Slovenija

Vlada za člana Evropskega računskega sodišča predlaga Jorga K. Petroviča

Ljubljana, 27. 10. 2021 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Vlada je sklenila, da za člana Evropskega računskega sodišča predlaga Jorga Kristijana Petroviča, o čemer bo obvestila državni zbor," je sporočilo ministrstvo za finance. To mora zdaj predlog kandidature posredovati Generalnemu sekretariatu Sveta Evropske unije.

"Jorg Kristijan Petrovič je najprimernejši kandidat Slovenije za člana Evropskega računskega sodišča," je sklenila vlada.
"Jorg Kristijan Petrovič je najprimernejši kandidat Slovenije za člana Evropskega računskega sodišča," je sklenila vlada. FOTO: Dreamstime

Vlada je na seji 7. 10. 2021 obravnavala predlog kandidature Jorga Kristijana Petroviča kot predstavnika Slovenije za člana Evropskega računskega sodišča. Vladni predlog je nato obravnaval parlamentarni odbor za zadeve Evropske unije, ki je na podlagi prejetega gradiva, predstavitve kandidata in opravljene razprave z njim h kandidaturi podal negativno mnenje in ga posredoval vladi, pojasnjuje Ministrstvo za finance.

Po prejemu tega mnenja in pred posredovanjem predloga kandidata pristojnim institucijam Evropske unije mora vlada o predlogu obvestiti državni zbor, pri čemer na mnenje delovnega telesa državnega zbora ni vezana.

"Skladno z navedenim je vlada potrdila predlog kandidature, kot je bil predlagan že 7. 10. 2021, in naložila ministrstvu za finance, da o kandidaturi, potem ko bo o odločitvi obveščen državni zbor, obvesti Generalni sekretariat Sveta Evropske unije," so sporočili z ministrstva.

Slovenijo je namreč konec aprila letos sekretar Sveta Evropske unije obvestil, da "z dnem 6. 5. 2022 poteče mandat našemu članu Evropskega računskega sodišča, zato mora Slovenija najpozneje do 29. 10. 2021 predlagati novega kandidata za člana sodišča".

V Uradnem listu Republike Slovenije in na spletnem portalu državne uprave je bil junija objavljen poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za člana Evropskega računskega sodišča.

"Na podlagi pregleda dokumentacije in upoštevanja tako izpolnjevanja pogojev iz poziva kot tudi drugih delovnih izkušenj, predvsem v mednarodnem okolju, v institucijah Evropske unije in na vodstvenih položajih ter druge izkušnje na delovnih mestih, povezanih z revizijo in nadzorom, je bilo ugotovljeno, da je Jorg Kristijan Petrovič najprimernejši kandidat Slovenije za člana Evropskega računskega sodišča," je sklenila vlada.

Pred dnevi smo poročali, da ravnanje predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, ki je lani pri pripravi osnutka revizijskega poročila o nakupih zaščitne opreme odvzel pooblastilo svojemu namestniku Petroviču, po mnenju protikorupcijske komisije ne predstavlja kršitev določb zakona o integriteti. Zaradi zaznanih tveganj pa je računskemu sodišču izdala priporočila.

Računsko sodišče je decembra lani izdalo osnutek revizijskega poročila glede nabave zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covida-19, pri čemer so 13 izvedenih pogodb označili kot takšne, kjer bi lahko bili zaznani sumi kaznivega dejanja. V postopku priprave pa je Vesel pooblastilo za podpis osnutka revizijskega poročila z Jorga Kristijana Petroviča prenesel na namestnico Mojco Planinšek.

Kot je tedaj pojasnjeval Vesel, Petrovič odločitve ni sprejel v realnem času, poleg tega pa je bila komunikacija z njim otežena, saj ni prihajal na sestanke in dvigoval telefona. Tega pa kot predsednik računskega sodišča ni mogel dopustiti, zato se je odločil za zamenjavo, je Vesel pojasnil ob predstavitvi poročila.

O ravnanju Vesela je februarja razpravljal odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Vesela je ob obstrukciji dela opozicije pozval k odstopu, KPK pa predlagal, da glede odvzema pooblastil Petroviču uvede postopek.

Komisija je naposled postopek zaključila. Pri tem ni potrdila kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zato je postopek ustavila. Zaradi zaznanih tveganj pa je računskemu sodišču izdala priporočila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
27. 10. 2021 18.33
+1
če je toliko let delal pod veselovo kuratelo in ni bilo pripomb, pritožb..čez njegovo delo...zakaj je sedaj moteč, le zato ker ga predlaga ta vlada?
sinhron
27. 10. 2021 18.09
+2
To kot še veliko njih spada v rubriko " saj ni res , pa je "! Vlada predlaga za člana Evropskega računskega sodišča Jorga K. Petroviča , ki je oziroma še deluje v Slovenskem računskem sodišču in mu je predsednik računskega sodišča odvzel pooblastilo za podpis osnutka revizijskega poročila Jorga Kristijana Petroviča in jo prenesel na namestnico Mojco Planinšek , ker je prvo imenovani zavlačeval s podpisom , ker so v poročilu označeni deli , ki bi lahko predstavljali kazniva dejanja . Vsak ki deluje proti državi in državljanom je nagrajen s strani te Janševe vlade !
Brakedirt
27. 10. 2021 18.13
+1
sedaj naj ga parlament zavrne. tako kot je komunajzl naredil z tozilci.