Slovenija

Preden je vladi prenehal mandat, so potrdili še dve novi imenovanji

Ljubljana, 29. 01. 2020 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.V / Marko Gregorc / STA / A.K.
Komentarji
768

Državni zbor se je seznanil z odstopom Marjana Šarca s položaja predsednika vlade. S tem je celotni vladi prenehal mandat in bo do izvolitve nove opravljala le še tekoče posle. Šarec se sicer ni odločil za obrazložitev odstopa pred poslanci, tudi v obvestilu o odstopu, ki ga je poslal državnemu zboru, razlogov za svojo odločitev ni podal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prekoračitev pooblastil?
    02:38
    Iz 24UR: Prekoračitev pooblastil?
  • Iz 24UR: Le še tekoči posli
    03:07
    Iz 24UR: Le še tekoči posli
  • Iz 24UR: Želje ministrov
    02:31
    Iz 24UR: Želje ministrov
  • Iz 24UR: 30-dnevni rok
    01:49
    Iz 24UR: 30-dnevni rok

Vlada je v zadnjih dveh tednih sicer izpeljala dve dopisni seji. Na prvi, ki se je začela prejšnji četrtek in zaključila natanko ob uri, ko je svoj odstop naznanil Marjan Šarec, so ministri za nadzornika SID banke potrdili Antona Ropa. Predlog vladi so pripravili na kohezijskem ministrstvu, ki ga trenutno vodi Sabova Angelika Mlinar.

Kot je pojasnil Pavlič: ’’Kar se tiče gospoda Ropa, je stekel postopek za imenovanje v SID banko še v času Puriča. In postopki za imenovanje nadzornikov v banke so nekoliko daljši.’’ Ropovo imenovanje, tako Pavlič, je bilo usklajeno že konec jeseni 2018. Po odobritvi banke Slovenije je predlog na vlado poslal že Iztok Purič, po njegovem odstopu še enkrat Alenka Bratušek in nato še zadnjič Angelika Mlinar.

Je pa glede priprave dnevnega reda sej vlade povsem jasen predsednik parlamenta Dejan Židan: ’Potrebno se je zavedati, da tisti, ki odobri in daje točke na dnevni red vlade je samo eden in to je predsednik vlade.’’

Generalni sekretar vlade je sicer uvrstitev imenovanja na dnevni red vlade pojasnil, da so informacijo o uskladitvi koalicije prejeli šele prejšnji teden.

Na včerajšnji dopisni seji pa je sledilo še imenovanje državnega sekretarja na kohezijsko ministrstvo. Desna roka Angelike Mlinar je postal 64-letni Aleš Bucik, dolgoletni župan občine Renče-Vogrsko, ki je na zadnjih državnozborskih volitvah prejel 876 glasov.

Kot je pojasnil Pavlič, je pomembno, da ima državnega sekretarja, ker tam potekata dva pomembna postopka. Tekoči posli: črpanje evropskih sredstev in programiranje nove perspektive.

Kaj so tekoči posli?

Institut "tekočih poslov" v svojem 115. členu določa ustava. Podrobnejše opredelitve pojma pa ni. Zakonodajna služba je zato vladi pripravila priporočila pri opravljanju tekočih poslov vezana na sprejemanje zakonov, podzakonskih predpisov in tudi kadrovanja. Ob zadnjih imenovanjih ne vidijo težav: ’’Vlada je imela v trenutku, ko je o tem odločala vsa pooblastila. Seja vlade je bila sklicana v skladu s poslovnikom, in zato te odločitve vlade niso v ničemer sporne.’

Bo pa bistveno višja previdnost pri kadrovanju nujna od danes naprej, ko ministri tudi uradno lahko vodijo le še tekoče posle.

 Marjan Šarec je  v ponedeljek na novinarski konferenci pojasnil, da z zgolj 13 poslanci in brez večinske podpore v DZ ne more izpolniti pričakovanj ljudi. Predsednik DZ Dejan Židan, ki se je na seji Šarcu zahvalil za opravljeno in mu zaželel vse najboljše pri nadaljnjem delu, bo zdaj o odstopu obvestil predsednika republike.

Zakonodaja v primeru odstopa predsednika vlade namreč predvideva postopke iskanja novega mandatarja. Predsednik republike Borut Pahor ima na voljo največ 30 dni, ko lahko predlaga mandatarja ali obvesti državni zbor, da se za to ni odločil. V uradu predsednika republike so danes sicer zapisali, da lahko svojo odločitev državnemu zboru sporoči tudi že pred iztekom tega roka in utemelji razloge za tako odločitev.

