Slovenija

Vlada ustanovila urad za demografijo, zaživel bo v 15 dneh

Ljubljana, 20. 08. 2020 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič, STA, Karmen Lugarič, Anja Kralj
Komentarji
177

Na današnji seji je vlada ustanovila in določila naloge urada za demografijo, ki ga bo vodil minister brez resorja. Znano je, da bo to nekdo iz stranke DeSUS, s čimer bo stranka pridobila še en stolček v vladi. Predsednica Pivčeva je zatrdila, da ostaja na kmetijskem ministrstvu in da se za to mesto ne bo potegovala. Medtem se je oglasil Gregor Virant, ki je ustanovitev urada označil za nesmiselno. Urad za demografijo s sedežem v Mariboru bo zaživel v 15 dneh.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vladni urad za demografijo
    02:28
    Iz 24UR: Vladni urad za demografijo
  • Iz SVETA: Urad za demografijo
    03:14
    Iz SVETA: Urad za demografijo

 

Vlada je na današnji seji obravnavala tudi predlog odloka o ustanovitvi in nalogah vladnega urada za demografijo, ki ga bo vodil minister brez resorja. Po dogovoru v koaliciji bo ta funkcija padla v kvoto stranke DeSUS. Pivčeva je povedala, da bodo v stranki takoj začeli kadrovske postopke, zbrali predloge imen, ki so že prišli iz posameznih strankinih odborov, in v čim krajšem času opravili izbor. Zaživel pa bo v 15 dneh, je jasno po današnji seji vlade.

Ustanovitev urada za demografijo je dosežek vseh koalicijskih partneric in je korak v smeri ureditve medgeneracijskih razmerij, pa je na omrežju Twitter zapisal gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek. "Z ustanovitvijo urada za demografijo, ki je skupni dosežek vseh koalicijskih partneric, smo naredili pomemben korak v smeri ureditve medgeneracijskih razmerij, ki bo zagotavljal primerne pogoje za ustvarjanje družine in hkrati miren odhod v pokoj," je zapisal.

Alksandra Pivec
Alksandra Pivec FOTO: POP TV

Kot je povedala Aleksandra Pivec po seji vlade, je to pomemben korak pri skrbi za starejšo generacijo. Delo urada se bo osredotočilo na posledice staranja prebivalstva. Slonel bo na sklepanju strateških zavez, pravi Pivčeva. Izjemno pomembno je, da končno tudi Maribor dobi sedež ministrstva. Mariboru tako dajejo boljšo pozicijo, je izpostavila Pivčeva. Sedež urada bo namreč v Mariboru, a prostori zanj še niso določeni. 

"Ustanovitev je prav gotovo pomemben korak pri skrbi za starejšo generacijo, predvsem pa pri usklajenem reševanju demografskih izzivov," je povedala ministrica. Po njenih besedah se bo delo urada osredotočalo na posledice staranja prebivalstva in sodelovanje v procesih krepitve človeškega kapitala na vseh ravneh.

Urad bo tudi zagotavljal podporo razvoju dolgožive družbe, za katero je bila strategija sprejeta leta 2017, sedaj pa je treba pripraviti akcijski načrt. Sodeloval bo tudi pri pripravi zakona o demografskem skladu, "ki ga usmerjamo v krepitev pokojninskega sistema", izvajal pa bo tudi projekte za krepitev človeških virov, je dodala ministrica.

Urad po njenih besedah ne bo prevzel nobene pristojnosti ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bo pa prevzel koordinacijo politik, ki se po različnih resorjih izvajajo in se nanašajo na demografsko področje.

Kdo bo vodil resor, Pivčeva po seji vlade ni izdala. V medijih se je kot kandidat za vodenja urada omenjal podpredsednik stranke DeSUS in nekdanji župan Lendave Anton Balažek, pojavila so se tudi ugibanja, da bi vodenje lahko prevzela predsednica stranke Aleksandra Pivec. Ta je za Radio Slovenija zatrdila, da ostaja na kmetijskem ministrstvu, kjer končujejo pripravo strategije kmetijstva za novo skupno kmetijsko politiko. "Zato v tem trenutku ne razmišljam o tem, da bi prestopila na drugo ministrstvo," je povedala. Kot je za STA zatrdil strankin govorec Janez Ujčič, o kandidatu še ni odločeno.

Na Twitterju se je medtem oglasil Gregor Virant, ki je ustanovitev urada označil za "precej nesmiselno", saj da imamo za to že pristojno ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Spomnil je, da smo pred leti "sklestili število upravnih institucij, potem so začele spet vznikati kot gobe po dežju".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Minister, ki mu bo pri delu pomagal državni sekretar, sicer z delom ne bo začel pred septembrom, saj bo odlok o ustanovitvi začel veljati 15. dan po objavi v uradnem listu. 

