Slovenija

Vlada za Medicinsko fakulteto v Mariboru

Ljubljana, 28. 08. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je prižgala zeleno luč za ustanovitev Medicinske fakultete v Mariboru. Univerza v Mariboru bo pridobila kar dve novi članici, in sicer Medicinsko fakulteto in Fakulteto za policijsko varnostne vede.

Vlada je po besedah ministra za šolstvo, znanost in šport Slavka Gabra prisluhnila ocenam ministrstva za zdravje in medicinske stroke, da je treba imeti v Sloveniji na dolgi rok več zdravnikov. Po oceni ministrstva za zdravje bomo do leta 2020 potrebovali 1100 zdravnikov ali 25 odstotkov več kot zdaj. Mariborska Medicinska fakulteta bo univerzitetni študijski program lahko začela izvajati v študijskem letu 2004/2005, ko se bo v prvi letnik lahko vpisalo približno 100 študentov, je dejal Gaber. Večino sredstev za izvajanje študijskega programa bo zagotovilo ministrstvo za šolstvo, znanost in šport, zagonska sredstva pa finančni konzorcij in UM, ki je namenila prostore za izvajanje programa na Slomškovem trgu 15 v Mariboru. Prva Medicinska fakulteta je bila ustanovljena leta 1945 v Ljubljani.

Dosedanja Visoka policijsko varnostna šola je bila kot samostojni visokošolski zavod in pridružena članica Univerze v Ljubljani preoblikovana v Fakulteto za policijsko varnostne vede. V skladu z zakonom o policiji je prenesla svojo dejavnost na UM in postala njena polnopravna članica. V prvem letniku bo po Gabrovih besedah vpisanih sto študentov.

Kot je znano, je vladni svet za visoko šolstvo 11. aprila letos podprl ustanovitev mariborske Medicinske fakultete, kar so v štajerski prestolnici, kot tudi drugod po severovzhodni Sloveniji, označili za zgodovinsko prelomnico na poti do popolne UM in univerzitetnega statusa splošne bolnišnice Maribor. Predstavniki gospodarskih in negospodarskih družb, lokalne uprave in javnih zavodov pa so junija na UM podpisali pogodbo o ustanovitvi konzorcija za financiranje mariborske Medicinske fakultete, ki združuje pravne subjekte oziroma donatorje predvsem z območja severovzhodne Slovenije. Ti naj bi predvidoma do septembra 2005 zbrali več kot 220 milijonov tolarjev za ureditev prostorov in nakup opreme pri nekaterih predkliničnih predmetih, kot so biokemija, anatomija, patologija in fiziologija.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) pa je po pristopu h konzorciju za zagotovitev finančnih sredstev za razvojni projekt Medicinske fakultete pri Univerzi v Mariboru danes že nakazala prvo tretjino od dogovorjenih šest milijonov tolarjev, ki jih bodo konzorciju nakazali v treh letih. ŠOUM je že od začetka podpirala aktivnosti za ustanovitev Medicinske fakultete v Mariboru, kar je 16. januarja lani s sprejemom posebne resolucije o študiju medicine na UM še uradno potrdila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja