Slovenija

Tuje zdravnike bodo lažje zaposlovali. Dobnikar: Tik pred potrditvijo sodelovanje še z nekaj zdravniki iz ZDA

Ljubljana, 28. 06. 2018 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
33

Po novem bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo lahko zdravniki specialisti, ki imajo pridobljeno poklicno kvalifikacijo v tretji državi in imajo posebno strokovno znanje, opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji. Z novelo se sicer mudi zaradi razmer na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike. Dobnikar je pozdravil spremembo zakonodaje, ki jim bo omogočila hitro zaposlitev strokovnjakov iz ZDA.

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela predlog dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki odpravlja nekatere ovire pri zaposlovanju tujih zdravnikov specialistov v Sloveniji. Na ministrstvu za zdravje so namreč že pred časom opozorili, da je zdajšnja ureditev o potrebnih poklicnih kvalifikacijah za zdravnike, ki niso iz EU, neživljenjska.

Kot so po seji sporočili z vlade, bo lahko po predlogu novele minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo lahko zdravniki specialisti, ki imajo pridobljeno poklicno kvalifikacijo v tretji državi in imajo posebno strokovno znanje, opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji. Vlada je novelo poslala v državni zbor po nujnem postopku.

Po noveli za izjemne primere za zdravnike specialiste ne bo pogoj za delo v Sloveniji znanje slovenskega jezika C1.
Po noveli za izjemne primere za zdravnike specialiste ne bo pogoj za delo v Sloveniji znanje slovenskega jezika C1. FOTO:

Do izjemnega stanja po navedbah vlade pride, kadar javni zdravstveni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in s tem tvegajo ogrožanje življenj ali povzročitev hude okvare zdravja ali smrt bolnikov. Po noveli za te izjemne primere za zdravnike specialiste ne bo pogoj za delo v Sloveniji znanje slovenskega jezika C1.

Novela namreč določa, da mora izvajalec zdravstvene dejavnosti zagotoviti komunikacijo med vabljenim zdravnikom in bolnikom ter njegovimi svojci v slovenskem jeziku, ter da je vsa medicinska dokumentacija bolnikov dostopna tudi v slovenskem jeziku, so pojasnili na vladi.

Z novelo se mudi, tudi zaradi razmer na otroški kardiologiji

Zdravnik specialist bo lahko zdravstvene storitve v Sloveniji opravljal največ 12 mesecev, če bo prejel povabilo izvajalca zdravstvene dejavnosti iz terciarne ravni zdravstvene dejavnosti in če za njegovo strokovno znanje jamčijo trije zdravniki v Sloveniji, in to nacionalni koordinator specializacije in zdravnika specialista, ki sta imenovana za mentorja.

Z novelo se sicer mudi zaradi razmer na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike, kjer bodo v kratkem ostali brez še zadnjega kardiologa. Prav tako nimajo več otroškega srčnega kirurga. Za začasno rešitev nastalih razmer so se na Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni uspeli dogovoriti za sodelovanje z dvema ameriškima strokovnjakoma s področja otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije. A ker strokovnjaka nista iz EU, je potrebna sprememba zakonodaje, ki bo olajšala njun prihod. Iz Univerzitetnega kliničnega centra centra Ljubljana so večkrat sporočili, da podpirajo vse pobude za sprostitev zakonodaje na tem področju.

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela predlog dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki odpravlja nekatere ovire pri zaposlovanju tujih zdravnikov specialistov v Sloveniji. Na ministrstvu za zdravje in v zdravstveni stroki so namreč že pred časom opozorili, da je zdajšnja ureditev o potrebnih poklicnih kvalifikacijah za zdravnike, ki niso iz EU, neživljenjska.

Tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je že pred časom ocenila, da je zdajšnja ureditev o potrebnih poklicnih kvalifikacijah za zdravnike specialiste, ki niso iz EU, neživljenjska. V Sloveniji in v tujini je kadrov, kot so srčni kirurgi za otroke in specialisti pediatri kardiologi, malo. Če pa se jim ponudi možnost za zaposlitev, naletijo na zakonodajne ovire.

Enako opozorilo je pred dnevi prišlo tudi iz Zdravniške zbornice Slovenije.

Dobnikar: Tik pred potrditvijo sodelovanje še z nekaj zdravniki iz ZDA

V. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Brane Dobnikar je vladno sprejetje predloga novele zakona o zdravniški službi pospremil z besedami, da jim bo novela omogočila formalizacijo sodelovanja s tujimi strokovnjaki.

Dobnikar je že pred dnevi dejal, da so se uspeli dogovoriti za sodelovanje z dvema ameriškima strokovnjakoma s področja otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije. Danes pa je poudaril, da so "tik pred potrditvijo" sodelovanja še z nekaj strokovnjaki iz ZDA. O natančnem številu zaenkrat ni želel govoriti.

