Slovenija

Napetosti znotraj stranke DeSUS, Židan predlaga projektno vlado do predčasnih volitev

Ljubljana, 11. 05. 2020 19.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anže Božič, U.V., STA, Karmen Lugarič
Komentarji
662

Koalicijske partnerice je, po vladni depeši o domnevno komunističnih medijih v Sloveniji, sedaj presenetil še spremni dopis zunanjega ministra Logarja. Predvsem v stranki DeSUS naj bi se ustvarile nove napetosti, govora je tudi o morebitni zamenjavi generalne sekretarke. Opozicija medtem stopnjuje pritisk na vlado, predsednik SD pa predlaga celo tehnično ali projektno vlado do predčasnih volitev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odzivi na Logarjev odpis
    03:38
    Iz 24UR: Odzivi na Logarjev odpis
  • Iz SVETA: Vladna koalicija o tem, kako naprej
    03:32
    Iz SVETA: Vladna koalicija o tem, kako naprej

O domnevnem nezadovoljstvu in napetostih  v DeSUS je slišati že nekaj tednov. Članstvo je bilo na nogah že ob nedavni Ukomovi diplomatski pošti Svetu Evrope, ki je govorila o domnevno komunističnih slovenskih medijih. "Vsebinsko niso bili najbolj zadovoljni s tem, kar je bilo poslano. Je pa res, da bi take zadeve, v kolikor se bodo v prihodnje pojavljale, morale biti dogovorjene," na to pravi vodja poslancev stranke DeSUS Franc Jurša

Pa znova niso bile, se je pokazalo ob spremnem dopisu zunanjega ministra Anžeta Logarja, ki je koalicijske partnerice presenetil. Zato ne preseneča, da v stranki upokojencev ob medlem odzivu vodstva na politično soliranje SDS pa tudi koalicijske žaljivke protestnikov in toksične tvite premera počasi vre.

Kar sedem od desetih pokrajinskih odborov tako zahteva sklic sveta stranke DeSUS, kjer bi morali temeljito razčistiti položaj stranke in njenega vodstva, ki le nekaj mesecev od kongresa deluje daleč od usklajene ekipe. "V stranki DeSUS je vedno živahno," na to pravi Jurša in umirja, da gre zgolj za sedem nezadovoljnih odborov. A dodaja, da stranka vseeno pričakuje, da bodo depeše in dopisi, ki se pošiljjao v Bruselj, v bodoče dogovorjene. 

Zamenjava generalne sekretarke?

Vodstvo DeSUS je sicer v petek razpravljalo o pričakovanjih strankine mreže za nadaljnji zagon stranke, v tej luči pa so se pogovarjali tudi o zamenjavi generalne sekretarke Nine Stankovič, je danes potrdil Jurša. Ta je še vedno generalna sekretarka, po besedah Jurše pa razmišljajo o tem, da bi začela opravljati del nalog s področja odnosov z javnostjo, nekatere organizacijske zadeve, ki zadevajo organizacijo na terenu, pa bi dodelili nekomu drugemu, ki bi bil po njegovih navedbah malo bolj operativen. Na vprašanje, ali jo nameravajo torej zamenjati, pa je Jurša odgovoril, da bodo o tej zadevi odločali. 

Stankovičeva je bila sicer v preteklosti predstavnica za odnose z javnostmi v DeSUS ter nazadnje na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga vodi Pivčeva. Ob napovedi Pivčeve, da bo na januarskem kongresu izzvala dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca, pa je bila Stankovičeva v njeni ožji ekipi. Ko si je Pivčeva s podporo organov stranke konec januarja postavila svojo ekipo, so za predsednika sveta stranke potrdili njenega velikega podpornika Tomaža Gantarja, za generalno sekretarko stranke pa Stankovičevo. Zato so napetosti le nekaj mesecev po kongresu marsikoga presenetile.

Ob robu petkovega srečanja vodstva stranke je Pivčeva komentirala nekatere informacije o opozorilih članstva glede komunikacije v stranki in očitkih glede delovanja v koaliciji. Kot je dejala, je to demokratičen proces v stranki in pričakovati je bilo, da bo ob vstopu v desno-sredinsko koalicijo nekaj pogledov, ki vidijo težavo v ideološkem razhajanju. Zagotovila je, da v stranki ni nemirov, o kakršnih je govora v nekaterih medijih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Znotraj DeSUS-a naj bi znova prišlo do napetosti.
Znotraj DeSUS-a naj bi znova prišlo do napetosti. FOTO: Bobo

Koalicija v bran Počivalšku, iz opozicije predlogi o projektni vladi

Četverica koalicijskih strank je na današnjem političnem vrhu sklenila stopiti v bran ministru Počivalšku, ki ga bremnijo očitki o netransparentni nabavi zaščitnih sredstev. "Odločitev koalicije je, da enotno podpremo ministra Počivalška ob tej interpelaciji," je povedala Janja Sluga, vodja SMC-jevih poslancev. 

