Slovenija

Vlada ustanovila strateški svet za socialno politiko, vodila ga bo Romana Tomc

Ljubljana, 24. 04. 2021 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je ustanovila strateški svet za socialno politiko, ki bo posvetovalna skupina predsednika vlade. Za predsednico 15-članskega sveta je vlada imenovala Romano Tomc, njen mandat je vezan na mandat predsednika vlade.

Strateški svet so ustanovili zaradi spremljanja, analiziranja in predlaganja sprememb pravnih podlag, informacijskih podlag in organizacije poslovanja na področju socialne varnosti. Njegov namen je zagotoviti pravičnejši, preglednejši in enostavnejši sistem, ki bi posameznikom zagotavljal čim višjo stopnjo socialne varnosti, so zapisali v vladnem uradu za komuniciranje. 

Med delovna področja spadajo delovanje sistema socialnega zavarovanja in zagotavljanje socialne varnosti iz naslova socialnega zavarovanja, sistem socialnega varstva posameznikov in družin na podlagi socialnih transferjev in ostalih prejemkov, ki nimajo podlage v plačanih prispevkih, delovanje in mreže socialnih zavodov in institucij, ki skrbijo za socialno varnost, ter druga področja, povezana z zagotavljanjem socialne varnosti. Delovno področje sveta zajema nacionalno in lokalno raven.

Naloga strateškega sveta je spremljanje delovanja sistema socialne varnosti z vidika njegove učinkovitosti pri zagotavljanju socialne zaščite. Svet za predsednika vlade pripravlja mnenja glede vprašanj, pobud ali predlogov, povezanih z delovanjem sistema socialne varnosti, ter ga obvešča o predlogih za spremembo predpisov (zakonov, podzakonskih predpisov in drugih aktov). Poleg tega predlaga strateške spremembe, konkretne ukrepe in pravne akte, ki bi bili potrebni za pripravo in izvedbo racionalizacije sistema socialne varnosti in socialnega zavarovanja ter vzpostavitve preglednega sistema socialnih pomoči.

Romana Tomc.
Romana Tomc. FOTO: Damjan Žibert

Svet obenem spremlja izvajanje predlaganih ukrepov in pravne akte, namenjene racionalizaciji sistema socialne varnosti in socialnega zavarovanja, ter s tem seznanja predsednika vlade in opravlja druge naloge, s katerimi se dosegajo cilji na posameznih področjih, so pojasnili v Ukomu.

Člani, ki so v strateški svet imenovani kot predstavniki določene institucije, v njem delujejo v imenu te institucije, drugi člani pa v svojem osebnem imenu. Člani delujejo v skladu s predpisi s področja integritete, nasprotja interesov in preprečevanja korupcije, svoje delo pa opravljajo brezplačno, so navedli.

