Slovenija

Vlada za izvedbo filmskega projekta v Sloveniji prispevala 2,5 milijona evrov

Piran, 27. 09. 2022 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrica za kulturo Asta Vrečko in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han sta v Piranu obiskala mesto snemanja produkcije "The Union", v katerem igrajo tudi znani igralci, kot so Halle Berry, Mark Wahlberg in J. K. Simmons. Vlada je za izvedbo filmskega projekta v Sloveniji prispevala denarno povračilo v višini 2,5 milijona evrov. Izvedba projekta v Sloveniji bo doprinesla k okvirno 30.000 nočitvam in predvideni porabi več kot 10 milijonov evrov sredstev filmske ekipe za priprave in snemanje pri nas. Pri izvedbi projekta sodeluje več kot 340 slovenskih delavcev.

Sredstva v višini 2,5 milijona evrov so zagotovila Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za finance in Ministrstvo za kulturo. "Tovrstni projekti so dobra turistična promocija Slovenije in referenca za Slovenijo kot destinacijo za filmska snemanja in posledično tudi destinacijo filmskega turizma," so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Ministra Matjaž Han in Asta Vrečko ter direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar so si v Piranu ogledali glavno snemalno enoto in se srečali z režiserjem Julianom Farinom, izvršno producentko Jennifer Madeloff in člani filmske ekipe.

Promocija Slovenije
Promocija Slovenije FOTO: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

V projektu sodeluje več kot 340 slovenskih delavcev

Na različnih lokacijah v Sloveniji je predvidenih 17 snemalnih dni, večji del snemanja filma poteka v Piranu. Pri pripravi in izvedbi projekta sodeluje več kot 340 slovenskih delavcev, kar je več kot polovica celotne ekipe. Slovenski sodelavci so prisotni v vseh oddelkih (organizacija, produkcija, scenografija, tehnična ekipa, asistenti v sektorjih kostumografije in filmske maske, sektorja slike in zvoka ...). Na projektu so angažirani tudi številni "vajenci" v različnih oddelkih filma, vključenih pa je še na stotine statistov. Predvideno število vseh sodelujočih slovenskih in tujih filmskih delavcev je 650, z igralci in statisti pa se število povzpne na 1.500.

Produkcija predvideva 30.000 nočitev v hotelih in ostalih prenočitvenih kapacitetah v času priprave in snemanja filma po vsej Sloveniji. Skupna predvidena poraba sredstev za priprave in snemanje v Sloveniji je cca. 10 milijonov evrov.

"Dobra filmska produkcija znanih svetovnih medijskih hiš, kot je Netflix, lahko pomembno prispeva h globalni promociji države. Poleg tega pa ima filmska produkcija tudi multiplikativen učinek na domače gospodarstvo in turizem," je povedal minister Han in pojasnil, da lahko doprinese k razvoju tudi manj razvitih regij, ustvarja zaposlitvene priložnosti in razvoj novih kompetenc na različnih področjih. 

Promocija Slovenije
Promocija Slovenije FOTO: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

"Obenem so visokokakovostni mednarodni filmski projekti promocija filmskega turizma v Sloveniji. Zato smo na ministrstvu podprli projekt z enim milijonom evrov, saj verjamemo, da ima sinergijske učinke z ostalimi vlaganji v mednarodno turistično in gospodarsko promocijo države," je še dodal. 

"Snemanje do sedaj največjega filmskega projekta v Sloveniji pomeni pomemben dogodek tudi za slovensko filmsko industrijo. V tako obsežen projekt so vključene tudi slovenske koproducentske ekipe in veliko število slovenskih delavcev in delavk na področju filma, ki sodelujejo s kolegi in kolegicami iz najrazličnejših držav, saj so takšne velike produkcije tudi vedno mednarodne," je medtem izpostavila ministrica Vrečko.

Kot pravi, to pomeni prenos znanja, povezav in bogate izkušnje. "Na ministrstvu za kulturo si želimo še več možnosti za sodelovanje, hkrati pa tudi izboljšav na tem področju, o čemer smo tudi govorili ob obisku. Prav zaradi spodbujanja različnih povezav, ki so širše od samega področja filma, saj segajo na področje gospodarstva in turizma, smo na vladi namenili temu projektu sofinanciranja tuje produkcije sredstva v višini 2,5 milijona evrov," je dejala.

Promocija Slovenije
Promocija Slovenije FOTO: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Direktorica Slovenskega filmskega centra Bučarjeva je ob obisku dejala, da je dejstvo, da so se producenti tako obsežnega filmskega projekta odločili za snemanje pri nas, potrditev, da imamo v Sloveniji odlične snemalne lokacije, izkušene filmske delavce in vso potrebno infrastrukturo za servisiranje tudi največjih filmskih produkcij na svetu. "Veseli me, da je vlada podprla naša prizadevanja v smeri privabljanja tujih investicij na področju filma in s tem prepoznala izjemen, ne samo kulturni, temveč tudi gospodarski pomen avdiovizualnega sektorja," je povedala. 

Krepitev avdiovizualnega ekosistema lahko spodbudi ustvarjanje novih delovnih mest

Sistemska krepitev avdiovizualnega ekosistema in načrtno privabljanje avdiovizualnih projektov lahko spodbudi ustvarjanje novih delovnih mest, tako v avdiovizualnem sektorju kot tudi v turizmu. Obenem lahko pripomore k razvoju malih in srednjih podjetij ter gospodarsko manj razvitih območij. Predvsem pa je pomembna za globalno promocijo Slovenije, tako v turističnem kot tudi investicijskem smislu, ter prispeva k internacionalizaciji slovenskega gospodarstva. Avdiovizualna industrija primarno ustvarja dela, ki imajo pomembno kulturno vrednost in predstavljajo kulturno dediščino sodobnega časa.

V Sloveniji filmsko produkcijo sistemsko podpira Slovenski filmski center, ki izvaja tudi promocijo Slovenije kot filmske lokacije in skladno z zakonom izvaja ukrep denarnih povračil, ki ustreza vrednosti 25 odstotkov upravičenih stroškov, neposredno porabljenih za produkcijo filmov in avdiovizualnih del na ozemlju Republike Slovenije.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martin celin
27. 09. 2022 17.25
Najbolj dobičkonosni branži smo podarili 2,5 milijona???
123soba
27. 09. 2022 14.52
+2
A to je han zračunal, da bomo dobil 10.000.0000 €, 2,5 bomo pa dal davkoplačevalci in ne vlada. Banda razsipniška...
JApajaDAja
27. 09. 2022 12.50
asta in han bosta statista ali zgolj kulisa? :-.)
kolesarskilevnuhi
27. 09. 2022 12.08
+4
In prvi film naj bo...KAKO JE SD V RADEČAH UNIČIL PAPIRNICO.
Sortegilio
27. 09. 2022 11.35
+1
Tretja slika je motna oz. ni čisto jasna.
kiropraktik
27. 09. 2022 11.24
+1
Dajemo premalo našim "kulturnikom"????
terran
27. 09. 2022 11.12
+6
2,5 mil Jenkijem zato, da bodo snemali pri nas, a se je sam meni odpeljalo ali vsem ostalim ? Koliko dobi slovenski film na leto (pazi.... NA LETO) denarja za izvedbo svojih projektov....pa saj ne moreš verjet....