Slovenija

Vlada želi nasloviti izzive invalidskih organizacij

Ljubljana, 02. 08. 2022 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.V.
Komentarji
2

Vlada se je odločila, da bo sprotno naslavljala izzive, s katerimi se v življenju vsakodnevno srečujejo invalidi, je po sestanku s predstavniki Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije poudaril predsednik vlade Robert Golob.

Kot je v izjavi pojasnil predsednik vlade Robert Golob, želi vlada vzpostaviti neposredni dialog s predstavniki Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) kot reprezentativnim organom slovenskih invalidov, cilj tega pa je sprotno naslavljati izzive, s katerimi se v življenju vsakodnevno srečujejo invalidi, ki jih je v Sloveniji več kot 100.000.

Njihov namen je vzpostaviti operativni organ, sestavljen iz predstavnikov vlade in nacionalnega sveta invalidskih organizacij, ki bo na operativni ravni sproti naslavljal izzive invalidov, je poudaril Golob.

Invalidski voziček
Invalidski voziček FOTO: Shutterstock

Mateja Toman, vršilka dolžnosti predsednice NSIOS, je poudarila, da je bil današnji sestanek prekratek, da bi lahko naslovili prav vse odprte dileme s področja uresničevanja temeljnih človekovih pravic ter vsa druga odprta vprašanja na invalidskem področju. Na sestanku so sicer po besedah Tomanove odprli "nekaj začetnih konkretnih tem, ki sovpadajo tudi s kratkoročnimi aktivnostmi vlade". Med temi je omenila tudi načrtovane spremembe novele Zakona o dohodnini.

"Spremembe, ki so zdaj na mizi, bomo proučili, poskušali pa bomo predlagati še kakšno drugo rešitev oz. pobudo na tem področju, kajti zavedati se moramo, da življenje z invalidnostjo prinaša dodatne stroške, s katerimi se povprečen prebivalec sicer ne srečuje," je dodala Tomanova. Med tematikami, ki bodo aktualne jeseni, je izpostavila tudi valorizacijo prihodkov iz naslova invalidskega varstva in področje invalidskih pokojnin.

V Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije so bili sicer veseli vabila na današnji sestanek s premierjem, še posebej pa so zadovoljni, da je do sestanka prišlo še pred iztekom dopustov, kar jim omogoča, da delo nadaljujejo že v poletnih mesecih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Harpuna
02. 08. 2022 17.45
+13
Pa ne ,da so ugotovili,da pri nas obstaja tudi 100.000 pomoči potrebnih invalidov,ker do sedaj so govorili samo kako pomagati ilegalcem,popolnim tujcem,ki za našo državo niso in ne bodo nič prispevali.Marsikateri invalid, je to postal zaradi težkega dela in zato bi morali sredstva namesto za ilegalce dati našim pomoči potrebnim ljudem.
Jožica55
02. 08. 2022 16.25
-2
Kar tako naprej g.Golob.👍