Kot je navedeno v predlogu odloka o ustanovitvi, bo med nalogami urada spremljanje in analiziranje demografskega gibanja na nacionalni ravni in v posameznih regijah, priprava strateških državnih dokumentov in politike s področja demografije. Prav tako se bo urad ukvarjal z ukrepi na področju oskrbe in položaja starejših, medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti ter družinske politike, koordiniral bo bivanjsko politiko starejših ter ozaveščal družbo o demografskih izzivih. Obenem bo spremljal tudi demografsko politiko drugih držav in predlagal vladi posnemanje dobrih praks za izboljšanje demografske slike v Sloveniji.

Kje pa se zapleta pri ustanovitvi demografskega sklada? 

Danes je vlada torej ustanovila Urad za demografijo, neke vrste ministrstvo brez listnice, ki bo osredotočen na problematiko posledic staranja prebivalstva. Pri reševanju problemov starejše generacije in demografskih izzivov je verjetno najpomembnejša naloga zagotavljanje podatkov, ciljev in usmeritev demografskemu skladu, katerega ustanovitev pa je očitno bolj zapletena. 

Pogajanja glede ustanovitve demografskega sklada še potekajo, je povedala ministrica in dodala, da je na mizi posebne skupine več predlogov sprememb predlagane zakonodaje, tudi DeSUS je podal svoje predloge. Pogajanja naj bi intenzivirali v začetku jeseni in "če bo posluh za kompromisno rešitev, ki bo upoštevala te predloge, bi lahko napredovali in zakon o demografskem skladu pripeljali do zaključka".

In kje se zapleta?

Prvi razlog je, ker se očitno SDS in DeSUS ne moreta dogovoriti, katera podjetja naj bi prešla pod demografski sklad. SDS ima že spisan zakon o ustanovitvi nacionalnega demografskega sklada, pod katerega bi prešla vsa podjetja, ki so sedaj pod SDH in KAD, DUTB, DSU in Modra Zavarovalnica. V demografski sklad naj bi se preoblikoval Slovenski državni holding. Po ocenah gre za devet do 12 milijard državne srebrnine, ki jo Slovenija še ima. A po nekaterih mnenjih naj od teh devet do 12 milijard, pet  milijard ne bi bilo prenosljivih. 

Gre za strateška podjetja, ki so zdaj pod okriljem SDH-ja, torej infrastrukturna podjetja, kot sta DARS, Slovenske železnice, energetska podjetja, kot so ELES, Gen-energija, HSE, Plin holding in vsi državni elektro distributerji. 

DeSUS naj bi hotel najprej doreči, katero premoženje je lahko prenešeno, kakšna bo donosnost in kaj naj bi s tem denarjem financirali in šele potem sprejemali zakon o ustanovitvi. 

Kakšne naj bi bile naloge sklada?

Iz upravljanja naložb naj bi se sofinancirale pokojnine. Država da zdaj okoli pet milijard evrov letno za pokojnine, od tega od 900 do 1,5 milijarde vsako leto iz državnega proračuna, saj se v pokojninsko blagajno ne nateče dovolj denarja. 