Pahor je sicer danes že začel neformalne pogovore o položaju, nastalem po odstopu Šarca. Med drugim se je pogovoril tako s Šarcem kot predsednikom DZ Dejanom Židanom, uradna posvetovanja z vodji poslanskih skupin pa bodo prihodnji teden, predvidoma od torka do četrtka, so navedli v predsednikovem uradu.

Šarec še vedno ni pojasnil razlogov za svoj odstop.
Šarec še vedno ni pojasnil razlogov za svoj odstop. FOTO: Bobo

Mnenja strank o tem, ali so najboljša rešitev po odstopu Šarca predčasne volitve ali oblikovanje nove vlade, so različna, več bo znanega predvidoma že v tem tednu, ko bodo nekatere stranke razpravo o tem opravile na svojih organih. Šarec se je sicer tudi na današnjem pogovoru pri Pahorju zavzel za predčasne volitve, po drugi strani pa nekatere stranke pritrjujejo, da pogovori o poskusu oblikovanja nove koalicije v zakulisju že potekajo.

Če se bo Pahor po posvetovanjih s poslanskimi skupinami odločil, da novega kandidata za mandatarja ne bo predlagal, bo to formalno ugotovil tudi DZ, nato pa začne teči nov 14-dnevni rok, v katerem bi lahko mandatarja predlagala poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če še ta ni uspešen, pa sledi še tretji, 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja, v katerem pa je za izvolitev dovolj navadna večina.

Če ni izglasovan nov predsednik vlade, predsednik republike razpusti DZ in razpiše predčasne volitve. Da bo vlada do izvolitve nove opravljala le še tekoče posle, sicer pomeni, da bo pri svojem delu omejena le na sprejemanje nujnih odločitev.

Po mnenju vladne službe za zakonodajo, ki se je o tem izrekala že pri prejšnjih prekinitvah vladnih mandatov, to nikakor ne sme pomeniti, da redno delo vlade in ministrstev popolnoma zastane, pač pa je treba ravnati tako, da v času opravljanja tekočih poslov vlada in država povsem normalno delujeta. Bistvo omejitev je namreč v tem, da naj se vlada ne bi lotevala novih zakonodajnih projektov, uvajala novih politik ter se lotevala aktivnosti, ki bi lahko kakorkoli nakazovale na zlorabo oblasti.

Tako predlaganje novih zakonov ali bistveno poseganje v veljavne zakone nedvomno presega pojem opravljanja tekočih poslov, je opozorila vladna služba za zakonodajo. Novih predlogov zakonov tako vlada ne more sprejemati in posredovati v DZ. Nekoliko manj restriktivna ureditev pa po mnenju vladne službe velja za zakone, ki so potrebni za prilagoditev pravu EU.

Glede predlogov zakonov, ki so že v parlamentarni proceduri, pa so v službi za zakonodajo v preteklosti že pojasnjevali, da vlada in ministri lahko predloge še vedno predstavljajo poslancem ter nanje vlagajo dopolnila.

Ob morebitni razpustitvi državnega zbora in razpisu predčasnih volitev pa bo nekoliko skrajšan tudi mandat delovanja DZ s polnimi pooblastili. Tako se poslanci od razpustitve parlamenta ne bi mogli več sestajati na rednih sejah, lahko pa skličejo izredne.