V strateški svet so taki imenovali profesorja na ljubljanski ekonomski fakulteti Jako Cepca, nekdanjo državno sekretarko na ministrstvu za delo Patricio Čular, nekdanjega ministra za delo Vlada Dimovskega, direktorico  gorenjskega centra za socialno delo Urško Repar Justin, Anamarijo Kejžar z ljubljanske fakultete za socialno delo, Tomaža Meršeta, Luko Mišiča s katedre za delovno in socialno pravo ljubljanske pravne fakultete, direktorico Inštituta za dolgotrajno oskrbo Alenko Oven, direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijana Papeža, specialistko zakonske in družinske terapije Andrejo Poljanec, predstojnika Inštituta Antona Trstenjaka Jožeta Ramovša, dekanjo fakultete za socialno delo Liljano Rihter, vodjo trboveljskega zavoda za zaposlovanje Vilmo Strniša, direktorico Inštituta za socialno varstvo Barbaro Kobal Tomc in predstojnika katedre za delovno in socialno pravo na ljubljanski pravni fakulteti Luko Tičarja. Kot omenjeno, ga vodi evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (218)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tiandra4
27. 04. 2021 13.05
najslabša izbira men najslabšimi. Ni čudno , da gre vse v maloro.
+2
A to je tista, ki se je dol dajala z ministrem za delo?
sinhron
26. 04. 2021 14.08
+0
Bolj " primerne " za strateški svet za socialno politiko , kot je Romana Tomc niso mogli najti ! Ta ženščina polna sarkazma , laži , potvarjanja , skratka utelešenje SDS politike in ona naj bi govorila o socialni politiki ? Je to klofuta sociali ali posmeh ?
Kornfleks
26. 04. 2021 13.43
Aaaa, pa so ji le dali resor. Zdaj vemo zakaj je se je tako vneto zavzemala za Janezove metode, ko pa smo vsi vedeli da so fuč. Koristi in še enkrat koristi. Malo se blamira, govori in bere s trotlbobna, sedaj pa v zameno dobi resor. Kakšen škrt od vlade na enem kupu. Ajoj.. Ni čudno da je podpora najnižja vzgodovini Slovenije.
resslovenka
25. 04. 2021 09.12
+4
Kako hitro je "pospravljena" novica o prometni nesreči, ki jo je povzročila SDS evropska poslanka. Kolikor imam v spominu je bil njen edini komentar : "pomembno je, da je z otrokom v redu". - End of story - bi se temu reklo. Kolk kazenskih točk ji je bilo določeno, morda odvzem vozniškega dovoljenja, morda odškodnina staršem otroka, da se o tem nebi tračalo... V bistvu, si lahko mirno predstavljamo kdo smo drugorazredni in kdo so prvorazredni državljani. Za nagrado takim in podobnim pa...še kakšna dodatna funkcija in še malo več v žep. Morala in etika sta v naši družbi sta razcapani siroti. Na tem področju je država (torej mi vsi) padla na izpitu, že 30 let nazaj. 😎
provni
25. 04. 2021 08.55
+8
Romani bo najverjetneje pomagal sin od JJ-ja - bivši bencinski delavec.
Darko32
25. 04. 2021 08.26
+8
ROMANA Tomc povzročila nesrečo in povozila otroka, kateremu je odvzela prednost. Pa takšna oseba bo potem vodila socilano politiko z svetovanjem. Pa to je norčevanje iz ustave in zastave. Nagnati in prepovedati delo v vseh funcijah države in še več, da predstavlja takšna oseba naš narod je milo rečeno sramota.
resslovenka
25. 04. 2021 09.19
+2
Ona je " prava" za delo na tem področju. Ona razlaga po Evropi, da v Sloveniji ni lačnih otrok... Njeni seveda niso. Kje bodo pri tistih 15.000 Eur, ki jih zasluži njihova mama zgolj en mesec. Mislim, da se nisem kaj dosti zmotila. Večina pri nas družine preživlja z borimi 800 euri, ali celo manj na mesec. Tko da res škoda besed. 😎
