Slovenija

Vlada zaščitno opremo uvaža le prek posrednikov, smernice EU pa ravno obratne

Ljubljana, 08. 04. 2020 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Darja Tibaot Ciringer
Komentarji
142

Po našem včerajšnjem razkritju, da večje količine zaščitne opreme na Kitajskem že nekaj časa čakajo na zeleno luč, da gredo na pot v Slovenijo, zelene luči še vedno ni. Dobavitelji čakajo na odločitev Slovenije, ali bo izpeljala posel, gospodarski minister pa pravi, da vlada brez posrednikov tega ne more storiti. Toda: ali država res ne more neposredno uvažati opreme? Predsednik Računskega sodišča trdi, da lahko.

Več videovsebin
  • IZ 24UR: Je vlada lahko uvoznik?
    03:49
    IZ 24UR: Je vlada lahko uvoznik?
  • Iz 24UR ZVEČER: Vesel o nabavah zaščitne opreme
    08:10
    Iz 24UR ZVEČER: Vesel o nabavah zaščitne opreme

Kot je včeraj v oddaji 24UR ZVEČER razkril podjetnik Sandi Češko, je tudi on dobil dobavitelja iz Kitajske za nakup in dobavo zaščitnih mask. A ga je, kot je povedal, vlada prosila, naj sam uvozi te maske, ker da država tega ne more storiti. Ker se Češko z maskami ne ukvarja in ne more preverjati kakovosti opreme, je vlado povezal s slovenskim podjetjem, ki se s tem ukvarja, kar seveda pomeni veliko izgubo časa.

"Poklical sem svoje poslovne kontakte na Kitajskem in ugotovil, da eden od mojih dobaviteljev izdela več kot milijon mask dnevno," je povedal Sandi Češko, ki se vsako leto uvrsti na lestvico najbogatejših Slovencev. Zagotovil mu je, da bo lahko Slovenijo uvrstil na prioritetno listo in da bo lahko takoj izdelal maske za potrebe Slovenije. O tem je takoj obvestil vlado, bili so zelo odzivni. Nato se je zataknilo. "Presenetil pa me je odziv vlade, ko me je vlada prosila, če sem lahko jaz uvoznik, ker vlada ne more biti uvoznik. Sam nisem usposobljen za preverjanje kvalitete medicinske opreme," pove podjetnik.

Zato je prosil ljubljansko podjetje Salus, ki se ukvarja z uvozom medicinske opreme, da bi oni prevzeli to pošiljko. Češko je Salus povezal z vlado in potem se je iz posla umaknil. Poklicali smo v podjetje Salus, kjer so nam pisno odgovorili: "Zaradi že preverjene zanesljivosti blaga in poslovnega partnerja ter ustaljenih poslovnih praks smo zaščitno opremo tako naročili od naših stalnih proizvajalcev/dobaviteljev. V prihodnje pa ne izključujemo možnosti vzpostavitve stika tudi s proizvajalcem, katerega kontakt je priskrbel g. Češko."

Kar pomeni, da v tem trenutku tega posla, ki ga je ponudil Češko, ni. A menda je še kar nekaj podobnih primerov, ko so posamezniki sami izkoristili svoje veze na Kitajskem in vladi ponudili kontakte in tudi konkretne ponudbe. Odziva pristojnega ministrstva ni bilo.

Vesel: Smernice EU so, naj se v času epidemije sklepajo pogodbe neposredno pri dobaviteljih

Ali je torej res, da vlada, torej država, ne more biti uvoznik, smo vprašali predsednika Računskega sodišča, Tomaža Vesela: "To stališče, ki smo ga zasledili v zadnjih dneh, ne drži, tako na evropski ravni kot na ravni slovenskih predpisov, takšne neposredne omejitve ni. Moram reči, da nas je tudi precej začudilo, zakaj takšno stališče, morda iz pragmatičnih razlogov, da se podpre slovenska podjetja, to velja tudi za druge dobave Zavoda za blagovne rezerve. Ampak takšne zakonodaje, ki bi prepovedovala sklepanje posla s tujimi dobavitelji, ni. Smernice Evropske unije so celo, naj se v času epidemije covid-19 sklepajo pogodbe neposredno pri dobaviteljih."