Če bo prišlo do predčasnih volitev, bodo te sicer potekale v skladu z aktualno zakonodajo, tudi po določbah o določitvi volilnih enot in okrajev, za katere je ustavno sodišče ugotovilo, da so neustavne. A je Židan po današnjem srečanju s Pahorjem dejal, da oba ugotavljata, da bi bile ne glede na to predčasne volitve legitimne in legalne. Takšno je tudi stališče ustavnega pravnika Cirila Ribičiča, saj dveletni rok, ki ga je ustavno sodišče določilo zakonodajalcu za odpravo neustavnosti, še ni potekel.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (768)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0OO7
31. 01. 2020 09.14
Škoda. Z zaposlitvijo teh dveh dolgoletnih državnih škodljivcev si je Šarec na volitvah zapravil moj glas.
Dark Knight
30. 01. 2020 16.35
+1
Hvala levakom, da so tik predno je Luka Dončič stisnil rep nam nastavili še lopova Ropa. Ni konca in kraja levičarskih rabot.
resort
30. 01. 2020 12.03
+1
Katastrofe od komentarjev, kot da bi bral kdo bo bolj nakladal in otresal nesmisle.
srebrnibreg
30. 01. 2020 11.13
+2
Torej je znano kdo sestavlja koalicijo?
srebrnibreg
30. 01. 2020 11.12
+2
Admin briši ta prilepljena jajca iz Požarja na vaš portal, ker beremo vašo stran ne od rumenih portalov sekte.
saturnsky23 saturnsky23
30. 01. 2020 11.21
-4
Dark Knight
30. 01. 2020 11.21
-6
Tebe naj še enkrat blokira, stonicnknega obsedenca z minusi , ki stalno druge obtožuješ lastnih rabot. Živ dokaz si, da bi morali internet mladoletnim prepovedati / omejiti.
Jurek Jurek
30. 01. 2020 18.45
+2
Bravo Požar, kar tako naprej, edini ki imaš jajca
srebrnibreg
30. 01. 2020 11.09
+1
Stonickni obsedenec s ponarejanji plusov in minusov je pa spet v polnem zagonu.
helter skelter
30. 01. 2020 11.03
+1
berem malo komentarje... levaki, namesto da bi komentirali pogubne poteze vaših ljubljenih vodij Šarca, Židana, Mesca, Cerarja Šivilje, Erjavca in njihovih lutkarjev iz ozadja ... , vsi paničarite zaradi Janše.......... No, jaz upam, da bodo nove volitve, kjer bo Janša dobil prepričljivo večino, da pokaže nedoraslim burkačem, kako se vodi državo............. Naredimo Slovenijo spet uspešno, yiiiihaaaa :)
Brakedirt
30. 01. 2020 11.07
+3
srebrnibreg
30. 01. 2020 11.07
+3
O kakšnih pogubnih potezah sanjaš? O tem, da nočejo podpreti privat šol, da so izbrali cenejšega izvajalca na Karavankah, o višjih penzijh o višji minimalni plači, o višjem bdp, o zmanjšanju javnega dolga, o vedno višjih ocenah bonitetnih hiš naše države...?
resort
30. 01. 2020 11.59
+0
delaj zgago in finančne makinacije, pa še kaj "pravega povej", pa boš spet glavni. Sicer "prvak" gledano listo popularnosti obrnjeno. Super. Kdo do pa burkači se vidi sedaj, rešujejo svojo r.... ne Slovenijo
saturnsky23 saturnsky23
30. 01. 2020 11.00
+0
Radikalni debeluh iz SD pa na hujšanje.
oježeš
30. 01. 2020 10.55
+4
Vsi se grebejo, da bi sedeli v vladi, ampak potem dela vsak nekaj po svoje.
hotchilipoper
30. 01. 2020 10.49
+3
Koliko denarja zmečemo za te bebaste volitve,pa potem ni nič bolje,to je še najbolj hudo
Frane Šajn
30. 01. 2020 10.42
+4
Komedijant v tragokomediji to je ta odstopna figura!
mosqito
30. 01. 2020 10.38
+6
Tele zadnje poteze Političnega trupla, so povsem skopirane in enake, kot takrat, ko so fašisti nazaj v Nemčijo bežal in za sabo ropal, požigal, zlato pokradli, umetnine prisvojil,. Nazadnje pa hitro uniforme menjal, za civil obleke.
DAEMONIUM
30. 01. 2020 10.32
+18
Komunjare, slaba novica! Vas Serpetinsek je odstopil, da bi na volitvah dobil se vec glasov, kar pa je racun brez krcmarja, ker bo Jansa sestavil zacasno koalicijo, izkljucno z namenom potopitve cim vecjega stevila levakov! in kaj se bo zgodilo? Serpetinska bodo strici iz ozadja okrivili prvic, da je pred najdbo novega obraza razpustil vlado in da je s tem omogocil Jansi da je prevzel vlado. Zaradi tega bo padel v nemilost tako pri gospodarjih in ex kolacijskih partnerjih in seveda pri volilcih in kmalu bo prostal poleg Erjavca na smetiscu zgodovine kamor pa bosta, ko napoci cas, napoteni tudi politicni trupli Cerararja in Bratuskove. Se enkrat levaki, moje sozalje ob vasi teski sedanji in prihodnji izgubi!
helter skelter