Anti SdS
24. 04. 2021 20.08
+15
Kako pa to, da v tem primeru koprive ne moti, da bo EU poslanka tudi tu kasirala? Samo Veselka na veliko napadajo svojih pa ne vidijo.
resslovenka
25. 04. 2021 09.25
+1
Koprive to seveda ne moti. Tudi Kopriva je spravila otroka v Bruselj v kabinet ne vem že katerega SDS evropskega poslanca. Tam se pasejo otroci naših politikov. Ne samo desnih. Vsi zelo sposobni, kot zgleda. Naši doktorji, pravniki in ostali cenjeni pokliči, pa na RZZP, al pa kakor se kdo znajde. Nimajo mame ali tate ali strica ali tete v kakšni politični stranki. Pri nas klientalizem in nepotizem nista prav nič sporna. Vse OK, vse v redu. 😎
resslovenka
25. 04. 2021 09.26
+0
Jožajoža
24. 04. 2021 20.01
+7
kaj pa Afera "non-paper
Jožajoža
24. 04. 2021 19.46
+11
Pomenljiv poraz koalicije v DZ: 46 poslancev proti vladnemu predlogu,hahahaha
resslovenka
25. 04. 2021 09.27
+2
Še mene je presenetil izid. 🙄 V pozitivnem smislu. 😃
Brabus
24. 04. 2021 19.36
-9
A se socijalcem tresejo gate???
Darko32
25. 04. 2021 08.13
+7
Konjiček17 Ti si povedal vse. Namreč SDS je pred nekaj leti govorila in širila propagando, da otroci mečejo hrano v smeti v šolah. Ko smo po forumih to izjavo razblinili smo videli, da so šole izredno malomarno organizirale razdeljevanje hrane in namesto bi podelili med druge so raje vrgli v smeti: SDS ni nikoli preklical te izjave, ko je obtožil otroke da mečejo v smeti. Potem je VIZJAK strokovnjak na vseh področjih, ki nima pojma o pojmu govoril, da se ljudje vozijo z mercedesi po socialno pomoč. Ko ga je javnost javno spraševala, da naj pokažejo te ljudi, k ise vozijo z mercedesi po socialno pomoč do danes ni pokazal na ljudi. Tudi neka izjava neke bleferke, da v Sloveniji ni revščine je prav tako narod zahteval ,da pojasni to izjavo in do danes je ni pojasnila. Sedaj pa se ista oseba, ki je zavajala se SLINI, DA BO PRAVIČNO DELOVALA V KORIST VSEH DRŽAVLJANOV. TUKAJ VIDIMO, DA KO SO LEVI NA OBLASTI JIM JANŠA MEČE VSE NAZAJ KAKO SO NAREDILI ŠTALO. IN KO JE ON PA SE HVALI KAKO JE DOBER IN JE NAJBOLJŠI NA SVETU. Te zgodbe smo že slišali v tistem času, ko je JANEZ in njegovi se izobraževali v KUMROVCU in normalno, saj se je teh parol naučil prav tam.
lado-a1
25. 04. 2021 18.10
+1
Jožajoža
24. 04. 2021 19.20
+9
tudi ta je "bivša" partijka.
son?ek11
24. 04. 2021 19.16
+15
Ta baba,ki pravi,da pri nas ni revnih in lačnih, se bo šla sedaj neko socialko,ta baba,ki ne premore ni trohice empatije. To je resnično norčevanje iz ljudi1😱😱😱😱😱😱😱😱😱
Darko32
25. 04. 2021 08.14
+6
son?ek11 To je samo slika in način kako blefirajo o poštenju v bistvu pa se vsi grebejo za svoje plače in kako bodo pokradli čim več z JANŠO na čelu.
zlati70
24. 04. 2021 18.14
-18
Janja Sluga, nekoč celo miss, danes pa politikanstska poslanka? Janja sluga, še ena poslanka, ki ne ve, kje bi preživela politično zavetje. Je ena tistih poslank, ki ne more skriti svoje leve politične mantre.' Janja Sluga je tista poslanka, ki rada govori, včasih nekam tja v tri dni, včasih pa je bolje, da je tiho. pred nedavnim je govorila celo o ugrabitvi stranke, o premikanju proti desni, z neko avtoritarnostjo, o sprejemanju predlaganih sklepov, na katere niti vplivati ni več mogoče, sama pa da kot liberalka, ki je za dialog, za demokracijo znotraj stranke in za široko razpravo, na takšen način dela ni mogla pristati. zato je odšla med nepovezane poslance, izdala svojo