Slovenija

Vlada sprejela predlog zakona o finančni razbremenitvi občin

Ljubljana, 12. 12. 2019 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela predlog zakona o finančni razbremenitvi občin, ki vsebuje ukrepe za zmanjšanje stroškov občin in števila administrativnih postopkov ter ukrepe, ki bodo vplivali na povečanje nekaterih prihodkov občin.

Obravnavo zakona je na zadnje v razpravi ob sprejemanju zakona o izvrševanju proračunov za leti 2020 in 2021 napovedal finančni minister Andrej Bertoncelj, ki je tedaj dejal, da bodo občinam znižali stroške za več kot 30 milijonov evrov.

Šarčeva vlada
Šarčeva vlada FOTO: Miro Majcen

Znižanje stroškov občinam je sicer cilj, ki ga državna oblast lokalni obljublja že dalj časa, predvsem na račun povprečnine, ki že več let ni zagotavljala občinam pokrivanja z zakoni določenih nalog. Tako se je tudi aktualna vlada zavezala k temu lanskega novembra, ko je s predstavniki reprezentativnih združenj sklenila dogovor o višini povprečnine za letos.

Kot izhaja iz vladnega gradiva v obravnavi, zakon zasleduje tri cilje. Prvi je finančna razbremenitev občin, saj te ne bodo več plačevale obveznosti, ki so po svoji naravi državne. Tako naj bi med drugim država od občin prevzela financiranje obveznega zdravstvenega zavarovanja za upravičene državljane in tujce, financiranje družinskega pomočnika in mrliško pregledne službe.

Povečali se bodo nekateri prihodki občin zaradi ukinitve nekaterih oprostitev, na primer izdelava lokacijske informacije, za katero zaprosijo stranke preko notarjev, ne bo več brezplačna, taksa za potrdilo o pogojih za spreminjanje meje parcele pa bo na novo določena.

Kot tretje pa gre tudi za administrativno razbremenitev, ki bo posredno vplivala na zmanjšanje stroškov občin, na primer sprejemanje programa izobraževanja odraslih za več let skupaj, ne več nujno vsako leto, ter poenostavitev plačevanja prispevkov za določene kategorije zavarovanih oseb, še predvideva predlog, ki je bil danes na mizi ministrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mauzahecmauzares
12. 12. 2019 13.00
+3
Občinski svetniki bo morali delo opravljati brezplačno. Saj delaš za lastno občino kjer prebivaš. Svetniško delo naj bi bilo častno, le-tisti, ki kot svetnik dela za plačo je oportunist za lastne interese, posledično za interese politične stranke kateri pripada.
el capitano
12. 12. 2019 13.36
To pa res.. In še ti svetniki so v glavnem kakšni posebni osebki ,ki imajo čas ,da pred volitvami hodijo po mestih in prepričujejo ljudi, naj volijo zanje..
Domendo
12. 12. 2019 12.07
+15
V razvitih državah lahko vse papirje urediš preko računalnika ali pa na pošti in še dost cenejši so. Tudi goljufat se ne da, ker vladne službe vse vidijo. Občine so leglo korupcije in lopovščin. In kdor pravi, da jih ni preveč je koruptivni lopov.
korintos23
12. 12. 2019 12.12
+1
Kdo se je pa boril za tako veliko število?
ahim1225
12. 12. 2019 13.00
+4
Vsaka Slovenska vas bi želela biti občina. V Sloveniji je približno 100 občin preveč, ostati bi morale občine, ki so bile pred letom 1991 ali pa tudi manj.