Slovenija

Vlada za ukinitev dodatka za delovno aktivnost

Ljubljana, 27. 06. 2019 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sprejela predlog novele zakona o socialno varstvenih prejemkih, s katerim predlaga ukinitev dodatka za delovno aktivnost. S tem želijo po besedah ministrice Ksenije Klampfer razmejiti denarno socialno pomoč in minimalno plačo ter doseči hitrejšo aktivacijo upravičencev do denarne socialne pomoči na trgu dela.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer, zasledujejo dva cilja. Prvi cilj je razmejiti denarno socialno pomoč in minimalno plačo, je dejala, ob tem pa izpostavila, da denarna socialna pomoč ostaja v enaki višini. Drugi cilj pa je hitrejša aktivacija upravičencev do denarne socialne pomoči na trgu dela. 

Za razmejitev denarne socialne pomoči in minimalne plače vlada predlaga ukinitev dodatka za delovno aktivnost, saj z vidika gospodarskih razmer in stanja na trgu dela, kjer primanjkuje delovne sile, dodatek za delovno aktivnost po besedah ministrice ni več ustrezno umeščen institut denarne socialne pomoči.

Kot je spomnila, je bil dodatek za delovno aktivnost sprejet kot dodatek k denarni socialni pomoči v času največje gospodarske krize leta 2011, ko je bila tudi denarna socialna pomoč zelo nizka in je znašala 230 evrov.

Denarna socialna pomoč danes znaša 392,75 evra, skupaj z dodatkom za delovno aktivnost pa dosega že skoraj 600 evrov oz. 89 odstotkov minimalne plače, je izpostavila ministrica. "Posledice te anomalije sistema so, da denarna socialna pomoč danes ostaja redni dodatek delovno aktivne populacije in to v času, ko nam na trgu primanjkuje delovne sile. To se odraža tudi v skokovitem porastu upravičencev do denarne socialne pomoči," je dodala. Po njenih besedah se je od aprila lani do aprila letos število upravičencev povečalo za okoli 14.500.

Od aprila lani do aprila letos se je število upravičencev povečalo za okoli 14.500, pravi ministrica.
Od aprila lani do aprila letos se je število upravičencev povečalo za okoli 14.500, pravi ministrica. FOTO: POP TV

Vlada želi s predlagano spremembo odpraviti še eno anomalijo. "V obstoječi ureditvi se prejemniki denarne socialne pomoči in dodatka za delovno aktivnost ne želijo vključevati v ukrepe aktivne politike zaposlovanja, katere namen je ravno opolnomočenje posameznika za lažjo vključitev na trg dela," je dejala. Eden od ključnih razlogov je po besedah ministrice tudi ta, da se jim z vključitvijo v ta program denarna socialna pomoč zniža.

"Po novem denarna socialna pomoč zaradi prejemka iz naslova ukrepov aktivne politike zaposlovanja ne bo zmanjševala denarne socialne pomoči, kar je ključno za hitrejšo aktivacijo dolgotrajno brezposelnih," je dejala.

Vlada bo predlog v DZ poslala za obravnavo po skrajšanem postopku.