30. 01. 2020 10.24
+25
Zadnje dni je Požar poročal, da se Rop in Zemljarič sestajata vsak dan. Danes je Šarec Ropu zadnjo minuto pred odhodom podelil mandat za nadzornika SID banke .... Zanimiva informacija za vse tiste, ki še do danes niste verjeli, da je za Šarcem globoka država - udbomafija, in da zadnja leta vse odločitve sprejema ozek krog ljudi iz ozadja ... Tudi zato upam, da pride Janša in popuca to nesnago... Vem, da mu bodo spet poskušali namestiti prenekatero afero, ampak mislim, da je narod pogruntal igro ...
Karantanija
30. 01. 2020 10.49
+4
In če bo Janša na vladi, se bosta cedila samo med in mleko ... Rop in podobni bodo takoj odstavljeni in nastavljeni njim primerni. Že mnogokrat videno v deželi tej in tudi tokrat ne bo nič drugače.
jakec1575
30. 01. 2020 10.23
+28
Važno, da so Ropu rito rešil. da bo lahko spet zase delal. In bogato sluzil v SID banki. Pa ste vi normalni!!!
rovte
30. 01. 2020 13.40
+1
Nesramni klovn, kaj njega briga, kot pes rep med noge in gremo!
Jurek Jurek
30. 01. 2020 18.50
+1
Po ROPOVI zaslugi je postal Zoki župan, to je Rop povedal v kamero-
Saloreich
30. 01. 2020 10.18
+11
Sami novi obrazi. Tako kot dinozavri. :)
rovte
30. 01. 2020 13.42
+4
Nekaterih se zgleda res ne bomo nikoli rešili!! Nesramnost brez primere!! To zmorejo samo politiki, pa tudi politiki niso ampak pijavke!!
MIGLA
30. 01. 2020 10.16
+23
Institut "tekočih poslov" o tem nima nihče pojma kaj je sploh še dolžnost vlade, nič ni objasneno, kaj bodo delali, bom jaz povedal, do imenovanja nove vlade se bodo lepo greli po pisarnah, malo kavice veliko interneta, pa mine delovni dan, skratka dobro plačani dopust....
BETONSKI
30. 01. 2020 10.13
+16
GENERALNI SEKRETAR VLADE pavlić???? To je ta ,ki je bežal pred policijo in se skril v parlamentu Alenki pod krilo. Ni čudno Šrec da je šlo vse cugrunt ko imaš pa take otročičke zraven sebe.
rovte
30. 01. 2020 13.43
+1
Sam si je izbral sodelavce, samo da bo vladal!!
Carmenlula
30. 01. 2020 10.12
+17
Za parkiranje ene barabe ali Kriminalca so si še pa vzeli čas..??
Carmenlula
30. 01. 2020 10.13
+22
To je tisti ROP, ki je napizdil Jankoviča in mu povedal, da ga je on nastavil..??
murinar
30. 01. 2020 10.49
+15
Ja ,ta Anton Rop je jankovića nastavil ! Dva roparja !
mosqito
30. 01. 2020 10.01
+13
LEVAKI so povsem enaki golobom, ki jim JANŠA DROBTINICE PO TLEH MEČE, POTEM SE JIH PA ZA ENO 9 ZAŽENE. KAKŠNA SRAMOTA ZA MURGLE. !!
Malinha
30. 01. 2020 10.08
-7
To si pa tako lepo opisal svečkarski pol, da zaslužiš bel križec časti.
mosqito
30. 01. 2020 10.13
+8
Ko na hitro preletim tvoje nebuloze in "doktorske disertacije "...pa neumorno cviljenje in "globoke misli "..vidim, da si povsem na travi... pa menda ja nisi noč in dan na METELKOVI. Greš ja vsaj nekam na toplo. Razumem za poleti, sedaj pa....
Malinha
30. 01. 2020 10.19
-3
Res. Preko dneva na Metelkovi sedim, po zelenem dišim. Ko se temna noč spusti, na Trstenjakovo krenem, kjer mi bel prah razsvetli vse temne prinčeve poti. Kaj naredim zjutraj. Ob mašah jutranjicah dušo pogubljeno Bogu objokujem, še zadnja gumbeka bela dva Njemu darujem.
Malinha
30. 01. 2020 10.24
-2
Nakar mi Bog reče: "No,zdaj greš pa lahko v nebesa." Jaz pa njemu: "Raje grem na Metelkovo po še enega zelenega. Slišal sem namreč, da so tvoja nebesa na vso moč dolgočasna." In Bog? Grozno se razjezi, me na Metelkovo napodi. Ves srečen sedim tam cel božji dan, na jutro vstajenja belega Boga, upam, čakam zaman.
mosqito
30. 01. 2020 10.32
+1
Missa bravo, si vsaj za nekaj nadarjen, če ti delo smrdi.. vsaj nakladat znaš. Si verjetno kmalu brez staršev ostal, pa se blizu FDV potikal...
Malinha
30. 01. 2020 10.38
+1
Delo mi smrdi, sem se v cerkvenem oknu zataknil, preko parlamenta imunitete raznim kaznim umaknil - kar pa ne pomeni, da od tam nisem precej knjig izmaknil. Le kaj mi bodo knjige zdaj, ko je bivša žena edina v hiši znala brati; nič zato, sem že po drugo služkinjo ukazal poslati.
Karantanija
30. 01. 2020 10.51
+1
Dark Knight
30. 01. 2020 11.01
+0
Mosqito, Missa je taglavni nakladač tega portala, skos neki na veliko piše in hoče noralizirati, na koncu pa sama megla.
Dark Knight
30. 01. 2020 11.04
+1