Slovenija

MZZ zanika, da bi bili avtorji sporne depeše Svetu Evrope

Ljubljana, 09. 04. 2020 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.V./N.P./STA
Komentarji
3368

Koalicijske stranke se distancirajo od vsebine pisma vlade Svetu Evrope, v katerem med drugim piše, da "večina slovenskih medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima". Ostrejše so opozicijske stranke, Levica pa zahteva celo odstop zunanjega ministra Logarja. Na MZZ so medtem zanikali, da bi pripravili pismo, vodja UKOM Uroš Urbanija pa je dejal, da je šlo za njihov odgovor.

Koalicijske stranke se distancirajo od depeše o slovenskih medijih, ki jo je vlada naslovila na Svet Evrope, ki je nedavno kritiziral pritiske na medije v Sloveniji. V pismu je vlada Janeza Janše med drugim zapisala, da "večina slovenskih medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima", je prvi razkril spletni portal Necenzurirano.si.

Kot prvi so se odzvali v DeSUS in zapisali, da o pismu niso bili obveščeni ter da se od njega distancirajo. "V stranki DeSUS zagovarjamo svobodo medijev, zato obsojamo vsakršne pritiske nanje."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tako predsednica stranke Aleksandra Pivec kot zdravstveni minister Tomaž Gantar sta za pismo izvedela iz medijev, Pivčeva pa napoveduje, da bo o vsebini pisma odprla tudi vprašanje znotraj koalicije.

"Slovenija se danes sooča s krizo, ki kliče po složnosti, zmernosti in preudarnosti vseh, ki lahko prispevajo k temu, da jo bomo obvladali," pravijo v SMC, kjer se prav tako želijo distancirati od vsebine depeše.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da z depešo niso bili seznanjeni ter da bodo zahtevali dodatna pojasnila znotraj koalicije, vključno z vsebino in avtorstvom depeše, pravijo tudi v Novi Sloveniji. "Kakršnekoli grožnje novinarjem oz. medijem pa obsojamo, saj v demokratično družbo ne sodijo."

Levica poziva Logarja k odstopu

V opozicijski Levici so šli še korak dlje – zahtevajo odstop zunanjega ministra Anžeta Logarja "zaradi dikreditiranja slovenskih novinarjev v tujini"."Napadi na medije in diskreditacije novinarjev, ki niso po godu stranki SDS, so stalnica v našem političnem prostoru. Pa ne le novinarjev, vseh, ki si drznejo dvomiti v politiko SDS ter lik in delo Janeza Janše," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali: "V zadnjih dveh tednih so kar dvakrat zamenjali vodstvo Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pri čemer v drugo menjajo človeka, ki so ga sami nastavili, in to enostavno zato, ker si je drznil izraziti strokovno mnenje, ki ni bilo v skladu s partijsko linijo. In za SDS ni problem le Nacionalni inštitut za javno zdravje, lotili so se tudi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Ker so mnenja WHO drugačna od stališč SDS, se je Janezu Janši včeraj zazdelo primerno, da kar prek Twitterja ukaže predsedniku WHO, naj odstopi."

Skupaj s strankami SD, LMŠ in SAB tako sklicujejo skupno nujno sejo odbora za kulturo in odbora za zunanjo politiko, saj "nikoli ne smemo sprejeti, da so diskreditacije novinarjev, stroke, opozicije, kulturnikov, napadi na medije, javna sramotenja, lansiranje lastnih medijev za dispečiranje lažnih novic, neprestano laganje, izkrivljanje resnice, zanikanje znanosti nekaj, kar naj bi bilo v demokratični družbi dopustno".

Kot je v izjavi za medije pred DZ opozoril poslanec LMŠ Nik Prebil, si noben minister, še najmanj pa zunanji, ne bi smel dovoliti, da takšni dokumenti "nosijo neko osebno ali strankarsko konotacijo". Gre za uradno stališče in to moramo jemati z vso resnostjo, je poudaril. V LMŠ pismo ocenjujejo kot skrajno nedopustno in neprimerno, obenem pa ruši tudi mednarodni ugled Slovenije. Prav tako pa je nedopustno vmešavanje politike v svobodno delo novinarjev in tega v demokraciji ne moremo dopustiti, je poudaril Prebil. Pri vladi je sicer po njegovi oceni opaziti paniko, ki vodi v "neustrezne ali celo nasprotujoče si politike", ki imajo v ozadju ideologijo stranke SDS.