Levica se je v izjavi za javnost odzvala z besedami, da "če bo tak predlog sprejet se bo vsaj 19.000 upravičencem, ki med drugim prostovoljno delajo za humanitarne organizacije, kot so Karitas, Rdeči križ in Zveza prijateljev mladine, znižal znesek denarne socialne pomoči, ali pa bodo ostali brez socialne pomoči, vključno s plačilom zdravstvenega zavarovanja. Socialne pomoči v Sloveniji so še vedno nižje od osnovnih življenjskih stroškov, čeprav se je vlada v koalicijski pogodbi zavezala k dvigu na 442 evrov do leta 2020. Namesto tega vlada danes mnoge potiska še globlje v revščino in socialno izključenost."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Optimiran
29. 06. 2019 08.48
Kam bodo namenili denar, ki ga bodo vzeli prejemnikom DSP v večini primerov tistim, ki opravljajo prostovoljno delo? Ministrstvo je izračunalo prihranek cc. 19 mio EUR na leto. Nekako sovpada z napovedjo, da imajo funkcionarji do 40% premale plače. Predlagam ministrici, da ta znesek nameni ministrstvu za zdravje in sicer namensko za nakup manjkajoče krvi. Krvodajalci so tudi prostovoljci, ki z darovanjem rešujejo življenja. Nekaterim prostovoljstvo ustreza, ko kaj dobijo od njih, drugače pa so nepotreben strošek za proračun.
Tibi74
28. 06. 2019 19.19
+6
Katastrofa!! Zakaj dela ta država iz revežev še večje reveže? Zakaj vse meče v isti koš?? Ali smetana v parlamentu gre kdaj na teren in si lastne oči pogleda,kako životarijo nekateri,ki niso sami krivi,da jih je življenje udarilo in jih naredilo reveže??Poznam punco,ki živi od socialne podpore plus dodatek za prostovoljstvo,redno ni zaposljiva,ker ima hude težave z zdravjem,še tistih nekaj ur prostovoljstva v pisarni s težavo opravi. Živi sama v starem, plesnivem najemniškem stanovanju,stroški najemnine in obratovalni stroški nenesejo čez 300 eu,vse kar ima,je majhen kuža,ki ji edini še daje smisel življenja. Živi sama,pozabljena od vseh,čeprav marsikdo od njenih sosedov pozna njeno stisko,nihče ne pomaga. Že z dodatkom za prostovoljstvo ji je ostalo nekje 170 eu mesečno za hrano in ostale stvari. Zdaj ji bo ostalo kakih 70 eu. Kako naj preživi?? Tudi sam sem na socialni podpori,tudi hudo bolan,tako me boli,ker bi rad pomagal tej ubogi punci,pa ne vem,kje iskati pomoč. Sam ji žal ne zmorem pomagati. Že zdavnaj sem zgodbo hotel izpostaviti javnosti,pa se revica ne upa izpostavljati,ker je v preteklosti večkrat bila deležna fizičnega nasilja in še večkrat poniževanja bivšega partnerja in okolice. Kaj lahko storim?? Kako lahko pomagam?? Ali je kdo,ki bi pomagal tej siroti,ki je v življenju pretrpela več,kot si marsikdo lahko predstavlja?? Kako naj poiščem dobre ljudi,ki pomagajo ljudem v stiski,ne da bi se punco izpostavljalo v javnosti??Lepo prosim,dajte predlagajte kaj,zlobni jeziki pa prosim,vsaj enkrat se vgriznite v jezik in preskočite kost za glodanje!!
Optimiran
28. 06. 2019 09.41
+4
Razlogi za ukinitev dodatka za delovno aktivnost, ki jih navaja ministrica so prav smešni. Na katerem Zavodu za zaposlovanje pa upoštevajo, da se ne "želiš" vključiti v program aktivne politike zaposlovanja? Ali je ministrstvo sprejelo tak zakon, da se upoštevajo tudi želje? Drugi razlog, da se DSP z dodatkom dosega skoraj 600 EUR, je namerno uporabljen za zavajanje. Pozabili so napisat, da vsem, ki so delovno aktivni in zaslužijo , ta znesek potem odštejejo on DSP in dodatka. Edino prostovoljcem ne morejo nič odšteti, ker delajo zastonj. Še najbolj smešen razlog pa je razbremenitev delavcev na CSD, ki so bili do sedaj preveč zaposleni z upravičenci, ki so uveljavljali dodatek za delo.
jozefStefan
28. 06. 2019 09.13
+4
Vse, ki prejemajo socialno denarno pomoč več kot 3 mesece, bi morali nagraditi z brezplačno vztopnico za Stožice inbi tam morali sedeti 8 ur in to na 3 izmene. RTV3 pa naj predvaja lene face!
