Slovenija

'Vlada zaostruje že tako strogo priseljensko in migrantsko zakonodajo'

Ljubljana, 09. 03. 2021 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbor DZ za notranje zadeve je za danes predvideno obravnavo novel zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti prestavil na eno od prihodnjih sej. Tak sklep so izglasovali v opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB ter koalicijski SMC, saj današnji datum seje ni v skladu s poslovniškimi roki. Iz Levice pa so sporočili, da so vložili amandma odbora, da se uvedba instituta kompleksne krize na področju migracij črta iz predloga zakona.

Seja je bila prvotno sklicana za sredo, a jo je predsednik odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Branko Grims (SDS) predstavil na današnji dan. Kot je pojasnil, je to storil zato, ker so ga nekateri poslanci obvestili, da se v sredo seje ne bodo mogli udeležiti in tudi ne zagotoviti nadomeščanja. Parlamentarna dvorana pa je bila po njegovih besedah na voljo le danes.

A je takšen sklic v nasprotju s poslovnikom, ki določa, da se članom delovnega telesa gradivo za redno sejo pošlje najpozneje 14 dni pred dnem, določenim za sejo, današnji dan pa ni v skladu s tem rokom. Na to je danes opozoril poslanec Levice Matej T. Vatovec, ki je predlagal glasovanje o prestavitvi seje. Kot je pojasnil, je glede tega tudi pisal predsedniku DZ Igorju Zorčiču, ta pa je Grimsa pozval, naj nastalo situacijo sanira. Vatovec je še opozoril, da bi bila lahko vsakršna odločitev na današnji seji nelegitimna, morda tudi nezakonita. Pozivu se je pridružil tudi poslanec SD Matjaž Nemec, ki je člane odbora pozval, naj branijo legitimnost državnega zbora. Sklep, da se seja prestavi, so nato člani odbora podprli z devetimi glasovi za in osmimi proti.

Oba predloga sta bila deležna ostrih kritik 

S predlagano novelo zakona o tujcih se sicer zaostrujejo pogoji za bivanje tujcev v Sloveniji in uvaja pojem kompleksne krize, s katero bi začasno omejili dostop do mednarodne zaščite. Ustavno sodišče je sicer podobno določbo leta 2019 že razveljavilo, minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa meni, da so tokrat uspeli pripraviti tako rešitev, kot so jo naložili ustavni sodniki. 

V predlogu je sicer predvideno, da bi kompleksno krizo razglasila vlada, kar je naletelo na številne očitke, o skladnosti predloga z ustavo in spoštovanju ustavne odločbe pa je v obširnem mnenju podvomila tudi parlamentarna zakonodajno-pravna služba. Na podlagi tega mnenja je vlada po navedbah Hojsa že vložila dopolnilo, po katerem bo kompleksno krizo razglasil DZ. K predlogu je sicer vloženih še veliko število dopolnil, zato je pričakovati dolgo in polemično razpravo. 

Da je predlog v neskladju z ustavo in ustavno odločbo, sicer menijo tudi v delu opozicije in v nevladnih organizacijah. Te so poslance pozvale k zavrnitvi predloga, v nasprotnem primeru pa bo po njihovem prepričanju nujna ponovna ustavna presoja. 

Novela zakona o mednarodni zaščiti pa po navedbah predlagatelja zagotavlja hitro in učinkovito mednarodno zaščito za tiste, ki jo dejansko potrebujejo, hkrati pa bi v največji meri izkoreninila zlorabo azilne zakonodaje. Predlog je, tako kot novela zakona o tujcih, že dobil zeleno luč DZ za nadaljnjo obravnavo, v razpravi pa so nekateri poslanci menili, da so predlagane določbe preveč restriktivne, medtem ko bi jih drugi še bolj zaostrili. 

Odbor DZ za notranje zadeve se je danes lotil novel zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti. Pričakovati je dolgo in polemično razpravo, saj sta bila predloga deležna ostrih kritik, člani odbora pa bodo pretresali tudi številna vložena dopolnila.
Odbor DZ za notranje zadeve se je danes lotil novel zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti. Pričakovati je dolgo in polemično razpravo, saj sta bila predloga deležna ostrih kritik, člani odbora pa bodo pretresali tudi številna vložena dopolnila. FOTO: Damjan Žibert

