Slovenija

Ministrstvo za pravosodje objavilo nov poziv za izbor delegiranih tožilcev

Ljubljana, 09. 07. 2021 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ministrstvo za pravosodje je v uradnem listu objavilo nov poziv za izbor kandidatov za evropska delegirana tožilca. Vlada po novem pričakuje šest kandidatov. Rok za vložitev kandidatur je 15 dni po objavi poziva. Državnotožilski svet pa opozarja, da je novi poziv za izbor kandidatov za dva evropska delegirana tožilca nezakonit.

Javni poziv državnim tožilcem k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev je ministrstvo za pravosodje objavilo na podlagi tretjega odstavka 71.d člena v zvezi z 71.č členom zakona o državnem tožilstvu. Slednji v petem odstavku določa, da mora državnotožilski svet oblikovati listo treh kandidatov za imenovanje evropskega tožilca, ki jo pravosodno ministrstvo nato posreduje v seznanitev vladi, ta pa jo predloži naprej pristojni instituciji EU. To pomeni, da mora za obe razpoložljivi mesti pripraviti seznam s po tremi kandidati, skupno šest.

Vrhovna državna tožilka Mirjam Kline iz društva državnih tožilcev je opozorila, da ni nikjer podlage, da bi bila na kandidatni listi dvakrat po tri imena, "zato se sprašujemo, kako se bo postopek peljal naprej". Stališče državnotožilskega društva je, da je bil prvi razpis, ki je bil razveljavljen, zakonit, v skladu z zakonom o državnem tožilstvu, uredbo Sveta EU in v skladu z ustavo, je poudarila.

Izbrana kandidata na razpisu, ki ga je vlada razveljavila, Tanja Frank Eler in Matej Oštir, sta po njenem vedenju prejela obvestilo vlade, da je postopek o prvem razpisu razveljavljen.

Ministrstvo za pravosodje
Ministrstvo za pravosodje FOTO: Bobo

V društvu državnih tožilcev po besedah Klinetove pričakujejo, da bosta izbrana kandidata vložila tožbo, ker je očitno to edini način, da se bo preko odločitve sodišča ugotovilo, da je bila poteza vlade z razveljavitvijo že končanega razpisnega postopka nezakonita in da je bil postopek, ki ga je vodil državnotožilski svet, povsem v skladu z zakonom o državnem tožilstvu in uredbo Sveta EU, je poudarila. "Vlada je po našem mnenju povsem arbitrarno brez kakršnekoli zakonite podlage razveljavila že končan razpis, in to pol leta po končanju razpisa, ko bi se morala zgolj seznaniti z imenoma dveh kandidatov in poslati ti imeni na evropsko javno tožilstvo," je dejala.

Pri tem je poudarila, da lahko izbiro kandidatov za evropska delegirana tožilca na podlagi veljavne zakonodaje opravi edino državnotožilski svet. "Tega ne more opraviti niti ministrstvo, še manj pa vlada," je opozorila Klinetova.

Glavna tožilka evropskega javnega tožilstva Laura Kövesi je že povedala, da kolegij sveta ne bo izbiral med poslanimi imeni, ampak bo imenoval tiste kandidate, katerih imena bo posredovala država članica, je opozorila Klinetova. "Kako se bo vlada iz tega izmotala, ne vem," je dejala.

Ker vlada ne more vsebinsko vplivati na imena izbranih kandidatov, podaljšuje postopke, je ocenila. "Vsakemu državljanu je jasno, da ima vsak pravico do pravnega sredstva, tudi izbrana kandidata morata imeti to pravico. V društvu državnih tožilcev upamo, da se ga bosta poslužila," je dejala Klinetova.

Državnotožilski svet: Novi poziv za evropska delegirana tožilca je nezakonit

Državnotožilski svet je danes opozoril, da je novi poziv za izbor kandidatov za dva evropska delegirana tožilca nezakonit. Kot je sporočil, bi ob odsotnosti razlage zakonskih določb s strani sodišča s ponovnim odločanjem sledil vladni arbitrarni razlagi predpisov in s tem pritrdil njenemu nezakonitemu odločanju.