Uros Peteh
28. 06. 2019 09.53
-4
Uros Peteh
28. 06. 2019 09.58
+2
bravo, jozefStefan. A je to tvoje pravo ime al se skrivaš za fizikom? Kot 'znanstvenik' bi lahko vedel, da je bila 2009 soca 155€, nato se je dvigvala na 240-290,.. Številni prebivalci imajo psihofizične omejitve, kar invalidska podjetja dodobro izkoristijo. Tvoj sarkazem raj uporab na kšni tuji strani, da poveš par krepkih proti taki gnili državi, ki ustvarja reveže in sužnje.
jozefStefan
28. 06. 2019 10.47
-1
Redko odgovorim, ampak tokrat morem.Lekcija ekonomija: če je približno 6% ne delavnega prebivalstva je to po ekonomski plati 0%. Torej ekonomija predvideva, da je 6% ljudi, delavno "nezmožnih". Torej v Sloveniji imamo približno 3% lenih + 6% "nezmožnih". Bodimo realni 6% je res veliko ampak očitno za "delaven" narod premalo.Niti ne bi izgubljal besed koliko je ne opravičeno invalidsko upokojenih in smo jim delavci v posmeh. Če skrajšam:Niso vsi za isti koš, vsi pa jemljejo iz iste vreče!
Uros Peteh
28. 06. 2019 10.52
+1
Zakaj pa redko odgovoriš? A sm neki posebnga al imaš težave z vzvišenostjo?
0OO7
28. 06. 2019 09.12
+11
Če bi enkrat za spremembo sprejeli nekaj takega, kar bi bilo dobro za malega človeka, bi mene valjda od presenečenja kap...
omega _v6
28. 06. 2019 08.58
+10
Nisem podpornik te vlade je ta ta zakon zelo dober!! Tako bodo tudi lenuhi,ki so vso življenje na sociali prisiljeni DELATI!! Poznam mnogo ljudi,ki so zdravi pa niso nikoli delali!! Živijo od socialne podpore položnice pa nosijo na CSD!! Zelo čudno je,da imamo na borzi 80 000 prijavljenih brezposelnih delovno silo pa uvažamo iz juge!!
vezuv_
28. 06. 2019 08.44
+13
Meni pa se zdi bolj skrb vzbujajoče dejstvo, da vlada hoče (če že ni) sprejeti to, da delamo do starosti 67 let in delovno dobo 42 let!!!! le kje in kdo bo gledal še starce in kakšen bo delovni učinek, a mladi zdravi pa doma se po ta zadnji praskajo. dokler je določeno delovno mesto zasedeno s starejšo populacijo, mladi ne morejo dobiti dela, žal to je resnica in splošno znano dejstvo, le modeli z dr. nazivi tega ne vejo.
Alexa07
28. 06. 2019 08.04
-6
Ksenja Klampfer si predstavljate živeti na socialno z 300€ na mesec????
PiggyBank
27. 06. 2019 21.31
+12
ko pa pijan voznik ubije človeka pa se zgovarja na to da je bil pod stresom in jo odnese samo z odvzemom izpita.. To vse pove kaksni nam vladajo in kaksne zakone imamo pa LP..
tomi.passion@gmail.com
27. 06. 2019 21.01
+34
Ko vladajo socialisti, se govori le o socialni pomoči. Socialisti nikoli ne bodo razumeli ekonomije, zato se tudi imenujejo socialisti. Edina pravilna socialna politika so delovna mesta, razbremenitev plač.
krona
27. 06. 2019 20.21
+55
Zmanjšat socialo tistim, ki se jim ne da delat in doma lenuharijo za 400 evrov. V mojem okolišu je dosti takih, delat ne, socialo pa vleče in doma leži. Ženska je delala 35 let v kuhinji ima pa 420 evrov penzije, kje je tle logika ??????? Pa delavcem plače dvignit, eni težko delajo za 400 evrov.
strojnik80
28. 06. 2019 07.17
+27
Ne samo zmanjšat, vzet jim jo in jih nagnat delat. Mi lahko kdo pove kako jim uspe bit na socialni in se vozit z novimi BMW in MB-ji, ker bi tudi jaz rad tako živel? Na žalost se je zgodilo, da sem tudi jaz moral enkrat zaprosit za socialno pomoč in sem imel en kup problemeov preden sem dobil ta denar. Šele, ko sem jim rekel, da jim bom prinesel račune za plačat so pa takoj vse uredili.
Cesar Millan - Vodja krdela
28. 06. 2019 08.00
+15
Točno tako tudi pri nas v Kranju je socijalnih postopačev ogromno !!! TAKO ,da ministrica za delo ,čim prej poberi šila in kopita pa pojdi delan nekam v tovarno ,da boš sploh vedela KAJ JE DELO !!!!
KAPIBARA
28. 06. 2019 08.24
+2
@bel- Uzakonjena penzija , za 40/60, je danes cerka 530 evrov, novembra pa še 1,5 % gor..
