-2°C

'Vlada želi uničiti samostojno kritično kulturo in umetnost v Sloveniji'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
55
Petkovi protestniki, ki so se ponovno zbrali na Trgu republike, so tokrat opozorili na problematiko po njihovem političnega dodeljevanja sredstev na področju kulture in medijev. Izpostavili so primer Ministrstva za kulturo, ki je v zadnjem tednu prek razpisa prekinilo financiranje nekaterim uglednim kulturnim organizacijam in producentom.

Protestna ljudska skupščina je že pred protestom v sporočilu za javnost izpostavila nekatere organizacije, ki so na štiriletnem programskem razpisu ostale brez sredstev. Te so Gala Hala z ljubljanske Metelkove, vokalni orkester Carmina Slovenica, Gledališče Glej, Mesto Žensk, Zavod Maska, Delak center Dragana Živadinova, glasbena skupina Laibach in še mnogi.

Kot je zapisala, se že od samega začetka te vlade dogajajo prerazporeditve sredstev, ki več denarja namenjajo predvsem občinam, kjer vladajo župani pomladnih strank, cerkvenim ustanovam in katoliškim organizacijam, medijem, povezanim s strankami vladajoče koalicije in društvom, ki jih vodijo simpatizerji vlade.

"Vlada s svojim delovanjem na vse možne načine želi odvzeti sredstva in uničiti samostojno kritično kulturo in umetnost v Sloveniji," je na današnjem protestu dejal eden vidnejših protestnikov Jaša Jenull.

Protestniki so tudi poudarili, da se očitni primer političnega dodeljevanja sredstev izkazuje tudi na področju medijev. "Sredstva so tako zlahka dobili Nova24, tednik Demokracija, TV3 (Faktor), zavod Iskreni, Časnik.si, Planet TV, Beletrina, zavod Media Ples in drugi," so navedli.

Množica protestnikov se je pozneje sprehodila do Prešernovega spomenika, kjer so predstavili posodobljeno različico Prešernove glose z naslovom Prešernova glosa za nove čase.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.