Slovenija

Vlada za javno obravnavo pri presojanju ustavnosti novele zakona o RTVS

Ljubljana, 15. 02. 2023 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela predlog za razpis javne obravnave ter za zaslišanje prič in izvedencev v postopku za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in ga bo posredovala ustavnemu sodišču. Ustavno pobudo je vložilo več vodilnih na zavodu s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem.

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: Luka Kotnik

Kot so zapisali na vladnem uradu za komuniciranje, vlada kot priče predlaga novinarko na RTVS in voditeljico televizijske oddaje Intervju Ksenijo Horvat, novinarja na RTVS in voditelja televizijske oddaje Odmevi Igorja E. Berganta ter predsednika sveta delavcev RTVS Roberta Pajka, kot izvedenca pa Igorja Vobiča s fakultete za družbene vede v Ljubljani. Predlagane priče bi po oceni vlade lahko izčrpno opisale dogajanje, ki je privedlo do kritičnih razmer na RTVS, in škodljive posledice za RTVS ob morebitnem zadržanju novele.

Vlagatelji pobude Peter Gregorčič, zdajšnji v. d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough, namestnica predsednika nadzornega sveta RTVS Tamara Besednjak Valič in v. d. direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija oporekajo temu, da so z začetkom uveljavitve omenjene novele 28. decembra lani prenehali mandati članov programskega in nadzornega sveta, generalnega direktorja in direktorjev televizije in radia.

To se je po njihovem opozorilu zgodilo brez ugotavljanja pogojev, ki so sicer predpisani za prekinitev teh mandatov. Po njihovem mnenju se s tem krši tako ustaljena praksa ustavnega sodišča kot sodna praksa sodišča EU in Evropskega sodišča za človekove pravice. Po oceni pobudnikov bodo zaradi izvajanja novele in prekinitve mandatov nastale nepopravljive posledice, zato so predlagali absolutno prednostno obravnavo in začasno zadržanje novele.

Ustavno sodišče bo pobudo v četrtek vnovič presojalo

Ustavno sodišče bo na seji v četrtek glede na predlog dnevnega reda znova imelo na mizi to pobudo. Po poročanju medijev pa ni mogoče predvideti, kakšna bo odločitev osmih ustavnih sodnikov, saj je bil iz zadeve januarja izločen ustavni sodnik Rok Čeferin

A po navedbah, ki jih je na svoji spletni strani danes objavil Večer, naj bi bil izid bodisi izenačen bodisi bi se večina sodnikov na koncu lahko odločila za začasno zadržanje. Zaenkrat še ni znano, ali bo odločitev sodišča znana že v četrtek.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prinašalec2
16. 02. 2023 08.54
+0
Partijski "prijemi". Sicer pa zakaj panika, ce pa so delilci pravice itak vaši.
zibertmi
16. 02. 2023 09.44
+0
sds kader ,ki je v rtv zaposlen že desetletja je vedel kasko krmarit in je bil tiho,sedaj ko to ustanovo vodi sds pa dvigujejo glave in v ospredje rinejo sds novice za svojo reklamo in v informativne oddaje rinejo desne politike in somišlenike,da ,če kdo že gleda to packarijo,misli ,da je res tako kot spodbujata rosvita in svetina.pirkoviča in možino in petričevo raje nebi omenjal.pirkovič se naj raje drži pisanja besedil mu veliko bolje odreže
rambojanša
16. 02. 2023 08.46
+3
Ja razni Berganti in vsi ki jin ni malo so proti ...saj bi vsi Delali po svoje ...PRIŠLI V SLUŽBO OB DESETIH ZA DVE URE OSTALA PA ZA SVOJ SP....ZAPRETI ALI UKINITI PLAČEVANJE NAROČNINE.
Defragment
15. 02. 2023 21.58
-2
Peter Gregorčič je bister dečko. Upam, da nekoč ustanovi pravo desno sredinsko stranko. Ta tip da v koš vse pajace iz svobode in njenih satelitov.
rambojanša
16. 02. 2023 08.43
+1
JA tudi ti si brihta le kako nisi ti uspel..
Nebodijetreba
15. 02. 2023 21.10
+2
Preko trupel! Vlada se bo oprijela vsake bilke, da bi dosegla svoj cilj. Če bo šlo tako naprej ... kakšno vlogo bodo sploh imeli ustavni sodniki?!
Rudolf Maister
15. 02. 2023 20.47
+4
Joj, joj.kako so pa tele nesposobni. novinarje javne RTV bodo predlagali za priče v korist vlade . pričali pa bodo o depolitizaciji javne RTV. Mislim to pa je ladja norcev. Kako bo novinar javne RTv pričal v korist vlade o depolitizaciji?Mislim to pa tudi smešno ni več.
tron3
15. 02. 2023 20.01
+4
Izklopit, ne bo nič hudega, zaposlene pa na cesto, ker to kar se gredo ni TV, to velja za vse ostale, da ne bo pomote!!!
Jožajoža
15. 02. 2023 20.00
+0
Zakaj se popušča janšistom? Kaj volja ljudstva v sloveniji ne velja.
Rudolf Maister
15. 02. 2023 20.51
+2
RTV ti prodamo za 1 evro. vse stavbe tehniko in ljudi. Pogoj je samo , da ne smeš prodati stavb in tehnike deset let ,ne smeš odpustiti nobenega deset let in plače moraš izplačevati deset let ter jasno plačevati prispevke FURS-u. No en evro pa imaš,stisni
zmerni pesimist
15. 02. 2023 19.52
+4
Ma zaprite saj nihče ne bo pogrešal rtv