Predsednica državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič je v izjavi za javnost znova opozorila, da je bil sklep vlade o razveljavitvi postopka nezakonit, posledično pa da je nezakonit tudi danes objavljen javni poziv. Državnotožilski svet je postopek, v katerem sta bila izbrana kandidata Frank Elerova in Oštir, izvedel v skladu s predpisi, izbira kandidatov pa je temeljila na presoji njihove strokovnosti.

Ob odsotnosti razlage določb zakona o državnem tožilstvu, ki urejajo postopek in pogoje za imenovanje evropskega delegiranega tožilca, s strani sodišča bi državnotožilski svet s ponovnim odločanjem sledil arbitrarni razlagi predpisov s strani vlade in pritrdil njenemu nezakonitemu odločanju, so sporočili. To bi nedvomno vzbudilo dvom v legitimnost imenovanja evropskih delegiranih tožilcev v tako ponovljenem postopku, kar bi v posledici lahko ogrozilo uspešen kazenski pregon zadev iz pristojnosti Evropskega javnega tožilstva v Sloveniji, so še sporočili iz državnotožilskega sveta, ki je o tem na današnjem sestanku seznanil tudi evropsko glavno tožilko Lauro Kövesi.

Ta je danes v odzivu podprla stališče državnotožilskega sveta glede tveganj, ki jih predstavlja nov poziv za izbor kandidatov v trenutnih okoliščinah. Skupaj s svojima namestnikoma Andresom Ritterjem in Danilom Ceccarellijem je pozdravila tudi izjavo državnotožilskega sveta v bran neodvisnosti pravosodja v Sloveniji, piše na spletni strani Evropskega javnega tožilstva (EPPO).

Kövesijeva je v luči tega danes poslala tudi pismo novemu pravosodnemu ministru Marjanu Dikaučiču, v katerem je poudarila, kako nedavna odločitev slovenske vlade spodkopava učinkovito delo EPPO ter resno in neposredno vpliva na primerno finančno upravljanje evropskih sredstev in varovanje finančnih interesov EU.

Premier Janez Janša je sicer v torek v Strasbourgu v Evropskem parlamentu, ko je odgovarjal na kritike poslancev zaradi neimenovanja tožilcev, napovedal, da bi Slovenija postopek lahko končala do jeseni, a je opozoril, da vlada pri tem ni edini dejavnik.

Oštir in Frank Elerova sta junija vložila tožbo zoper sklep vlade

Izbrana kandidata iz prejšnjega razpisa sta junija na upravnem sodišču vložila tožbo zoper sklep vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev in predlog za začasno odredbo, v katerem sta med drugim zahtevala, da se do pravnomočnega zaključka upravnega spora prepove objava novega javnega poziva k vložitvi kandidatur.

V tožilskih vrstah vztrajajo, da sta bila že prvi razpis in izbor kandidatov povsem zakonita.
V tožilskih vrstah vztrajajo, da sta bila že prvi razpis in izbor kandidatov povsem zakonita. FOTO: Shutterstock

Upravno sodišče je prejšnji teden njuno tožbo zavrglo, saj da sta jo vložila prezgodaj, še preden sta prejela sklep vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev.

Kot so pojasnili na sodišču, njun zahtevek po vsebini ustreza pogojem za tožbo, s katero bi izpodbijala omenjeni sklep vlade, a so ga morali zavreči, saj niso bile izpolnjene procesne predpostavke za začetek upravnega spora. Tožnikoma sklep vlade z dne 27. maja do 22. junija, ko sta vložila tožbo, namreč ni bil vročen. Iz enakih razlogov je sodišče zavrglo začasno odredbo.

Kot je danes neuradno poročal Radio Slovenija, naj bi po več kot mesecu dni Oštir in Frank Elerjeva zdaj vendarle prejela sklep vlade o tem, da ne bosta postala evropska tožilca, in imata od vročitve 30 dni časa za vložitev nove tožbe.

Državnotožilski svet je k vložitvi tožbe zoper majski sklep vlade in zahteve za izdajo začasne odredbe na upravno sodišče sicer pred mesecem dni pozval državno odvetništvo, a se to za ta korak ni odločilo.

