi. Kajti tisti v vladi niso sposobni sprejeti prav nobenega, pametnega sklepa.
mertseger
27. 02. 2020 16.01
+3
Ne veliko, večinoma so sveovali "ekologi" zato pa smo dobili to skorupcalo.