Nad posli nabave bodo uvedli revizijo, a bodo upoštevali, da gre za obdobje krize: "Glede na nivo zahtevnosti situacije, moram reči, da nas to precej zanima, ker bodo finančne posledice vseh teh in drugih nabav tako velike, da se jim enostavno ne bomo mogli izogniti," pove Vesel.

Danes naj bi se tudi iztekel 24-urni rok, ki ga je dalo podjetje Alibaba, da se vlada odloči, ali bo kupila na Kitajskem rezerviranih nekaj milijonov kosov zaščitne opreme. Ministrstvu za gospodarstvo smo poslali več vprašanj, a smo odgovore, kakor tudi izjavo ministra Zdravka Počivalška, ki je imel ves dan sestanke in srečanja, čakali zaman.

Ta teden bo dostavljenih 680.000 mask

Medtem pa, kot smo pred kratkim v naši oddaji že razkrili, so v Sloveniji milijonske posle dobila tudi podjetja, ki z medicinsko opremo nimajo nobenih izkušenj. Šele na tretjem mestu po vrednosti sklenjenega posla z državo je GenePlanet, ki se že leta ukvarja z nabavo medicinske opreme, in ki je včeraj tako dostavilo več milijonov opreme z letalom iz Kitajske. Od tega naj bi Civilna zaščita dobila 350.000 kirurških mask.

"No, v tem trenutku bom rekel, da oprema prihaja kar redno, tudi delimo jo redno," pove poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Današnji posnetki iz Roj kažejo, kako so v vrsti čakali razni predstavniki domov za starejše, bolnic, zavodov. Vsi so čakali zaščitno opremo. "Še vedno je na prvem mestu zdravstvo z vsemi podizvajalci, nekaj opreme smo včeraj in danes razdelili na ministrstva in ključno infrastrukturo in v petek smo poslali malo večjo pošiljko na naše izpostave, na občine," pove Šestan.

Pri kirurških maskah velja pravilo, da polovico pošiljke razdelijo v zdravstvu, preostalo polovico pa med vse ostale: "V kratkem pričakujemo kar nekaj velikih pošiljk, ko bo prva pošiljka iz katere koli pogodbe prispela v Slovenijo, bomo pogodbo tudi razkrili in vas seznanili z vsemi okoliščinami," je včeraj dejal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

