Slovenija

Vlada z zeleno lučjo drugemu predlogu NEPN

Ljubljana, 22. 06. 2023 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
7

Vlada je potrdila drugi predlog posodobitve nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN), ki so ga oblikovali po spomladanskem javnem posvetovanju in bo zdaj romal v presojo na Evropsko komisijo, je na novinarski konferenci dejal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Predlog prinaša nekaj bolj ambicioznih ciljev.

Veljavni NEPN, ki je bil sprejet konec februarja 2020, pokriva obdobje 2021–2030, s pogledom do 2040. Posebna pozornost je posvečena ciljem za leto 2030 za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, energijo iz obnovljivih virov, energetsko učinkovitost in elektroenergetsko medsebojno povezanost.

Bojan Kumer
Bojan Kumer FOTO: Bobo

Kumer je po seji vlade pojasnil, da predvidene posodobitve prinašajo bolj ambiciozne cilje. Cilj glede zahtevanega deleža obnovljivih virov energije v končni porabi energije v letu 2030 je tako po novem postavljen na ravni od 30 do 35 odstotkov, "odvisno, kakšni ukrepi bodo sprogramirani". V aktualnem NEPN je ta delež pri 27 odstotkih.

Pri prometu, ki je eden največjih porabnikov energije v Sloveniji in tudi eden največjih virov toplogrednih plinov, se po novem pričakuje povečanje emisij za tri odstotke (trenutno za 12 odstotkov).

Prav tako danes potrjeni predlog posodobljenega NEPN predvideva večje zmanjšanje izpustov v industriji. Medtem ko je v aktualnem načrtu predvideno 43-odstotno krčenje, se z osnutkom upa na 55-odstotno krčenje. V energetiki se načrtuje zmanjšanje za 48 odstotkov (prej 34 odstotkov).

"Kar se tiče povezljivosti, je Slovenija zgledna članica, nadpovprečna, povezljiva s sosednjimi energetskimi sistemi," je nadaljeval Kumer in dodal, da je dokaz za to tudi pretekla zima, ko smo lahko v nekaterih trenutkih vso energijo uvozili in s tem zagotovili energetsko varnost.

Minister se je dotaknil še raziskav in razvoja. Kot je dejal, se predvideva povečanje sredstev, bo pa treba poiskati še rešitve, ki bodo zadovoljile vse deležnike.

Na novinarsko vprašanje, kdaj bi lahko prišli do ogljične nevtralnosti, je spomnil, da ima država iz časa prejšnje vlade sprejeto dolgoročno podnebno strategijo, po kateri je časovnica za to postavljena pri letu 2050. Temu morajo slediti tudi drugi strateški dokumenti, je dodal.

NEPN je treba med drugim posodobiti zaradi odločitve o opustitvi uporabe premoga najpozneje do leta 2033, zvišanj podnebnih in energetskih ciljev do 2030 na ravni EU ter potrebe po pospešeni izvedbi zelenega prehoda.

Predlog posodobitve so na ministrstvu pripravili po drugem krogu javnega posvetovanja, ki je potekalo aprila letos in v okviru katerega so med drugim pripravili javno predstavitev izhodišč ter več tematskih strokovnih posvetov.

Potrjeni predlog bo vlada zdaj kot ena prvih članic EU poslala v presojo Evropski komisiji, je pojasnil Kumer. Rok se sicer izteče konec tega meseca. Sledila bo priprava novega predloga. Končni predlog posodobitve NEPN bo treba v Bruselj posredovati do konca junija 2024.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kriminalna Država
22. 06. 2023 20.06
-1
Kumer je JankoviĆev PS.
123soba
22. 06. 2023 18.57
-1
Jasno, da rabimo novo jedrsko. Da bomo lahko poceni izvažali svojo elektriko in jo drago uvažali. Gradili jo bomo 25 let in zapravili 30 mklijard evrov. Se je bratuškova že zmenila na večerji v Parizu. Je pa tudi problem civilnih iniciativ. Problem so vetrnice, ker so samo v Sloveniji neumni ptiči, ki se zaletavajo vanje, problem so hidroelektrarne zaradi podtalnice in 3 sort rib in vodnih pastirjev. Premoga je kar zmanjkalo in je 3x dražji kot so izračunali politiki. Norija...
Mnogo
22. 06. 2023 17.25
+1
Raje ne pocnite nic, ker kar se dotakne sedanja oblast se podre.
Julijann
22. 06. 2023 17.04
+1
Seveda je Kumer lahko zadovoljen. Ko je bil še sekretar pri Alenki, je pripravljal zakonodaja za svojega šefa. Da bo lepo zasebno po črki zakona.
Tomy1
22. 06. 2023 16.24
+4
Je b..m ti vam zeleno luč in prekladanja nekih NEPN ( Ne-Pa-Ne-Bom) agend ! Ker počas vam že utripa rdeča in bo treba zaključit z samozadovoljevanjem ...
Arhaist
22. 06. 2023 15.45
+1
aha cel clanek stoji na agendi ki zal propada.
periot22
22. 06. 2023 15.02
+4
Zmanjšanje emisij kar začnite ne da ste vsako sekundo na letalih na jahtah,krizarkah......!