stranko, nenazadnje tudi svoje volivce. A ti bodo zagotovo Janjo na naslednjih volitvah “nagradili”! Janja Sluga (Bočko) Miss Alpe Adria? Naj bi bila pa Janja Sluga nekoč celo Miss Alpe Adria. To naj bi bilo davnega leta 1955. “Če me spomin ne vara, se Trboveljčanke Janje Sluga malo začenjam spominjati izpred 25 let. No, lahko da se motim. Mislim, da se je pisala Bočko. Lepotni izbor 1995 “Miss Alpe Adria”. Takrat je bila neka naša Trboveljčanka Janja Bočko visoka 185cm,” pravi Roman Vodeb. Kolegi s portala Dosje so celo izbrskali sliko Janje Sluga, ko je kandidirala za Miss Alpe Adria.Janja Sluga se rada potoži, da je bilo njeno otroštvo polno nasilja. Mogoče ima to Janja celo v genih, ker tako vneto napada predsednika vlade, vsakokrat, ko ima priložnost!
Max Mall
24. 04. 2021 19.22
+9
son?ek11
24. 04. 2021 19.30
+10
A tebi pa Slugatova krati spanec???? Veliko misliš nanjo!!!! Ja,ljubezen je huda zadeva, a ne ZLATI 70???
Anti SdS
24. 04. 2021 19.53
+8
Kopriva stotine nickna je spet prilepila šrot iz njihovih lažnivih portalov.
Darko32
25. 04. 2021 08.17
+6
zlati70 Saj ne morem verjeti, če nebi prebral tvojega pisanja. Janja SLUGA je ženska, ki se ne pusti vleči za nos in je ena izmed redkih žensk, ki ima svoj držo in ne pusti blatiti svojega imena. NAredila je pravilno in očitno so ji nekateri nevošljivi, ker je ženska, ki zna udariti po mizi in reči dovolj je zajebancij. Pa naj bo to leva ali desna njena usmeritev.
resslovenka
25. 04. 2021 09.31
+2
Janja Sluga vsaj ne popušča pritiskom in se ne slini JJ in njegovim hlapcem. Meni bolj sluzasto deluje zgoraj omenjena evropska poslanka. Spominja me na Herto izv humoristične angleške nadaljevanke. 😎
lado-a1
24. 04. 2021 17.22
+17
Oseba, ki je z resnim obrazom trdila, da pri nas revščine ni, je primerna samo za rušenje vsega kar samo malo spominja na socialno
Darko32
25. 04. 2021 08.19
+4
Žal vidiš kaj pomeni, če govoriš v javnosti kot hopštapler na blef. Ti si lepo povedal in z to izjavo si je umazala svojo kariero do smrti. Sedaj pa bo ona svetovala o nekem poštenju. Z to izjavo, katero si lepo opisal je pokazala, da je navadna bleferka in nič druga. Nihče je več ne jemlje resno.
Anti SdS
24. 04. 2021 17.03
+15
Sem pa radoveden iz katerega fonda bo ta nepotrebna funkcija plačana.
Darko32
25. 04. 2021 08.20
+3
zavetnik
24. 04. 2021 16.33
-9
Sami levičarji, kako je desni Vlado prišel med nje?
User300173
24. 04. 2021 16.14
+10
V politiki so samo tri stvari; vpliv, denar, sex. Vse ostalo pride v poštev le pod pogojem, da pridobijo vsaj eno od teh treh. Tudi socialna politika je podvržena temu, saj noben politik ne dela zastonj, pravi humanitarci so revni.
sinhron
24. 04. 2021 15.48
+19
Bolj " primerne " za strateški svet za socialno politiko , kot je Romana Tomc niso mogli najti ! Ta ženščina polna sarkazma , laži , potvarjanja , skratka utelešenje SDS politike in ona naj bi govorila o socialni politiki ? Je to klofuta sociali ali posmeh ?
Anti SdS
24. 04. 2021 17.07
+15
Darko32
25. 04. 2021 08.21
+2
sinhron Pa saj je bil to namen kot opisuješ v zadnjem stavku. JE KLOFUTA SOCIALI IN POSMEH. Shozi to mislijo obračunavati z posamezniki, k ise ne strinjajo z njihovo politiko in nič drugo.
pirat4ever
24. 04. 2021 15.42
+15
Strateški svet za socialno politiko bo vodila psihopatka, ki je rekla, da v Sloveniji ni lačnih otrok. Če problem zanikaš, problema ni. Težava rešena, tomčevo za predsedico!