V opoziciji so ob tem začutili ranljivost vladajočih, zato še stopnjujejo pritisk na aktualno oblast. "Vse, kar znajo, je zvaliti krivdo na prejšnjo vlado. V kateri sta bili pa spet dve isti stranki, ki sta tudi v tej vladi. Tako, da ta koalicija se za moje pojme lahko tudi poslovi," pravi nekdanji premier Marjan Šarec. Dodaja, da se je trenutna koalicija sestavila s pomočjo nekaterih, ki so se prodali za položaje in da se lahko ta koalicija tudi poslovi.  

Predsednik SD Dejan Židan pa celo: "V tem trenutku bi bilo najlažje, da bi do predčasnih volitev imeli tehnično ali projektno vlado. Torej vlado, ki ne bi delovala na ideoloških osnovah."  SDS mu odgovarja, da je so to priložnost že imeli. Židan še meni, da je čas, da za isto mizo sedejo koalicija, opozicija, gospodarstvo in sindikati ter ocenijo, katere ukrepe bi bilo še dobro sprejeti. Koalicijo pa je Židan pozval, naj iz procedure umakne zahtevo za preiskovalno komisijo o nakupu zaščitne opreme.

V Levici medtem terjajo kar odstop celotne vlade. Po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca je vlada v le nekaj mesecih "uspela zakuhati izredne razmere". Vendar pa izredne razmere po besedah koordinatorja Levice niso zaradi novega koronavirusa, ampak zaradi utemeljene skrbi med državljani, da vlada koronavirus izkorišča, da bi "ugrabila oblast in nas popeljala po poti Madžarske".