Levica predlaga črtanje spornega instituta kompleksne krize na področju migracij 

Iz Levice so sporočili, da vlada Janeza Janše zaostruje že tako strogo priseljensko in migrantsko zakonodajo. "Značilnost te vlade je zloraba izrednih razmer, s katerimi omejuje življenje in človekove pravice. Takšen način vladanja ji omogoča proste roke pri sprejemanju odločitev, brez da bi o tem odločal Državni zbor kot zakonodajni organ. A tovrstna pooblastila ji za obvladovanje resničnih ali namišljenih izjemnih dogodkov niso dovolj, zato v predlogu spremembe Zakona o tujcih predlaga uvedbo instituta kompleksne krize na področju migracij. Z razglasitvijo kompleksne krize policija pri obravnavi migrantov ne bi več uporabljala Zakona o mednarodni zaščiti, prav tako ne bi več veljale določbe Konvencije o statusu beguncev, katere podpisnica je tudi Republika Slovenija," so pojasnili. 

Kot še dodajajo, vlada skuša ponovno uzakoniti določbe, ki bodo lahko začasno suspendirale ustavni red in mednarodne konvencije. "O takšnem početju se je že izreklo ustavno sodišče, ki je v zadevi U-I-59/17 z dne, 18. septembra, spomnilo na načelo nevračanja, zapisano v 18. členu ustave. To namreč prepoveduje izročanje oseb, ki jim grozi nečloveško ravnanje – kamor fizično nasilje in primeri naravnost sadističnega trpinčenja s strani predstavnikov hrvaške in bosanske policije vsekakor spadajo. Naša ustava in mednarodno pravo velevajo, da ima vsak posameznik pravico vstopiti v državo in zaprositi za varstvo – pristojni organi pa morajo zagotoviti pošteno in učinkovito individualno obravnavo. Vlada hoče z določili o kompleksni krizi suspendirati ta načela – v praksi to pomeni suspenz mednarodne Konvencije o statusu beguncev." 