Pohorski pubec
28. 06. 2019 09.34
+1
Ne vem, če si ti glih kapiral članek....
wolfterier
28. 06. 2019 09.37
+1
A dej nehi,kar 1,5% novembra,do takrat bo nekatere že pobralo !!!
LazniviZares
27. 06. 2019 19.37
+35
Levicarji morajo malo paziti kako klestijo te stroske , ker komplet volilno telo levicarjev je na sociali in ostali v javni upravi.
Rafael Kramar
27. 06. 2019 18.59
+22
Bom dal namerno samo okrogle številke pa enim že s temi ne bo šlo skozi. Zaposlil si se pri 20ih. Delal 40 let pričakovana življenjska doba je pa 80 let. Kako težka matematika je izračunati kolikšna bo penzija. Če sta z delodajalcem 40 let vplačevala ekvivalent 200 evrov, boš 20 let dobival cca 400 evrov penzije. Ker pa je zakonska spodnja neja 500, ti bo državni proračun častil stotaka.
mk67
27. 06. 2019 19.06
+27
Razmišljaš sicer v pravi smeri, a nisi upošteval niti obresti, niti inflacije.
Rafael Kramar
27. 06. 2019 19.22
+8
Obresti ni, ker to ni pokojninski sklad. Vplačane pokojnine se porabijo za izplačilo tekočih pokojnin, kar se uradno imenuje medgeneracijska solidarnost ali medgeneracijska pogodba. Inflacija je pa pokrita z besedo ekvivalent.
LazniviZares
27. 06. 2019 19.35
+26
In medtem si 22% od ciste place podaril drzavi kot ddv....
Rafael Kramar
27. 06. 2019 19.47
+6
V bistvu na razumem kakšno povezavo ima ddv s pokojninami, ampak, ja. Za vsako stvar, ki si jo kupil, si plačal ddv. Ta pa se je sproti porabil za delovanje države. Nič novega, nič groznega, nič, kar be bi počeli povsod po razvitem svetu...?!
Cesar Millan - Vodja krdela
28. 06. 2019 08.03
+15
JA SEVEDA NON STOP SE JEMALI IZ ŽAKLJA ;KATEREGA JE BIL NAMENJEN ZA POKOJNINE !!! SEVEDA SEDAJ PA PRIMANKUJE !!!!!
KAPIBARA
28. 06. 2019 08.27
+8
@ raf - V tej formuli, izpuščen pomemben podatek: Mnogo jih vplačuje 39-40 pa ne dobe ene penzije. Od tu tudi ta razlika.. Mojemu očetu, se je to zgodili. 3 mesce pred nastopom penzije, smo ga pokopali. Vsa vplačila so ostala notri..
Rafael Kramar
28. 06. 2019 21.39
+1
Kapibara drži, kar si napisal, tudi moj oče je dobil samo eno. Kar sem napisal NI FORMULA za izračun pokojnine. Hotel sem le opisati, da razne floskule "43 let garal" nimajo tu nobene veze. Če si 40 in koliko let delal, si to dobil plačano takrat. S pokojnino to nima nobene direktne povezave. Najbistveneje je, koliko si vplačeval za svojo pokojnino. Dodajajo še otroke pa leta pa vojsko pa dlakav hrbet pa kam ti tič štrli, ampak to so samo malo procenti sem pa malo tja. Če bi večina delavcev 10% tistega, kar so znosili v bife, vložili v vsvojo pokojnino, bi imeli danes popolnoma dovolj. Ampak, ko si enkrat mlad, deloven in je tudi denarja malo več, je penzija izraz za norca se delat. Ko pa enkrat prideš na vrsto, je pa država tista baraba, ki te je okradla.
izdelanc
27. 06. 2019 18.57
+10
Hehe ovce, drzavljanska nepokorscina! Beee ovceeee:)
kranški sin, ki pije vin
27. 06. 2019 18.47
+80
poznam pri nas ena ženska nima sekunde delovne dobe celo živlenje se že pase na socialo. Fotr je delu pa skor 43 let dobi pa 515 euru. Telo je uničeno do kraja pa si človk po vseh teh letih ni zaslužu 700 euru pokojnine pa na to državo je treba vreč atomsko ali pa namensko uničit jedrsko v krškem da bo mir na tej slovenski zemlji ker ta država je samo za lopova in pa lenuha tist k pa delamo smo pa itak tazadnji kot pasja jajca
Rafael Kramar
27. 06. 2019 18.53
-26
Ali pa še bolj enostavno VEČ VPLAČEVAT V POKOJNINSKO!
Rafael Kramar
27. 06. 2019 20.03
-17
Akuster
27. 06. 2019 20.48
+18
rafael, ti si očitno na socialki al pa radikalni levičar, da zagovarjaš delomrzneže in visoke socialke
Rafael Kramar
27. 06. 2019 21.54
+1
Ne eno, ne drugo, ampak saj je vseeno, ker ti si se že odločil. Kje za boga si pa potegnil, da jaz zagovarjam delomrzneže in socialke me pa resnično zanima. Če bi imel jaz kaj besede na brzino ne bi bilo ne enih ne drugih. Očitno si me moral nekaj narobe razumeti.