Skrbel naj bi za infrastrukturo za starejše, torej domove za upokojence. A dejstvo je, da je na primer država iz SDH predlani dobila iz naslova dividend 250 milijonov evrov, kar je občutno premalo za doplačilo k pokojninski blagajni.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ho?emVšolo
20. 08. 2020 21.59
+2
POZOR! Upam, da se bo DeSUS znebil Pivčeve še pred prevzemom demografskega sklada. V nasprotnem primeru se ga bo Pivčeva polastila preko svojih prijateljskih navez!!! Je že dokazala svojo lakomnost z aferami SRIPT, Vinakras, Izola in vse to brez obžalovanja. Celo več, ko misli, da ji to pripada.
txoxnxy
20. 08. 2020 21.20
-5
Tudi za malega človeka je potrebno poskrbet in prav čudno da levici to ni po njenih normah saj skrbi samo za svoje in sebe čeprav bi naj prej za ostale kot za sebe no na papirju.
lakala28
20. 08. 2020 21.26
+7
Balaže, pivec, jajo, so garancija za pogrom demografskega sklada. Kot vse doslej, česar koli so se dotaknili. Ja, tile bodo dokončno poskrbeli za malega človeka. Kot je jajo že leta 2008 in smo vse do 2019 čakali na prvi poračun pokojnin. Če bo kradovlada nadaljevala z delom še nekaj časa, bo naslednji dvig 2035. Če bodo imeli sploh komu kaj dvigniti. Lakota je bolj ubijalska kot Covid.
Mott
20. 08. 2020 21.47
+0
Omg a res ne vidiš, da si tudi ti "mali človek"?
Marela88
20. 08. 2020 21.16
-15
Vse pohvale Pivcevi....👍🇸🇮
Mott
20. 08. 2020 21.50
+7
marston
20. 08. 2020 21.10
+5
Hitijo, da Pivčevo obdržijo. S tem bo Janša prepričal desus, da jo ne razrešijo.
lakala28
20. 08. 2020 21.27
+5
Upam, da niso turboosli in ne bodo šli še enkrat na led. Ko vidim, je tudi Virant spregledal, čeprav je bil med 2004 in 2008 idejni vodja za marsikaj, kar je sesulo javne finance.
ho?emVšolo
20. 08. 2020 21.02
+12
POZOR! Upam, da se bo DeSUS znebil Pivčeve še pred prevzemom demografskega sklada. V nasprotnem primeru se ga bo Pivčeva polastila preko prijateljskih navez!!!
lakala28
20. 08. 2020 21.28
+5
Ne skrbi, pivčka bo zgolj od daleč gledala, kako ga bodo olomastili. Bojan že brusi pero, če slučajno ne bi pristala v to.
Marela88
20. 08. 2020 20.54
-15
Vse čestitke 👍 vladi....🇸🇮
lepainpametna1
20. 08. 2020 21.31
+3
če bi tvoj vladar razglasil, da bo odprl urad za mešanje megle in direktno priznal da je to samo zato, da bo notri zaposlil vso svojo žlahto, bi ga ti še vedno hvalil na vse pretege
sapipinofera
20. 08. 2020 20.48
+7
Kakšen urad neki. Bedarija čista. Urad bo imel več stroškov s svojim obratovanjem, kot bo sredstev lahko razdelil. Treba je dvigniti naravni prirast domačih otrok. Denarno je treba spodbudit mlade ženske matere, ki so vsaj 20 let SLO državljanke , da se izognemo socialnemu turizmu, da imajo več kot 2 otroka, tudi če ne hodijo v službo. Materam, ki želijo ostati doma in skrbeti za več kot 2 otroka je treba zagotovit možnost izbire krajšega delovnega časa in vsaj minimalno plačo glede na št. otrok, zdravstveno zavarovanje in na stara leta vsaj minimalno pokojnino oz. vse to nekako tudi vezati na partnerjeve dohodke. Ostalo naj prispeva oče otrok.
Kekec 007
20. 08. 2020 20.47
+11
In pokvarjenka Pivička že razlaga , da bo zaradi enega ministra brez listnice ostala in delala zdraho po Sloveniji. Izprijena oseba do konca. Po sebi sodi , da za stolček naredi vse.
antilevi?ar
20. 08. 2020 20.36
+0
Virant? Ta klovn in njegovo skrpucalo s plačnimi razredi,..bolje, da je tiho in naj se skrije v miško luknjo.
CIGU MIGU
20. 08. 2020 20.32
+12
preveć doktorjev je v naši deželi in seveda vsi rabijo svoj stolćek
Belabreza
20. 08. 2020 20.31
+15
A ta stari volk se spet dela jagenjčka in nekaj ponuja, ko bo Pivka in njeni podporniki prijeli, pa spet stari volk naprej. E, Janez, ne bo šlo, tokrat si se močno uštel. Kaj bomo s tem demografskim skladom, ki je prazen in vedno večjo luknjo bo delal. Najmanj 15 zaposlenih in minister brez listnice bo davkoplačevalce spet udarilo po žepu. Sklad bi morali zagnati pred dvajsetimi leti, da bi danes bil res sklad, ne pa spet ena greznica z dobro plačanimi uradniki z vašimi in sorodstvenimi vezami. Hvala lepa!
delomrznež
20. 08. 2020 20.28
+13
pa se bo trosilo.... Pivec si pa je kupila par tednov miru....
SlobodaNE
20. 08. 2020 20.24
+0
Slučajno spet nova vlada tole naredila.
Mott
20. 08. 2020 20.34
+6
2fast4
20. 08. 2020 20.23
+15
Spet neki urad za čebele preganjat...Predlagam že kar na začetku covid dodatek, ker delo bo naporno...
Mott
20. 08. 2020 20.20
+8
Hvalabogu da je urad za demografijo končno ustanovljen! AMPAK! Kdo ga vodil, s kakšnim znanjem? A lahko tak urad vodi nekdo, ki nima nobenih izkušenj s starostniki? Nekdo, ki je blizu vladajoči koaliciji?
Marela88
20. 08. 2020 20.11
-7
Ojoj nekam tesko je priti ,do te novice...😁🤠
Casey Ry
20. 08. 2020 19.54
+29
To so nova dobro placana delovna mesta za njihovo zlahto, fuj!
Mott
20. 08. 2020 20.32
+12
Itak! Za zlahto, ki pojma nima, kako ravnati z njimi....
?ebula
20. 08. 2020 19.50
+12
V nobeno ministrstvo ji ne bo potrebno prestopati, saj si jo vsi želijo kot okužbe s korono.
Marela88
20. 08. 2020 19.44
-4
Je kar težko priti ,do te novice tukaj...😁🤠
Belabreza
20. 08. 2020 20.34
+7
Posebej z odprto marelo, res se težko prebijaš čez vse te minuse, ki ti sledijo.
User300173
20. 08. 2020 19.43
+11
DeSUS mora vstrajati na demografskem skladu in ne na pisarni. V koalicijski pogodbi imajo naveden SKLAD, kjer bo državna "srebrnina" in ne URAD. V kolikor ne bo sklada, naj DeSUS izstopi iz koalicije in vsaj sedaj pokaže pokončno držo. V kolikor pristanejo na urad, nikoli DeSUS ne bo dobil sklada, vsaj dokler bo Janša na oblasti. To drži kot pribito.