Zunanji minister Anže Logar.
Zunanji minister Anže Logar. FOTO: Bobo

Zunanje ministrstvo zanika, da bi pripravili depešo

Zunanje ministrstvo je zanikalo, da bi pripravili pismo, ki ga je slovenska vlada poslala Svetu Evrope kot odgovor na kritike o pritisku na novinarje v Sloveniji.

Kot poroča Delo, je vodja Urada vlade za komuniciranje (UKOM) Uroš Urbanija povedal, da po njegovem mnenju zunanji minister Anže Logar z vsebino depeše ni bil seznanjen, prav tako naj ne bi nič o tem vedeli premier Janez Janša niti koalicijski partnerji, čeprav gre za uradno stališče slovenske vlade.

Več evropskih poslancev iz Slovenije je po vladnem pismu Svetu Evrope o medijih v Sloveniji danes izrazilo podporo svobodi medijev. Izpostavili so, da je ta svoboda nujna za obstoj demokratičnih vrednot. Podporo pismu pa sta izrazila evropska poslanca Milan Zver in Romana Tomc (EPP/SDS).

Z MZZ pa so glede pisma oziroma depeše, ki so ga po navedbah portala Necenzurirano pripravili na zunanjem ministrstvu, sporočili, da je šlo za "pojasnilo, s katerim je Vlada RS v okviru svojih pristojnosti odgovorila na objavljen članek na portalu https://www.coe.int/en/web/media-freedom/home z dne 28. 3. 2020" in da ga niso pripravili na MZZ.

Je pa ministrstvo potrdilo, da je pojasnilo "skladno z uveljavljeno diplomatsko prakso posredovalo na Svet Evrope".

"Vlade držav članic Sveta Evrope imajo možnost, da na platformo Sveta Evrope posredujejo reakcije na objave o domnevnih kršitvah medijske svobode, ki jih prijavljajo bodisi posamezni novinarji bodisi stanovska združenja. Nekatere države na te zapise ne odgovarjajo, Slovenija se je v tem primeru odzvala," so dodali.

Stalno predstavništvo Slovenije pri SE v Strasbourgu je pismo SE posredovalo v torek in je v celoti objavljeno tudi na spletni strani te organizacije.

Društvo novinarjev: Vladna depeša blati ugled države in sramoti novinarstvo

Vsebina depeše o slovenskih medijih, ki jo je vlada poslala Svetu Evrope kot odgovor na opozorilo na platformi za zaščito novinarjev, nima zveze z realnostjo slovenskega medijskega trga, je Društvo novinarjev Slovenije zapisalo v sporočilu za javnost. Dodajajo, da je Slovenija že 30 let demokratična država z medijskim trgom, na katerem "prihaja do različnih anomalij", a ta kljub temu deluje v relativno normalnih okvirih. Poudarili so, da novinarji v Sloveniji svoj poklic opravljajo v skladu s profesionalnimi in etičnimi standardi ter popolnoma primerljivo s kolegi v zahodnih demokracijah. "Odklon od teh standardov predstavljajo prav mediji, ki so posredno ali neposredno povezani s SDS, ki jih izdatno financirajo madžarska podjetja in ki izvajajo sramotilne kampanje proti vsem, ki se s politiko SDS ne strinjajo, manipulirajo z dejstvi ter širijo nestrpnost do vseh drugačnih in drugače mislečih," so navedli.

V DNS so še zapisali, da slovenska vlada ne razume, da je novinarjem z zakonodajo zagotovljena uredniška avtonomija in da javni medij ni državni medij oziroma da država, pa čeprav je ustanoviteljica javnega medija, tam nima pravice urednikovati.