Dobnikar je pohvalil predsednika sveta inštituta Igorja Gregoriča "kot glavnega nabiralca zdravnikov". Opozoril je, da je v poletnem času zelo težko dobiti tuje strokovnjake. "Dejansko prihajajo na priprošnjo, da pomagajo vzpostaviti inštitut v teh začetnih trenutkih," je dejal in napovedal, da jim bo uveljavitev novele omogočila konkretizacijo priprav na začetek delovanja inštituta.

Kot je pojasnil Dobnikar, hitijo tako z administrativnimi in strokovnimi pripravami. Na vprašanje, kdaj bo inštitut začel delovati, je odgovoril, da je to še vedno odvisno od mnogih dejavnikov. "Strokovni del bomo začeli izvajati, ko bomo ocenili, da imamo vse ekipe nared ter lahko program izvajamo kvalitetno in za bolnike popolnoma varno," je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LaFemme
28. 06. 2018 19.34
+7
Če noben noče delat v UKC potem dvomim da je problem v zdravnikih. Našo državo je lahko sram, da slovenski kader odhaja, oni pa uvažajo tujce!
BUONcaffee
28. 06. 2018 18.25
+5
Jaz bi študentom kateri ne jemljejo resno študija ukinil poceni hrano in ugodnosti katere imajo.
BUONcaffee
28. 06. 2018 17.33
-7
Dokaz, da so Srbi, Hrvati in Bosanci bolj pridni študenti kot naši. Tam jih ogromno diplomira. Kaj pa naši???? Že na sprejemnih jih ogromno pogrne. Samo poglejte koliko njihovih zdravnikov že dela pri nas!!!!!!! Hvala da nas zdravijo in nam pomagajo!
13klu?
28. 06. 2018 19.43
+5
ja tam z denarjem veliko lažje prideš do diplome kot drugod. Pač malo študiraš potem pa kupiš. Srednjo šolo končaš lahko že za oddojka če maš veze.
Karantanija
28. 06. 2018 17.15
+6
Imenuj se dandanes v Ljubljani Slovenca, pa boš tepen, ne od nemških, temveč od ilirskih šovinistov... "Najbolj gnusni, res gnusni pa se mi zde tisti ljudje, ki čisto brez vzroka in brez povoda spravljajo v zvezo s političnim jugoslovanskim vprašanjem še slovenski jezik. Kar ponujajo ga, kar mečejo ga čez mejo, še ne vprašajo, kdo bi več zanj dal. Jaz še nisem videl Hrvata, ki bi prišel ponujat k nam svojo hrvaščino. Pri nas pa je drugače! Tako smo siti svoje kulture, da nam je že odveč in bi jo najrajši kar vrgli čez plot."( IVAN CANKAR, slovenski pisatelj)
Madeni
28. 06. 2018 16.41
+11
Pa bodo spet navlekli Kosovarje, Albance, Bosance in zavrli domače samo zato se je šlo in spet so otroke potisnili v prvo vrsto..
Madeni
28. 06. 2018 16.45
+10
Tisti napad direktno na ustavo ( UKINITEV sLOVENSKEGA JEZIKA ) ni šel skoz, potem drugi, tretji jezik ni šel skoz, zdej pa prepoved navedbe Slovenskega jezika, Jugoslovanski esperanto in kaj vse si še bodo izmislili da bo JUGOSLAVIJA ..TAKEGA SOVRAŠTVA levice do lastnega naroda identitet ni nikjer na svetu..
Madeni
28. 06. 2018 16.48
+4
Na TV ljubljana že same SRBIJANSKE reklame, Balkanski vložki vse da se izniči Slovenski jezik..Petje himne v Arabščini, Vlačenje nezakonitih Arabcev v parlament, dvojezične Albanske table kaj vse ti LEVIČARJI delajo lastne,u NARODU dobesedno GENOCID..O javnih Grožnjah GRABUSA, Jankoviča Albancev pa ne bi..prav HUJSKAJO jih LEVIČARJI..
HorstWiesel
29. 06. 2018 09.41
+1
Kje pa ti zivis da pojete himne v arabscini?
Ramzess
28. 06. 2018 16.26
+6
Zakon prilagodili potrebi, določenim interesom.
Karantanija
28. 06. 2018 17.03
+5
Sherlock
28. 06. 2018 15.58
+3
predolgo so na vladi levicarji, se dvajset let, pa Slovenije ne bo vec...
neosnaplanetu
28. 06. 2018 15.53
+14
Enako bo kot pri fuzbalu! Ko gre balkanski trener v spanijo ali nemcijo, je prioriteta znanje jezika. Pri nas pa vsi tolcejo materinega!! Samo tega je se treba v zdravstvu. Ne hvala!
TolstojV
28. 06. 2018 15.52
+8
No kakšne politike imamo v Sloveniji v kateri ni več potrebno znati slovenskega jezika. Če je tako potem pokvarjeni in dvolični Cerar ne potrebuje jezika kar proč z njim.