Ustvarjanju zakonskih podlag za razglašanje izrednih razmer, ki so protiustavne, in ki začasno ukinjajo del zakonodaje, ki ureja človekove pravice, v Levici ostro nasprotujejo. Zato so vložili amandma odbora, da se uvedba instituta kompleksne krize na področju migracij črta iz predloga zakona. "Ne bomo pristali na to, da vlada samovoljno uvaja kvazi izredna stanja in se tako igra z usodo ljudi, ki bežijo pred različnimi oblikami preganjanja," so še dodali.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MUNGATUMBA
10. 03. 2021 19.34
+2
Zakov o tujcih in o mednarodni zaščiti, je tak, kot SLO socialna politka. PRE-ohlapen in PRE-bogat... Preveč imamo že svojih revežev..
FlatyEric
09. 03. 2021 21.33
+5
Vsi lahko pridejo v državo. Vidimo že nekaj let to zgodbo z migranti. In ta zakonodaja je stroga? Prav nasprotni. Konkretno jo je treba zaostriti.
turojen
09. 03. 2021 19.19
+0
Janshari ni nič zaostril, pa je leto mimo, bi človek pričakoval, da bo posnemal vzornika ekmešpekneša.
Sokril
09. 03. 2021 18.21
+8
Najbolj zabavno je ko privilegirani vzvišeni Slovenki, ki ne more najti visokoraslega postavnega moškega z temnimi lasmi razložiš, da vsak teden v Slovenijo iz Kosova pride cel avtobus moških s takimi specifikacijami. Pogledi ubijajo.
silvo.uzmah
09. 03. 2021 17.30
+17
Zadevo je treba zaostrit, tako migrantsko politiko, kot priseljensko politiko, pri priseljencih se je potrebno obvezno zgledovati po švicarskem sistemu.
wolfterier
09. 03. 2021 17.23
+12
Kaj pomaga zakon,če je pa južna meja na stežaj odprta.Kdor uide hrvaškim policistom,lahko mirno vstopi v Slovenijo.
Shisui
09. 03. 2021 15.19
+27
Moj davkoplačevalski denar naj gre revnim slovenskim družinam, sorry ampak premalo nas je in prerevni smo da bi fotrali pol Afrike.
Komentator16381
09. 03. 2021 15.13
+17
Kolikor vem niti levi in desni v vecini nismo za milijone migrantov v Sloveniji.. sploh takih ki se se slovencine ne naucijo.. Zadnjic sem gledal pred sabo v avtu nekega albanca (pa to niti nima veze) kako je 15min voznje po mestu iz svojega avta metal papircke, robcke in to kar na cesto.. Problem in nacionalnost ampak odnos do lastne drzave.. Zmeraj bos svojo drzavo, zemljo bolj obvaroval kot tujo.. Vecina bosancev, srbov je pa čisto v redu ampak so nažalost pod pritiski ostalih, ki so slabi zgledi..
Shisui
09. 03. 2021 15.20
+9
Kako to misliš da levi niso za migrante? Saj samo levi navijajo za te neumnosti. Kolikor je meni znano ni niti ena desna stranka podprla tega.
Bonsa
09. 03. 2021 15.22
-8
Ogroženega človeka ne bi sprejel v državo zaradi bojazni,da bo metal papircke medtem ko imamo vsako leto čistilno akcijo v kateri čistimo za Slovenci? Doma sem ob gozdu in okrog 20x na leto nastane nov kup smeti,ki ga je treba ščititi.
Apostol1
09. 03. 2021 16.40
-12
Komentator16381.......... Kako si pa vedel , da je Albanec, lahko je bil tudi Slovenec , ker to se tudi dogaja na naši lokalni cesti in po tej cesti se zelo redko pelje kakšen Albanec , v večini so enodnevni izletniki Slovenskega porekla.
rockon
09. 03. 2021 19.47
+1
Kako pa ti veš, da so slovenskega porekla?
Apostol1
09. 03. 2021 19.52
-2
rockon .......... Vem ker znam uporabljat možgane in tudi iz tega razloga dvomim , da jih ti znaš.
Chrome
09. 03. 2021 15.09
+28
Nisem si mislil da bom kdaj to napisal, ampak podpiram vlado. Tisti kateri hoče živeti pri nas se naj potrudi in v zameno za državljanstvo naj spoštuje svoje običaje in naše in prispeva za boljši jutri.
Bonsa
09. 03. 2021 15.23
-1
To tudi počnejo vsaj v veliki meri. Problem rešen.
periot22
09. 03. 2021 16.47
-8
Chrome potem moramo najprej začet na vrhu ker ta vlada ne dela v korist ljudi temveč uničuje in krade in ne spoštuje ničesar in nikogar!
DAEMONIUM
09. 03. 2021 15.06
+14
Ja kaj pa nic ne pisete o najbolj demokraticni Svedski kaksen zakon o tujcih in izgonu tujcev je sprejela ? Sicer pa ko bo Slovenija imela standard kot Nemcija pa bo tudi vzela kaksnega mogranta vec!!!
zajebant2
09. 03. 2021 14.57
+34
Še bolj zaostriti
kuncci1
09. 03. 2021 14.54
-38
Dragi desnjaki, kmalu vas bo puklasti pripeljal v isto pozicijo kot so tile migranti in boste videli kakšno je lahko življenje!!!
Omsk
09. 03. 2021 15.16
+17
Ti vseved mal si poglej Dansko kje živijo migranti pa pravice potem bluzi.
enposvoje
09. 03. 2021 15.39
+4
Milan Oni?
09. 03. 2021 14.48
+41
Pravilno, mejo je treba zaščititi!
JApajaDAja
09. 03. 2021 14.55
+13
tudi slo in eu narod....ne grem na kolena...poje saška...jaz tudi ne-pred nikomer ne!
Kaktus111
09. 03. 2021 14.55
-18
Pa ti si bolan ....... kdor se odloči da gre mimo vsega bo šel tako ali pa tako
mferk1
09. 03. 2021 14.47
+26
Prvo mi potem oni.
JApajaDAja
09. 03. 2021 14.55
+12
Marko_13
09. 03. 2021 14.45
+36
Samo o beguncih jočejo. Nič pa ne omenjajo da nov zakon o tujcih dejansko bolj vpliva na legalne migrante, na primer to, da morajo zdaj ne morajo kar privleči cele družine gor, če se tu zaposlijo in da morajo govoriti tekočo slovenščino za pridobitev državljanstva. Klasična Levica
cakra
09. 03. 2021 14.44
+12
Da si nebo z tem P..V.. nakopal v E.U.. dodatnih težav, drugače je prav tak.
janezov uč
09. 03. 2021 15.05
-3
prašek
09. 03. 2021 14.39
-34
Vsa desna inteligenca (oksimoron) se je zbrala ☺☺☺☺☺
Mali medo
09. 03. 2021 14.39
+39
Če je na enem naslovu prijavljeno 150 bosancev ,nekaj ne štima.
prašek
09. 03. 2021 14.40
-11
assassin911
09. 03. 2021 14.54
+0
Dark Knight
09. 03. 2021 14.38
+12
Zdaj pa bo enostavno nna naslednjih volitvah, kdor je protitemu, čau!
branko-r
09. 03. 2021 14.36
+29
KONČNO TA DAN SEM ČAKAL ,