Spomnimo, da je vlada v pismu Svetu Evrope med drugim zapisala tudi, da bi morala biti pozornost Sveta usmerjena v širši kontekst medijskih razmer v Sloveniji, med katere šteje tudi "zgodovinska dejstva o razvoju medijskega trga v Sloveniji". "Večina najpomembnejših medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima. Celo v poznih devetdesetih letih so položaje urednikov zasedali nekateri nekdanji člani zloglasne tajne policije Udba."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3368)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kamu
13. 05. 2020 19.47
Kakšna selekcija ministrov. Logar, Počivalšek, Hojs, Černač, Vizjak. Tudi Šircelj ni dosti boljši.Arogantni,naduti,samovšečni,maščevalni. Kje najde SDS take like? Pravi sorodniki "princa teme".
martinov
13. 05. 2020 14.11
+1
Kateri lažnivec bo nasledlednji etden na vrsti ? Poličavalšek, Janša, Tonin, da Hojska ne omenkam ! Pivčeva je blizu, ker vse podpira v Vladi. Židan molči, po svojem prepričanju pa laže, kot ostali. nekega domoljuba Jelinčiča pa so morda že pospravili pod preprogo resnice !!
Karantanija
13. 05. 2020 10.48
+3
V včerajšnjih Odmevih je voditeljica Logarju zastavila prvo vprašanje nekako takole: "Zakaj se niste uskladili, povezali s koalicijo v zvezi s tem dopisom?" Njegov odgovor, izstreljen kot iz topa:"Zakaj bi se !?" S tem je vse povedal. Nekateri v koaliciji pa še kar premlevajo, do konca junija bodo, če bodo še ostali v taki vladi!? Kdor ima ponos, nima kaj razmišljati. ..
Jože12
15. 04. 2020 21.40
-1
Da je LAŽ nesmrtna duša komunizma, mi je že dolgo jasno. To prepričanje pa mi je dokončno “zabetoniral” (saj ne boste verjeli, ironija je prevelika) eden najpomembnejših slovenskih komunistov Ivan Maček Matija ob poslušanju njegovih spominov. Bil je na izpopolnjevanju za izvedbo komunistične revolucije v Sovjetski zvezi, nato pa je to znanje skupaj s še parimi podobnimi osebki več kot uspešno “implementiral” v Sloveniji. V svojih spominih dobesedno prizna, da je bil ob obisku Sovjetske zveze šokiran nad razliko med pričakovanji in realnostjo, vendar je kljub temu to “realnost” pomagal izvoziti v Slovenijo. Bil je pač že preveč “okužen” z izrojeno idejo in pač ni zmogel več logičnega razmisleka in umika. Postal je suženj LAŽI in jo razširjal naprej. Zato je njegova krivda velika. Pa da ne bom preveč dolg…. sami si poglejte in presodite…. v jutub vtipkajte “Ivan Maček Matija” in si poglejte njegove spomine v treh delih. Komur se ne da gledati vsega si poglejte samo dva ključna dokaza o zgoraj povedanem: 2.del od 9.45 minute do 16. minute… Zanimiva je tudi izjava o resnici NOB-ja …. 3.del od začetka do 1.20 minute.
martinov
13. 05. 2020 14.16
+1
Resnica politike SDS je podobna Hilerjevi politiki ! Uničimo vse, kar ni sivo, rjavo in črno , tu in zam belo, samo, da na reče !! Počasi bo JJ dal kuriti časopise, ker se narod ne bo imel s čim ogrevati !!
cakra
15. 04. 2020 08.40
+0
To kar smo včeraj poslušali je borba za denar RTV je v velikih izgubah, zato rabijo povišanje naročnine in državni denar pod izgovoru corona 19 vedo da tega ne bodi videli pot to vlado, najbolj jih je strah da čez 2 leti JJ zmaga na volitvah in jim ukine naročnino s tem konec njihovega monopola. Levim strankam tudi to ne odgovarja saj bi izgubili del aparata ki jim ščiti hrbet in prinaša volilne glasove, po nekaterih podatkih bi naj prejšna VL.. celo odobrila povišanje RTV prispevka.
Uporabnik1836414
14. 04. 2020 15.24
+2
A Matjaž Nemec po partizansko nitko je prišel z kosilnico.. 😂
AlternativeFacts
14. 04. 2020 12.20
+1
Pirkovič ve kaj govori? .... Tole je tako žalostno poslušat'
CIGU MIGU
10. 04. 2020 17.41
+4
in kaj pravi jelinčič,,ničččččččččččččččččččččččččččč
nnanna
10. 04. 2020 18.19
+4
brat od Pepeta
10. 04. 2020 11.54
+7