Postopek imenovanja obeh kandidatov je pred tem stal več mesece

Vlada se je konec maja odločila, da se ne bo seznanila s sklepom o imenovanju dveh delegiranih evropskih tožilcev, ki ju je predlagal državnotožilski svet. Namesto tega je ministrstvu za pravosodje naložila, naj nemudoma objavi nov poziv k vložitvi kandidatur za omenjena položaja. Tedanja pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič je zaradi tega odstopila.

Vlada je odločitev o neseznanitvi utemeljila z ugotovitvijo, "da javni poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev (...) že po samem zakonu šteje za neuspešnega, zato na njegovi podlagi pripravljen predlog državnotožilskega sveta za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev nima veljavnih pravnih učinkov".

Državnotožilski svet je za dogovorjeni dve mesti namreč oblikoval le predlog dveh kandidatov, čeprav bi glede na smiselno uporabo petega odstavka 71.č člena zakona o državnem tožilstvu po mnenju vlade moral oblikovati listo šestih kandidatov.

V tožilskih vrstah, med drugim v državnotožilskem svetu in društvu državnih tožilcev, nasprotno vztrajajo, da sta bila že prvi razpis in izbor kandidatov povsem zakonita. Postopek imenovanja obeh kandidatov je pred tem stal več mesecev, po neuradnih navedbah zato, ker naj bi bila kandidata Oštir in Frank Elerjeva moteča za predsednika vlade in stranko SDS.

EPPO je začel delovati 1. junija, čeprav do takrat od 22 sodelujočih držav delegiranih tožilcev nista predlagali Finska in Slovenija. Finska je medtem z EPPO že dosegla dogovor o imenovanju tožilcev.

