Slovenija

Vlada v nadaljnji zakonodajni postopek poslala novelo zakona o tujcih

Ljubljana, 09. 03. 2023 19.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je na seji potrdila predlog novele zakona o tujcih in ga po nujnem zakonodajnem postopku poslala v nadaljnjo obravnavo v DZ. Z novelo želi notranje ministrstvo odpraviti administrativne ovire pri izdaji dovoljenj za začasno prebivanje tujcem in omogočiti njihovo vročanje po pošti. Zanje znova uvaja tudi brezplačne tečaje slovenščine.

Ministrstvo za notranje zadeve je v obrazložitvi predloga zapisalo, da je njegov hiter sprejem za gospodarstvo nujen zaradi potrebe po delovni sili, za stranke v postopkih pa bo odpravil administrativne ovire na upravnih enotah pri postopkih izdaje dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi prebivanja.

Nujni postopek je po oceni ministrstva nujen tudi zato, ker se konec aprila začnejo uporabljati spremenjene določbe o financiranju programov učenja slovenskega jezika. Predlog namreč znova uvaja brezplačne tečaje slovenščine za vse kategorije tujcev, ki so bili do brezplačnih tečajev slovenskega jezika upravičeni pred sprejemom zadnje novele tega zakona. Po oceni predlagatelja bo to v letošnjem letu za proračun ustvarilo dodaten strošek v višini milijon evrov, kot proračunski uporabnik pa je določen urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov.

Z novelo želi notranje ministrstvo odpraviti administrativne ovire pri izdaji dovoljenj za začasno prebivanje tujcem in omogočiti njihovo vročanje po pošti.
Z novelo želi notranje ministrstvo odpraviti administrativne ovire pri izdaji dovoljenj za začasno prebivanje tujcem in omogočiti njihovo vročanje po pošti. FOTO: Shutterstock

S predlogom želi notranje ministrstvo omogočiti tudi vročanje dovoljenj in podaljšanih dovoljenj za začasno prebivanje po pošti ter hrambo prstnih odtisov, oddanih v postopku izdaje prvega dovoljenja za začasno prebivanje, tudi za namen v postopku podaljšanja tega dovoljenja. Predlog spreminja tudi koncept odločanja o tujčevi zamenjavi delovnega mesta, v smislu da ukinja obveznost izdaje pisne odobritve s strani upravne enote oz. zavoda za zaposlovanje.

Nadalje tujcu, ki mu je prenehal status začasne zaščite, omogoča, da v roku osmih dni po preteku statusa na pristojnem organu zaprosi za dovoljenje za začasno prebivanje za kateri koli namen, ki ga določa zakon. Predlog pa odpravlja tudi obveznost periodičnega preverjanja tujčevih sredstev za preživljanje po uradni dolžnosti.

Čeprav je bil zakonski predlog že potrjen na vladi, ga bodo jutri obravnavali še socialni partnerji na Ekonomsko socialnem svetu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zoran pušenjak
10. 03. 2023 09.52
+3
Slovence hočejo izbrisati iz Slovenije
WD40
10. 03. 2023 09.17
+1
prevajalci bodo dobro služili
WD40
10. 03. 2023 09.17
+2
še malo pa bomo rabili prevajalnik ,če boš hotel kaj vprašati v velenju ,kranju in lublani
Prizadevnež
10. 03. 2023 08.06
-3
Mnogo prepozno. Zaradi oteževanja postopkov smo ostali brez delovne sile z Balkana in bomo morali še dalje na vzhod. Me prav zanima kje ostali najdete množice brezposelnih mladih in starih ki željno iščejo delo in ga ne najdejo? Verjetno v 90. prejšnjega stoletja?
Dr. Janez
09. 03. 2023 21.43
+5
Ta zakonodaja bo omogočila le Afganistanskim, Sirijskim, ..., in drugim podobnim revežem, da se naselijo v SLO, ne delajo nič in z družinami na davkoplačevalske stroške živijo krasen lajf.
bohinj je zakon
09. 03. 2023 21.28
-3
Delavcev ni. Na vseh področjih. Kako to rešiti? Imate pameten predlog? Če je vlada malo neumna?
Vlado Pado
09. 03. 2023 21.37
+6
V Slo je ze vsaj 500.000 balkancev torej kaj pocenjajo oni?? Vemo, da jih en kup preprodaja drogo in orozje, vemo da se jih en drug kup ukvarja iz kriminalom, vemo da se tretju kup svaljka na sociali in stepa froce, ker ma za vsazga novih 500 everckov itd. sam kakor vem nej bi tud kao delal torej kako ni delavcev?
bohinj je zakon
09. 03. 2023 21.45
+0
S tem kar si očitno strokovno ugotovi obvesti parlament. Da bo ukrepal. Se pa bojim, da so to tvoje ocene "kar tko".
Harpuna
09. 03. 2023 21.46
+3
bohinj Vlada ni malo neumna,ampak dosti,ker namesto zaposliti naše zdrave ljudi,jim daje socialno pomoč,vsi vemo,da etnične preživljamo vsi,upokojenci morajo delati,mladi pa brezposelni,še pa še je možnosti za lastno delovno silo,tujce pa zaposlovati,ampak samo z prej urejenimi dokumenti za delo in prebivanje,brez desetih sorodnikov,ki postanejo socialni problem in ko se ga ne potrebuje se mu ne podaljša delovne vize in zapusti državo.
Harpuna
09. 03. 2023 21.52
+2
Sandx
09. 03. 2023 21.07
+6
Pa niste normalni res!
c00kies
09. 03. 2023 21.04
+4
Ježam vam sonce vlada!
Marcus Aureliuss
09. 03. 2023 20.59
+9
Jaz sem proti taki zakonodaji, ki tujcem omogoča, da tukaj prebivajo brez dela. Konkretno je potrebno zaostriti pogoje za prebivanje v RS. Čedalje več migrantov v RS preprodajajo droge in nam posiljujejo ženske. Mediji pa nič ....
Harpuna
09. 03. 2023 20.52
+11
Ko se gre za tujce ,ilegalce, je vse takoj poslano v parlament in to zopet samo njim v korist.Imamo doma dovolj delovne sile,pa je ne znate uporabiti,rajše tujce uvažati s katerimi pride še več socialnih problemov in kriminala,posledično ni denarja za upokojence in druge naše ljudi v stiski.
Vlado Pado
09. 03. 2023 20.49
+10
Golobnjaku se res mudi, da bi cimprej naselil cimvec "mozganskih kirurgov in dohtarjev znanosti" ter ostalih novih volilcev grobarjev Slovenije in preostale EU po vsej drzavi ter iztrebil se tisto malo manjsino kar nas je ostalo na lastni zemlji. Ta vlada dela. Zase in predvsem za tuje.