Zaninivo kako na levicarskem portalu, kar naj bi 24 ur bil, tale novinac drsi nekam v pozabo... nihce ne raziskuje kaj se to dogaja na zunanjem ministrstvu??? Aha bom gledal novotv, verjetno bo tam to udarna novica...
brat od Pepeta
10. 04. 2020 11.49
+5
Jansistu pokazes rdeco zvezdo in reces: tole je pa nase sonce na modrem nebu. In b€bo bo na zivljenje matere trdil, da je zdaj pa ta rdeca zvezda v bistvu sonce na modrem nebu.
brat od Pepeta
10. 04. 2020 11.46
+5
Na rtv stalno gledamo Rosito... kar naprej gledamo Mozino... in seveda zeno kulturnega ministra... pa sem jih en kup pozabil.... res nesposoben tale Kucan, da je na rtvju zaposlil toliko sds kadra... brihta domobranska
Leni50
10. 04. 2020 12.14
+0
Kaj lahko očita Joškov brat Zor Simonitijevi in Možini?
brat od Pepeta
10. 04. 2020 11.43
+19
Kaksna komedija od vlade. Drzava je ze en mesec paralizirana. Oni pa vsak dan uletijo s kaksnim stosom, ki se ga tud top lista nadrealista ne bi branila. Logar je laznjivc in nesposoben. Za tole sramoto bi moral seveda letet brez parlamentiranja. Ampak ker gre za uradno stalisce te neaandrtalske vlade bo seveda ostal. Sramota kam nas porivajo tili komunajzerji z janso in orbanom na celu?!
BETONSKI
10. 04. 2020 11.26
-14
A CIRIL PUCKO izdajalec SLOVENSKEGA NARODA,še tepta to našo lepo zemljo? Saj res kaj je pa sedaj s PUCKOM,a mu je KUČAN priskrbel kakšno dobro plačano ali ga je samo prežvečil in izpljunil? A je še veren? JUDA IŠKRJOT se je obesil ,ker je izdal Kristusa,a on se ni ,ker je izdal svoje volilce? A on je bil pa uredu?
Cervantes Saavedra
10. 04. 2020 19.49
+6
ZA BETONSKI: Pucko je pozabljen, nobene dobre službe za nagrado ni dobil. Dobro, da si se ga sploh spomnil, opozarjaš nas, kako končajo izdajalci v državnem parlamentu. Prejšnji in sedanji. Še kaj takega napiši.
prašek
10. 04. 2020 10.34
+18
Jaz pa vem , kdo je to napisal ; To je bil Tomaž Majer !!
tona Iteb
10. 04. 2020 10.10
+26
Če vlada pravi, da ni poslala depeše, se sprašujem, kdo je poslal, in kdo nam potem vodi vlado? Kdo se torej strici iz ozadja?
EnKandidatDosmrtniMandat
10. 04. 2020 10.25
+21
Po mojem so to v Murgljah napisali. Ali pa sveti duh, ki se zdaj v času praznikov potika tu okoli.
pogledd
10. 04. 2020 10.05
+0
Veliko ljudi je živelo v komunističnih lažeh, zločinih in še danes ne zmorejo moči, da bi se očistili z resnico. Žalostno... Laž je nesmrtna duša komunizma, je zlo, kot je nacizem in fašizem. Kdor v letu 2020 oprano veruje v zločinske režime, ki so sejali čisto zlo, je duhovno, čustveno in umsko na strani negativnega... "Vsak je svoje duše kovač".
Dont.Panic
10. 04. 2020 17.09
-3
Upam, da si uredu, mogoce bi se ti prilegel sprehod, hudo namrec blodis.
TitCankar
10. 04. 2020 09.09
-10
Saj pa so potomci levice in komunisti v RTV Slovenija na vodilnih mestih.Tudi na DELU. Slovenci plačujemo rtv prispevek za 2500 zaposlenih na televiziji. V Avstriji je na ORF zaposlenih četrina manj kot v RTV Slovenija.
EnKandidatDosmrtniMandat
10. 04. 2020 10.00
+26
ORF Industry: Telecommunications Region: Austria Headquarters: Vienna Company size: 4,500 employees Samo toliko s kakšnimi argumenti se podpira madžarskega vazala Istvana Janosza Janszo. Trdiš, da ima ORF 550 ljudi, v resnici jih imajo pa 4.500. vse je samo en klik vstra. Lahko pa brez kritične presoje verjameš ljubljenemu vodji. Sicer pa TitCankar, če je stari komunist Jansza rekel, da ima ORF 1/4 zaposlenih, potem jih ima. kdo sem jaz, da verjamem podatkom iz uradnih avstrijskih baz, če komunistična stranka SDS reče drugače?
nnanna
10. 04. 2020 09.09
+26
janša in logar, ne podcenjujte nas! nismo vsi vaše ovce!
andisej12
10. 04. 2020 09.04
+15
kdo je tako neumni ,da bo priznal , da je to njegovo maslo. Veno je tako nekdo lansira potem se pa skrije luknjo in opazuje kako se bo to njegovo delo obrestovalo. Janša velik strateg
korintos25
10. 04. 2020 08.55
+5
Tota vlada še ima garancijo?
EnKandidatDosmrtniMandat
10. 04. 2020 10.02
+11