Evropska komisija Slovenijo v zadnjem času redno poziva k čimprejšnjemu imenovanju omenjenih tožilcev. Premier Janša je nedavno ocenil, da bi se lahko postopek imenovanja končal do jeseni, a obenem opozoril, da vlada pri tem ni edini dejavnik.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zavetnik
10. 07. 2021 09.19
+1
Kako naj verjamemo v pravno državo, če se lahko izigravajo Evropski zakoni
User300173
09. 07. 2021 21.34
+0
Na podlagi česa lahko vlada razveljavi sklep druge veje oblasti, če je to ravnalo zakonito? V kolikor je sporno, bi moralo na sodišče. Tako vsaj laično razmišljanje.
c-2040
09. 07. 2021 17.37
+2
"Vrhovna državna tožilka Mirjam Kline iz društva državnih tožilcev je opozorila, da ni nikjer podlage, da bi bila na kandidatni listi dvakrat po tri imena." ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ta podlaga je v zakonu (spremembah ZDT, sprejetih 9.4.2021). Če se to tepe s kakšnim drugim zakonom, ne vem. Piše pa v zakonu.
c-2040
09. 07. 2021 17.31
+1
Zakonitost je komplicirana reč... Zakon o državnem tožilstvu (ZDT-1-NPB9, zadnja sprememba 9.4.2021) dejansko pravi, da "Vlada Republike Slovenije predloži listo treh kandidatov pristojni instituciji Evropske unije.." To je torej zakonito, lahko pa se tepe s kako drugo zakonitostjo (ker bi veljal prejšnji zakon). Po ZDT-1-NPB9 vlada ne izbira, izbira pristojna institucija EU. Me zanima, če bo to tudi obveljalo ali pa bo vlada ugotovila, da institucija EU ne bo izbirala in bo izbrala vlada(?).
User300173
09. 07. 2021 21.37
Ne EU ne izbira. Izjava komisarke EU. Vlada tudi ne.
Igor Lešnik
09. 07. 2021 16.23
Itak je to kvaziiskanje protizakonito. Saj res, zakaj pa so sploh zakoni?, za koga?...... Nedaj bože da se mi lotimo kot oni.....to bo javkanje in cviljenje.
BiciklJeMojaStrast
09. 07. 2021 15.37
+3
Ma ne razumete zgodbe. On išče tožilce med tistimi, ki stalno TOŽIJO. Mahnič, Tanko, Kangler, ..., druščina SĐS ipd.
BiciklJeMojaStrast
09. 07. 2021 15.43
+2
Sicer pa se je pokazala slabost našega sodnega sistema in naše ureditve, da visokim funkcijonarjem in vladi, neglede za katero vlado gre, ki sistematično krši zakone, nihče ne more nič !!!
morski val
09. 07. 2021 15.12
+1
Sramota, kaj dela PV Sloveniji.
Potouceni kramoh
09. 07. 2021 15.10
+4
Tozilec pripravnik IV bo se najbolj primeren edini pogoj je znacka SĐS.
Kopriva60918022
09. 07. 2021 15.05
+1
če bi bilo v SDSu kaj šolanega in sposobnega kadra, bi te njihove tožilce že zdavnaj imeli...
User300173
09. 07. 2021 14.58
+6
Kdo mora po uradni dolžnosti ukrepati, ko vlada krši zakone? V kolikor ne ukrepa kdor bi moral, kaj sledi? Lahko državljan v tem primeru prijavi vlado na policiji oziroma komu? To in podobna vprašanja in odgovori nas ločijo od diktature, ali pa smo že v diktaturi. Vprašanje je zelo preprosto in odgovor tudi.
sinhron
09. 07. 2021 14.31
+7
Janša krši ustavo in zakon , ko zahteva , da se že imenovani delegirani tožilci umaknejo in izberejo drugi ! Vlada te pravice nima ( ta JANŠEVA VLADA PA SI JO JEMLJE !) ! Ministrica da samo na vpogled vladi že izbrane in potrjene delegirane tožilce , vlada se samo seznani z njimi in minister /ministrica pošlje imena v Bruselj in zadeva je končana . Janša pa si je vzel pravico da , zaradi osebnih zamer do izbrancev krši zakon in k temu napeljuje in sili tudi pravosodnega ministra in tožilski svet ! Zaradi tega je tudi ministrica odstopila in ne zato , ker je ministrica odstopila je potrebno izbrati nove , kot to trdi Janša , celo v Bruslju je lagal !
User300173
09. 07. 2021 14.18
+8
Vlada se zgolj seznani z izbiro kandidatov, katere je tožilski svet potrdil za delegirane v EU tožilstvo. Vlada se do sedaj ni seznanila, dokler ni sprejela sklepa, da ne bodo delegirani tožilci. Torej, vlada se je seznanila in s tem je zakonsko urejeno? Kot laik pravilno razumem? Kaj sem zamudil, da ne razumem tega, kar vlada razume? Brižna podalpska dežela.
Apostol1
09. 07. 2021 14.04
+6
No tole je nov udarec vladavini prava in to se Janši ne bi smelo dopustiti , predvsem iz vrha EU , drugače se bo pa diktatura še poglobila in lahko pride do ekspanzije kot je v Ameriki , ker Janša je v bistvu mali Trump s kumrovško izobrazbo.
motorist_mb
09. 07. 2021 14.03
+3
Radonjić pod nujno 😁
foxterier
09. 07. 2021 13.52
+11
a ni simpl? Še enkrat jih predlagajte.......! Pa da vidimo
Zlobni76
09. 07. 2021 13.46
+12
Mahnič in Gorenjak logično.
simc167
09. 07. 2021 13.39
+11
VLADA PRI IZBIRI TOŽILCEV NIMA IN NEBI SMELA IMETI NOBENIH POOBLASTIL. VLADA BI SE MORALA Z IZBIRO TOŽILCEV SAMO SEZNANITI. SMRT JANŠIZMU
big_foot
09. 07. 2021 13.32
+11
MI ŽE IMAMO IZBRANE TOŽILCE..... samo lopov Janez bi rad nastavil svoje marionete.
fasulas
09. 07. 2021 13.32
+13
Toliko o Janševi vladavini prava. Marš!
ho?emVšolo
09. 07. 2021 13.27
+10
Upam, da se bosta neimenovana tožilca pritožila, tokrat v roku!!
ho?emVšolo
09. 07. 2021 13.30
+1