Brcavrit
28. 06. 2019 07.05
+16
Kako bodo vplačevali več v pokojninsko blagajno, ko pa že zdaj 75posto zaposlenih komaj preživi!?
Cesar Millan - Vodja krdela
28. 06. 2019 08.05
+5
KAPIBARA
28. 06. 2019 08.28
-1
@ ces- komu ti to bravo.. ? Tu je veliko komentarjev..
TolstojV
27. 06. 2019 18.40
+81
Ali je sposobna ta uradnica spremeniti zakon o tujcih in nehati naseljevati kosovarje z številnimi družinami, muslimane oz. bosance in migrante, Slovenija je premajhna za naseljevanje tujcev in plačevanje socialne pomoči in zdravstva tem priseljencem ki so po večini nekvalificirana delovna sila.
izdelanc
27. 06. 2019 19.00
+30
lightning
27. 06. 2019 19.03
+26
sposobna najbrž ni...vsekakor pa to ni v interesu SD in njenih klonov, saj iz tega bazena črpajo vse več volilcev...vsi novorojenci (in teh je res mnogo) imajo SLO državljanstvo, SLO socialne prejemke in seveda se zavzemajo za ohranitev stanja torej volilne uspehe levakov...
KAPIBARA
28. 06. 2019 08.28
+1
Tudi ta nepotrebna ugodnost, se da rešit.. !! Če je volja vladajočih..!!
vicente
27. 06. 2019 18.15
+25
ukinit je potrebno najprej minimalni osebni dohodek,dobri delavci naj se pogajajo za plačo,s tem bodo propadle firme ki nimajo prpizvodov ki jih lahko tržijo za dober denar,dobre firme bodo plače dvignile če bodo hotele dobre delavce in barka se bo sama dvignila z dna in tako bo zaživel trg dela,saj dober delavec ne rabi sindikata prej rabi brokerja da ga lahko dobro proda.
mk67
27. 06. 2019 18.46
+13
Načelom a se zelo strinjam s tabo. Trg pa žal deluje v prid delavcem samo v primeru, da ni kakšnih večjih sistemskih težav: recesija, nedelovanje pravnega sistema, ...
prerojeni_vzviseni_toncek
27. 06. 2019 18.03
+70
prideš sem iz prištine z svojimi 5 otroci in maš kar lepo socialno 1200 na mesec.. še fajn prednostno dobiš eno neprofitno stanovanje... "sljovenija je raj na zemlji, živelja ljevica"
prerojeni_vzviseni_toncek
27. 06. 2019 18.05
+44
z številom svojih otrok pa si "dvignil" nataliteto v državi in pridobil zaston šolstvo in izobrazbo in vrtec svojim otrokom da bodo lahko z eu pasošem šli naprej v nemčijo
izdelanc
27. 06. 2019 18.59
-1
To mi deli se mi deli! Zlovenske ovcee, pobit se med sabo za pokradeno:)
Maribor?an 1
27. 06. 2019 17.57
-1
Malico pa prevoz na delo ukinite pa neto plačo dvignite
KAPIBARA
28. 06. 2019 08.30
+3
V JU imaš ljudi, ki se vozijo iz Murske v Ljubljanske lekarne, na Prešercu..
prerojeni_vzviseni_toncek
27. 06. 2019 17.54
+21
primanjkanje delovne sile? spet politično farbanje ljudi da nam gre dobro in da so oni odgovorni za to in da jih spet izvolimo ker oni vedo kaj delajo.... zakaj je potem 100.000 brezposelnih?
jjanban
27. 06. 2019 18.10
+45
Podjetje v katerem delam, non stop išče nove sodelovce, pa niti ne za minimalno plačo. Je pa res da je treba delat, kar pa večini ki je na sociali ne diši!
mk67
27. 06. 2019 18.55
+10
Med brezposelnimi je ogromno diplomirancev fakultet, ki niso ravno perspektivne v smislu potreb trga. Po drugi strani pa podjetja težko najdejo nekatere profile delavcev. Upam samo, da taki kadri izkoristijo povpraševanje v smislu dobre plače.
Jernej Capuder
27. 06. 2019 19.23
+7
daj no. koliko pa dajo? v sloveniji je itak znano da delodajalci imajo Denar a ga nocejo deliti s zaposlenimi. to ni svica kjer zivim.
jjanban
27. 06. 2019 20.41
+14
Dajo kolikor dajo, nihče nima minimalca, če je sposoben ima lahko čisto solidno plačo. Ce je človek diplomiran, pa.ni sposoben najti službe ki bi ustrezala njegovi izobrazbi, pa to ne bi smel biti problem CSD, naj pač gre obirat jabolka, da zasluži za preživetje, ni mi jasno od kje smo ostali ki delamo njemu dolžni izplačevat podporo!?