dunc46
28. 06. 2018 15.37
+3
to je to ..korupcija....povsod ..denar gre u maloro ,kot tudi dobri delavci ..jz pa ,ki placujem to gam at pa bom loslusal tujca a ne kdaj bo folku dojadlo ....ze tk povsod sami oni sa
Karantanija
28. 06. 2018 15.21
+15
Še to moram povedati: močno dvomim, da je bosanski zdravnik res strokovnjak prve klase! Morda mu delam krivico, ampak, prepričati me bo težko!
Pan1
28. 06. 2018 15.26
+2
Sigurno da je, so ga preverili. Na obredih dela brez napak
butalistan
28. 06. 2018 15.13
+11
torej bosansko,rusko, kitajsko in albansko. bananistan
Karantanija
28. 06. 2018 15.12
+20
Glede jezika bi morali postaviti pogoj, da se zdravnik nauči vsaj v dveh ali treh letih dela pri nas tudi slovenskega jezika! Res je zdravje na prvem mestu, toda, kdo v Nemčiji ali v kakšni drugi državi bi prenašal zdravnika, ki bi govoril v slovenskem jeziku? Že sedaj na jugu države v naši bolnici slišiš več govorjenja v tujem jeziku, kakor pa v našem! In ko bi se vsaj trudili govoriti slovensko! Ne, veselo klepetajo v hrvaščini in nihče jim nič ne reče! V slovenskih ustanovah, bolnišnicah, šolah, je uradni jezik slovenski in tako naj tudi ostane, tako je zapisano tudi v Ustavi RS! Predolgo je bil naš jezik zatiran, ne smemo dopustiti, da to zopet postane!
HorstWiesel
28. 06. 2018 15.12
+5
Super, torej nemskim dohtrjem ne bo treba znat slovensk in ti bodo diagnozo povedal v nemscini.
Ramzess
28. 06. 2018 16.28
-1
Če ne znaš nemško, ne boš vedel ali je pravilna ali ne. K zdravniku z aplikacijo za prevajanje na telefonu.
Skunk Works
28. 06. 2018 15.05
+10
Pod desnico se to ne bi dogajalo.......prvi jezik bi bil slovenščina......
Karantanija
28. 06. 2018 15.17
+11
Slovenija prva in tako je tudi prav! Slovenski jezik prvi!
djrok
28. 06. 2018 15.00
+4
kdo bo pa nadzoroval to, da res ni mogoče dobiti drugega (slovensko govorečega) specialista in da je res potrebno dobiti nekoga iz druge države, ki ne zna govoriti slovensko? :) kolikor vem ni dolgo tega nazaj, ko niso hoteli zaposliti slovensko govorečega zdravnika, ampak so raje zaposlili zdravnika iz Makedonije, katerega skoraj nihče ne razume :) kamorkoli prideš v druge države se moraš ti naučiti njihovega jezika
Pan1
28. 06. 2018 14.58
+13
No ja, sploh pa je v naši državi Sloveniji že sramota, če govoriš slovensko ali če se bog ne daj opredeliš za Kristjana in če ti na sred vasi poje zvon. Vse drugo, je pa in in sploh. Verjetno bom svečkar, pa me ne moti, ker sem Slovenec
Skunk Works
28. 06. 2018 14.58
+4
Ja nič, vašemu otroku in vam, bo pač zdravnik v cirilici povedal kaj mu je,....no, glavno, da napredujemo, in da vedno znova izvolite levico na oblast ....saj veste tisto: "svakog dana, u svakom pogledu, sve više napredujemo",....uživajte.....
Pan1
28. 06. 2018 15.03
+1
Burt
28. 06. 2018 14.56
+4
Slovenski hlapci! Sedaj boste moral afganistanski govoriti da bodo lahko določeni kradli dalje! :) Varčujete na zdravju otrok -pohlepen človek v letu 2018
Julijann
28. 06. 2018 14.49
+24
Skozi stoletja je bila slovenska beseda zatirana, tega, da postajamo tujci na svojem, pa si nisem mislila!!!...torej se naj mi prilagajamo in učimo tujih jezikov...no, vsaj prevajalci , za katere so govorili, da jih je že tako preveč, bodo prišli do dela....kot osnovnošolka sem šla 1x k zdravniku, bil je to čas Jugoslavije, a zdravniku sem lepo povedala, da se vidiva ko bo z mano govoril slovensko...že res, da mali otročki nujno rabijo specialiste, a to, zakaj ni domačih, naj politika pripiše sama sebi...problem bo nastal, ko bo to postala stalnica za vse dejavnosti...potem se bomo pa lahko samo še vprašali...je to še Slovenija???