Koalicijska četverica je sicer na današnjem vrhu sklenila, da bo kljub prvim razpokam vztrajala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (662)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
14. 05. 2020 09.06
+1
Predlog Židana o projektni vladi ni dobra rešitev. Ta vlada naj svoje oddela, če je že prevzela stvari v svoje roke in potem na volitve. Leva opcija pa naj se že enkrat poenoti, če želi še stopiti na oblast, s soliranjem nekaterih strank je na isti poti kot je sedaj ta desna vlada.
+2
Korl je že dobr vedu, da se s Plešivice ne pride daleč. Desus in SMrkeC gredo pa v pozabo.
Nidani
12. 05. 2020 12.26
+11
Podgane bodo počasi začele bežati s potapljajoče se ladje...prav zanimivo bo spremljati vse te izgovore...cccc
jelenek
12. 05. 2020 11.36
+4
Desusu ,minevajo zadnji trenutki v vladi in parlamentu.Upokojenci nebodo vec nasedli lazem Pivceve in njej enakim.
User300173
12. 05. 2020 10.47
+16
Se v DeSUS-u ne zavedajo dejanskega stanja? Očitno ne. DeSUS za SDS pomeni le orodje za obdržanje vlade in oblasti. Ne opazijo ignorantski odnos, katerega bi se vsaka stranka, ki kaj da nase, hitro znebila in se poslovila od takih "partnerjev". Takih in podobnih zaničevanj bo v prihodnosti še, naj se ne zavajajo.
tonifer
12. 05. 2020 10.47
+7
Židan bo vlado vodil!! Lol 😂😂
nikandra
12. 05. 2020 10.43
+14
Čudim se poslancem SMC in DESUS (NSI je bil tako vedno satelit SDS, razen, ko ga je vodila Ljudmila), ki mislijo, da če držijo glavo v pesek, jim ob brutalnih izpadih ter neprimernih kadrovskih rošadah Janše in njegovih podanikov, ni potrebno reagirati, saj niso ničesar videli in ničesar slišali. Sramota! Ali ni najbolj Pivčeva razlagala, da ne bodo delovali v vladi, ki se bo ukvarjala z ideološkimi temami? Tudi ona dela samo za svoje dobro, na Slovence pa je pozabila.
RamzesII
12. 05. 2020 10.42
+4
Volitve v teh okoliščinah niso smiselne, ker bo že načrtovanje uredb za način izvedbe trajalo nekaj časa. Razen če uvedejo spletne e-volitve, seznami za indentifikacijo namreč so, le identifikacija mora imeti več možnosti.
Pepe Bolcev
12. 05. 2020 10.38
+9
Me pa res zanima v cem se domobranckom zdi ta vlada tako sposobna. Migrantov niso ustavli. Krade se vec kot prej. Dnarja je manj. To moras bit prav zabit, da to volis...
mackintosh
12. 05. 2020 10.42
+3
ta izdajalski um je težko razumet. logike pač ni nobene.
bohinj je zakon
12. 05. 2020 10.36
-1
Ta je že odfrčala......
Pepe Bolcev
12. 05. 2020 10.36
+16
Imela je lepo politicno prihodnost pred sabo. Pa se je vse v dveh mesecih spanovije s puklastim sesulo v prah...
mackintosh
12. 05. 2020 10.37
+18
tako janša uniči vse ki poizkušajo sodelovati z njim
Pepe Bolcev
12. 05. 2020 10.35
+18
Nesposobni jansa sabo v greznico vsakic odpelje se kaksno stranko. Bo tokrat to desus?
mackintosh
12. 05. 2020 10.40
+12
smc ja že ni več. edino kar ti vrli poslanci pozabljajo da jih bo janez izpljunil po uporabi tako da tudi če prestopijo v SĐS ne bodo v parlamentu kjer bodo janezovi večni podrepniki. SĐS pa ne bo dobila nič več glasov kot ponavadi. prej manj.
mikpiki191
12. 05. 2020 10.29
+18
Desus skrenil z Pivčevo čisto mimo svojih načel
pustolovc
12. 05. 2020 10.29
+18
DESUS- ovi člani ne vedo, da so šli vodilni v vlado zaradi lastnih ambicij, člani bodo morali oprati ime stranke in izstopiti iz vlade. V nasprotnem primeru je s stranko konec kot s SLS.
Karlo
12. 05. 2020 10.51
+5
Pa ali so vodilni sploh iz DESUS-a ali iz SDS. Gantarja (2x je že sesul zdravstveno reformo) ki bi po ustavi in zakonih moral voditi in organizirali vse v zvezi s covid-om, sploh ni bilo nikjer. SDS-ovci so zasedli NIJZ najprej nadzorno del potem upravo, Počivalšek je vodi kriminalne posle, Minister za zdravje pa niti za bolne v domovih ni poskrbel. (baje so se bali da bo za druge zmanjkalo respiratorjev). Pivčeva je pa itak prodana duša, za interpelaciojo o nečednih zaslužkih. Gre jim samo še za dobre plače. Banda poniglava.
motorist_mb
12. 05. 2020 10.27
+1
Šarko,žid,šivilja...dream tim rdečih...bogi strici,akademiki,Milanček...hehehehe podmladek da te kap!!!
brabusednet
12. 05. 2020 10.24
-7
Židan je prišel iz svinjske farme pa naj se tja vrne je čist podoben pujčekom debelim.
oježeš
12. 05. 2020 10.22
+17
Ne razumem najbolje DeSUSovih članov. Nikakor ne kapirajo, da so jih sprejeli v vlado le zato, da so lahko sestavili vlado, da pa jim ne bodo pustili o nobeni zadevi odločati. je to na predhodno delovanje SDS tako težko razumeti? Pa bi človek mislil, da nekateri z leti dozorijo in uporabijo vse izkušnje iz preteklosti, ampak ko je posredi denar in lovorika, nekaterim odpove vse in vidijo le to dvoje. Pa je vredno obrniti članom hrbet in biti navaden privesek, ki nima nobene besede pri odločanjih?
Malo_sutra
12. 05. 2020 10.07
+5
Kaj mi je dobra ta zenska, vcer sem jo gledal v eni oddaji. Raketa.
mackintosh
12. 05. 2020 10.26
+15
pri njej kakor jaz vidim je možno samo dvoje. ali je pokvarjena kot kvargelj ali pa v glavi nima nič
macek_garfield
12. 05. 2020 10.06
-1
podpiram ga. Pivec
Maks Novak
12. 05. 2020 10.02
+3
Debeluh se je preveč uživel v tiso ORWELLOVO ,politično satiro ANIMAL FARM ,kjer je bil v glavni vlogi diktatorskega prašiča .