Kar se tiče domače proizvodnje mask, bo že ta teden dostavljenih 680.000 mask za enkratno in večkratno uporabo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
09. 04. 2020 14.07
+7
Imamo veleposlaništva, konzulate, častne konzule,vojaške atašeje in ne vem še koga. Na MZZ imajo tudi službo za gospodarske stike v tujini. Vsi ti niso sposobni uvoziti pošiljko mask iz Kitajske? Pa ne da maske iščejo, že čakajo samo uvozne papirje in na avion. Kaj dela vsa tista dobro plačana kamarila po tujini? Nič pametnega ne dela. Potem ni čudno, da se veleposlaniku skisa in gre v šoping 50 kladiv, 20 škarij za trte, 5 samokolnic...itn. Ko gredo ministri v tujino, jih spremlja "močna" gospodarska delegacija. Je kdovidel poročilo, kaj so tam počeli? Ni, ker ni videti kaj pametnega. Praskanje med nogami še ne spada med delovne obveznosti, ali pa...?
zibertmi
09. 04. 2020 10.59
+16
pri nas imajo nekateri ali pa večina prakso ,da je treba nekaj po strani zaslužit
Necenzura
09. 04. 2020 08.50
+9
ALIBABA je že doniral maske... v kakovost teh mask so se lahko prepričali. Problem je ker so prepoceni in brez provizije.... saj je dobrodelnež Joc Pečečnik že na Nizozemskem odprl firmo da bo te iste maske dostavil v Slovenijo seveda po trikrat večji ceni..... DOBRODELNEŽ NI KAJ
eFranjo
09. 04. 2020 14.50
-1
BOOOOS
09. 04. 2020 08.13
+22
Pri uvozu preko posrednikov se del sredstev vrne tistim,ki odlocajo.Saj poznamo kadrovsko zasedbo vlade.Novi,stari "vojni" in "ne vojni" dobickarji.Nikoli "nekaznovani" kriminalci.Ze kadrovanje je nakazalo kaj nas caka.
radar
09. 04. 2020 08.11
+17
Pomembno je, da si lahko politika (leva in desna) legalno polni žepe skupaj s svojimi podaniki. O evropskih zadevah pa nam razlagajo tako, kot njim paše. Za njimi pa čreda ovac .. beee, beee, ki vse verjame trenutni/takratni vladi. lp
Annita
08. 04. 2020 21.59
-8
Me zanima, koliko je Alibaba obljubila pop tv, da jih tako forsirate. Ne verjamem, da bi Alibaba brez koristi pošiljala maske Sloveniji....potem je tu še vprašanje kakovosti teh mask.
spartan08
08. 04. 2020 21.57
+15
teglc od marmelade je odprt,samo vprašanje koliko prstkov obliznit
VOŠINEK R.
08. 04. 2020 21.56
+11
Kaj je desni a ste slepi gluhi ali f..... i da še vedno bluzite o tej skotumpirani vladi? P vam M.
Ninefingers
08. 04. 2020 21.53
+30
Iz tedna v teden so velike pošiljke tik pred dobavo, v resnici pa prihajajo le donacije. Popolnoma nesposobni ali pa željni provizij.
neobremenjen_
08. 04. 2020 21.33
+47
Če se direktno kupuje ni posrednika, in zato ne more del dobička posrednika pod mizo pokasirat nekdo pri koritu.
pop greznica
08. 04. 2020 21.32
+30
Jajo pa res pooseblja vse najslabše od človeka
neobremenjen_
08. 04. 2020 21.32
+34
Jao, a se norca delajo. V rokah imajo platno in škarje, pa kao ne morejo????
piko2263
08. 04. 2020 21.23
-28
Hmm, čudnio ste, zadnjič ste lajali, da je vlasda kupovala maske v Bosni, pa so jih okrog prinesli, zdaj pa naj bi z plačilo v naprej kupili maske brez certifikatov od Alibabe... Pa kdo je tu nor razen komunističnih hujskačev????
Aijn Prenn
08. 04. 2020 21.18
+39
Kako se človek spremeni v 30 letih!? Naš dr. je bil pa ja znan po tem, da je sklepal posle učinkovito, hitro, brez posrednikov.. Zdaj pa tole... Pa mama od tonina, pa sosedova mici, pa un češko, pa salus... Ni janez več tak kot je bil!
_endrug
08. 04. 2020 21.18
+46
Nehajte. Nekdo pač mora biti vključen v dobiček. To je bilo jasno, odkar so akterji Patrije spet pri koritu. Zakaj bi bilo drugače? Zakaj začudenje?
poneumljanje
08. 04. 2020 21.16
+33
Čas je, da narod vzame stvari v roke. Neslovenec nas ne more vodit, ker mu je cilj samo škodo delat.
ssbobo
08. 04. 2020 21.38
-8
bojer
08. 04. 2020 21.13
+36
"Po gospodarskem ministrstvu" morajo biti vsaj eden, če ne več posredniki. Le zakaj, zgolj retorično.
komarec
08. 04. 2020 21.13
+36
Kaj pa tonin dela te dneve? Nič več ga ni videti.
Aijn Prenn
08. 04. 2020 21.19
+36
Enmajstr
08. 04. 2020 21.13
+51
Paraziti sds so navajeni živeti na veliki nogi. Bilo je polno denarja od prodanega orožja, kasneje jim je uspelo pridet v vlado, kasneje še enkrat, pod mizo se je preprodajalo državno premoženje, prek posrednikov kupovalo patrije itd. Po 12 letih suše, so bili že v resnih težavah, zato so rabili bosanska posojila in madžarske furinte. Ja seveda,sedaj hitro opremo prek posrednikov, bog ve kje vse še Kradejo davkoplačevalski denar, da vrnejo posojila in furinte in ja seveda nakrmijo lastne svinje.
Uporabnik1152447
08. 04. 2020 21.07
-16
Zakaj bi Kitajcem plačevali za robo, če ne morejo zagotoviti certifikatov? Tega, da so Špancem, Nemcem, Britancem in Čehom dostavljali slabo robo, ne poveste?
VOŠINEK R.
08. 04. 2020 21.09
+38
Hej biser a posredniki ne naročajo iz Kitajske? Samo vprašam.
poneumljanje
08. 04. 2020 21.17
+6